Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Trochę dziwne pytanie...

Featured Replies

Napisano

Witam!

Mam troszku dziwne pytanie, jakie macie obroty przy jeździe około 130 km/h w bravie i pochodnych z silnikiem 16 16v, chodzi mi o 5 bieg. chodzi mi tylko o ten silnik. Jeśli nie przy tej to ile jedzie na 5 biegu przy obrotach rzędu 3000-3300 obr/min. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam smile.gif

Napisano

> Witam!

> Mam troszku dziwne pytanie, jakie macie obroty przy jeździe około 130 km/h w bravie i pochodnych z

> silnikiem 16 16v, chodzi mi o 5 bieg. chodzi mi tylko o ten silnik. Jeśli nie przy tej to ile

> jedzie na 5 biegu przy obrotach rzędu 3000-3300 obr/min. Z góry dziękuję za odpowiedź i

> pozdrawiam

2500 rpm - 80 km/h

3050 rpm - 100 km/h

3600 rpm - 120 km/h

4150 rpm - 140 km/h

4700 rpm - 160 km/h

5250 rpm - 180 km/h

5800 rpm - 200 km/h

Prędkość rzeczywista z GPS. Jak widać w Marei 5 bieg jest biegiem bezpośrednim i na każde 20 km/h przypada 550 rpm. Jedna uwaga, te dane pokrywają się przy zwiększonej średnicy kół, t.j. 195/60R15.

Napisano
  • Autor

> 2500 rpm - 80 km/h

> 3050 rpm - 100 km/h

> 3600 rpm - 120 km/h

> 4150 rpm - 140 km/h

> 4700 rpm - 160 km/h

> 5250 rpm - 180 km/h

> 5800 rpm - 200 km/h

> Prędkość rzeczywista z GPS. Jak widać w Marei 5 bieg jest biegiem bezpośrednim i na każde 20 km/h

> przypada 550 rpm. Jedna uwaga, te dane pokrywają się przy zwiększonej średnicy kół, t.j.

> 195/60R15.

Dzięki za dokładne pomiary, czyli 5 bieg jest króciutki, do 130 km/h porównywalny z fiatem uno 1.0 fire... Nie fajnie...

Napisano

> Bardzo dawno temu, także o tym pisałem - za duże obroty na V biegu.

ale jest na to sposob

skrzynia w Palio weekend Van z 2002 z tym samym silnikiem

przy 100km/h na 5 biegu mamy 2,500 obr/min zamiast ok 3,000

moze warto zainwestowac w taka skrzynie??

Napisano

> Bardzo dawno temu, także o tym pisałem - za duże obroty na V biegu.

No a co mają powiedzieć użtykownicy 1.4, tu przy 3 tyś jest tylko 90km/h :-)

Napisano

Panie... teraz to mnie, kurczaki zdenerwowałeś... niedawno wymieniałem całą skrzynię...

Gdyby wiedział to wcześniej to rozważył bym taką możliwość.

icon_rolleyes.gif

Napisano

Z tego co wiem, to były 2 rodzaje skrzyń. Przed liftem właśnie były te krótsze, po lifcie - dłuższe.

Ja mam bravo z koncówki 98r. (już po lifcie) i mam:

100 km/h - 2500 obr

120 km/h - 3000 obr

Potem co 20 km/h rośnie o 500obr

Napisano
  • Autor

Ale to ten lift był we wszystkich skrzyniach w samochodach fiat z silnikiem 1.6 16v (bravo,brava, siena, marea, palio weekend)? Czy tylko w wybranych? Wiadomo może?

Napisano

W bravo był, wiec w brava pewnie tez. Co do reszty - nie mam pojęcia.

Napisano

> W bravo był, wiec w brava pewnie tez. Co do reszty - nie mam pojęcia.

Marea zawsze miała krótszą skrzynię od BB, stąd lepsze przyspieszenie według danych producenta.

Napisano

> Dzięki za dokładne pomiary, czyli 5 bieg jest króciutki, do 130 km/h porównywalny z fiatem uno 1.0

> fire... Nie fajnie...

Według mnie fajnie. W całym zakresie obrotów lepsze przyspieszenia. W Suzuki Swifcie miałem przy 3700 rpm 165 km/h i na 4 biegu dało się wycisnąć więcej.

Napisano

> Według mnie fajnie. W

Byłoby fajnie, gdyby był jeszcze 6 bieg do wymuszenia niższych obrotów w trasie. A tak wypadasz na jakąś dwupasmówkę, zaginasz 130km/h a silnik wyje jak oszalały.

Napisano

> Prędkość rzeczywista z GPS. Jak widać w Marei 5 bieg jest biegiem bezpośrednim i na każde 20 km/h przypada 550 rpm.

zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifgrinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif Co to u licha za wynalazek "bieg bezpośredni"?

Napisano

> Dzięki za dokładne pomiary, czyli 5 bieg jest króciutki, do 130 km/h porównywalny z fiatem uno 1.0

> fire... Nie fajnie...

U mnie w Bravo 1.6 GT (1998) było 2400 obrotów przy 110 kmh wg. GPSa. Genialna długość tego biegu - teraz w Mazaku mam dużo krótszy... frown.gif

Napisano

> Co to u licha za wynalazek "bieg bezpośredni"?

Bieg bezpośredni, to taki, w którym, przełożenie całkowite równa się 1. W praktyce widać, jak w stosunku do obrotów silnika auto przyspiesza liniowo. W moim przypadku jest to 550 rpm na każde 20 km/h.

Napisano

Faktycznie 5 bieg jest długi, ale przyspieszenia na nim nie ma...

4-ka tez jest długa -> jechałem na niej 180 km/h i obroty nie były jeszcze na czerwonym polu 270635636-JUMP2.gif

Napisano
  • Autor

Silnik i skrzynia z bravo gt 16. 16v są takie same jak np. ze zwykłej bravy 1.6 16v czy tam są jakieś przeróbki???

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.