Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opony 185/55 R15 a cisnienie

Featured Replies

Napisano

Witam

Pytanie swoje kieruje do uzytkownikow Aveo ktorzy maja Aveo wyposazone fabrycznie w opony 185/55 R15 - czy pompujecie je tez do cisnienia 30psi (2,1 bar) ?

Ja wlasnie zmienilem na letnie o tym rozmiarze i jak ma te cisnienie to z tylu bardzo ladnie wygladaja ale z przodu jakby byly nie dopompowane tzw malutki flaczek - czy tez tak macie ?

Napisano

> Witam

> Pytanie swoje kieruje do uzytkownikow Aveo ktorzy maja Aveo wyposazone fabrycznie w opony 185/55

> R15 - czy pompujecie je tez do cisnienia 30psi (2,1 bar) ?

> Ja wlasnie zmienilem na letnie o tym rozmiarze i jak ma te cisnienie to z tylu bardzo ladnie

> wygladaja ale z przodu jakby byly nie dopompowane tzw malutki flaczek - czy tez tak macie ?

W Lacetti z 195/55 tez jest taki efekt, szczegolnie jak jest ustawiony pochyle na chodniku.

Napisano
  • Autor

> W Lacetti z 195/55 tez jest taki efekt, szczegolnie jak jest ustawiony pochyle na chodniku.

czy to dobre oznaki smile.gif czy moze producent troche zle ocenil jakie powinno byc cisnienie ? jak mialem zimowe 185/60 to efekt ten byl niewidoczny lub malo widoczny

Napisano

> czy to dobre oznaki czy moze producent troche zle ocenil jakie powinno byc cisnienie ? jak mialem

> zimowe 185/60 to efekt ten byl niewidoczny lub malo widoczny

Zależy od opon.

Jedne stoją przy 2.1 inne leżą i takim ja daję ciut więcej, powiedzmy 2,2 zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Zależy od opon.

> Jedne stoją przy 2.1 inne leżą i takim ja daję ciut więcej, powiedzmy 2,2

a 2.2 na lato nie za duzo ?

Napisano

w lanosie 185/55/15 dmucham 2,4

oczywiście mowa o pomiarze na zimnej oponie

wielu powie, że to za dużo ale zrobiłem tak 20kkm i opona jest idealnie równomiernie zużyta na środku tak samo jak po bokach

Napisano

> w lanosie 185/55/15 dmucham 2,4

> oczywiście mowa o pomiarze na zimnej oponie

> wielu powie, że to za dużo ale zrobiłem tak 20kkm i opona jest idealnie równomiernie zużyta na

> środku tak samo jak po bokach

Ja wolę dmuchać mniej, bo wtedy bardziej komfortowo mi się jeździ smile.gif

Napisano

> Witam

> Pytanie swoje kieruje do uzytkownikow Aveo ktorzy maja Aveo wyposazone fabrycznie w opony 185/55

> R15 - czy pompujecie je tez do cisnienia 30psi (2,1 bar) ?

> Ja wlasnie zmienilem na letnie o tym rozmiarze i jak ma te cisnienie to z tylu bardzo ladnie

> wygladaja ale z przodu jakby byly nie dopompowane tzw malutki flaczek - czy tez tak macie ?

ziomek, masz "flaka" z przodu bo opony sa dodatkowo obciazone silnikiem i dlatego lekko siadaja, a z tylu nic nie ma i wygladaja inaczej. Ja mam to samo w Lacettim HB, to jes zupelnie normalne, bez spiny smile.gif

Napisano
  • Autor

no czy to normalne to nie wiem , na podworku mam drugi samochod Honde a tam oponki 185/60 i zadnego flaka z przodu nie widze - z tylu i przodu ladnie sie oponki prezentuja a maja po 2.1 bara

Napisano

> ziomek, masz "flaka" z przodu bo opony sa dodatkowo obciazone silnikiem i dlatego lekko siadaja, a

> z tylu nic nie ma i wygladaja inaczej. Ja mam to samo w Lacettim HB, to jes zupelnie normalne,

> bez spiny

W wielu autach producent podaje większy ciśnienie z przodu, niższe z tyłu.

W Lacetti podaje przód i tył po 2,1.

Ja jednak, gdy widzę flaka, to pompuję ciut więcej z przodu no i ciut mniej z tyłu.

Na nowych oponach tego nie wiedać. Ale już po kilku sezonach, opony siadają i trzeba dawać więcej.

Napisano
  • Autor

a takie danie np przod 2.2 tyl 2.1 nie bedzie powodowalo niestabilnej jazdy samochodu ?

Napisano
  • Autor

a tak ejszcze sie zapytam - cisnienie jakie powinno byc producent dobiera pod wzgledem ciezaru auta czy rozmiaru opon ?

Napisano

Należałoby się producenta pytać. smile.gif

Intuicja jednak podpowiada, że brane pod uwagę jest i jedno i drugie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.