Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie chce zapalić :-(

Featured Replies

Napisano

Astra I.... nie chce odpalić. Wczoraj jeszcze pieknie jezdzila. Dzisiaj kaput. Iskra jest, kable nówki, paliwo dochodzi... Ma ktoś jakies pomysły co sie mogło stać??????????

Napisano

> Astra I.... nie chce odpalić. Wczoraj jeszcze pieknie jezdzila. Dzisiaj kaput. Iskra jest, kable

> nówki, paliwo dochodzi... Ma ktoś jakies pomysły co sie mogło stać??????????

w jakim sensie nie odpala kręcisz i nic??

Napisano
  • Autor

> w jakim sensie nie odpala kręcisz i nic??

ładnie kręci bez przerywania ani jakiegoś dławienia tylko nie chce zaskoczyć

Napisano

iskra iskrą, ale... czy nie za słaba i czy w odpowiednich momentach...

rozrząd sam z siebie się nie przestawia, aparat zapłonowy w zasadzie też nie, ale warto sprawdzić

dalej: paliwo jest, ale może za małe ciśnienie, czyli: do sprawdzenia wydajność pompy, lub (lepiej) ciśnienie paliwa

do grona podejrzanych dołączyłbym też czujnik położenia przepustnicy, świece (mimo iskry!)

Napisano

Zdejmij kopulke aparatu zaplonowego i nastepnie zdejmij i zaloz pierwsza, gorna wtyczke na mudule zaplonowym, zaloz kopulke i sprobuj uruchomic woz...To tak dla sprawdzenia, u mnie dzialalo...Co bedzie jednoznacznie wskazywalo na...ale najpierw sprawdz. W swoim wozie mialem identyczne objawy...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> iskra iskrą, ale... czy nie za słaba i czy w odpowiednich momentach...

> rozrząd sam z siebie się nie przestawia, aparat zapłonowy w zasadzie też nie, ale warto sprawdzić

> dalej: paliwo jest, ale może za małe ciśnienie, czyli: do sprawdzenia wydajność pompy, lub (lepiej)

> ciśnienie paliwa

> do grona podejrzanych dołączyłbym też czujnik położenia przepustnicy, świece (mimo iskry!)

Dziękuję, widzę że nie obejdzie się bez wizyty u mechanika :-(

Napisano
  • Autor

> Zdejmij kopulke aparatu zaplonowego i nastepnie zdejmij i zaloz pierwsza, gorna wtyczke na mudule

> zaplonowym, zaloz kopulke i sprobuj uruchomic woz...To tak dla sprawdzenia, u mnie

> dzialalo...Co bedzie jednoznacznie wskazywalo na...ale najpierw sprawdz. W swoim wozie mialem

> identyczne objawy...

> Pozdrawiam

No to już wyższa szkoła jazdy... musi się tym zająć jakiś mężczyzna wink.gif

Napisano

no patrz, a ja moduł (i cewkę przy okazji) wykluczyłem, skoro jakaśtam iskra jest ;-)

Napisano

> no patrz, a ja moduł (i cewkę przy okazji) wykluczyłem, skoro jakaśtam iskra jest ;-)

4 lata wstecz mialem podobna akcje. Krece ale nie odpala, iskra jest, paliwo jest. Kupulke zdjeta, wtyczki, styki na module byly zielonkawe, Wyczyscilem, auto zapalilo. Zaznaczam, ze iskra była.

Napisano

> no patrz, a ja moduł (i cewkę przy okazji) wykluczyłem, skoro jakaśtam iskra jest ;-)

Dla mnie byl to fenomen, iskra byla, paliwo pod odpowiednim cisnieniem dochodzilo, wszystkie czujniki sprawne, a odpalic nie chcial (sprawdzalem wielokrotnie). Pomagalo to, co wyzej napisalem (operacja trwala doslownie minute...lub, co jeszcze ciekawsze, odpalenie silnika na pchniecie, uruchamial sie po jednym obrocie walu korbowego...) i silnik odpalal. Po wymianie modulu na nowy (Beru) objawy definitywnie zniknely...Polecam sprawdzic.

Pozdrawiam

Napisano

> 4 lata wstecz mialem podobna akcje. Krece ale nie odpala, iskra jest, paliwo jest. Kupulke zdjeta,

> wtyczki, styki na module byly zielonkawe, Wyczyscilem, auto zapalilo. Zaznaczam, ze iskra

> była.

niedawno czyściłem gruntownie aparat zapłonowy, nalot był całkiem podobny

co ciekawe, z modułem nigdy nie miałem problemów, a w c18nz jest bardziej narażony na warunki zewnętrzne

Napisano

W C16NZ chyba badziej dobija modul cieplo silnika, do ktorego modul jest przytwierdzony w celu oddawania ciepla spineyes.gif. W bardziej przemyslanych konstrukcjach modul zaplonowy jest umieszczony na przewodzie dolotowym powietrza do silnika i wyposazony w spory radiator...

Dobrym rozwiazaniem jest wyprowadzenie modulu na zewnatrz aparatu zaplonowego, jak tylko dorobiona zostanie odpowiednia podstawa, poczynie takie rozwiazanie...

Pozdrawiam

Napisano

> Dobrym rozwiazaniem jest wyprowadzenie modulu na zewnatrz aparatu zaplonowego, jak tylko dorobiona

> zostanie odpowiednia podstawa, poczynie takie rozwiazanie...

czyli jednak - tak jak u mnie w c18nz - jest lepiej...

w tym przypadku pod cewką, ale generalnie - na zewnątrz?

Napisano

> czyli jednak - tak jak u mnie w c18nz - jest lepiej...

> w tym przypadku pod cewką, ale generalnie - na zewnątrz?

c14nz chyba tez ma pod cewka moduł hmm.gif

Napisano

> czyli jednak - tak jak u mnie w c18nz - jest lepiej...

> w tym przypadku pod cewką, ale generalnie - na zewnątrz?

Tak, na zewnatrz, obok aparatu zaplonowego.

rds: w C14NZ modul zaplonowy jest pod cewka na lewym nadkolu.

Pozdrawiam

Napisano

> Tak, na zewnatrz, obok aparatu zaplonowego.

> rds: w C14NZ modul zaplonowy jest pod cewka na lewym nadkolu.

momencik...

pisząc "na zewnątrz" miałem na myśli właśnie moduł pod cewką

obok aparatu to ja nie mam żadnych ustrojstw

czyżbym coś przeoczył...? przez te lata całe...? zlosnik.gif

Napisano

Zrobilo sie zamieszanie: w C16NZ modul jest w aparacie, a ja go zamontuje na zewnatrz. W C18NZ i C14NZ jest poza aparatem oryginalnie.

Pozdrawiam

Napisano

> Zrobilo sie zamieszanie: w C16NZ modul jest w aparacie, a ja go zamontuje na zewnatrz. W C18NZ i

> C14NZ jest poza aparatem oryginalnie.

i udało Ci się mnie zakręcić... delikatnie zlosnik.gif

z wyprowadzeniem na zewnątrz - ciekawy pomysł ok.gif

a teraz sobie przypominam, że kiedyś, na potrzeby corsy z c14nz, dociekałem zgodności modułów (tych pod cewką)

są identyczne, również z vectry A

Napisano

Spamujac w tym watku, napisze tyle: EPC to prawdziwa skarbnica wiedzy o OPLU i wspolzamiennosci...

Spotkalem sie niedawno z czlowiekiem, ktory tez mial AF, a zawodowo pracuje na obrabiarkach CNC. Wykonal na takowej podstawe do modulu i wystarczy tylko powiedziec, a taka stworzy. Poza tym podarowal mi specjalnie dorobione wiertlo i rozwiertak do naprawy sworzni drzwi oraz dorobione z twardej stali (odpowiednio przystosowane konstrukcyjnie i rozmiarowo) sworznie pod wymiar wiertla z pasowaniem 0,03 mm...A w moim wozie drzwi kierowcy maja luz, wiec zrobie w chwili wolnej...

Pozdrawiam

Napisano

> Spamujac w tym watku, napisze tyle: EPC to prawdziwa skarbnica wiedzy o OPLU i wspolzamiennosci...

wiem

ale nie zawsze się ma zainstalowane ;-)

stąd częste wątki "jaki nr części" itp.

poza tym EPC to czasem wielka zagadka, bo identyczne części dla różnych modeli miewają różne numery idea.gif

Napisano

Dzieki EPC wirtualnie i z sukcesem pozenilem podwozie, uklad hamulcowy i inne drobiazgi AF z VA z silnikiem C20NE...Teraz pora na pratktyke...

Pozdrawiam

Napisano

z sukcesem pozenilem podwozie, uklad hamulcowy i inne drobiazgi AF z VA

Czego między innymi dowodem namacalnym jestem JA smile.gif

Ale pomysła do tylniej belki sam zapodałem koledze do przemyślenia smile.gif

PZDR VEN

PS. Ja ubolewam gdyż na Windows 7 żadne EPC nie chce mi działać.

Napisano
  • Autor

> Zdejmij kopulke aparatu zaplonowego i nastepnie zdejmij i zaloz pierwsza, gorna wtyczke na mudule

> zaplonowym, zaloz kopulke i sprobuj uruchomic woz...To tak dla sprawdzenia, u mnie

> dzialalo...Co bedzie jednoznacznie wskazywalo na...ale najpierw sprawdz. W swoim wozie mialem

> identyczne objawy...

> Pozdrawiam

Wymieniłam kopułkę i wszystkie świece. Było przebicie na kopułce i świecach. Jak na razie odpaliła astrunia. Zobaczymy co dalej. Pozdrawiam

Napisano

> Wymieniłam kopułkę i wszystkie świece.

Jaka firma?

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Jaka firma?

> Pozdroofka

A widzisz nie wiem ale na pewno nie oryginalne... Pudełko mi leży w bagażniku i jak tylko sprawdzę to napiszę. Aha i jeszcze palec rozdzielczy wymieniony.

Napisano

> wiem

> ale nie zawsze się ma zainstalowane ;-)

> stąd częste wątki "jaki nr części" itp.

> poza tym EPC to czasem wielka zagadka, bo identyczne części dla różnych modeli miewają różne numery

Zgodzę się pod warunkiem że ma się zainstalowany Win7, wtedy kaplica EPC nie nada sciana.gif

A jeśli mogę zapytać ile kosztowała kopułka wraz z palcem?

Napisano

Mały ale pomocny OT:

Polecam założenie "wirtualnego systemu", zainstalowanie na nim WinXP i EPC wink.gif

Chociażby korzystając z Windows Virtual PC

Ze strony programu:

Quote:

(...)to help you run many older Windows XP applications in Windows 7(...)

Pozdrawiam.

Napisano

> Jaka firma?

wiem dlaczego pytasz zlosnik.gif

jakbyś przegapił, w odpowiednim wątku podwieszonym pisałem ostatnio (w sensie: przyznałem się po latach) o mojej kopułce zlosnik.gif

Napisano

> wiem dlaczego pytasz

zlosnik.gif

> jakbyś przegapił, w odpowiednim wątku podwieszonym pisałem ostatnio (w sensie: przyznałem się po

> latach) o mojej kopułce

Tak, czytałem smile.gif

Pozdroofka

Napisano

> Tak, czytałem

miło być czasem wyjątkiem potwierdzającym regułę :-DDD

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.