Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Był kiedyś taki wątek na Motodyskusjach... (2.5 TDI)

Featured Replies

Napisano

MD zniknęły, ale nie z mojej listy ulubionych kącików. Szkoda, że mimo że jest to nie da się go przeglądać.

A chodzi mi o taki wątek w którym dokładnie były opisane wady i usterki silników 2.5 TDI ( VAG ) Były też sugestie, które z tych motorów są godne uwagi a które omijać szerokim łukiem. Akurat znajomy chce kupić transportera z takim agregatem i chciałem mu pomóc... możecie coś doradzić w tym temacie?

Jaka opinia panuje na temat tego motoru w autach z rocznika 2007-2009 . Moc 174 Km. ?

dzięki.

Napisano

> MD zniknęły, ale nie z mojej listy ulubionych kącików. Szkoda, że mimo że jest to nie da się go

> przeglądać.

> A chodzi mi o taki wątek w którym dokładnie były opisane wady i usterki silników 2.5 TDI ( VAG )

> Były też sugestie, które z tych motorów są godne uwagi a które omijać szerokim łukiem. Akurat

> znajomy chce kupić transportera z takim agregatem i chciałem mu pomóc... możecie coś doradzić

> w tym temacie?

> Jaka opinia panuje na temat tego motoru w autach z rocznika 2007-2009 . Moc 174 Km. ?

> dzięki.

na kaciku VW ostatnio byla debata na ten temat

Napisano

> MD zniknęły, ale nie z mojej listy ulubionych kącików. Szkoda, że mimo że jest to nie da się go

> przeglądać.

> A chodzi mi o taki wątek w którym dokładnie były opisane wady i usterki silników 2.5 TDI ( VAG )

> Były też sugestie, które z tych motorów są godne uwagi a które omijać szerokim łukiem. Akurat

> znajomy chce kupić transportera z takim agregatem i chciałem mu pomóc... możecie coś doradzić

> w tym temacie?

> Jaka opinia panuje na temat tego motoru w autach z rocznika 2007-2009 . Moc 174 Km. ?

> dzięki.

Jezdze na codzien Crafterem z tym silnikiem. Wczesniej dwa lata wersja 160PS, obecnie jakies 50tys nakrecilem 160PS Blutec. Po poludniu jak wstane to podziele sie wrazeniami.

Napisano

z tego co mi się wydaje to tam były opisane wady 2.5 TDI ale w nowych osobowych audi czyli silniki V6 a w transporterach są cały czas 2.5 TDI ale R5 które są raczej trwałymi silnikami

Napisano
  • Autor

> Jezdze na codzien Crafterem z tym silnikiem. Wczesniej dwa lata wersja 160PS, obecnie jakies 50tys

> nakrecilem 160PS Blutec. Po poludniu jak wstane to podziele sie wrazeniami.

OK. Dzięki. Dodam tylko że busik, którego kumpel ma na oku jest z automatem. Czy w możliwe, żeby to był DSG ? Gdzie szukać informacji o typie skrzyni biegów?

Napisano
  • Autor

> z tego co mi się wydaje to tam były opisane wady 2.5 TDI ale w nowych osobowych audi czyli silniki

> V6 a w transporterach są cały czas 2.5 TDI ale R5 które są raczej trwałymi silnikami

Dzięki, to chyba najcenniejsza informacja tak na początek. ;D

Napisano

z tego co mi wiadomo to wadliwa byla odma ktora powodowala zacieranie sie walka rozrzadu zeby.GIF ale podobno w rocnzikach po 2003 zmienil jej konstrukcje i problem sie nie pojawial zeby.GIF

to tyle co slyszalem o wadliwosci 2,5 v6

Napisano
  • Autor

> z tego co mi wiadomo to wadliwa byla odma ktora powodowala zacieranie sie walka rozrzadu ale

> podobno w rocnzikach po 2003 zmienil jej konstrukcje i problem sie nie pojawial

> to tyle co slyszalem o wadliwosci 2,5 v6

OK ale już wiem, że w transporterach montowane są rzędowe piątki a nie V6. Autko ma być z lat 2007-2009

Napisano

wpisz sobie w google VP44 i zobacz o czym są głównie wątki na forach hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> OK. Dzięki. Dodam tylko że busik, którego kumpel ma na oku jest z automatem. Czy w możliwe, żeby to

> był DSG ? Gdzie szukać informacji o typie skrzyni biegów?

Jesli w Transporterze siedzie ten sam silnik ktory siedzi w Crafterze to ja bym sie powaznie zastanowil nad zakupem.

Starsze wersje 160KM maja potezna turbodziure. Ponizej 2500RPM silniik kompletnie nie ciagnie. Przy pelnym samochodzie trzeba liczyc sie z tym, ze podjazdy atakujemy prawym pasem w tempie TIRow.

Trwalosc jaka taka, chociaz po okolo 200tys km silniki zaczely tak klektoac, ze nie mozna ich bylo slychac. Pojawilo sie tez potezne zuzycie oleju. Zaczely sie tez problemy z turbo - obcinanie boostu, lawinowe wypadanie silnika w tryb awaryjny - ogolnie problemy czeste i upierdliwe.

Blutec 160KM wydaje sie byc lepszy. Moc pojawia sie wczesniej bo "juz" przy okolo 2000RPM. Jest tez cichszy i troche oszczedniejszy, ale to wynika moim zdaniem z innego zestopniowania skrzyni biegow.

Osobiscie jestem oboma silnikami mocno rozczarowany. W stosunku do silnikow 160KM siedzacych w Ducato to jakies muly i to mocno paliwozerne.

Mocno polecam dluzsza jazde prbna przed zakupem i dokladne sprawdzenie historii serwisowej samochodu.

Napisano

> wpisz sobie w google VP44 i zobacz o czym są głównie wątki na forach

Jak do tej pory to w 2,5 tdi r5 spotykalem raczej vp37, no chyba ze mi sie wydaje.

Pozdrawiam

Napisano

> Były też sugestie, które z tych motorów są godne uwagi a które omijać szerokim łukiem.

Spróbuj zidentyfikować wątek (słowo kluczowe w tytule / autor) ... zaimportujemy na MK ok.gif

Napisano
  • Autor

> Spróbuj zidentyfikować wątek (słowo kluczowe w tytule / autor) ... zaimportujemy na MK

mmmhmmmm mając tylko jedną próbę z tą fantastyczną wyszukiwarką to będzie trwało kilka dni...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.