Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[L] wspomaganie piszczy

Featured Replies

Napisano

> Komfortu tez wiecej niz w foce w której kokpit wrzyna mi sie w kolano i golen

juz badzmy obiektywni. W chevrolecie komfortu to nie ma za grosz. Juz wygodniej byloby siedziec na kamieniu niz na fotelu kierowcy i pasazera w Lacettim. Akurat jechalem Focusem i o ile jakos plastikow w srodku jest porownywalna (tez mocno tandetne i tanie, aczkolwiek bardziej mi sie podoba i tak u forda) to jakos foteli i amortyzacji jest o wiele, wiele lepsza i solidniejsza.

Nie bez powodu ford jest drozszy w zakupie, ergo wiecej wydaja na jego produkcje/czesc, ergo jest solidniejszy.

Panowie, mamy takie a nie inne auta i juz nie ma co narzekac. Niech jezdzi dopoki go nie sprzedam, a z marka Chevrolet i chłamem jaki produkuje pozegnamy sie na zawsze i koniec smile.gif Pamietajcie ze najwartosciowsze jest doswiadczenie - "Chevrolety to badziwie" smile.gif

Jeszcze ad vocem powiem coby nie byc stronniczym, ze juz wole Chevroleta od czegokolwiek co jest francuskie. Dla mnie to jest totalne dno jezeli chodzi o auta. Nigdy zadnego francuza!

Napisano

> juz badzmy obiektywni. W chevrolecie komfortu to nie ma za grosz. Juz wygodniej byloby siedziec na

> kamieniu niz na fotelu kierowcy i pasazera w Lacettim. Akurat jechalem Focusem i o ile jakos

> plastikow w srodku jest porownywalna (tez mocno tandetne i tanie, aczkolwiek bardziej mi sie

> podoba i tak u forda) to jakos foteli i amortyzacji jest o wiele, wiele lepsza i solidniejsza.

> Nie bez powodu ford jest drozszy w zakupie, ergo wiecej wydaja na jego produkcje/czesc, ergo jest

> solidniejszy.

> Panowie, mamy takie a nie inne auta i juz nie ma co narzekac.

Ale ja nie narzekam i nie zgadzam sie opinia ,ze w foce jest wygodniej no.gif

Jest duzo ciasnej , fotele twarde jak skała i do tego kokpit jest tak skonstruowany ,zeby uwierac mnie w prawa noge no.gif

Napisano

> Ale ja nie narzekam i nie zgadzam sie opinia ,ze w foce jest wygodniej

> Jest duzo ciasnej , fotele twarde jak skała i do tego kokpit jest tak skonstruowany ,zeby uwierac

> mnie w prawa noge

Fakt, miejsca w Chevim jest więcej. Co do uwierania kolana - kwestia przyzwyczajenia, na początku też tak miałem, potem mi się mięśnie wyrobiły. Fotele mam sportowe, o niebo bardziej komfortowe niż w Lacetti. Plastiki... no nie powalają w Foce, ale te jasne w Lacetti to była masakra. Wszystko poza tym na plus Foki.

Napisano
  • Autor

> juz badzmy obiektywni. W chevrolecie komfortu to nie ma za grosz. Juz wygodniej byloby siedziec na

> kamieniu niz na fotelu kierowcy i pasazera w Lacettim. Akurat jechalem Focusem i o ile jakos

> plastikow w srodku jest porownywalna (tez mocno tandetne i tanie, aczkolwiek bardziej mi sie

> podoba i tak u forda) to jakos foteli i amortyzacji jest o wiele, wiele lepsza i solidniejsza.

> Nie bez powodu ford jest drozszy w zakupie, ergo wiecej wydaja na jego produkcje/czesc, ergo jest

> solidniejszy.

> Panowie, mamy takie a nie inne auta i juz nie ma co narzekac. Niech jezdzi dopoki go nie sprzedam,

> a z marka Chevrolet i chłamem jaki produkuje pozegnamy sie na zawsze i koniec Pamietajcie ze

> najwartosciowsze jest doswiadczenie - "Chevrolety to badziwie"

Też jeździłem focusem i przyznaję Ci rację... w środku jest 'jakos', bo z jakością to ma niewiele wspólnego (mówię o plastikach i tapicerkach).

Gdybym miał jeszcze raz wydać pieniądze, też wybrałbym Lacetti a nie Focusa (wybierając między tymi modelami), bo różnica 15-20k PLN za podobną wersję wyposażeniową nie jest poparta równie dużą przepaścią jakościową. Generalnie zgadzam się że Focus to lepsze auto, ale nie jest wart ceny za którą go sprzedają...

PS. Z tymi fotelami i komfortem amortyzacji to mam wrażenie, że jeździmy innymi samochodami...

Napisano

Powiedzmy sobie szczerze. Lacetti ma tylko 3 wady:

- problem z zaworami, w większości to pojazdy z LPG (teoretycznie zlikwidowana)

- problem w 5D z wezykiem spryskiwacza, lecz to jest typowe dla wszystkich pojazdow z spryskiwaczem z tylu

- ta cholerna przekladnia, ktora piszczy lub stuka. Wymieniana w calosci bo ASO nie ma czesci zamiennych takie jak sa na rynku innych czesci.(niby 2007 mial byc ostatnim rokiem z tymi problemami)

Takze patrzac na inne marki to nie jest straszna lista w porowaniu z pieknie prowadzacymi sie fordami, ktore rdzewieja juz po 2 latach eksploatacji, wtryskiwaczach w dieslu itp. Tyle ze te choroby musimy zaplacic wiecej, gdyz ford jest drozszy jako nowe auto. link do uwag dla fordziarzy

Takze kazdy z nas wie co kupuje, sprzedaje jak mu sie nie podoba lub jezdzi nadal zadowolony.

Napisano

> Powiedzmy sobie szczerze. Lacetti ma tylko 3 wady:

> - problem z zaworami, w większości to pojazdy z LPG (teoretycznie zlikwidowana)

> - problem w 5D z wezykiem spryskiwacza, lecz to jest typowe dla wszystkich pojazdow z spryskiwaczem

> z tylu

> - ta cholerna przekladnia, ktora piszczy lub stuka. Wymieniana w calosci bo ASO nie ma czesci

> zamiennych takie jak sa na rynku innych czesci.(niby 2007 mial byc ostatnim rokiem z tymi

> problemami)

Zapomniałeś o zawieszeniu w Dieslach.

> Takze patrzac na inne marki to nie jest straszna lista w porowaniu z pieknie prowadzacymi sie

> fordami, ktore rdzewieja juz po 2 latach eksploatacji, wtryskiwaczach w dieslu itp.

Rdzewiały Focusy I. A w moim Lacetti również była rdza na tylnych drzwiach po dwóch latach.

>Tyle ze te

> choroby musimy zaplacic wiecej, gdyz ford jest drozszy jako nowe auto. link do uwag dla

> fordziarzy

> Takze kazdy z nas wie co kupuje, sprzedaje jak mu sie nie podoba lub jezdzi nadal zadowolony.

Poza rdzą w FI, w benzynowych Fokach problemów nie ma.

Napisano

> Rdzewiały Focusy I. A w moim Lacetti również była rdza na tylnych drzwiach po dwóch latach.

Dwojki tez podjada rdza no.gif a w laczkach to chyba tylko twoj rdzewial no.gif

> Poza rdzą w FI, w benzynowych Fokach problemów nie ma.

No koleżanka z grupy ma FI 1.6 ,nakulane 150kkm a dziad podjada olej jak glupi.

Napisano

Ford pewnie tak.

Ale nie przesadzajmy. Chevrolet naprawdę dobrze sobie radzi z naszymi drogami. Pojeździj trochę po krętych i wyboistych mazurskich drogach, a docenisz Chevyego.

Napisano

> Ford pewnie tak.

> Ale nie przesadzajmy. Chevrolet naprawdę dobrze sobie radzi z naszymi drogami. Pojeździj trochę po

> krętych i wyboistych mazurskich drogach, a docenisz Chevyego.

Pojeździłem kiedyś za kolegą w FI. Ja z trudem brałem zakręty, on jechał jak po sznurku. Zawieszenie Forda jest akurat jedne z najlepszych na rynku.

Napisano

> Dwojki tez podjada rdza a w laczkach to chyba tylko twoj rdzewial

II nie. Co do mojego, cóż, był dwa razy lakierowany. Fabrycznie wprawdzie, ale jednak.

> No koleżanka z grupy ma FI 1.6 ,nakulane 150kkm a dziad podjada olej jak glupi.

Nie dojdę tym autem do takiego przebiegu zeby.GIF

Napisano

> Cóż, przekonam się

Mój szwagier walczył z rdzą w I, a teraz testuje II ... nie wiem czy już walczy z rudą wink.gif

Znajomy napalił się na Mondeo ... po kilku zardzewiałych 3latkach odpuścił sobie tę markę.

Wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma zlosnik.gif

Napisano

> II nie. Co do mojego, cóż, był dwa razy lakierowany. Fabrycznie wprawdzie, ale jednak.

To moglbys sie nie osmieszac piszac o tym ,ze laczki rdzewieja - twoj byl malowany i jak widac ktos dal ciala no.gif a z tym twoim to nie mow hop waytogo.gif

> Nie dojdę tym autem do takiego przebiegu

Zepsujesz hmm.gifoink.gifhehe.gif

Napisano

> Mój szwagier walczył z rdzą w I, a teraz testuje II ... nie wiem czy już walczy z rudą

> Znajomy napalił się na Mondeo ... po kilku zardzewiałych 3latkach odpuścił sobie tę markę.

> Wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma

No, ja jestem tam gdzie chcę, więc jest dobrze zeby.GIF

Napisano

> To moglbys sie nie osmieszac piszac o tym ,ze laczki rdzewieja - twoj byl malowany i jak widac ktos

> dal ciala a z tym twoim to nie mow hop

Nie ośmieszam się. Ilu na tym kąciku ma dwukrotnie lakierowane auto i nawet o tym nie wie?

> Zepsujesz

Nie. Przy moich przebiegach dawno go sprzedam zeby.GIF

Napisano

> Nie ośmieszam się. Ilu na tym kąciku ma dwukrotnie lakierowane auto i nawet o tym nie wie?

No słucham ilu smile.gif pogłębiają Ci się objawy wytwórcze smile.gif

> Nie. Przy moich przebiegach dawno go sprzedam

Jak już pisałem nie mów hop z laczkiem Ci się udało waytogo.gifgrinser006.gif

Napisano

> No słucham ilu pogłębiają Ci się objawy wytwórcze

Nie mam pojęcia waytogo.gif Można o tym nie wiedzieć zeby.GIF

> Jak już pisałem nie mów hop z laczkiem Ci się udało

Nic mi się nie udało. Zmarnowane pieniądze i czas. Dobrze, że potraktowałem to w kategoriach kosztów utopionych.

Napisano

> Nie mam pojęcia Można o tym nie wiedzieć

Ogladales "Piękny Umysł" albo "Wyspę Tajemnic" wink.gif

> Nic mi się nie udało. Zmarnowane pieniądze i czas. Dobrze, że potraktowałem to w kategoriach

> kosztów utopionych.

waytogo.gif20.GIF

Napisano

> W aucie przy kręceniu kierownicą słychać jakby ciche piszczenie (jednostajne związane wyraźnie z

Napewno hydraulika?

Mi piszczy kierownica na postoju przy wyłączonym silniku... Też myślałem, że pompa czy coś. A to coś w kolumnie.

Płyn masz w zbiorniczku wspomagania na odpowiednim poziomie?

Pozdrawiam,

Griba

Napisano

Kiedys Vectra B miala taki sam problem i byl do tego jakis manual w TIS Opla.

Napisano

> Kiedys Vectra B miala taki sam problem i byl do tego jakis manual w TIS Opla.

Pamiętasz mniej więcej o co mogło chodzić? Kolumna ma jakieś punkty smarowania? Może pierścień ślizgowy jakiś? Pewnie za długo nie wytrzymam i rozbiorę za jakiś czas to dziadostwo...

Pozdrawiam

Griba

Napisano

> Napewno hydraulika?

> Mi piszczy kierownica na postoju przy wyłączonym silniku... Też myślałem, że pompa czy coś. A to

> coś w kolumnie.

> Płyn masz w zbiorniczku wspomagania na odpowiednim poziomie?

> Pozdrawiam,

> Griba

U mnie dwukrotnie piszczenie przy kręceniu kierownicą było związane z wyciekiem z przekładni kierowniczej - wymienili mi na gwarancji - chociaż za drugim razem wyłudzili? przegląd samochodu twierdząc że mimo że auto nie jest już na gwarancji to żeby Chevrolet uznał gwarancję samej przekładni to muszę wykonać przegląd auta...

Napisano
  • Autor

> Napewno hydraulika?

> Mi piszczy kierownica na postoju przy wyłączonym silniku... Też myślałem, że pompa czy coś. A to

> coś w kolumnie.

Na 99%. Nie jest to piszczenie mechaniczne kolumny, tylko taki jakby gwizd związany z pompowaniem płynu hydraulicznego (tak na moje ucho przynajmniej)

> Płyn masz w zbiorniczku wspomagania na odpowiednim poziomie?

Poziom jest OK, kwestia czy płyn jeszcze zachowuje właściwości. Zmienię niebawem razem z olejem, może pomoże...

Napisano

W Vectrze B bylo min zalecane zmiana oleju i wcisniecie pod simering troszke olej przez strzykawke.

Napisano

> U mnie dwukrotnie piszczenie przy kręceniu kierownicą było związane z wyciekiem z przekładni

U mnie lekko piszczy w kabinie - przy wyłączonym silniku też piszczy. Jakby z okolic koła kierownicy. Więc zastanawiam się co tam może się ocierać.

Pozdrawiam,

Griba

Napisano

> U mnie lekko piszczy w kabinie - przy wyłączonym silniku też piszczy. Jakby z okolic koła

> kierownicy. Więc zastanawiam się co tam może się ocierać.

> Pozdrawiam,

> Griba

mi tez sie wydaje ze to jest piszczenie mechaniczne u mnie, a nie pompowanie plynu..

Napisano

> mi tez sie wydaje ze to jest piszczenie mechaniczne u mnie, a nie pompowanie plynu..

Tak, zwłaszcza, że piszczenie dochodzi z góry kolumny w kabinie przy zegarach i jest przy kręceniu na postoju.przy wyłączonym silniku.

Trzeba rozebrać osłony i zobaczyć, czy nie ma jakiegoś pierścienia ślizgowego.

Są też przeguby związane z regulacją położenia, może trzeba je nasmarować.

Pozdrawiam,

Griba

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.