Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

sciagcz do tarcz? jak to dziala?

Featured Replies

Napisano

takie cos:

sciagacz-do-tarcz-i-bebn_275.jpg

jakim cudem to dziala skoro ma ramiona skierowane na zewnatrz? Albo to urzadzenie nie dziala albo nie rozumiem jego zasady dzialania. Wydawalo mi sie, ze zaczepaimy tymi ramionami za tyl tarczy i krecimy co powoduje jej sciagniecie. Przy takim ukladzie ramion nie da sie ich zaczepic o tarcze.

Moze mi to ktos wycalkowac?

No chyba, ze ktos wpadl na pomysl ze te ramiona przykreca sie do szpilek... tylko po co? niewiem.gif

Bede wdzieczny za wyjasnienie

Napisano

> Przy takim ukladzie ramion nie da sie ich

> zaczepic o tarcze.

On jest pewnie do takich tarcz:

Hogpro%20%20Lyndall%20Racing%20Brake%20Rotors.jpg

Napisano

> On jest pewnie do takich tarcz:

to do roweru? zlosnik.gif

Napisano

> Motocykla

jeszcze wykombinowalem, ze do tych ramion mocuje sie cos za tarcza. Tylko wychodzi, ze to cos musisz sobie zrobic samemu zlosnik.gif

Napisano

> jeszcze wykombinowalem, ze do tych ramion mocuje sie cos za tarcza. Tylko wychodzi, ze to cos

> musisz sobie zrobic samemu

A takie glupie pytanie - czemu musisz sciagac tarcze? Z mojego (dosc ograniczonego) doswiadczenia ze zmienianiem tarcz wynika ze wystarczy odkrecic zacisk a tarcza sama spada Ci prosto na palce (auuu!)

Napisano

sama to jak nie masz jej przykręconej do piasty rotfl.gif

najczęściej jest tak, że przy wymianie starych ktoś z lenistwa łeb rozwierci, i tak to zostawi, nie próbuje już rozwiercać dalej i gwintować otworu w piaście sick.gifpod nowa śrubę

Napisano

> A takie glupie pytanie - czemu musisz sciagac tarcze? Z mojego (dosc ograniczonego) doswiadczenia

> ze zmienianiem tarcz wynika ze wystarczy odkrecic zacisk a tarcza sama spada Ci prosto na

> palce (auuu!)

ja juz raz mlotek popsulem zlosnik.gif

w kazdym razie interesuje mnie to teraz od strony teoretycznej. A sciagacz przy takich kosztach warto w garazu miec ok.gif Zdecydowanie tansze niz pokrzywienie piasty

Napisano

> takie cos:

> jakim cudem to dziala skoro ma ramiona skierowane na zewnatrz? Albo to urzadzenie nie dziala albo

> nie rozumiem jego zasady dzialania. Wydawalo mi sie, ze zaczepaimy tymi ramionami za tyl

> tarczy i krecimy co powoduje jej sciagniecie. Przy takim ukladzie ramion nie da sie ich

> zaczepic o tarcze.

Da się cfaniak.gif

> Bede wdzieczny za wyjasnienie

Wykręcasz śrubę ściągacza i wkręcasz ją od drugiej strony IThankYou.gif001.gif

Numer konta podam później grinser006.gif

Klikij "pomógł" zeby.GIF

Napisano

> Da się

> Wykręcasz śrubę ściągacza i wkręcasz ją od drugiej strony

obejrzyj obrazek jeszcze raz zlosnik.gif

edit, chyba ze zamocujesz od tylu... hmm.gif

Napisano

> ja juz raz mlotek popsulem

Sprzedam Ci moja technike odkrecania zaciskow - podnosimy samochod, zapieramy klucz o ziemie i powoli opuszczamy samochod pozwalajac grawitacji wykonac brudna robote. Dziala rewelacyjnie. Podobny manewr mozesz wykonac przykrecajac potem zacisk, tyle ze zamiast zwyklego klucza uzyj manocostam zeby nie urwac sruby.

Napisano

Mam ściągacz trójramienny, więc wiem, jak to działa. Tak, jak jest ten obrazek - wykręcasz w górę, wkręcasz od dołu, obracasz całość w pionie o 180° i masz to, czego szukasz waytogo.gif

Napisano

> A takie glupie pytanie - czemu musisz sciagac tarcze? Z mojego (dosc ograniczonego) doswiadczenia

> ze zmienianiem tarcz wynika ze wystarczy odkrecic zacisk a tarcza sama spada Ci prosto na

> palce (auuu!)

Ograniczasz się do zaledwie jednego ze sposobów mocowania tarcz.

A wystarczy ze tarcza jest jednocześnie piastą (wprasowane jest w nią łożysko) i to łożysko zapiekło się na czopie....

Do bębnów z podobnie rozwiązanym łożyskowaniem też się nada.

Rozwiązania takie stosowane są przeważnie przy tylnej osi.

pozdr

Napisano

> Mam ściągacz trójramienny, więc wiem, jak to działa. Tak, jak jest ten obrazek - wykręcasz w górę,

> wkręcasz od dołu, obracasz całość w pionie o 180° i masz to, czego szukasz

zobacz na foto uważnie tych ramion od tego ściągacza nie da się obrócić,

Napisano

> Ograniczasz się do zaledwie jednego ze sposobów mocowania tarcz.

Pewnie tak - nie mam za wielkiego doswiadczenia w tej materii (zmienilem raptem 4 tarcze i kazda z nich doprowadzila do jakiegos malego uszkodzenia ciala).

Napisano

One same opadną pod wpływem grawitacji, gdy obrócisz przyrząd, bo są zamocowane na luźno. Na tym polega istota takiego ściągacza.

Napisano

> One same opadną pod wpływem grawitacji, gdy obrócisz przyrząd, bo są zamocowane na luźno. Na tym

> polega istota takiego ściągacza.

jakim cudem? Przeciez oczka nie sa przelotowe. Widac na foto, ze nie rusza sie wiecej niz pare mm - czyli tyle ile jest luzu na otworach

Napisano

OK - teraz już widzę, jak skonstruowany jest ten ściągacz. Maksymalnie niefunkcjonalny. Łapki powinny się obracać co najmniej o 180°.

Napisano

> Moze mi to ktos wycalkowac?

Odpowiedz jest bardzo prosta , to nie jest ściągacz do tarcz przynajmniej nie do tych powszechnie spotykanych w autach osobowych. To jest ściągacz do bębnów i to tych gdzie szpilki koła są zamocowane w bębnie, ewentualnie można go użyć do sciągania łożysk kół tam gdzie łożysko jest z piastą w całości np Fiaty lub do wypchnięcia półosi napędowej z piasty, po to żeby nie walić po niej młotem i później się zastanawiać dlaczego nakrętka się nie nakręca grinser006.gif

A co do tarcz w autach osobowych wystarczą dwa młotki lub jeden i jakiś pobijak czy chociażby kawałek drewienka i nie ma bata musi zejść piesc.gifpalacz.gif. Wystarczy tylko pare dobrych strzałów z młotka najpierw od przodu tam gdzie tarcza siedzi na pisacie po to żeby rdza odpusciła a później już tylko od tylca jak najbliżej środka najlepiej przez inny młotek, pobijak, drewienko etc tak by nie udeżać bezpośrednio w tarcze ok.gif

Jedna rada trzymać głowe albo za tarczą, jeśli to niemożliwe to chociaż tak by mieć wzrok skierowany na krawędz tarczy. Bardzo wskazane są okulary ochronne materiał tarczy ma to do siebie że jest kruchy i potrafi odłamać się na małe ostre pociski widziałem już gościa który wyciągał sobie tarcze z policzka oslabiony.gif ,więc jak już nie chcecie dać zarobić mechanikom to przynajmniej nie dajcie lekarzom 270751858-jezyk.gifzlosnik.gif

Napisano

> jak już nie chcecie dać zarobić mechanikom to

> przynajmniej nie dajcie lekarzom

NFZ niech im płaci! rant.gif Ja płacę składkę zdrowotną do ZUS. Mnie opiłki z oka za darmo ostatnio wyciągali. Ale faktem jest, że lepiej zapobiegać niż leczyć.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.