Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy mozna przewozic dziecko bez fotelika?

Featured Replies

Napisano

czy jesli mamy dwojke dzieci i pasy tylko z przodu to mozemy jedno z nich przewozic z tylu bez pasow i fotelika, albo np dwojke z tylu bez pasow i fotelikow jesli z przodu siedzi osoba dorosla?

Napisano
  • Autor

> nie

yikes.gif to jakim sposobem owe dzieci moga autobusami jezdzic?

Napisano

> czy jesli mamy dwojke dzieci i pasy tylko z przodu to mozemy jedno z nich przewozic z tylu bez

> pasow i fotelika, albo np dwojke z tylu bez pasow i fotelikow jesli z przodu siedzi osoba

> dorosla?

Przepisy mówią o obowiązku przewożenia w fotelikach, jeżeli pojazd jest wyposażony w pasy bezpieczeństwa.

Więc jeżeli pojazd nie ma z tyłu pasów, to wydaje się logiczne, ze dzieci można przewozić bez fotelika.

Napisano

> to jakim sposobem owe dzieci moga autobusami jezdzic?

To jakas prowokacja ?

Napisano
  • Autor

> Przepisy mówią o obowiązku przewożenia w fotelikach, jeżeli pojazd jest wyposażony w pasy

> bezpieczeństwa.

> Więc jeżeli pojazd nie ma z tyłu pasów, to wydaje się logiczne, ze dzieci można przewozić bez

> fotelika.

no a mozna przewozic z tylu bez fotelika jesli z przodu sa pasy ale jest pusty fotel? albo przewozic 4dzieci w pasach i jedno bez (bo na srodku jest tylko biodrowy, ktory jak rozumiem nie nadaje sie do fotelika...) ma byc wtedy zapiety przez dziecko?

Napisano
  • Autor

> To jakas prowokacja ?

nie, poprostu chcialem, doprecyzowac swoja wiedze, bo bede mial z tym stycznosc, a dotad nie mialem 893goodvibes.gif

Napisano

3. W pojeździe samochodowym wyposażonym w pasy bezpieczeństwa dziecko w wieku do 12 lat, nieprzekraczające 150 cm wzrostu, przewozi się w foteliku ochronnym lub innym urządzeniu do przewożenia dzieci, odpowiadającym wadze i wzrostowi dziecka oraz właściwym warunkom technicznym

Kierującemu pojazdem zabrania się:

...

4. przewożenia w foteliku ochronnym dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w poduszkę powietrzną dla pasażera;

5. przewożenia, poza specjalnym fotelikiem ochronnym, dziecka w wieku do 12 lat na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego.

Napisano

> nie, poprostu chcialem, doprecyzowac swoja wiedze, bo bede mial z tym stycznosc, a dotad nie mialem

Myslalem ze znowu jakas klutnia bedzie swiety.gif

Napisano

> no a mozna przewozic z tylu bez fotelika jesli z przodu sa pasy ale jest pusty fotel?

Myślę że tak, bo co nie jest zabronione, to jest dozwolone. Oczywiście pomijam gdybanie jak jest bezpieczniej zlosnik.gif

> albo

> przewozic 4dzieci w pasach i jedno bez (bo na srodku jest tylko biodrowy, ktory jak rozumiem

> nie nadaje sie do fotelika...) ma byc wtedy zapiety przez dziecko?

Pas biodrowy nadaje się do przypięcia fotelika, ja przynajmniej w manie z "ławką" przypinałem wink.gif

Napisano
  • Autor

> 3. W pojeździe samochodowym wyposażonym w pasy bezpieczeństwa dziecko w wieku do 12 lat,

> nieprzekraczające 150 cm wzrostu, przewozi się w foteliku ochronnym lub innym urządzeniu do

> przewożenia dzieci, odpowiadającym wadze i wzrostowi dziecka oraz właściwym warunkom

> technicznym

> Kierującemu pojazdem zabrania się:

> ...

> 4. przewożenia w foteliku ochronnym dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy na przednim

> siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w poduszkę powietrzną dla pasażera;

> 5. przewożenia, poza specjalnym fotelikiem ochronnym, dziecka w wieku do 12 lat na przednim

> siedzeniu pojazdu samochodowego.

to znam, pytalem sie slawka ktory twierdzi ze nie mozna...

czyli mam rozumiec ze jak jest pas biodrowy to da sie zamontowac te wszystkie foteliki czy podkladki? tylko po co? taka np podkladke przy pasie biodrowym?

Napisano

> tylko po co? taka np podkladke przy pasie biodrowym?

A wogóle po co jest pas biodrowy? zlosnik.gif

Napisano

Wymóg fotelików nie dotyczy środków komunikacji, w tym autobusów i taxi.

Napisano

> 3. W pojeździe samochodowym wyposażonym w pasy bezpieczeństwa dziecko w wieku do 12 lat,

> nieprzekraczające 150 cm wzrostu, przewozi się w foteliku ochronnym lub innym urządzeniu do

> przewożenia dzieci, odpowiadającym wadze i wzrostowi dziecka oraz właściwym warunkom

> technicznym

> Kierującemu pojazdem zabrania się:

> ...

> 4. przewożenia w foteliku ochronnym dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy na przednim

> siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w poduszkę powietrzną dla pasażera;

> 5. przewożenia, poza specjalnym fotelikiem ochronnym, dziecka w wieku do 12 lat na przednim

> siedzeniu pojazdu samochodowego.

czyli moje 8 i 10 letnie dzieciory mogę wieźć z przodu na fotelikach?

Napisano

> czyli moje 8 i 10 letnie dzieciory mogę wieźć z przodu na fotelikach?

W foteliku tak, jak instrukcja samochodu każe i instrukcja do fotelika.

A te najcześciej zezwalają na przewóz dzikusów w foteliku przodem do kierunku jazdy zamocowanym na przednim siedzeniu maksymalnie odsuniętym do tyłu.

Tyłem do kierunku jazdy (maluchy) można wieźć po wyłączeniu poduszek.

Ale tu już ktoś podawał cytat z instrukcji samochodu, gdzie nie zalecają wożenia dzieci na przednich siedzeniach. Ja wożę, bo w instrukcjach do moich aut nie spotkałem takich zapisów. A dzikusy lubią z przodu jeździć smile.gif

Napisano

> W foteliku tak, jak instrukcja samochodu każe i instrukcja do fotelika.

> A te najcześciej zezwalają na przewóz dzikusów w foteliku przodem do kierunku jazdy zamocowanym na

> przednim siedzeniu maksymalnie odsuniętym do tyłu.

> Tyłem do kierunku jazdy (maluchy) można wieźć po wyłączeniu poduszek.

> Ale tu już ktoś podawał cytat z instrukcji samochodu, gdzie nie zalecają wożenia dzieci na

> przednich siedzeniach. Ja wożę, bo w instrukcjach do moich aut nie spotkałem takich zapisów. A

> dzikusy lubią z przodu jeździć

ok.gif moje tez uwielbiają a że mogą koło siebie zeby.GIF 3 osobowy rząd siedzen przód i tył zeby.GIF to siedzą czasami smile.gif

Napisano

> moje tez uwielbiają a że mogą koło siebie 3 osobowy rząd siedzen przód i tył to siedzą czasami

U mnie jest wojna o fotel z przodu.

Gdy jadą obie córki, to starsza siedzi z przodu, Gdy jedzie jedna, młodsza to oczywiście siedzi z przodu hehe.gif

Napisano

> nie, poprostu chcialem, doprecyzowac swoja wiedze, bo bede mial z tym stycznosc, a dotad nie mialem

Quote:

Zawód: Instruktor nauki jazdy ABCD

zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Wymóg fotelików nie dotyczy środków komunikacji, w tym autobusów i taxi.

taxi tak, ale gdzie jest na temat reszty wymienionej przez Ciebie?

Napisano
  • Autor

Ty myslisz ze ja wszystkie przepisy pamietam confused.gifscrewy.gif wiekszosc tak, ale czesc wole wiedziec gdzie znalezc.... 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Wymóg fotelików nie dotyczy środków komunikacji, w tym autobusów i taxi.

Chwila chwila...

Po pierwsze to chyba chodzilo o srodki komunikacji publicznej - bo "srodkiem komunikacji" to moze byc wszystko.

Po drugie gdzie mozna znalesc taki przepis ktory wylacza z tego obowiazku autobusy i taxi?

Po trzecie - co w przypadku autobusu ktory nie jest srodkiem komunikacji publicznej - np autobus wycieczkowy.

Napisano
  • Autor

> Po drugie gdzie mozna znalesc taki przepis ktory wylacza z tego obowiazku autobusy i taxi?

w PoRD zlosnik.gif

Napisano

> w PoRD

No to nie wiem.. Albo jestem zmeczony albo slepy... Ale nic takiego nie udalo mi sie znalesc.

Napisano

> Ty myslisz ze ja wszystkie przepisy pamietam wiekszosc tak, ale czesc wole wiedziec gdzie

> znalezc....

Wybacz, myślałem, że instruktorzy znają przepisy na wylot.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.