Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Duże spalanie 105 jtd

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich,

Ostatnio sprowadziłem sobie Maree Weekend 105jtd(2001r chociaż ePer pokazuje wg VIN 09/2000) więc chyba będę tutaj częściej, tym bardziej, że mój brat posiada taką samą tylko starszą (1999) i słabiej wyposażoną.

Oczywiście w tym wypadku planuję zakup jakiegoś interfejsu, tylko jeszcze nie zdecydowałem jakiego.

Obecnie pojawiła się pilna sprawa, której nie znalazłem w wyszukiwarce:

1. dotyczy samochodu mojego brata. W ostatnim czasie jego marea bez widocznego powodu zaczęła mu bardzo dużo palić tj. ok 10litrów/100km. Moc bez zmian (znakomicie się zbiera), nie dymi , nie chałasuje, brak wycieków paliwa, po prostu żre 100% więcej (wcześniej 5-5,5l/100kl). Ktoś się może z tym spotkał?

Pozdrawiam

Napisano

Jeśli nie dymi , itp. jak napisałeś to może szwagier jeździ tylko po mieście z pełnym butem od świateł do świateł ? grinser006.gif

Przy takiej różnicy musi być gdzieś wyciek albo jednak po spalinach widać , że silnik nie pracuje prawidłowo .

Kiedy wymieniał filtr powietrza ?

Napisano
  • Autor

nie szwagier tylko brat wink.gif

jeździ spokojnie (moim zdaniem aż za spokojnie) w każdym bądź razie nie zmienił stylu jazdy, poza tym 70-80% jego przebiegu to poza miastem.

Materiały eksploatacyjne wymieniane w terminie.

Na pewno nie kopci, mówił że nie zauważył wycieków. Jutro jeszcze osobiście zejde do kanału żeby się upewnić...

pozdrawiam

Napisano

zwiększone spalanie często powoduje uszkodzony termostat , dziura w dolocie powietrza , przepływomierz

obstawiam dziurę w dolocie , a jako że jeździ spokojnie , nawet nie odczuwa spadku mocy

Napisano
  • Autor

spadku mocy na pewno nie ma bo jechałem tym ostatnio...w porównaniu z moją mareą to bestia...(jak tylko zaopatrze się w jakiś interfejs to właśnie będe badał dlaczego mój jest słabszy)

poza tymprzepływomierz napewno sprawny...

jutro sprawdze jeszcze raz szczelność na dolocie ale tak jak mówie moc to on ma...

Napisano

> poza tymprzepływomierz napewno sprawny...

A po czym wnosisz, że sprawny??

Bez kompa to raczej ciężko stwierdzić.....

Napisano

> jutro sprawdze jeszcze raz szczelność na dolocie ale tak jak mówie moc to on ma...

Przy nieszczelności na dolocie przed turbo byłby słabszy , za turbo - byłoby słychać świst i w dodatku by przydymiał na czarno w stopniu zależnym od straty ciśnienia , a poza tym na pewno nie wpłynęłoby to tak znacząco na zużycie paliwa .

Przy takiej różnicy w spalaniu trzeba przede wszystkim zwrócić uwagę na czas otwarcia wtrysków albo na dawkę paliwa .

FES spokojnie takie parametry pozwala odczytać , a nawet logować ok.gif

Napisano
  • Autor

> A po czym wnosisz, że sprawny??

> Bez kompa to raczej ciężko stwierdzić.....

hmm...1. stosunkowo nowy (1,5 roku)

2. wiem jak szedł przed wymianą przepływomierza (nie było czym jechać) (przy odpiętym ok)

przy czym spalanie przy uszkodzonym czy nowym miało różnice ok 0,5 l

Napisano
  • Autor

> Przy nieszczelności na dolocie przed turbo byłby słabszy , za turbo - byłoby słychać świst i w

> dodatku by przydymiał na czarno w stopniu zależnym od straty ciśnienia , a poza tym na pewno

> nie wpłynęłoby to tak znacząco na zużycie paliwa .

> Przy takiej różnicy w spalaniu trzeba przede wszystkim zwrócić uwagę na czas otwarcia wtrysków albo

> na dawkę paliwa .

> FES spokojnie takie parametry pozwala odczytać , a nawet logować

Żadnego dymu, żadnego świstu...moc ta sama, przyspieszenie wspaniałe(bez zmian w stosunku do normalnego spalania sprzed czasu) tylko w baku wir...

Zamierzam podpiąć pod FES jutro, jeśli się dowiem gdzie jest złącze..(patrz: mój drugi dzisiejszy wątek)...jeśli tech2 zadziała bo na razie innego nie mam...

Jeśli mogę prosić. Jeśli uda mi się połączyć jutro, na jakie szczegóły powinienem zwrócić uwagę?

pozdrawiam

Napisano

> Jeśli mogę prosić. Jeśli uda mi się połączyć jutro, na jakie szczegóły powinienem zwrócić uwagę?

Najpierw na to :

283633152-CR_bieg_jalowy2.gif

Bez takiego printscreena nawet się nie pojawiaj grinser006.gif

Dobrze jakbyś zrobił pomiary na zimnym i na gorącym silniku .

post-24156-14352507513225_thumb.gif

Napisano
  • Autor

> Najpierw na to :

> Bez takiego printscreena nawet się nie pojawiaj

ok... nie pojawie się claps.gif tylko jak możesz to powiedz czy na jałowym biegu czy przegazować, jeśli tak to ile rpm?

i dzisiaj już nie niepokoje

--------------------

Marea Weekend 105JTD

Napisano

> ok... nie pojawie się tylko jak możesz to powiedz czy na

> jałowym biegu czy przegazować, jeśli tak to ile rpm?

Najpierw sprawdź parametry na jałowym zarówno na zimnym jak i potem na gorącym silniku .

Zobacz przy okazji jaką wartość ma odczytywana temperatura silnika ok.gif

PS.

Zamiast odpowiedzieć na twojego posta , to go przypadkiem wyedytowałem i musiałem naprawiać smirk.gif

Napisano
  • Autor

oto odczyt z zimnego silnika

TFQ wacha się pomiędzy 6,8-8,2 (około bo dość szybko skacze)

283635684-odczytzimny.JPG

post-116826-14352507518496_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

a tutaj lista błędów które skasowałem przed pomiarami...

został tylko błąd świec żarowych P0381

czekam aż się rozgrzeje i wrzuce drugi pomiar

pozdro:)

283635699-errors.JPG

post-116826-14352507519209_thumb.jpg

Napisano

> czekam aż się rozgrzeje i wrzuce drugi pomiar

Nie masz wersji 1.6 FES żeby wrzucić na jednym screenie od razu więcej parametrów ?

Podaj też dodatkowo temperaturę powierza wlotowego ok.gif

Napisano
  • Autor

> Nie masz wersji 1.6 FES żeby wrzucić na jednym screenie od razu więcej parametrów ?

Pobrałem po prostu wersje ze strony FES...jeśli jest dostępna lepsza to jutro poszukam...chyba że mogę liczyć na linka;)

dopiero zaczynam przygode z interfejsem do fiata i jeszcze się nie orientuję...

> Podaj też dodatkowo temperaturę powierza wlotowego

chyba tam pokazywało 17stopni

w załączniku pomiar po rozgrzaniu...

283636849-odczytgoracy.JPG

post-116826-14352507529382_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

podpiąłem się też pod moją mary i jest inny problem...odczytało więcej błędów niż u brata, niektóre się powtarzają...tylko że nie da się ich skasować...klikam "clear errors" i nic nie znika

w załączniku błędy z mojej mary

jeśli to powinno być w nowym wątku to dajcie znać i jutro go założe.

pozdrawiam serdecznie

post-116826-14352507530123_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

i jeszcze jedna sprawa która mnie troche przybiła frown.gif

Czy przebieg, który pokazuje FES jest wiarygodny?

sick.gif

Napisano

> i jeszcze jedna sprawa która mnie troche przybiła

> Czy przebieg, który pokazuje FES jest wiarygodny?

jak jest to odczyt z centralki wtryskowej to tak

Napisano

> chyba tam pokazywało 17stopni

Jeśli dobrze odczytałeś to stanowczo za mało , zresztą ECU też widzi tę wartość jako nieprawidłową .

> w załączniku pomiar po rozgrzaniu...

Za mało parametrów - brakuje czasu wtrysków i kąta - potrzeba tego co w moim jpg-u .

Napisano
  • Autor

> Za mało parametrów - brakuje czasu wtrysków i kąta - potrzeba tego co w moim jpg-u .

jutro z rana postaram się znaleźć wersję FES, na której wszystkie parametry są widoczne a jak nie znajdę to będę kombinować z kilkoma printscreenami...

wielkie dziękuję za zainteresowanie

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Za mało parametrów - brakuje czasu wtrysków i kąta - potrzeba tego co w moim jpg-u .

oto timingi dla biegu jałowego

283639658-timing.JPG

i dla 1500 obr/min

283639664-timing_1500rpm.JPG

----------------------

te timingi są po rozgrzaniu...wczorajsze pomiary...

dzisiaj podłączyłem jeszcze raz i na zimnym pierwszy kąt był 0,7 deg a drugi 11 deg

sprawdziłem jeszcze raz tą temperature na wlocie...ni mniej ni wiecej tylko 11st podczas gdy w mojej mary 40st (oba na biegu jałowym)

czyli tak jak kolega mówił za mało...wnioskuję uszkodzony czujnik, ale czy on mógł tak drastycznie wpłynąć na spalanie?

gdzie on się znajduje?

pozdrawiam i życzę udanej soboty pomimo dzisiejszej tragedii

post-116826-14352507534893_thumb.jpg

Napisano

Na jałowym ilość paliwa jest nieco większa niż u mnie , ale nie aż na tyle żeby to wyjaśniało kwestię kluczową . Czasy są OK .

Pozostaje zrobić takie same testy przy normalnej jeździe , ale z logowaniem graficznym - dawka paliwa i czas wtrysku i ciśnienie na CR ,

Ale jakby nie było to wcześniej wymień przepływkę na tą twoją i sprawdź ponownie odczyt temperatury powietrza .

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Witam

Nie było mnie tu jakiś czas ponieważ chciałem się upewnić co wyników litrażowania. Skasowałem wtedy tylko błędy (jeden nawet został nieskasowany) i co się okazało... Spalanie wróciło do normy i oscyluje ok 5,5l...Zadnych zmian w dynamice, kopceniu itp itd...

Po prostu spalanie spadło prawie o połowe po skasowaniu błędów... confused.gifconfused.gifconfused.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.