Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

C1, 107, Aygo? - kto eksploatuje, na co zwrócić uwagę ....

Featured Replies

Napisano

Hej

Tak się zastanawiam nad kolejnym francuzem w rodzinie.

Chciałem zapytać na co zwrócić uwagę przed zakupem używanej sztuki, co się psuje i ile powinny wytrzymać rzeczy eksploatacyjne takie jak tłumik sprzęgło klocki pasek klinowy rozrząd itp,

czy są jakieś wady fabryczne?

Napisano

> Hej

> Tak się zastanawiam nad kolejnym francuzem w rodzinie.

To raczej japończyk grinser006.gif

> Chciałem zapytać na co zwrócić uwagę przed zakupem używanej sztuki, co się psuje i ile powinny

> wytrzymać żeczy eksploatacyjne takie jak tłumik sprzęgło klocki pasek klinowy rozżąd itp,

> czy są jakieś wady fabryczne?

Ale byków narobiłeś yikes.gif Niektórzy narzekali na "przecieki" z uszczelek drzwi/okien i słaby lakier. Ja P107 miałem dosyć krótko {1 rok} i z żadną awarią nie miałem do czynienia.

Napisano

> Chciałem zapytać na co zwrócić uwagę przed zakupem używanej sztuki, co się psuje i ile powinny

> wytrzymać żeczy eksploatacyjne takie jak tłumik sprzęgło klocki pasek klinowy rozżąd itp,

generalnie są raczej bezawaryjne, benzyna ma łańcuch rozrządu, reszta materiałów w zależności od eksploatacji, tłumiki do tej pory wytrzymują (nikt nie zmienia), klocki zależy jak jeździsz (na 50tys km starczą), sprzęgło też nie wiem czy ktoś wymieniał

troche userów, szczególnie aygo zgłasza problem z przeciakającymi uszczelkami w drzwiach

zapraszam na forum c1aygo107.net

Napisano
  • Autor

> To raczej japończyk

albo czech zeby.GIF

> Ale byków narobiłeś Niektórzy narzekali na "przecieki" z uszczelek drzwi/okien i słaby lakier. Ja

> P107 miałem dosyć krótko {1 rok} i z żadną awarią nie miałem do czynienia.

Już poprawiłem

Napisano

mamy od roku aygo, lata tym moja żona. ja też pare razy tym jechałem i jeśli chodzi o właściwości jezdne to taki większy gokart. do miasta idealne, silniczek mimo 3 cylinderków jest strasznie chętny do współpracy z prawą nogą. prawie 110km/h do odcinki na II biegu!!! zeby.GIF

w trasie też daje radę. spalanie w mieście nie przekroczyło 6l/100km, bardzo dobrze trzyma się drogi i fajnie się prowadzi.

autko serwisowane na bieżąco, nie było żadnej awarii, tylko przeglądy co roku i standardowa wymiana wszystkich płynów. przy 50tys wymienione klocki z przodu i przednia wycieraczka. u nas uszczelki nie przeciekają. podobno były problemy z cieknącymi uszczelkami drzwi przednich. zdarzają się przypadki wody w bagażniku gdzie woda dostaje się przez uszczelki lamp tylnych. u nas też sucho a autko stoi pod chmurką. z pedałem gazu też nie ma problemy, nasz egzemplarz według nr VIN nie ma tego problemu.

ogólnie bardzo wdzięczne i sympatyczne autko do miasta. na co dzień tylko lać benzynke do baku i latać.

Napisano

mam 107 z 2007 roku. Przebieg coś ok 30kkm albo 35kkm (nie pamiętam dokładnie)

Usterki: zwichrowane tarcze - wymiana na nowe + klocki - koszt chyba 600zł ; urwany (przerdzewiał) tłumik - pomogło spawanie, ale cały czas się w nim coś telepie i brzęczy.

Generalnie auto doskonałe do miasta, jak już wcześniej wspomniano bardzo dynamiczne ale tylko na 2 pierwszych biegach, trójka powiedzmy że daje jeszcze radę. Bieg 4 i 5 nadaje się tylko do podtrzymywania prędkości - zero dynamiki.

Spalanie - w trasie podczas spokojnego turlania się bez pasażerów to jakieś 5l/100km. W mieście nie udało mi się zejść poniżej 6,5 litra...czasem dochodzi do 7.

Dużo miejsca w środku z przodu, przy moim wzroście (186cm) zostaje nawet trochę miejsca za mną na tylnej kanapie (dziecko 12letnie da radę spokojnie się zmieści. Bagażnik symboliczny i trudno wpakować jakiś większy (czyli siatka z zakupami) do niego - trzeba półkę ściągać.

Ogrzewanie tylnej szyby mało wydajne, ale działa. Tylna wycieraczka hmmm...nie wiem po co takie maleństwo dali - zbiera chyba max 10% powierzchni szyby.

Wewnętrzne lusterko - przy moim wzroście również bezużyteczne - obserwuję w nim podsufitkę z tyłu...po prostu źle umiejscowione. Fotele niewygodne, np w matizie są znacznie wygodniejsze (w 107 to bardziej przypomina leżak nie fotel). Sterowanie elektrycznymi szybami też bez sensu - żeby otworzyć lewe okno trzeba się trochę ponaciągać (przyciski sterowania umiejscowione są na drzwiach - po jednym z każdej strony). Wielkie nieosłonięte połacie blachy, kiepskie plastiki, daremne wyciszenie - to minusy.

Z plusów to dla mnie doskonała dynamika na jedynce i dwójce (doskonała jak na takie auto), świetne trzymanie się drogi (pod warunkiem że jest gładka), dobra widoczność i doskonała zwrotność, wspomaganie bardzo mocne lecz daje czuć auto.

Po zakupie nie mogłem przywyknąć do jazdy tym autem - dla niego każda dziura to krater, a koleiny chcą wystrzelić cie w niebo - ale to kwestia przyzwyczajenia, dziś nie zwracam już na to uwagi.

ps.

aha....jak dla mnie to kierownica jest w tym aucie rewelka smile.gif

znaczy się rozmiar oraz zwłaszcza materiał, z którego jest wykonana.

Generalnie polecam jako 2-gie auto w rodzinie do jazdy po mieście. Osobiście jak mam gdziekolwiek jechać blisko to wybieram zawsze 107 (a mam jeszcze inny wybór wink.gif )

ps2.

auto jest rejestrowane na 4 osoby !

aaa...nie wiem jak teraz, lecz w 2007 roku oświetlenie wnętrza włącza się tylko po otwarciu drzwi kierowcy - nigdzie indziej po prostu nie ma czujników smile.gif

edit:

jeszcze jedna ciekawostka - na autostradzie rozpędziłem go do 180km/h (licznik do 170) zlosnik.gif

Prędkość przelotowa po autobanie to może być i ze 150km/h ale ze stoperami w uszach zlosnik.gif tę prędkość autko utrzymuje bez żadnego problemu (oczywiście bez obciążenia - tylko kierowca + max 1 pasażer)

Napisano

> Hej

> Tak się zastanawiam nad kolejnym francuzem w rodzinie.

> wytrzymać rzeczy eksploatacyjne takie jak tłumik sprzęgło klocki pasek klinowy rozrząd itp,

żonka pomyka C1 ... ja czasem jej zabieram ... podstawowe co mnie denerwuje to głośna praca silnika (sprawdź sobie czy dasz radę wytrzymać;) ) i mało wygodna pozycja za kółkiem (ale to jest osobiste) ... co do spalania to ja nic na ten temat nie wiem ... dolewam jak pojeżdze i tyle ...

plusów ma sporo ... zwrotność, dynamikę po mieście ... gokart grinser006.gif

trasa LBN -WAW w obie strony - mocno zmęczony byłem ... jednak sie nie nadaje przynajmniej dla mnie ...

Napisano

mialem 107 od nowosci, zrobilem 22kkm i po roku sprzedalem.

uwagi:

+ zwinne

+ niezawodne

+ dosc przestronne

- wkurzajaca polka bagaznika / maly otwor bagaznika

- znacznie za glosno wewnatrz

Napisano
  • Autor

No to pojeździłem kilkoma sztukami i w zasadzi zbiega się to z waszymi opiniami.

Dziwne jest to że niezależnie od przebiegu różne rzeczy były wymieniane i tak spotkałem się z wymianą sprzęgła po 40kkm, tarcz i klocków po 20kkm, tłumika po 30kkm. Tłumik rzeczywiście pracuje jak w lepszym maluchu wink.gif ale całkiem przyjemnie dla ucha.

Woda w bagażniku występowała w 4 przypadkach na 6 (a oglądałem je po deszczu). Jeździłem sztukami z 2006-2008r.

jeszcze zaskoczyło mnie nie miło w dwóch sztukach z małym przebiegiem rozklekotany mieszek do wybierania a raczej do szukania biegów.

Generalnie ciągle się zastanawiam.

Napisano

> jeszcze jedna ciekawostka - na autostradzie rozpędziłem go do 180km/h (licznik do 170)

> Prędkość przelotowa po autobanie to może być i ze 150km/h ale ze stoperami w uszach tę prędkość

> autko utrzymuje bez żadnego problemu (oczywiście bez obciążenia - tylko kierowca + max 1

> pasażer)

Obleciałem takim autem (C1) ze skrzynią MAP dwa rajdy w zeszłym roku, w tym jeden w Jeleniej Górze. W drodze powrotnej gaz w podłodze za Wrocławiem i dopiero przed bramkami odjąłem. Maks co ta dzidzia poszła z 3 osobami na pokładzie i bagażem to zamknęty budzik (>170km/h), navi pokazywała 161km/h. Hałas faktycznie duży, ale dało się wytrzymać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.