Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana wahaczy

Featured Replies

Napisano

sprawa pilna, a czasu na dogłębne analizowanie archiwum troszkę mało.

Mam dość poważny luz na prawym wahaczu, szkoda opon bo geometria poszła w las, lekko stuka. Chce to wymienić jak najszybciej.

Problem pierwszy to jakiej firmy wahacze były montowane na pierwszym montaż. Ogólnie którymi warto się interesować, a którymi nie.

Drugie pytanie dotyczy identyfikacja wahacza, z tego co czytałem po jakimś tam roku zwiększyła się średnica jednej tulei pod śrubę mocującą z 12 na 14mm. Jak to rozpoznać bez rozbierania zawieszenia? Samochód 1 rejestracja styczeń 2005 roku.

Napisano

> Drugie pytanie dotyczy identyfikacja wahacza, z tego co czytałem po jakimś tam roku zwiększyła się

> średnica jednej tulei pod śrubę mocującą z 12 na 14mm. Jak to rozpoznać bez rozbierania

> zawieszenia? Samochód 1 rejestracja styczeń 2005 roku.

Nie pamiętam numeru, ale możesz sprawdzić otwory tulei mierząc suwmiarką śruby. Śruby od tulei poziomej i pionowej są na wierzchu, widoczne i z dobrym dostępem z kanału, lub po zdjęciu koła. 30.GIF Pozdrawiam.

Napisano

A ja troche z innej beczki, rok temu mechanik wymienił mi 1 wahacz, czy tak można?

Napisano

> A ja troche z innej beczki, rok temu mechanik wymienił mi 1 wahacz, czy tak można?

Można, to nie amortyzator.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

a ASO za wahacz do mojego auta zawołąli blisko 800zł więc tam na pewno nie kupie.

W hurtowniach części natomiast maja wyszczególniony jeden typ od 2002 i jakiś ze zmianą po 2006.

Niech mi ktoś napisze dokładnie które tuleje na połączeniach gumowo metalowych maja mieć tą większą średnice?

Wygląda na to ze bez wjazdu na kanał i własnoręcznego pomierzenia nie dojdę jakie wahacze mam kupić.

Napisano

> Wygląda na to ze bez wjazdu na kanał i własnoręcznego pomierzenia nie dojdę jakie wahacze mam kupić.

Kupowałem w zeszłym tygodniu w Inter Cars'ie (TRW), dobrali mi po numerze nadwozia, nic nie musiałem mierzyć, już są zamontowane, pasują "jak ulał" ok.gif

Napisano
  • Autor

> Kupowałem w zeszłym tygodniu w Inter Cars'ie (TRW), dobrali mi po numerze nadwozia, nic nie

> musiałem mierzyć, już są zamontowane, pasują "jak ulał"

jaka cena?

kurde koło ASO w którym byłem budę miał też InterCars, że tez głupi tam nie zajżałem:/

Napisano
  • Autor

> 257,00 zł / szt (ze zniżką stałego odbiorcy).

czyli dla klienta bez stażu będzie w okolicach 300zł

pytanie dodatkowe, czy we wszystkich wersjach silnikowych stilo 3D miało takie same komponenty zawieszenia(pomijamy tu różnice tej średnicy tulei)

Napisano

> (...) czy we wszystkich wersjach silnikowych stilo 3D miało takie same komponenty zawieszenia (pomijamy tu różnice tej średnicy tulei)

Nie badałem tematu, ale podejrzewam, że różnice muszą być ... choćby pomiędzy wersjami diesel / benzyna ... przestudiuj pod tym kątem ePER'a (linki masz w FAQ) ok.gif

Napisano

> jaka cena?

Ja u znajomego płaciłam za TRW 250zł sztuka

Napisano

Ja w moim kupiłem w małym sklepie motoryzacyjnym TRW za 250 zlł. sztuka. STILO 2002r. 1.9 JTD

Napisano

Gdybyś chciał kupić zamiennik to uważaj na (chyba nie przekręciłem) TEKNOROT - mają tylko z jednym i to przed zmianowym rozmiarem tuleji. Ponoć można kupić same tuleje w dobrym do tego modelu samochodu rozmiarze i nabijać na wahacze - ale czy to będzie to samo...???

Ja mam Stilo z 2004 roku - też po zmianowe. Kupiłem w sklepie Fiata - mieli oryginalne TRW i włoski zamiennik - kupiłem zamiennik - koszt ok 300 zł/szt. - jeżdżę już 4 miesiące i zero problemów... TRW chyba 400 zł

Napisano

Witam!

> Ja u znajomego płaciłam za TRW 250zł sztuka

A czy mozesz zamowic jeszcze jeden?

Kupie chetnie, ino jak z wysylka:)

Zamieniik,orginal?

Napisano

> A czy mozesz zamowic jeszcze jeden?

> Kupie chetnie, ino jak z wysylka:)

> Zamieniik,orginal?

A skad jestes ?

Jak cos to moge zalatwic TRW po 255zl z IC jak cos to priv ok.gif

Napisano
  • Autor

przymierzałem klucze jakim dam rade odkręcić śruby i wyszło mi że do śruby pionowej potrzebuję klucz 19 a do poziomej 22. Zgadza się to z teoria ze któraś tuleja ma większa średnice?

Czy może jednak obie maja mieć większe średnice?

Jutro w pracy sprawdzę w normie jakim średnica śrub odpowiadają te klucze.

Napisano
  • Autor

byłem wczoraj pomierzyć wahacz TRW w InterCarsie (cena z drogi 340zł) no i obie tuleje maja średnice 12mm i wg. sprzedawców tylko takie do nich przychodzą:/

• 2 tygodnie później...
Napisano

Jak w ASO powiedzieli 800 to prawdopodobnie masz śruby o średnicy 14mm. Zmiana średnicy była wprowadzona chyba pod koniec 2004. Niestety nie spotkałem TRW z taką średnicą tulei.

Od roku jeżdżę na rozwierconych TRW z 12 na 14, do tej pory nie zauważyłem problemów. Gdybym wiedział przed zakupem, że nie będą pasować chyba poszukałbym 14, nie koniecznie TRW.

Napisano

> byłem wczoraj pomierzyć wahacz TRW w InterCarsie (cena z drogi 340zł) no i obie tuleje maja

> średnice 12mm i wg. sprzedawców tylko takie do nich przychodzą:/

BEZEDURA

Kolega MDU ma rację, były dwa rodzaje 12 i 14 sam miałem z tym problemy.

Katalog TRW ma tylko jeden numer i to ten przed zmianowy.

Ja na razie mam TENKNOTA czy jak mu tam dokładnie. Trzyma się już jakiś czas.

Było już kiedyś o tym.

12milimetrowcy się śmieją - oni mają wybór i rozsądne ceny.

14milimetrowcy z nowszych bida wersji mają już pod górkę - droższe oryginały lub dziwnej maści jeden zamiennik.

Ja bym rozwiercanych nie założył, nie wiem kto i jak by to musiał zrobić aby to dokładnie na tej długości wycentrować.

Na pewno nie pan Kazio ( z szacunkiem dla wszystkich Kazimierzy) na stole warsztatowym.

howgh

• 2 tygodnie później...
Napisano

Zgadzam się kolegą tomtom, założyłem rozwiercane VEMA, rok jazdy około 21 tysięcy przebiegu i ... wizyta w ASO (sworzeń i tuleja środkowa kaput) zakup oryginału uff 732,00 zł ale na pocieszenie dali mi rabat tak, że wyszło około 600,00 zł.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.