Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pompa hamulcowa

Featured Replies

Napisano

Hej mam UNO 1.0 i.e Fire 1996 r.

Mam zamiar wymieniać pompę hamulcową, z tego co wyczytałem to w moim uniaku jest pompa o średnicy tłoka 19,05mm. Co by się stało jak bym zainstalował pompę o średnicy 20,64 mm. Działało by to lepiej / gorzej / tak samo.. co wy o tym sądzicie ????

Napisano

większa średnica oznacza więcej płynu pzrepchane przy tym samym skoku tłoka pompy, będzie hamulec niezauważalnie szybciej reagował, ale też siła nacisku klocka na tarczę niezauważalnie spadnie

ogólnie nie będzie znaczącej różnicy

Napisano

> Hej mam UNO 1.0 i.e Fire 1996 r.

> Mam zamiar wymieniać pompę hamulcową, z tego co wyczytałem to w moim uniaku jest pompa o średnicy

> tłoka 19,05mm. Co by się stało jak bym zainstalował pompę o średnicy 20,64 mm. Działało by to

> lepiej / gorzej / tak samo.. co wy o tym sądzicie ????

Wymieniłem w swoim na pompę o większej średnicy, różnica jest zauważalna, ale może dlatego że miałem też i serwo chyba największe jakie dało się zmieścić w tym kąciku komory silnikowej.

Napisano
  • Autor

> Wymieniłem w swoim na pompę o większej średnicy, różnica jest zauważalna, ale może dlatego że

> miałem też i serwo chyba największe jakie dało się zmieścić w tym kąciku komory silnikowej.

Tak też myślałem, że wymiana samej pompy nie wiele da trzeba będzie jeszcze serwo wymienić. A mógłbyś jeszcze napisać jakie to serwo udało Ci się zmieścić !! Jest to może serwo 7" z UNO 1,4 Turbo ???

Napisano

> Tak też myślałem, że wymiana samej pompy nie wiele da trzeba będzie jeszcze serwo wymienić. A

> mógłbyś jeszcze napisać jakie to serwo udało Ci się zmieścić !! Jest to może serwo 7" z UNO

> 1,4 Turbo ???

największe serwa jakie wchodzą to 9 cali.

ale wtedy jest bardzo ciasno, szczególnie dla cięgien czy przewodów przechodzących przez ścianę grodziową w okolicy serwa.

pozdr

Napisano

> największe serwa jakie wchodzą to 9 cali.

> ale wtedy jest bardzo ciasno, szczególnie dla cięgien czy przewodów przechodzących przez ścianę

> grodziową w okolicy serwa.

> pozdr

Dokładnie jest tak, że serwo trzeba wbijać "z buta" żeby weszło bo przewód stalowy od lewego przodu biegnący przy podłużnicy przeszkadza.. jak już przeskoczy ten przewód to siedzi opierając się o podłużnicę ale wyjąć je potem to... to już chyba trzeba wyrywać ten przewód...

Co do ściany grodziowej to jedynie linkę gazu trzeba przenieść odrobinę w górę i w bok, reszta daje radę ale jeśli przyjdzie zmienić linkę sprzęgła to serwo trzeba odkręcać i odchylać bo nie ma możliwości odkręcić pancerza linki.

Piszę to bo sam osobiście to przerabiałem u siebie i u Drupiego.

Tak więc Marek chyba jednak nie miał do czynienia z największym serwem cfaniaczek.gif

Napisano

Z czego jeszcze serwo podpasuje oprócz z palio ? Może być mniejsze od tego paliowego, zeby tych cyrków z przewodem hamulcowym nie było grinser006.gif

Napisano

> Z czego jeszcze serwo podpasuje oprócz z palio ? Może być mniejsze od tego paliowego, zeby tych

> cyrków z przewodem hamulcowym nie było

Z tym przewodem to jest najmniejszy ból, przeróbkę trzeba zrobić w króćcu popychającym pompę.

W serwie od cromy trzeba przerabiać znowu pedał hamulca.

Nie ma tak, że p&p.

Napisano

> Nie ma tak, że p&p.

No wiadomo cudów nie ma. A jakie serwa były w PI ?

Napisano

> Z czego jeszcze serwo podpasuje oprócz z palio ? Może być mniejsze od tego paliowego, zeby tych

> cyrków z przewodem hamulcowym nie było

Jakiś czas temu ktoś pisał że serwo+pompa od nowej Pandy pasują prawie PnP, tylko trzeba mocowanie króćca nieco przerobić (w Pandzie jest kulka, a w Uno jest w tym miejscu płaska blaszka z dziurką - trzeba zeszlifować kulkę na płasko i wywiercić dziurę). Sam miałem taką przeróbkę robić, ale nie wystarczyło pieniędzy. Wydaje mi się, że topic z tymi informacjami został już wyrzucony, ale gdzieś na dysku mam zapisane wypowiedzi tego człowieka, który się chwalił serwem z Pandy wink.gif

Napisano

ale serwo z Pandy chyba ma 9" i trzeba linkę gazu dać w inne miejsce o ile dobrze pamiętam z jednej z rozmów na ten temat

Napisano

> ale serwo z Pandy chyba ma 9" i trzeba linkę gazu dać w inne miejsce o ile dobrze pamiętam z jednej

> z rozmów na ten temat

...co się sprowadza do wywiercenia jednej dziurki, wyjęcia i założenia linki obok.

Można też przegiąć lekko końcówkę pedału gazu u góry, żeby linki nie kantowało.

Napisano

> ale serwo z Pandy chyba ma 9" i trzeba linkę gazu dać w inne miejsce o ile dobrze pamiętam z jednej

> z rozmów na ten temat

Quote:

A ja polecam serwo z pandy (nowej). Miałem takie i nie wymagało ono wielu przeróbek, a efekt w połączeniu z hamulcami z UT był naprawdę powalający

przerobić trzeba było tylko mocowanie do pedała hamulca. W uno jest płaskie z dziurką, a w pandzie okrągła kulka. Przeróbka polegała na zeszlifowaniu kulki na płasko i wywierceniu dziurki. Serwo kupiłem razem z pompą i zbiorniczkiem oraz korektorami hamowania chyba za 60zł. Pompa z pandy różniła się tym, że miała wyprowadzenie na 2 przewody z tyłu. Na początku jeden zaślepiłem, ale później poprowadziłem 2 przewody na tył i wymieniłem tylny korektor z uno na takie z pandy montowane w pompie hamulcowej. Wtedy efekt hamowania był naprawdę imponujący

> Ale nie miałeś zrobionej kombinacji serwo z pandy + pompa z Uno?

nie, wszystko poszło z pandy

> I jeszcze jedno pytanie, poprowadziłeś drugi przewód na tył, czy

> wyprowadziłeś dwa na tył potem trójnik i to wszystko w jeden? Na

> jakiej zasadzie działa korektor w Pandzie?

Pompa z pandy ma 2 wyjścia na przód i 2 na tył, w uno są 2 na przód i jedno na tył (przynajmniej moja pompa w uno taka była). Jak zmieniłem serwo i pompę na te z pandy to wymieniłem też wszystkie przewody hamulcowe, wywaliłem ten 1 który szedł fabrycznie i wstawiłem zamiast niego 2, dla każdego koła osobny. Zasady działania korektora z pandy nie znam, ale spisywał się bardzo dobrze. Montuje się go bezpośrednio do pompy, a dopiero do niego wkręca się przewody hamulcowe.

> to jest po prostu zwykły ogranicznik ciśnienia.

> No to teraz pytanie do fachowca. Czy jest sens zmieniać pompę na taką

> o większej średnicy tłoka, czy wystarczy samo serwo? Z przodu

> mam hamulce od Palio z tyłu póki co seria, ale w planach są

> tarcze. Czy większa pompa coś da? Poza tym, że pedał nie będzie

> tak głęboko wchodził?

Ja po zmianie serwa mam odczucie, że pedał za głęboko wpada. Co prawda jeszcze nie wymieniałem płynu - zrobię to przy wymianie tylnej belki. Na pewno w tyle mam stary płyn i to mi psuje sprawę.

Jeśli bym miał wybierać to dałbym do dużego serwa dużą pompę.

Spadnie przełożenie hydrauliczne ale zmniejszy się skok pedału a siłę zrekompensuje duże serwo z nawiązką.

To wszystko co skopiowałem z tamtego tematu. Nie ma nic o lince gazu. O ile dobrze pamiętam, ten user co miał serwo z Pandy to Matfiej.

Napisano

> To wszystko co skopiowałem z tamtego tematu. Nie ma nic o lince gazu. O ile dobrze pamiętam, ten

> user co miał serwo z Pandy to Matfiej.

To, że nie ma tam nic o lince to nie znacz że nie była przesuwana.

Zamontowałem serwo 9" w dwóch uniakach i linkę trzeba przesuwać.

Napisano

> Zamontowałem serwo 9" w dwóch uniakach i linkę trzeba przesuwać.

ja zaś założyłem serwo 8,25" z punto I i niczego przesuwać nie trzeba. ciasno, bo ciasno, ale weszło waytogo.gif trzpień wychodzący z serwa jest w zasadzie taki sam, jak w uno, czyli spłaszczona końcówka z otworem - ta strona była P&P. małej ingerencji wymagało połączenie serwa z pompą - zastosowałem pompkę z UT 22,22mm i potrzebny był dodatkowy bolec - dystans do napędu tłoczków biglaugh.gif

Napisano

[...]

> Tak więc Marek chyba jednak nie miał do czynienia z największym serwem

Nie z takim nie miałem do czynienia, niczego nie butowałem przy wkładaniu, ale ciasno przy linkach jest. Jest to albo serwo ze starego 1.7D albo z turbo. Obecnie zamontowana pompa to 22,225 (kupiłem za 26zł nówka ze sklepu z jakiegoś fiata starego typu, lub poloneza - bo dedykowana do UNO kosztowała b. dużo icon_eek.gif) , jedyny problem jaki miałem to niezgodność gwintów na końcówkach przewodów hamulcowych. Poradziłem sobie tak że kupiłem dwa przewody (chyba do małego fiata hmm.gif - bardzo krótkie - dzięki temu tanie (mała ilość drogiej miedzi biglaugh.gif), bo akurat nie było samych końcówek w sklepie) z końcówkami z gwintem metrycznym. Fachura ze sprzętem do zakuwania końcówek spędził u mnie w garażu 0,5 godziny wziął 20zł i po krzyku waytogo.gifzlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.