Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Co wybrać i kupić?

Featured Replies

Napisano

Witam

Prawdopodobnie szykuje się zmiana Astry F na Astrę G. W planach mam zakup Astry G po 2002-2003 z silnikiem benzynowym który nadawał by się do pracy z instalacją gazową LPG o nadwoziu kombi. I tu kilka pytań do was bo na Astry G do tej pory się nie zwracałem uwagi i nie interesowałem się problemami technicznymi tego modelu. Kiedy dokładnie był przeprowadzony lifting i co on dokładnie obejmował. Bo w ogłoszeniach są tzw. mix czyli wersja po liftowa w wersji przed liftowej oczywiście wszystko bezwypadkowe. Co do silnika to który nada się dobrze do LPG (jakiej) z tego co widzę to większość benzyniaków to 1.6. Czy ewentualnie silnik diesla 1.7 CTDI się dobrze sprawdza w tym modelu ( ty ten ma filtr cząstek stałych? ). Jak sprawuje się klimatyzacja w Astrze G? Na co zwracać szczególną uwagę przed zakupem? Jakie usterki są typowe po przebiegu ok. 150 000 km? Z góry dziękuje za wszystkie uwagi i podpowiedzi.

Napisano

Miałem ten dylemat pod koniec zeszłego roku. Co do benzyniaków to się niy wypowiem bo sam mam diesla. Co do diesli to z tego co wyczytałem na tym forum to najmniej awaryjną jednostką jest 1,7DTi ISIZU. CDTI jest delikatniejszą jednostką w szczególności wrażliwą na jakość paliwa. Po kupnie praktycznie wymieniłem tylko to co powinno się wymienić czyli kompletny rozrząd, filtry wszystkie i płyny ustrojowe. Zrobiłem nią już prawie 7kkm i żadnych problemów. Miałem obawy co do tych 75 koni w dieslu ale okazało się ,że sprawują się o wiele lepiej niż 75 koni w mojej poprzedniej Astrze na benzynie. O ekonomice jazdy to nie muszę wspominać. Ja sprowadziłem autko z Niemiec bo to co u nas jest do sprzedaży to woła o pomstę do nieba. Jeśli by Cię interesowało to mogę Ci dać na PW(aby nie być oskarżonym o reklamę) namiary na pewne forum i użytkowników, którzy pomagają sprowadzić autko. Ja osobiście jestem bardzo zadowolony z Asterki jaką aktualnie jeżdżę, choć wcześniej miałem wielkie obawy co do autek z silnikami diesla.

Napisano

> Witam

> Prawdopodobnie szykuje się zmiana Astry F na Astrę G.

Słuszna decyzja wink.gif

Pod LPG najlepiej nadają się ośmiozaworówki. Do kombi najmniejszy silnik to chyba 1,6. Ja mam 1,4, ale HTB - nie narzekam, pomimo, że drugie auto mam z dużo większym motorem i zastanawiałem się jak "to" będzie jeździło.

Co do "zwracania uwagi" - niedawno szukałem auta dla siebie, więc tak na szybko:

Na zewnątrz po pierwsze spasowanie elementów - czy szczeliny równe, czy lakier jednolity. Pod maską - śruby, którym są poskręcane błotniki i maska - powinny być w kolorze nadwozia, nie powinny mieć zdartej farby. Wokół zawiasów maski jednolity lakier (jasne plamy świadczą o tym, że ktoś maskę zdejmował). Otwórz drzwi kierowcy i sprawdź śrubę mocowania błotnika - górna powinna być w kolorze nadwozia, dolna zaślepiona plastikowym kapturkiem (w oryginale były chyba cynkowane). Podłoga bagażnika - sprawdź, czy nie jest pofałdowana, powinna być prosta z fabrycznymi przetłoczeniami. W środku podnieś siedzenie kanapy i sprawdź, czy nie ma pofałdowanej, klepanej blachy. Szyby powinny mieć takie same numery, chociaż nieoryginalna przednia może świadczyć o kamyku, a boczna o włamaniu i wymianie. Sprawdź stan uszczelek drzwi - poprzecinana przy słupkach może świadczyć o włamaniu (wyważanie drzwi).

W środku - sprawdź ogólny stan tapicerki. Zużycie i przetarcia będą świadczyły o sporym przebiegu (widziałem ostatnio auto flotowe, przebieg ponad 250 kkm, a fotele jak z fabryki). Przekręć kluczyk i sprawdź w jakiej kolejności gasną kontrolki - poduszka nie ma prawa gasnąć jednocześnie z kontrolką oleju i ładowania. Napinacze pasów (te plastikowe harmonijki) nie powinny być nadmiernie skrócone (sama harmonijka rozciągnięta, nie ściśnięta), zerknij z góry na zapięcia pasów - jeśli widać żółty plastik napinacze są wystrzelone (oglądałem niedawno dieselka - bardzo fajny, przebieg poniżej 90 000 kkm, sprowadzony od niemca jako dwulatek - więc sprawdzam, gdzie jest haczyk: auto dobrze jeździ, wszystko ok, tylko napinacze wystrzelone. Pytam pana, co on na to - oczywiście mówi, że nie miał wypadku, a to żółte faktycznie mu przeszkadzało, więc wypiłował).

Mechanicznie to najlepiej jednak nawet na podstawowej stacji diagnostycznej. Posłuchaj jak zapala silnik - diesel nie powinien nadmiernie kopcić, a benzyna powinna zapalać od razu. Szum oznacza zużyte rolki/pasek. Sprawdź poziom płynów: nadmierny może świadczyć o tym, że ktoś dolał przed sprzedażą, zbyt mały o tym, że auto dawno nie widziało serwisu lub właściciel nie ma pojęcia co się wymienia. Omijaj szerokim łukiem auta z mytymi i nabłyszczanymi plastiki pod maską. Handlarze namiętnie leją tam plaki i inne cuda - czasami, żeby ukryć wycieki, a czasami, żeby kupujący poczuł, że bierze auto z salonu wink.gif

Sprzedawca Najlepiej pytaj wprost i konkretnie: czy cofał licznik, czy auto bezwypadkowe, czy sprzedający ukrył w nim niespodzianki. Zapytaj też ile powinieneś przygotować kasy na pierwszy serwis. Jak ktoś Ci powie, że nic, to daj sobie spokój.

No dobra, ciut się rozpędziłem. Mam nadzieję, że niektóre porady będą przydatne. Powodzenia w poszukiwaniach ok.gif

Edit: jeszcze jedno Twoje pytanie: klimatyzacja. Jak będziesz testował auta, to przy włączonym silniku i otwartych drzwiach włącz klimę: przy sprawnej powinieneś usłyszeć (i zobaczyć na obrotomierzu) moment włączenia sprężarki. Sama wentylacja w Astrze G jak dla mnie ok. W F wszystko parowało, w G jest o niebo lepiej. Wnętrze szybko się schładza, a ogrzewanie działa bardzo szybko (mam climatronik, więc może to dlatego). Podczas świąt wyjeżdżałem kiedyś przed 6 rano, pomimo przymrozku w środku było cieplutko po krótkiej chwili.

Pozdrawiam,

Paweł

Napisano

W kwestii silnikow benzynowych AG jest warta zainteresowania z silnikiem przynajmniej 1.6 (X16SZR)- z powodzeniem wspolpracuje z instalacja III generacji (oczywiscie dobrze zamontowana). Kompromis niskich kosztow eksploatacji i akceptowalnych osiagow. Z pozostalych silnikow benzynowych polecam X18XE1 i X20XEV, do ktorych nalezy zastosowac wylacznie instalacje IV generacji i wyzej...To sprawdzone i trwale silniki.

Pozdrawiam

Napisano

Mój tata ma Astre G 1.7 CDTI kombi. Przyznam szczerze, że znalezienie samochodu, którego chcemy użytkować kilka lat, jest bardzo trudne. My szukaliśmy prawie rok.

Jak wyżej, na pewno trzeba zwrócić uwagę na szczeliny między elementami, żeby były równe z każdej strony tyle samo. Uszczelki drzwi, sprawdzić czy lampy są tej samej firmy. Są to szczegóły, lampa mogła się rozbić, tak samo jak i przednia czy boczna szyba, jeśli ktoś sprzedaje samochód z domu, nie osoba zajmująca się handlem samochodów, powie coś takiego. Trzeba też zwrócić uwagę na cene. Okazje typu 4, 5 tysięcy mniejsze niż porównywalne ceny danego rocznika i wyposażenia, mogą być "okazją". Znaleźć egzemplarz z polskiego salonu jest ciężko, a i wyposażenie jest gorsze. Warto pojeździć, pooglądać nie 1, 2 samochody, ale kilka, aby mieć porównanie. Kombi w benzynie bardzo ciężko jest znaleźć, trafił się diesel, to kupiliśmy. Warto zwrócić uwagę na wnętrze, oraz na właściciela, czy jest wypucowane do sprzedania, a wcześniej woził ziemniaki, czy poprostu zadbane i czyste, czyszczone regularnie. Roczniki >2004 nie powinny być zanadto zniszczone, chociaż trzeba pamiętać, że w Niemczech średnio dieslem robi się 30 tys rocznie. Warto zwrócić uwagę, czy samochód ma hak, nie zbyt dobrze jeśli w przeszłości ciągnał coś cięzkiego i był przegrzewany.

Ogólnie mogę polecić samochód, zawieszenie proste, naprawy, części nie są jakieś kosmicznie drogie. Silnik CDTI wrażliwy na paliwo, 80 HP jak dla mnie, jest duża różnica niż 1.9 WV, ale spokojnie wystarcza. Tylko książki trochę przekłamują co do spalania, nie udało się zejść poniżej 5, nawet na trasie- 4 osoby + bagaż. W cyklu mieszanym 5,5- zima 6,5 także jak na komfort podróżowania i gabaryty (duży, ustawny bagażnik) wartości są do zaakceptowania, tylko ostatnio te ceny paliwa...

co do filtra cząstek stałych- Astry G cdti nie miały jeszcze DPFa.

Napisano

1,7 cdti - silnik świetny, klima słaba w porównaniu do vw i spółki.

auto z tym silnikiem płynie.

jeżli chodzi o trwałość to zajeżdżane do 130 - 150 tys km trzyma się świetnie. Co później - nie mam pojęcia.

oslabiony.gif

Napisano

jak znam życie jak masz niefart to i tak się nadziejesz.

dodam tylko że istnieje jeszcze coś takiego jak intuicja, np moja dobra koleżanka 2 m-ce temu kupiła świetne auto i to na giełdzie, potrafiła w jakiś znany sobie sposób odróznić szrot od naciągacza od auta w dobrym stanie od tzw uczciwego handlarza.

auto to peugot 307 kombi 1,6 diesel chyba 90 km zielony metallic rocznik 2006 albo 2007 w full wypasie za 30 tys zł.

obróciła 2x france (mówi że fantastico)

oczywiście nie namawiam , ale pozostawiam w/w pod rozważenie.

pozdrawiam

Napisano

> Witam

> Prawdopodobnie szykuje się zmiana Astry F na Astrę G. W planach mam zakup Astry G po 2002-2003 z

> silnikiem benzynowym który nadawał by się do pracy z instalacją gazową LPG o nadwoziu kombi. I

z16xe sie nadaje i to jest imho najlepsza opcja biorąc pod uwage cene zakupu spalanie i serwis. CHoć wolałbum 1.8 bo ma 125 KM i też sie dobrze gazuje. Niestety jest trudno go trafić i jest droższy.

> Czy ewentualnie silnik diesla 1.7

> CTDI się dobrze sprawdza w tym modelu ( ty ten ma filtr cząstek stałych? ).

Sprawuje sie bardzo dobrze jeśli tankujesz na markowych stacjach. Co do DPFa to nie musi go mieć i raczej nie będzie.

Ciężko będzi trafić udokumentowany przebieg diesla do 150 kkm w roczniku 02-03. Tu musisz mocno uważać żeby nie kupić " po korekcie " Ale to temat na inną dyskusję.

Napisano

W przypadku silnikow Diesla, czy to jest DTI czy CDTI, udalbym sie do wartsztatu w celu wymontowania wtryskiwaczy i ich sprawdzenia, czy dzialaj poprawnie...Juz widzialem wypalone tloki i uszkodzone cylindy oraz glowice w wyniku niesprawnosci w dzialaniu wtryskiwacza/wtryskiwaczy...Bez wzgledu na przebieg...Koszty naprawy w wyniku takiej usterki ksztaltuja sie w tysiacach PLN...No i oczywiscie stan turbosprezarki...Koszt naprawy siega przynajmniej 1000 PLN...

Pozdrawiam

Napisano

Kolego tosh, czy próba przelewowa wtryskiwaczy pozwala na w miarę jasną ocenę stanu końcówek wtrysków? Przymierzam się do wykonania takiej próby. Czy wiesz może także jakiej średnicy wężyki pasują do przelewów w silniku 1.7 DTI?

Napisano

Niestety nie. Sprawdzenie wtryskiwaczy nalezy wykonac na maszynie, gdzie mozna zarowno obserwowac struge paliwa rozpylanego przez wtryskiwacz, cisnienie wtrysku, wydajnosc, szczelnosc oraz inne parametry.

Niestety bez demontazu sie nie obejdzie.

Pozdrawiam

Napisano

> W przypadku silnikow Diesla, czy to jest DTI czy CDTI, udalbym sie do wartsztatu w celu

> wymontowania wtryskiwaczy i ich sprawdzenia, czy dzialaj poprawnie...

Postaw sie w roli sprzedającego. Dałbyś grzebac przy wtryskach niewiadomo komu? Bo ja ani troche. A jak coś spier..... to kto za to zapłaci? Od razu wysyłam gościa na drzewo. Wizyta w ASO oczywiście, ale nie demontaż połowy silnika. Lepiej poczekać na kolejnego kupującego. Jak auto jest dobre i cena OK to taki szybko sie znajdzie.

btw

Czy w CDTI można ocenić choćby pobieżnie wtryski Techem? Jakieś dawki korekcyjne cy cuś hmm.gif

Napisano

Pytam, bo słyszałem, że dzięki próbie przelewowej można wstępnie ocenić stan wtryskiwaczy, tym bardziej, że jeśli auto jakoś strasznie nie dymi, dobrze pali a mimo to jest trochę osłabione to któryś z wtrysków może więcej lać na przelew. Niestety samo wymontowanie wtryskiwaczy wymaga demontaż rozrządu, więc mimo to, iż samo sprawdzenie na maszynie kosztuje 50 zł/szt to sam ich demontaż pochłonie kwotę co najmniej 10 razy większą (mam na myśli demontaż w warsztacie).

Google i próba przelewowa

Kilka metrów wężyka, cztery strzykawki i ze 2 godziny wolnego czasu - zaryzykuję.

Napisano

> Czy w CDTI można ocenić choćby pobieżnie wtryski Techem? Jakieś dawki korekcyjne cy cuś

No wiesz co? Ty się pytasz o takie rzeczy? wink.gif

Napisano

> No wiesz co? Ty się pytasz o takie rzeczy?

Poważnie... Coś tam słyszałem przy okazji padu wtrysków u znajomego w Mondku ale na całe szczęście nie miałem "przyjemności" zgłębiać tematu w Oplu i wstyd sie przyznać ale nie bardzo sie tym interesowałem. Jakbyś mógł uchylić rąbka tajemnicy....

Napisano

Tech widzi ilość i wielkość dawek i korekcje nierównomierności biegu. W pewnym zakresie można je też modyfikować, kasować i inne tego typu czary.

Jak za pewne wiesz, wtryski CR są dzielone na grupy selekcyjne, z resztą jak każdy precyzyjnie wykonany element. Zależnie od grupy wtryskiwacz ma odpowiednie oznaczenie. Zapodajesz je Techem po wymianie w odpowiednim miejscu i ECU sam ustala sobie korekcję zależną od tolerancji wykonania wtryskiwacza.

Napisano

> Tech widzi ilość i wielkość dawek i korekcje nierównomierności biegu. W pewnym zakresie można je

> też modyfikować, kasować i inne tego typu czary.

> Jak za pewne wiesz, wtryski CR są dzielone na grupy selekcyjne, z resztą jak każdy precyzyjnie

> wykonany element. Zależnie od grupy wtryskiwacz ma odpowiednie oznaczenie. Zapodajesz je

> Techem po wymianie w odpowiednim miejscu i ECU sam ustala sobie korekcję zależną od tolerancji

> wykonania wtryskiwacza.

IThankYou.gif

z tego rozumiem że po ilości i wielkości dawek ktoś obyty z Techem i tematem wtryskiwaczy może określić czy wtryski są OK czy jednak jest ryzyko padu maszyny hmm.gif Jeśli korekcja zbliża sie do końca skali w danej grupie selekcyjnej to na Techu to widać i można po tym wnioskować?

Napisano

> Tech widzi ilość i wielkość dawek i korekcje nierównomierności biegu. W pewnym zakresie można je

> też modyfikować, kasować i inne tego typu czary.

> Jak za pewne wiesz, wtryski CR są dzielone na grupy selekcyjne, z resztą jak każdy precyzyjnie

> wykonany element. Zależnie od grupy wtryskiwacz ma odpowiednie oznaczenie. Zapodajesz je

> Techem po wymianie w odpowiednim miejscu i ECU sam ustala sobie korekcję zależną od tolerancji

> wykonania wtryskiwacza.

Jesteś w stanie powiedzieć cos o wtryskach na podstawie danych z załącznika? Zżera mnie ciekawość...

post-30051-14352507648274_thumb.jpg

Napisano

Ja tam się na dieslach nie znam, ale - o ile wiem - fabryka określa normę na +/- 0,6mg/suw.

Luknij jakiego koloru masz zatrzaski przy wtyczkach od wtryskiwaczy. Jeśli niebieskie, to sprawdź czy nie były dolutowywane (jeśli tak, to jakość lutów). Jeśli żółte, to odłącz i sprawdź jakość styków.

Napisano

> Ja tam się na dieslach nie znam, ale - o ile wiem - fabryka określa normę na +/- 0,6mg/suw.

Łoł ... to znaczy że 2 wtryski są poza zakresem.

> Luknij jakiego koloru masz zatrzaski przy wtyczkach od wtryskiwaczy. Jeśli niebieskie, to sprawdź

> czy nie były dolutowywane (jeśli tak, to jakość lutów). Jeśli żółte, to odłącz i sprawdź

> jakość styków.

Mam żółte... pomazane miejscami niebieskim flamastrem. Może Niemce coś grzebały... Czeka mnie czyszczenie EGRa to przy okazji popatrze co i jak z tymi zatrzaskami IThankYou.gif

Napisano

Żółte wtyczki były do bani i fabryka wymieniała je na niebieskie.

Jest zestaw naprawczy do tego.

EDIT: Jeszcze przypomniało mi się, że fabryka Fiata w tych silnikach robi przekładki do uszczelek EGR-a. Standardowa uszczelka ma wielką dziurę. Fiatowska przekładka ma 4 małe otworki. Przez to mniej syfu leci do EGR-a i nie trzeba go tak często czyścić. A poza tym poprawia się reakcja na dodanie gazu przy niskich obrotach. Niestety w ASO Fiata przekładka (nr 71751468) kosztuje coś koło 50zł oslabiony.gif.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.