Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bardzo dziwny problem.

Featured Replies

Napisano

Witam!

Panowie od kilku dni pojawiła mi się bardzo dziwna i niebezpieczna usterka

Mianowicie do jakichś tam 3 tys jest ok wszystko ale kilka razy zdarzyło mi się że przy przeciągnięciu na biegach do 3-4 tys nagle coś się zaczyna dziać i obroty same wchodza na maksa nawet do 5,5 tys szok!!! wtedy od razu wrzucam wyższy bieg żeby go przydławić i potem się odblokowuje .Zostaje za mną chmura siwego dymu.

Co to może być??

Linkę od gazy zdjąłem z zaczepu i wpryskałem sporą ilość oliwy i dalej to samo.

Sytuacja nie zdarza sie za każdym razem tylko co jakiś czas ,gdy muszę troszkę szybciej pojechać i przeciągnąć delikatnie autko.Oczywiście przeciąganie ma tylko miejsce gdy silnik jest nagrzany.

W tym tygodniu wymienam kompletny rozrząd i chcę wiedzieć czy może to być związane z np: nieprawidłowym ustawieniem pompy czy cuś.

Pozdrawiam

Napisano

Jaki silnik, ja widzę tylko TD ale to nic nie mówi o silniku poza tym że to diesel z turbo.

Ale pomijając kwestie jaki to silnik, to problem tkwi zapewne w pompie. Zacina się listwa regulująca obroty. Jak będziesz zmieniał rozrząd powiedz o tym mechanikowi niech zajrzy do pompy.

Słuchaj, a sprawdź, czy nie zacina się gdzieś cięgiełko od pedału gazu. Zdejmij linkę przy pompie i pododawaj sobie tak na sucho nim gazu i zobacz czy nie ma dziwnego przycięcia i czy zawsze odbija. Nie czujesz na pedale dziwnego zacięcia lub może pedał za lekko chodzi.

Napisano
  • Autor

Oczywiście Silnik 1,7 td (Oplowski)

Oki sprawdzę z tym odłączeniem linki.

Pedał chodzi lekko bez zacięć.

Ostatnio naprawiałem luzy w nim i smarowałem linkę ale niewiele to pomogło.

Olej ubywa napewno tylko musze wyliczyć ilę ,ale to głównie chyba z powodu posłuchania się mechaników żeby zalac do niego półsyntetyk a nie mineralny tak jak ja chciałem .Cóż teraz to już po herbacie .

Napisano

> Olej ubywa napewno tylko musze wyliczyć ilę ,ale to głównie chyba z powodu posłuchania się mechaników żeby zalac do niego półsyntetyk a nie mineralny tak jak ja chciałem .

No to ja obstawiam na 75% chorobę wściekłych diesli.

Napisano
  • Autor

> No to ja obstawiam na 75% chorobę wściekłych diesli.

A możesz troszkę jaśniej??

Co to oznacza?

Napisano

Rozbieganie się silnika, który spala olej wydobywający się przez uszkodzenie uszczelnienia turbosprężarki.

Ale to zwykle nie ustępuje samo. Uszczelniacz puszcza, silnik się rozpędza aż do wybuchu jak nie zostanie zduszony.

Tutaj usterka pojawia się sporadycznie, co wskazuje na układ paliwowy. Na wszelki wypadek nie zaszkodzi sprawdzić jak wygląda przewód powietrzny za turbosprężarką. Czy nie ma w nim zbyt dużo oleju (zapocenia są dopuszczalne).

Zrób jak radzi kol. Jacknn.

Napisano

> Pedał chodzi lekko bez zacięć.

Może zbyt lekko co oznacza, że spadła sprężyna.

Sprawdź. Posprawdzaj cały mechanizm na pompie, czy wszystkie dźwigienki są na miejscu, czy któraś nie spadła lub jest zgięta.

Pobaw się mechanizmem bez linki, może wtedy zauważysz co się dzieje. Może też problem być z mechanizmem zimnego rozruchu, ssaniem inaczej. Czasami potrafi włączać się przy dodawaniu gazu.

Napisano
  • Autor

> Może zbyt lekko co oznacza, że spadła sprężyna.

> Sprawdź. Posprawdzaj cały mechanizm na pompie, czy wszystkie dźwigienki są na miejscu, czy któraś

> nie spadła lub jest zgięta.

> Pobaw się mechanizmem bez linki, może wtedy zauważysz co się dzieje. Może też problem być z

> mechanizmem zimnego rozruchu, ssaniem inaczej. Czasami potrafi włączać się przy dodawaniu

> gazu.

Pedał gazu jest na 100% sprawny bo zawsze jak coś robię przy moich 2 autkach to sprawdzam dokładnie wszystko więc jego to nie dotyczy.

Właśnie trochę się uspokoiłem czytając ten temat o rozbieganiu silnika ,wnioskuje z tego artykułu że obroty samoczynnie rosną na luzie,u mnie na luzie jest wszystko ok obrotki 950 nic nie faluje itp. .Wprawdzie u mnie też zaczyna szaleć ostatnio ,ale jak jeżdżę do 3 rpm to ani razu się to nie zdarzy .Również czasami jak przyduszę mocniej do tych 4 tys to też nie jest powiedziane że zacznie szaleć.

Zdejmę linkę i będe gazował.

Powiem mechanikowi przy zmianie rozrządu co i jak.

Oby się zakończyło tylko na tym zaworku na pompie.

Od razu powiem że sprawdzałem również wąż od IC i było trochę olejku na nim.

W wolnym czasie zamierzam wyjąć Intercooler i zawór Egr i je porządnie oczyścić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.