Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tylne lewe kolo sie grzeje i smierdzi.

Featured Replies

Napisano

Kiedys wracalismy z zona trase 30km i mowila ze cos smierdzi. Po dojechaniu do domu rzeczywiscie - cos smierdzialo - nie klamala.

Ogladnalem auto i sie okazalo ze tylne lewe kolo jest cale gorace. Plastikowy dekiel byl mocno cieply a felga goraca - ledwo szlo dotknac reka.

Na nastepny dzien jechalem znowu 20km i wszystko OK. Nic nie smierdzialo ani nic sie nie grzalo.

Od wtedy tak od czasu do czasu sie zdaza, ze sie kolo grzeje.

Dzisiaj postanowilem rozebrac i sprawdzicz czy to moze lozysko czy cos z hamulcami.

Nie znam sie na tym do konca, ale lozysko wyglada wmiare dobrze. Chodzi moze troche ciezej (z wiekszym oporem) niz prawe, ale nie jest to jakas straszna roznica.

Co do hamulcow w tym lewym kole to tloczek dziala tylko na jedna strone - z tego powodu mam z jednej strony okladzien sporo bardziej zuzyta niz z drugiej.

Ostatecznie jednak po przygladnieciu sie temu wszystkiem nadal nie mam pewnosci czy to moze byc wina hamulcow czy lozyska.

Prosze poradzcie jak to sprawdzic,.

Napisano

Tłok w cylinderku się pewnie nie do końca cofa. Łożysko byś słyszał, że szumi nieprzeciętnie grinser006.gif

Napisano

> Tłok w cylinderku się pewnie nie do końca cofa. Łożysko byś słyszał, że szumi nieprzeciętnie

sprawdz tez linke od recznego lubi nieodbic

Napisano

> Co do hamulcow w tym lewym kole to tloczek dziala tylko na jedna strone - z tego powodu mam z

> jednej strony okladzien sporo bardziej zuzyta niz z drugiej.

Tłoczki powinny wysuwać się równomiernie z obu stron i to bez blokowania - spróbuj go rozruszać , a jeśli nie da rady to pozostaje wymienić cały cylinderek .

Napisano
  • Autor

> Tłoczki powinny wysuwać się równomiernie z obu stron i to bez blokowania -

To wiem.

> spróbuj go rozruszać , a

> jeśli nie da rady to pozostaje wymienić cały cylinderek .

Probowalem. Nie szlo nim ruszyc. Po kilku walniecial mlotem przez srubokret wszedl delikatnie do srodka ale juz sie nie ruszyl. A z drugiej strony dziala idealnie.

Takze cylinderek na 100% do wymiany. Ale pytanie czy to moze miec cos wspolnego z w/w nagrzwaniem sie kola?

Napisano
  • Autor

> Tłok w cylinderku się pewnie nie do końca cofa. Łożysko byś słyszał, że szumi nieprzeciętnie

Zrobilem tez maly test.

Po przejazdzce 10km kolo bylo mocno cieple.

Podnioslem auto na podnosniku i zakrecilem kolem.

Chodzilo pieknie bez zadnych oporow ze strony hamulcow.

To mnie raczej chyba coraz bardziej przekonuje, ze wina lezy po stronie lozyska.

A pewnie tak owszem - slyszalbym gdybym mial mozliwosc pojezdzic po normalnej nawierzchni.

Ale u mnie sa tylko takie asfalty, przy ktorzych powyzej 50km/h wogole nie slychac nic innego poza szumem opon.

Silnik moge na 2 biegu krecic do 6000rpm i go nie slychac - tylko slychac opony.

Z tego tez powodu lozyska takze moge nie slyszec.

Napisano

> Ale pytanie czy to moze miec cos wspolnego z w/w nagrzwaniem

> sie kola?

hmm.gif Raczej nie - no chyba żeby ten sprawny tłoczek blokował się przy maksymalnym wysunięciu .

Napisano

jeszcze kilka razy rak pogrzejesz i czujnik abs moze pojsc z dymem - jest z tworzywa - mi jak tak zlapalo hample (wlasnie cylinderek zapieczony na 1 tloczysku i walniete samoregulatory - w efekcie mam do wymiany czujnik absu

Napisano
  • Autor

> jeszcze kilka razy rak pogrzejesz i czujnik abs moze pojsc z dymem - jest z tworzywa - mi jak tak

> zlapalo hample (wlasnie cylinderek zapieczony na 1 tloczysku i walniete samoregulatory - w

> efekcie mam do wymiany czujnik absu

Cale szczescie ale ABSu nie mam smile.gif

Pozatym pewnie zbyt szybko tego nie dam rady wymienic.

Lozysko z piasta 110euro.

Na allegro widze ponizej 150zl

Nawet z kosztem wysylki wyjdzie sporo taniej, ale to niestety chwile potrwa

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.