Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

uklad chlodzenia 1.2 8v // glowica do roboty ?

Featured Replies

Napisano

w aucie zamontowany zbiorniczek wyronawczy od vw.. przepalony na wylot (dziurka ok 7-8 mm ) reszta ccs.. pobieznie sprawdzone wszystkie weze - szczelne

auto grzeje sie do 90 stopni tak jak powinno.. wlacza sie wentyl 2/3 razy .. a pozniej temp rosnie i osiaga ok 110 .. oczywiscie plyn sie gotuje i wypluwa go tą powstala dziurka

problem zdiagnozowany dzis po ogledzinach zbironiczka.. i po myciu silnika

szykowac sie na glowice czy zalozyc inny zbiorniczek i nie panikowac ?

dodam ze w zeszlym sezonie zdarzylo sie auto przegrzac kilka razy ..

PS auto pali jezdzi jak gdyby nigdy nic.. zadnych niepokjacych objawow

PS 2 czy jesli na odkreconym korku od plynu chlodniczego wyzyga mi plynem d gory to 100% upg czy moge ise spodziewac czegos innego ?

PS 3.. moze ktos opisac krok po kroku proces odpowietrzani ?.. moze ja cos zle robie..

Napisano

wyzyga mi plynem d gory to 100% upg czy

> moge ise spodziewac czegos innego ?

> PS 3.. moze ktos opisac krok po kroku proces odpowietrzani ?.. moze ja cos zle robie..

z moich obserwacji jak zachowuje sie plyn moge powiedziec ze przy sprawnej upg plyn nie "kipi" ze zbiornicza kiedy odpowietrzam auto jedynie przed samym właczeniem sie wentylatora stan plynu sie zwieksza delikatnie a jak wiatrak zaskoczy to spada

gdy miałem walnieta upg to sadziło cały czas

Napisano
  • Autor

> wyzyga mi plynem d gory to 100% upg czy

> z moich obserwacji jak zachowuje sie plyn moge powiedziec ze przy sprawnej upg plyn nie "kipi" ze

> zbiornicza kiedy odpowietrzam auto jedynie przed samym właczeniem sie wentylatora stan plynu

> sie zwieksza delikatnie a jak wiatrak zaskoczy to spada

> gdy miałem walnieta upg to sadziło cały czas

jak wyglada krok po kroku proces odpowietrzania ?

Napisano

> w aucie zamontowany zbiorniczek wyronawczy od vw.. przepalony na wylot (dziurka ok 7-8 mm ) reszta

> ccs.. pobieznie sprawdzone wszystkie weze - szczelne

> auto grzeje sie do 90 stopni tak jak powinno.. wlacza sie wentyl 2/3 razy .. a pozniej temp rosnie

> i osiaga ok 110 .. oczywiscie plyn sie gotuje i wypluwa go tą powstala dziurka

> problem zdiagnozowany dzis po ogledzinach zbironiczka.. i po myciu silnika

> szykowac sie na glowice czy zalozyc inny zbiorniczek i nie panikowac ?

> dodam ze w zeszlym sezonie zdarzylo sie auto przegrzac kilka razy ..

> PS auto pali jezdzi jak gdyby nigdy nic.. zadnych niepokjacych objawow

> PS 2 czy jesli na odkreconym korku od plynu chlodniczego wyzyga mi plynem d gory to 100% upg czy

> PS 3.. moze ktos opisac krok po kroku proces odpowietrzani ?.. moze ja cos zle robie..

A moze pompa wody juz nie wydala??

Napisano

> w aucie zamontowany zbiorniczek wyronawczy od vw.. przepalony na wylot (dziurka ok 7-8 mm )

tzn masz dalej dziurawy zbriorniczek ? dobrze to rozumiem ?

układ ma byc szczelny i ma byc w nim ciśnienie inaczej bendzie gotowac wode

Napisano
  • Autor

> tzn masz dalej dziurawy zbriorniczek ? dobrze to rozumiem ?

> układ ma byc szczelny i ma byc w nim ciśnienie inaczej bendzie gotowac wode

tak nieszczelny.. tyle ze w zbiorniczkach z VW sa wyzej 2 otwory fabrycznie zrobione .... zeby wlasnie plyn plulo tamtedy.. wiec nie wiem czy ta nieszczelnosc w zbiorniczku moze tyle nawojowac ..

ale sprawdze to .. jesli pogoda sie polepszy

Napisano

> w aucie zamontowany zbiorniczek wyronawczy od vw.. przepalony na wylot (dziurka ok 7-8 mm ) reszta

> ccs.. pobieznie sprawdzone wszystkie weze - szczelne

> auto grzeje sie do 90 stopni tak jak powinno.. wlacza sie wentyl 2/3 razy .. a pozniej temp rosnie

> i osiaga ok 110 .. oczywiscie plyn sie gotuje i wypluwa go tą powstala dziurka

> problem zdiagnozowany dzis po ogledzinach zbironiczka.. i po myciu silnika

> szykowac sie na glowice czy zalozyc inny zbiorniczek i nie panikowac ?

> dodam ze w zeszlym sezonie zdarzylo sie auto przegrzac kilka razy ..

> PS auto pali jezdzi jak gdyby nigdy nic.. zadnych niepokjacych objawow

> PS 2 czy jesli na odkreconym korku od plynu chlodniczego wyzyga mi plynem d gory to 100% upg czy

Ja bym zaczął od wymiany zbiornika skoro masz go dziurawego. W układzie chłodzenia panuje nadciśnienie (max 1.4 bar - na tyle ponoć jest zawór bezpieczeństwa jakiś - ale to ze słyszenia wiem). Jeśli ciśnienie jest większe wtedy płyn będzie się gotował w wyższej temp. Jeśli masz dziurę to ciśnienie Ci ucieka a tym samym zmniejsza się temp wrzenia cieczy.......

Tak jak to kolega wyżej pisał - poziom w zbiorniczku się podnosi wraz ze wzrostem temperatury. Jak wiatrak się włączy to widać ze poziom płynu opada.....

Napisano

> jak wyglada krok po kroku proces odpowietrzania ?

nigdy czegos takiego nie robiłem poprostu lałem plyn na max po wymianie wsiadałem i jechałem jak ubyło to dolałem ale nigdy zeby cos specjalnie odpowietrzac

Napisano

a właśnie odpowietrzanie - ja robię tak:

otwieram zaworek przy chłodnicy i przy nagrzewnicy (nawiew ustawiony na gorące powietrze). Jak się zacznie lać z tego przy chłodnicy (ciągłym strumieniem) to go zakręcam potem to samo z zaworkiem przy nagrzewnicy. Leje mniej więcej w 2/3 wysokości pomiędzy min a max i potem jeszcze raz sprawdzam czy z zaworków leci ciągły strumień i czy nie ma powietrza. Potem zakręcam zbiornik nawiew na zimne i odpalam silnik. Jak się włączy wentylator na chłodnicy wtedy nawiew na gorące powietrze i jeszcze raz sprawdzam zaworki czy leci sam płyn (uwagę teraz płyn jest gorący). Przy kolejnym włączeniu wentylatora kolejny raz sprawdzam czy aby na pewno nie ma bąbelków powietrza pod zaworkami i czy leci ciągłym strumieniem sam płyn ciągłym strumieniem. Potem w razie potrzeby uzupełniam płyn w zbiorniczku. smile.gif

Napisano

> a właśnie odpowietrzanie - ja robię tak:

> otwieram zaworek przy chłodnicy i przy nagrzewnicy (nawiew ustawiony na gorące powietrze). Jak się

> zacznie lać z tego przy chłodnicy (ciągłym strumieniem) to go zakręcam potem to samo z

> zaworkiem przy nagrzewnicy. Leje mniej więcej w 2/3 wysokości pomiędzy min a max i potem

> jeszcze raz sprawdzam czy z zaworków leci ciągły strumień i czy nie ma powietrza. Potem

> zakręcam zbiornik nawiew na zimne i odpalam silnik. Jak się włączy wentylator na chłodnicy

> wtedy nawiew na gorące powietrze i jeszcze raz sprawdzam zaworki czy leci sam płyn (uwagę

> teraz płyn jest gorący). Przy kolejnym włączeniu wentylatora kolejny raz sprawdzam czy aby na

> pewno nie ma bąbelków powietrza pod zaworkami i czy leci ciągłym strumieniem sam płyn ciągłym

> strumieniem. Potem w razie potrzeby uzupełniam płyn w zbiorniczku.

moim zdaniem pieścisz się z tym trochę zlosnik.gif i po pierwszym razie jak zacznie płyn z zaworków lecieć i włączy sie wentyl to jest dobrze, ale lepiej faktycznie dmuchać na zimne, wtedy sie na pewno nie zagotuje wink.gif, a co do zbiorniczka to wymień na standard bo chyba nie bez powodu korek ma taką gumową uszczelke i w tym korku jest ten zawór który wytrzymuje chyba jednak cos około 0,7 czy 1 bara ale też nie wiem dokładnie, dlatego jeśli zbiorniczek jest nieszczelny to chyba źle, a VW to inna myśl technologiczna i może nie współpracować z Fiatem wink.gif

sprawdź jeszcze ewentualnie czy nie zapowietrz sie przez nagrzewnice, ale nie sądze hmm.gif

pozdro

Napisano

Korek w cento ma zaworek ktory wytrzymuje 1.4 bar. Na korkach z seja mpi nawet jest napisane. Uklad w cantolotach musi byc chyba szczelny zeby nie gotowal. Nie wiem dlaczego ale w micrze mojej mamy w zbiorniczku jest cos w stylu przelewu. Uklad nie jest an pewno szczelny a nie gotuje ale mniejsza o to. Co do odpowietrzania to ja zawsze zalewam plyn, odkrecam korek prze chlodnicy i pompuje po wietrze w zbiorniczek az sie zacznie lac. To samo z korkiem przy nagrzewnicy. Potem dolewka plynu i jest git.

Napisano

Ja tez mialem swego czasu problemy z chlodzeniem.

U guida odpowietrzalem normalnie tylko korek z zbiorniczka mialem odkrecony, przed samym wlaczeniem sie wentylatora z zbiorniczka wali plyn.

Potem zrobilem tak ze odpowietrzylem i pod koniec zakrecilem zbiornik, przed wlaczeniem wentylatora plyn sie minimalnie podniosl ale zaraz sie wlaczyl wentyl i spadlo zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

sprawdzone wszystkie weze chlodnicze, wymieniony nzbiorniczek wyrownawczy znowu na VW, zalane swieze borygo, uklad odpowietrzony

i chodzi bez zarzutu ok.gif

PS chyba ta nieszczelnosc w ukladzie byla przyczyna ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.