Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F]Rozwiercanie śrub w wydechu

Featured Replies

Napisano

Witajcie, przy okazji wymiany tłumików w aucie musiałem rozciąć obie śruby na łączeniu rury katalizatora z rurą tłumika środkowego (taki kołnierzyk z dwóch płytek).

Wykręciłem potem katalizator z kawałkiem rury celem rozwiercenia śrub - i tutaj zonk. Śruby okazały się piekielnie twarde yikes.gif

Po 15 min wiercenia z krótkimi przerwami wgryzłem się może na 7 mm wgłąb jednej śruby. Wiertła do metalu, 5 - 6 mm, kilka różnych próbowałem, w tym kilka niezłych nówek - i ni huhu. W końcu przewierciłem jakimś cienkim wiertłem z tytanu (złote a i tak słabo szło), mozolnie poszerzałem do ok. 7mm średnicy i poskręcałem śrubami z nakrętkami. Niby sprawa załatwiona, ale nie daje mi spokoju...

Co ja źle zrobiłem? Potrzeba jakichś wypaśnych wierteł, super-turbo wiertarki (mam starą Celmę grinser006.gif ) czy może to po prostu są jakieś pancerśruby? niewiem.gif

Napisano

Sruby sa miekie, miales slabe wiertla. Nawet wiertla nowe moga byc bezuzyteczne.

Pozdrawiam

Napisano

Niestety trafiają się takie wiertła, że ręce opadają.

Co z tego, że pokryte azotkiem tytanu (te złote), jak rdzeń z dziadowskiej narzędziówki. O wiertłach do betonu już nie wspomnę.

Tosh, od dawna nie używasz polskich liter, czy dopiero teraz mi się to rzuciło w oczy? hmm.gif

Napisano

> Niestety trafiają się takie wiertła, że ręce opadają.

> Co z tego, że pokryte azotkiem tytanu (te złote), jak rdzeń z dziadowskiej narzędziówki. O

> wiertłach do betonu już nie wspomnę.

To prawda..ostatnio wiercilem otwory w suficie, z zelbetonie. Pierwsze wiertlo spalilo sie w mgnieniu oka juz na pierwszym otworze, w reszcie (ialem jeszcze cale dwa) urwaly sie wkladki widiowe...

> Tosh, od dawna nie używasz polskich liter, czy dopiero teraz mi się to rzuciło w oczy?

Od bardzo dawna polskich znakow nie uzywam na AK, chyba ze jakas dluzsza wypowiedz wystrugam, gdzie literowki moga powodowac bledy w interpretacji.

A nie uzywam z przyczyn racjonalnych: brak polskich znakow czy nawet przestawienie niektorych liter w wyrazach nie wplywaja ujemnie na zrozumienie tekstu, specyfika ludzkiego umyslu. Co innego, gdy problem trzeba dokladnie przedstawic i wytlumaczyc, a literowki moga w tym przeszkodzic.

Pozdrawiam

Napisano

> A nie uzywam z przyczyn racjonalnych: brak polskich znakow czy nawet przestawienie niektorych liter

> w wyrazach nie wplywaja ujemnie na zrozumienie tekstu...

A szukajce to nie przeszkadza, tak jak googlom?

Napisano

> A szukajce to nie przeszkadza, tak jak googlom?

Maszyna jest niestety "tepa" w tym temacie, przynajmniej watki staram sie tytulowac poprawnie...Jesli szukajce to przeszkadza to postaram sie pisac zgodnie zasadami jezyka ojczystego...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Niestety trafiają się takie wiertła, że ręce opadają.

> Co z tego, że pokryte azotkiem tytanu (te złote), jak rdzeń z dziadowskiej narzędziówki.

No właśnie, będę na dniach kupować nowe wiertła na miejce tych połamanych. Które wiertła do metalu są godne uwagi? Pewnie pokryte Co TiN, ale jakiej konkretnie firmy?

Napisano

Które wiertła do metalu

> są godne uwagi?

mnie w sklepie kiedys polecono taki zestaw. Dalem za niego cos ponad 60 zeta, ale moim zdaniem warto bylo.

Napisano

> Witajcie, przy okazji wymiany tłumików w aucie musiałem rozciąć obie śruby na łączeniu rury

> katalizatora z rurą tłumika środkowego (taki kołnierzyk z dwóch płytek).

> Wykręciłem potem katalizator z kawałkiem rury celem rozwiercenia śrub - i tutaj zonk. Śruby okazały

> się piekielnie twarde

> Po 15 min wiercenia z krótkimi przerwami wgryzłem się może na 7 mm wgłąb jednej śruby. Wiertła do

> metalu, 5 - 6 mm, kilka różnych próbowałem, w tym kilka niezłych nówek - i ni huhu. W końcu

> przewierciłem jakimś cienkim wiertłem z tytanu (złote a i tak słabo szło), mozolnie

> poszerzałem do ok. 7mm średnicy i poskręcałem śrubami z nakrętkami. Niby sprawa załatwiona,

> ale nie daje mi spokoju...

> Co ja źle zrobiłem? Potrzeba jakichś wypaśnych wierteł, super-turbo wiertarki (mam starą Celmę )

> czy może to po prostu są jakieś pancerśruby?

kiedyś ukręciłem w fiacie CC śrubę od poduchy silnika (lizak) i próbowałem to wykręcić taką specjalna śrubą z lewym gwintem do wykręcania zerwanych śrub i to też mi pękło i zostało w środku smile.gif)) wtedy to był płacz smile.gif))

jedyne co podziałało na ten stop metalu to wiertło do szkła, milimetr po milimetrze ale sie udało smile.gif)

Napisano

> Które wiertła do metalu

> są godne uwagi? Pewnie pokryte Co TiN, ale jakiej konkretnie firmy?

Kretul - właściwie większość markowych zestawów pochodzi o kilku producentów (np. Hawera). Do metalu kup sobie zestaw Irwina (w metalowym pudełku za komplet 20 sztuk od 1-do 10 mm , co 0,5mm) powinieneś zapłacić około 50 - 60 PLN. To "zwykłe", czarne wiertła, ale dają radę. Nie wiem skąd jesteś, ale widziałem takie w sieciowych marketach budowlanych +oczywiście sklepy narzędziowe.

Jeśli chcesz kupić Co-TiN, to poniżej 150 PLN niczego dobrego raczej nie dostaniesz. Zresztą do wiercenia "z ręki" nadają się średnio, bo dzięki powłoce są wprawdzie twarde, ale kruszą się. Są natomiast idealne do wiertarek stacjonarnych/kolumnowych, gdzie wiertło pracuje w materiale tylko w jednej płaszczyźnie. Któryś z sieciowych marketów typu Lidl sprzedaje zestawy z powłoką kobaltową, ale z tego, co widziałem, są bardzo kiepskiej jakości.

A co do rozwiercania śrub - warto sobie wcześniej napunktować taką wredotę, żeby wiertło się nie ślizgało zbytnio.

Pozdrawiam,

Paweł

Napisano
  • Autor

> Kretul - właściwie większość markowych zestawów pochodzi o kilku producentów (np. Hawera). Do

> metalu kup sobie zestaw Irwina (w metalowym pudełku za komplet 20 sztuk od 1-do 10 mm , co

> 0,5mm) powinieneś zapłacić około 50 - 60 PLN. To "zwykłe", czarne wiertła, ale dają radę.

O, i to jest już bardzo konkretna sugestia. Dzięki, poszukam ok.gif

> Jeśli chcesz kupić Co-TiN, to poniżej 150 PLN niczego dobrego raczej nie dostaniesz. Zresztą do

> wiercenia "z ręki" nadają się średnio, bo dzięki powłoce są wprawdzie twarde, ale kruszą się.

Poległy właśnie 2 takie sztuki (nie wiem czy drogie bo to od sąsiada, ale raczej z dolnej półki), zresztą widać było jak się wyginały pod większym naporem...

> A co do rozwiercania śrub - warto sobie wcześniej napunktować taką wredotę, żeby wiertło się nie

> ślizgało zbytnio.

Tak właśnie zrobiłem ok.gif Bez tego to nawet nie zarysowałem powierzchni...

Napisano

> mnie w sklepie kiedys polecono taki zestaw.

Za miesiąc link przestanie działać, czy mógłbyś wstawić zdjęcie rzeczonych wierteł??

Za jakiś czas autokącik będzię zbiorem nie działających linków.

PZDR VEN

Napisano

Ostatnio pewien zyczliwy czlowiek z ogromna wiedza o obrobce metali zaprezentowal nam tajniki ostrzenia wiertel na zwyklej szlifierce z odpowiednio przygotowana tarcza. Zaostrzone w kilkanascie sekund tepe wiertla tna material zdecydowanie lepiej niz nowe, prosto z opakowania...

Moze warto sprobowac ta droga...

Ja bylem pod wrazeniem...

Pozdrawiam

Napisano

> Witajcie, przy okazji wymiany tłumików w aucie musiałem rozciąć obie śruby na łączeniu rury

> katalizatora z rurą tłumika środkowego (taki kołnierzyk z dwóch płytek).

> Wykręciłem potem katalizator z kawałkiem rury celem rozwiercenia śrub - i tutaj zonk. Śruby okazały

> się piekielnie twarde

> Po 15 min wiercenia z krótkimi przerwami wgryzłem się może na 7 mm wgłąb jednej śruby. Wiertła do

> metalu, 5 - 6 mm, kilka różnych próbowałem, w tym kilka niezłych nówek - i ni huhu. W końcu

> przewierciłem jakimś cienkim wiertłem z tytanu (złote a i tak słabo szło), mozolnie

> poszerzałem do ok. 7mm średnicy i poskręcałem śrubami z nakrętkami. Niby sprawa załatwiona,

> ale nie daje mi spokoju...

> Co ja źle zrobiłem? Potrzeba jakichś wypaśnych wierteł, super-turbo wiertarki (mam starą Celmę )

> czy może to po prostu są jakieś pancerśruby?

ja mogę polecić białe wiertła do nierdzewki , moim zdaniem są naprawde dobre.(zwykłym nie idzie przewiercić nierdzewki).oczywiście stara celma to naprawde bory sprzęt bo dość wolno sie kręci. na tych marketowskich to szybko idzię spalić wiertło.

Napisano

Dobre wiertło ma tu napewno duże znaczenie ale jeszcze większe mają obroty z jakimi się wierci. Nawet najlepsze wiertło sie ztępi jeśli będziesz wiercił twardy metal na wysokich obrotach smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.