Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nierówne obroty - brava 1.6 benzyna

Featured Replies

Napisano

Witam,

Już nie mam pomysłu co może być frown.gif więc tak: od roku auto ma nie równe obroty. Obroty są nie równe tylko na wolnych. Pod czas jazdy często jest jakby dół czyli dodaje gazu --> dół -> po czym przyspiesza. Co wymieniłem:

- nowa sonda lambda

- nowe świece i przewody

- nowy silniczek krokowy

- nowy zawór cisnienia paliwa

elektryk sprawdzal mi czujnik temperatury, map sensor -> są ok Byłem w ASO podłączano mi pod kompa, komp nic nie wykazuje. Auto ogólnie jezdzi dobrze ( ma moc, spalanie raczej w normie) jedynie te nierówne obroty frown.gif w akcie desperacji planuje linke troche od gazu podciągnąć bo nie wiem co już robić. Macie jakiś pomysł gdzie szukac?

Pozdrawiam

Balli

Napisano

> Witam,

> Już nie mam pomysłu co może być więc tak: od roku auto ma nie równe obroty. Obroty są nie równe

> tylko na wolnych. Pod czas jazdy często jest jakby dół czyli dodaje gazu --

> - nowa sonda lambda

> - nowe świece i przewody

> - nowy silniczek krokowy

> - nowy zawór cisnienia paliwa

> elektryk sprawdzal mi czujnik temperatury, map sensor -

> Pozdrawiam

> Balli

Potencjometr przepustnicy sprawdź. A linki nie ruszaj - ona nic do tego nie ma

Napisano

imo problem jest z wiązką (tps,krokowiec, czujniki) do kompa...

Ja wymieniłem praktycznie wszystkie czujniki i ważniejsze elementy np. cewka, lambda map, kable, świece, czujniki temp. wody i powietrza itd i nic.

Teraz zabrałem się za wiązkę i jak szarpałem nią to obroty się podwyższały - czyli coś nie tages... Wywaliłem cała izolację i zauważyłem że do tps'a idą 2 bodajże fioletowa przewody które są zlutowane i jako jeden są podłączone do wtyczki - czyli pierwsze do sprawdzenia czy nie ma zimnego lutu...Potem przepatrze reszte instalacji, bo imo to jest przyczyną wielu kłopotów.

Napisano
  • Autor

> Potencjometr przepustnicy sprawdź. A linki nie ruszaj - ona nic do tego nie ma

potencjometr byl sprawdzany

Napisano
  • Autor

> imo problem jest z wiązką (tps,krokowiec, czujniki) do kompa...

> Ja wymieniłem praktycznie wszystkie czujniki i ważniejsze elementy np. cewka, lambda map, kable,

> świece, czujniki temp. wody i powietrza itd i nic.

> Teraz zabrałem się za wiązkę i jak szarpałem nią to obroty się podwyższały - czyli coś nie tages...

> Wywaliłem cała izolację i zauważyłem że do tps'a idą 2 bodajże fioletowa przewody które są

> zlutowane i jako jeden są podłączone do wtyczki - czyli pierwsze do sprawdzenia czy nie ma

> zimnego lutu...Potem przepatrze reszte instalacji, bo imo to jest przyczyną wielu kłopotów.

szarpanie kablami nic nie pomaga jakoś inaczej idzie to sprawdzic?

Napisano

> szarpanie kablami nic nie pomaga jakoś inaczej idzie to sprawdzic?

a jak bardzo są nierówne te wolne obroty ?? bo jeśli bardzo to może przestawiony rozrząd to powodować.

Napisano
  • Autor

> a jak bardzo są nierówne te wolne obroty ?? bo jeśli bardzo to może przestawiony rozrząd to

> powodować.

hymm czy komp w ASO by wykazal coś, że rozrząd jest przestawiony?

Teraz stal odpalony to w miejscu gdzie stal piach byl az mokry, kropelki benzyny / mieszanki wylatuja. Może to jednak wina czujnika temperatury? Jak auto jest zimne do puki jest na ssaniu chodzi idealnie jak juz ssanie się wylaczy zaczyna sie kołatanie.

Napisano

> hymm czy komp w ASO by wykazal coś, że rozrząd jest przestawiony?

> Teraz stal odpalony to w miejscu gdzie stal piach byl az mokry, kropelki benzyny / mieszanki

> wylatuja. Może to jednak wina czujnika temperatury? Jak auto jest zimne do puki jest na ssaniu

> chodzi idealnie jak juz ssanie się wylaczy zaczyna sie kołatanie.

komp nie wykaże przestawionego rozrządu, jedynie sprawdzenie organoleptycznie, a objawy przestawionego są dokładnie takie jak piszesz (co nie znaczy że to rozrząd, bo przyczyn może być wiele)

Ja byłem na sprawdzaniu ustawienia rozrządu we fiacie i kosztowało mnie to 130zł.Pojechałem żeby wykluczyć rozrząd, ale był ustawiony dobrze...przy okazji sprawdzili mi napinacz i pasek.

Napisano

Czy to takie jakby wypadanie zapłonów? Ten objaw mi specjalnie nie dokuczał, ale dół miała typu muł. Potem miałem objawy zdechu cewki (temat niedawno poruszałem)i i po jej wymianie mułowatość odeszła, motorek zrywny koła popiskują. Nic nie sugeruję tylko opisuję przypadłość mojej mańki

Napisano

> Czy to takie jakby wypadanie zapłonów? Ten objaw mi specjalnie nie dokuczał, ale dół miała typu

> muł. Potem miałem objawy zdechu cewki (temat niedawno poruszałem)i i po jej wymianie

> mułowatość odeszła, motorek zrywny koła popiskują. Nic nie sugeruję tylko opisuję przypadłość

> mojej mańki

czyli stndard w 1.6...wielu userów tego motorka tak ma i jak narqazie nie ma skutecznej metody wyeliminowania tego zjawiska

Napisano
  • Autor

> komp nie wykaże przestawionego rozrządu, jedynie sprawdzenie organoleptycznie, a objawy

> przestawionego są dokładnie takie jak piszesz (co nie znaczy że to rozrząd, bo przyczyn może

> być wiele)

> Ja byłem na sprawdzaniu ustawienia rozrządu we fiacie i kosztowało mnie to 130zł.Pojechałem żeby

> wykluczyć rozrząd, ale był ustawiony dobrze...przy okazji sprawdzili mi napinacz i pasek.

Kołatanie pojawia się po kilku kilkunastu sekundach tzn auto jest rozgrzane wylaczam silnik, uruchamiam ponownie i po uruchomieniu przez kilka kilkanascie sekund jest ok po czym wpada w kolatanie tak jak by pobral bledne parametry z jakiegoś czujnika. Pytanie czy gdyby był rozrząd przestawiony to efekt kołatania byłby natychmiast po odpaleniu?

Może lewe powietrze gdzieś łapie? Czy można to jakoś sprawdzić?

Ogólnie to ręce mi już opadają nie mam pomysłu jak to zdiagnozować frown.gif

Napisano

> Kołatanie pojawia się po kilku kilkunastu sekundach tzn auto jest rozgrzane wylaczam silnik,

> uruchamiam ponownie i po uruchomieniu przez kilka kilkanascie sekund jest ok po czym wpada w

> kolatanie tak jak by pobral bledne parametry z jakiegoś czujnika. Pytanie czy gdyby był

> rozrząd przestawiony to efekt kołatania byłby natychmiast po odpaleniu?

> Może lewe powietrze gdzieś łapie? Czy można to jakoś sprawdzić?

> Ogólnie to ręce mi już opadają nie mam pomysłu jak to zdiagnozować

hehe, ja juz wymieniłem wszystko co się dało....teraz jak zabawiłem się z wiązką sie polepszyło i nie jest źle, ale jeszcze czasami się zatelepie i dla tego chce poprawić luty przy kablach do tps'a....

Napisano

> hehe, ja juz wymieniłem wszystko co się dało....teraz jak zabawiłem się z wiązką sie polepszyło i

> nie jest źle, ale jeszcze czasami się zatelepie i dla tego chce poprawić luty przy kablach do

> tps'a....

Kurde no to jest nareszcie jakiś trop ... jutro w garażu zabieram się za sprawdzanie wiązki chociaż w moim przypadku wątpię żeby to coś dało bo zdaje mi się że już kiedyś próbowałem.

Napisano

> Kurde no to jest nareszcie jakiś trop ... jutro w garażu zabieram się za sprawdzanie wiązki chociaż

> w moim przypadku wątpię żeby to coś dało bo zdaje mi się że już kiedyś próbowałem.

Pisałeś kiedyś że sprawdzałeś. smile.gif Robi się coraz cieplej i będę dalej szukał sprawdzę tą wiązkę jeszcze raz przy okazji. Drugi komp czeka muszę go w końcu wyczyścić i założyć.

Pozdr

Napisano

> Pisałeś kiedyś że sprawdzałeś. Robi się coraz cieplej i będę dalej szukał sprawdzę tą wiązkę

> jeszcze raz przy okazji. Drugi komp czeka muszę go w końcu wyczyścić i założyć.

> Pozdr

Wczoraj trochę kombinowałem, poruszałem i powyginałem chyba wszystkie kable które się dało i bez efektu. Więc u mnie to nie to.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.