Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zabkowanie sie opon

Featured Replies

Napisano

Jakie moga byc przyczyny zabkowania?

Pacjent to Audi a6 (czyli wielowahacz)

Opony kierunkowe dosyc szerokie (Dunlop SportMaxx)

Sprawnosc amortyzatorow: przod 60/59%, tyl 49%/41%

geometria zrobiona (w zasadzie byla OK, drobne regulacje zwiazane bardziej z wymiana koncowki drazka)

zdecydowanie bardziej zabkuje sie przod

w dodatku zewnetrzna czesc opony

Ma ktos jakies pomysly?

Jestem na zakupie obecnie nowego kompletu opon

ktory kosztuje ok. 2kpln i niechcialbym dalej testowac na zywym organizmie czy dalej bedzie sie zabkowalo czy nie

zamierzam wybrac troche wezsze opony 225 i w dodatku niekierunkowe (delikatnie asymetryczne - ContiSport 3)

Napisano

> Jakie moga byc przyczyny zabkowania?

padnięte amory, ale czytałem gdzieś, że wielowahacz - nawet sprawny w 100% - też hmm.gif

Napisano

> padnięte amory, ale czytałem gdzieś, że wielowahacz - nawet sprawny w 100% - też

do tego jeszcze za wysokie ciśnienie w oponach

Napisano
  • Autor

> padnięte amory, ale czytałem gdzieś, że wielowahacz - nawet sprawny w 100% - też

specjalnie napisalem jak wyszedl test amortyzatorow

tyl moze sredni, ale przod niezly (nowki pewnie mialby max 70%...)

tez o tym wielowahaczu slyszalem

ale znowu jest grupa, ktora mowi, ze to bzdura

jednak zauwazylem, ze ta grupa w wiekszosci uzywa opon marki Continental (stad tez prawdopodobnie moj przyszly wybor)

Napisano
  • Autor

> do tego jeszcze za wysokie ciśnienie w oponach

za wysokie cisnienie??? yikes.gif

przeciez wtedy bardziej srodek pracuje...

Napisano

> Jakie moga byc przyczyny zabkowania?

> Pacjent to Audi a6 (czyli wielowahacz)

> Opony kierunkowe dosyc szerokie (Dunlop SportMaxx)

> Sprawnosc amortyzatorow: przod 60/59%, tyl 49%/41%

Podobne niektóre opony lubią się ząbkować bardziej niż inne, podobnie jest z autami, jedna bardziej lubią ząbkować opony, inne mniej. Spowodowane jest to konstrukcją zawieszenia, oraz tym, że w przednionapędowym aucie, tylne opony są zawsze wleczone, wobec tego są narażone na "jednostronne" zużycie.

Napisano

> specjalnie napisalem jak wyszedl test amortyzatorow

> tyl moze sredni, ale przod niezly (nowki pewnie mialby max 70%...)

> tez o tym wielowahaczu slyszalem

> ale znowu jest grupa, ktora mowi, ze to bzdura

> jednak zauwazylem, ze ta grupa w wiekszosci uzywa opon marki Continental (stad tez prawdopodobnie

> moj przyszly wybor)

tył nie jest średni, tylko tragiczny. Od 50% w dół juz nie powinni podbić badania tech.

Napisano

a w temacie ząbkowania to na milion procent winne są amory. Przy takim stanie jak podajesz to zdziwiłbym się, gdyby nie ząbkował opon.

Napisano

Hej,

Poczytaj TUTAJ

Swoją drogą w moim pasku B5 też dzisiaj walczyłem ze skutkami ząbkowania opon. Po prostu jedna z opon mocno huczała. Próbowałem zamieniać je miejscami i teraz jest tak że dużo mniej je słyszę.

Pozdro

Napisano
  • Autor

> tył nie jest średni, tylko tragiczny. Od 50% w dół juz nie powinni podbić badania tech.

jesli przeprowadza badanie bo zauwazylem, ze zwykle robia to jedynie na specjalne zyczenie (ale to inna historia) wink.gif

swoja droga to szukalem dzisiaj rano o sprawnosciach amortyzatorow i znalazlem kilka wypowiedzi w necie, ze po roku od ostatniego badania znowu bylo przeprowadzane i wartosci wychodzily wyzsze niz te poprzednie (amorki niezmieniane)

amortyzatory AFAIK nie sa jak wino bynajmniej wink.gif

Napisano
  • Autor

> Podobne niektóre opony lubią się ząbkować bardziej niż inne, podobnie jest z autami, jedna bardziej

> lubią ząbkować opony, inne mniej. Spowodowane jest to konstrukcją zawieszenia, oraz tym, że w

> przednionapędowym aucie, tylne opony są zawsze wleczone, wobec tego są narażone na

> "jednostronne" zużycie.

moj akurat jest AWD

a co wlasnie do wiekszego zabkowania sie osi nienapedzanej to troche dziwne

do tej pory we wszystkich autach FWD wlasnie poznawalem to, ze opona chodzila z przodu po tym, ze byla delikatnie wyzabkowana

Zreszta wydaje mi sie to bardzo naturalne: ruszajac/przyspieszajac to wlasnie napedzane kola bardziej pracuja, przy dynamicznych manewrach sciera sie szybciej przod klocka a pozniej juz kolo bardziej chwyta i tak wlasnie nierowne zuzycie powstaje

Napisano
  • Autor

> Hej,

> Poczytaj TUTAJ

niby madry artykul (na taki wyglada), ale jakosc nie zgadzam sie z teza, ze na tyle bardziej sie zabkuja

tak jak napisalem nizej, wlasnie przez delikatne zabki zawsze poznawalem, ze ostatnio opona z przodu jezdzila (moze dlatego, ze dynamicznie przyspieszam a hamuje niewiele?)

> Swoją drogą w moim pasku B5 też dzisiaj walczyłem ze skutkami ząbkowania opon. Po prostu jedna z

> opon mocno huczała. Próbowałem zamieniać je miejscami i teraz jest tak że dużo mniej je

> słyszę.

a zamieniles je tak, ze w druga strone sie kreca?

Napisano

> jesli przeprowadza badanie bo zauwazylem, ze zwykle robia to jedynie na specjalne zyczenie

w "mojej" OSKP panowie diagności robią badanie amorów na "dzień dobry" od pewnego czasu yikes.gif

> swoja droga to szukalem dzisiaj rano o sprawnosciach amortyzatorow i znalazlem kilka wypowiedzi w

> necie, ze po roku od ostatniego badania znowu bylo przeprowadzane i wartosci wychodzily wyzsze

> niz te poprzednie (amorki niezmieniane)

na sprawność amorów bezpośrednio ma wpływ temperatura otoczenia jak i samego amora/oleju zawartego w jego wnętrzu.

wystarczą upały, by amory były do kitu, zbadasz je podczas mrozów podczas mrozów i będą OK. dlatego jeśli już badać amory to podczas największych upałów, kiedy olej jest najrzadszy waytogo.gif i warunki pracy będą najgorsze.

Napisano
  • Autor

> Pilnować właściwego ciśnienia i zmieniać koła przód tył co 8kkm.

sprobuje kupic takie kola co mozna zmieniac lewa/prawa bez demontazu opon

bo to powinno daj najwiekszy efekt

chociaz podobno niektore opony (niekierunkowe) jak sie w druga strone zaczna krecic tez mega halasuja...

Napisano

> jesli przeprowadza badanie bo zauwazylem, ze zwykle robia to jedynie na specjalne zyczenie (ale to

> inna historia)

> swoja droga to szukalem dzisiaj rano o sprawnosciach amortyzatorow i znalazlem kilka wypowiedzi w

> necie, ze po roku od ostatniego badania znowu bylo przeprowadzane i wartosci wychodzily wyzsze

> niz te poprzednie (amorki niezmieniane)

> amortyzatory AFAIK nie sa jak wino bynajmniej

Bywa, że amortyzatory twardnieją z wiekiem. Potrafią nierównomiernie twardnieć.

Mimo znakomitych wyników 80% i 83%, udało mi się wymusić wymianę amorków w ramach gwarancji.

Wprawdzie dopiero na 4 wizycie w ASO, po interwencji w centrali, ale udało się.

Zawiecha na tyle zesztywniała, że po przejechaniu garba koło waliło o podłoże.

Napisano

> moj akurat jest AWD

> a co wlasnie do wiekszego zabkowania sie osi nienapedzanej to troche dziwne

Nie dziwne. Na opony nienapędzane działają siły zawsze w tym samym kierunku. Na opony napędzane w czasie przyspieszania dziła siła w jednym kierunku, a w czasie hamowania w drugim.

Napisano
  • Autor

> Nie dziwne. Na opony nienapędzane działają siły zawsze w tym samym kierunku. Na opony napędzane w

> czasie przyspieszania dziła siła w jednym kierunku, a w czasie hamowania w drugim.

tylko, ze te sily dzialajace na nienapedzane kola sa naprawde minimalne a wlasciwie mozna powiedziec naturalne tzn. wynikajace wlasnie z wleczenia osi

Poza tym nie rozumiem na jakiej zasadzie przy przyspieszaniu w osi wleczonej takze bardziej niszczona jest krawedz splywu

Napisano

> tylko, ze te sily dzialajace na nienapedzane kola sa naprawde minimalne a wlasciwie mozna

> powiedziec naturalne tzn. wynikajace wlasnie z wleczenia osi

No nie. U mnie właśnie na nienapędzanej osi bardziej wyząbkowały się opony. Na szczęście po zmianie przód tył dotarły się. Jedno lato przemęczyłem się i jest OK.

Z tyłu mam wielowahacz, tzw. dual-link.

> Poza tym nie rozumiem na jakiej zasadzie przy przyspieszaniu w osi wleczonej takze bardziej

> niszczona jest krawedz splywu

A to nie wiem dlaczego. Może z powodu poprzecznego układu bieżnika w tym miejscu.

Napisano

> No nie. U mnie właśnie na nienapędzanej osi bardziej wyząbkowały się opony. Na szczęście po zmianie

> przód tył dotarły się.

dokładnie. ja zauważyłem ze w trzech egzemplarzach fiata pandy to właśnie tył nienapędzany dużo mocniej ząbkuje mimo bardzo prostego zawieszenia

Napisano
  • Autor

> A to nie wiem dlaczego. Może z powodu poprzecznego układu bieżnika w tym miejscu.

Krawedz natarcia i splywu sa rownolegle

283681065-zabkowanie01.jpg

post-8-14352507697846_thumb.jpg

Napisano

> dokładnie. ja zauważyłem ze w trzech egzemplarzach fiata pandy to właśnie tył nienapędzany dużo

> mocniej ząbkuje mimo bardzo prostego zawieszenia

wspólczesne opony są miekkie - nowe, wysokie klocki uginają się i ząbkują

Napisano
  • Autor

> ale poprzeczne do kierunku toczenia

> klocki uginają się i nierównomiernie scierają

zgoda, ale nadal sobie nie moge wyobrazic jak moze bardziej krawedz splywu sie wycierac

Napisano

> moj akurat jest AWD

> a co wlasnie do wiekszego zabkowania sie osi nienapedzanej to troche dziwne

> do tej pory we wszystkich autach FWD wlasnie poznawalem to, ze opona chodzila z przodu po tym, ze

> byla delikatnie wyzabkowana

> Zreszta wydaje mi sie to bardzo naturalne: ruszajac/przyspieszajac to wlasnie napedzane kola

> bardziej pracuja, przy dynamicznych manewrach sciera sie szybciej przod klocka a pozniej juz

> kolo bardziej chwyta i tak wlasnie nierowne zuzycie powstaje

Nie zgodzę się z Tobą i moje osobiste doświadczenie 100% to potwierdza.

Przez kilka (z 5-6 sezonów zakładałem lato dokładnie w to samo miejsce, z którego je zdjąłem.

Efekt ? Z tyłu wyło tak, że łeb podskakiwał.

Z przodu malina, zużycie "na równiutko".

Ot, suprajs...

Napisano

> za wysokie cisnienie???

> przeciez wtedy bardziej srodek pracuje...

sprawdzone na własnym aucie. Przy zbyt wysokim ciśnieniu delikatnie ząbkowało mi opony na obu osiach. Przy prawidłowym już nie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.