Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak zwalczyć zwierza pod maską?

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam ww problem, otóż, przy okazji remontu drogi dojazdowej do garaży, trzy auta w mojej rodzince stoją w nocy pod chmurką. Kilka dni temu we wszystkich 3 zauważyłem ślady buszowania jakiegoś gryzonia ale szkód nie było. Dziś w jednym aucie zostały nadjedzone węże do chłodnicy tak ze płyn dość mocno tryskał po odpaleniu (na szczęście brat szybko sie połapał ze mu płyn ucieka) alien.gif Jak się gryzonia pozbyć/odstraszyć zanim straty porobi większe confused.gif

Napisano

> Jak się gryzonia pozbyć/odstraszyć zanim straty porobi większe

Hmm...u mnie na szczęście obyło się bez strat, a moje auto stoi cały czas pod chmurką. Maskę otwieram nader rzadko (zbiornik na płyn ma ponad 7L zlosnik.gif) więc po zimie znalazłem na filtrze powietrza słusznych rozmiarów .... kawał słoniny zlosnik.gifblush.gif. Zwierza nie stwierdzono, ale też nie mam pojęcia jak się tam dostał - jest tam cholernie ciasno zlosnik.gif. Jak się go pozbyć - mojemu wywaliłem po prostu żarcie i na razie nie wraca zlosnik.gif

Napisano

to jest spory problem. Wszystko zależy jakie to zwierzęta. Może koty, może kuny. Możesz spróbować kupić w sklepie zoologicznym jakieś preparaty odstraszające koty np w spreyu czy w proszku i wypsikać albo nasypać tego pod maską. Tylko że wtedy może Ci śmierdzieć podczas jazdy. Tak czy inaczej ja bym na wszelki wypadek zaglądał codziennie pod maskę

Napisano

Zadziwiające żeby koty zjadały gumowe węże.

Wiem, że gryzonie lubią także mate wygłuszającą wiec lepiej działać szybko bo później straty większe.

Napisano

> nie wiem ile w tym prawdy, ale ponoć pomaga zwykła kostka toaletowa, taką jaką się montuje do

> kibelka

potwierdzam. U mnie kuny nadgryzły matę wygłuszającą, wczesniej jak otwierałem maskę to często znajdowałem np. kromki chleba. po zastosowaniu kostki do toalet problem zniknął.

Napisano

Kostka zapachowa w pończosze uwiązana pod maską, bardzo popularny i ponoć skuteczny sposób.

Napisano

> Kostka zapachowa w pończosze uwiązana pod maską, bardzo popularny i ponoć skuteczny sposób.

A drugi sposób to nie parkować nad studzienkami kanalizacyjnymi i w pobliżu śmietnika. Co i tak nie daje gwarancji powodzenia, ale odkąd stawiam auto trochę dalej tylko raz stwierdziłem kawałki kurczaka na półce koło akumulatora. Na szczęście obyło się bez strat. Ale raz jeden szczur mnie wkurzył. Przegryzł mi jeden kabel WN, a drugi nadgryzł. I tak o 17 w niedzielę w Krynicy szukałem kabli WN - jakimś cudem znalazłem pomoc drogową i gość akurat miał przewód od Poloneza - przypasował i jakoś wróciłem. Ale ze 3 godziny z buta pochodziłem sobie po okolicach.

Napisano

nie zwalczać kotów na terenie zamieszkania, uczulić mieszkańców, żeby nie sypali trutek na szczury, w dowolny sposób lecz do specjalnych pułapek, bo koty potem jedzą te trutki i zdychają. na niektórych osiedlach są nawet budki z "bezpańskimi" kotami. Nie karmi się regularnie i na dodatek mało, to zawsze chodzą głodne więc są łowne

Napisano

Kup kilka torebek pieprzu i posyp pod maską. Jak się kuna pociągnie,to już pewne,że więcej tam nie zaglądnie. grinser006.gif Sposób sprawdzony.

Napisano
  • Autor

> Kup kilka torebek pieprzu i posyp pod maską. Jak się kuna pociągnie,to już pewne,że więcej tam nie

> zaglądnie. Sposób sprawdzony.

OK, dzieki za podpowiedzi smile.gif Winowajca to prawdopodobnie gronostaj, bo widziałem go rano. A ze to coś jest pod ochroną chyba to pod maske idzie piepsz i kostka toaletowa wink.gif

Napisano

> OK, dzieki za podpowiedzi Winowajca to prawdopodobnie gronostaj, bo widziałem go rano.

A nie zwykła kuna ? hmm.gif

Mnie kuna sporo nagrandziła pod maską no.gif

Napisano
  • Autor

> A nie zwykła kuna ?

> Mnie kuna sporo nagrandziła pod maską

Małe białe z czarnym ogonem hmm.gif

Napisano

Pod wpisem Twister74 podpisuję się obiema rękami ok.gif

Koty żyjące w okolicy naprawdę robią porządek ze wszelkimi "gryzaczami" .

A sposobu z kostką nie znałem, dobrze wiedzieć na przyszłość - już raz miałem wężyki "załatwione".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.