Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mondeo MK III - Wyjąca sprężarka klimy

Featured Replies

Napisano

Witam,

Wyje mi coś w okolicach sprężarki od klimy.

W ostatnim czasie wymieniłem rolki prowadzącą i napinacza, pompę wody i pompę wspomagania - na regenerowaną - poprzednia miała wycieki, pasek wielorowkowy....

Myślałem, że po tych zabiegach wycie ustanie ale nie...

Altek obraca się tak jak powinien, łożyska namacalnie zachowują się w porządku. Stawiam więc na klimę...

Ponadto po włączeniu kilimy to wycie zmienia ton na deko niższy, słyszalne jest na wolnych obrotach, najczęściej przy opadaniu obrotów do wolnych, dźwięk przypomina ducha ze starego zamczyska.

Ktoś rozbierał sprężarkę, da się to zrobić na podwórku? Może jakiś łożysko czy cuś jest do wymiany? Jak smarowana jest sprężarka, jeśli w ogóle.

Za 2 miesiące czeka mnie podróż 2 kkm i nie chciałbym coby auto klękło w drodze.

Podpowiedzcie coś.

Aha, ten dźwięk był już jak kupowałem auto ale obstawiałem wyjącą pompę wspomagania. Od tamtego czasu przejechałem z 5 kkm i nic się nie zmieniło.

Pozdrawiam

Napisano

> Witam,

> Wyje mi coś w okolicach sprężarki od klimy.

> W ostatnim czasie wymieniłem rolki prowadzącą i napinacza, pompę wody i pompę wspomagania - na

> regenerowaną - poprzednia miała wycieki, pasek wielorowkowy....

> Myślałem, że po tych zabiegach wycie ustanie ale nie...

> Altek obraca się tak jak powinien, łożyska namacalnie zachowują się w porządku. Stawiam więc na

> klimę...

> Ponadto po włączeniu kilimy to wycie zmienia ton na deko niższy, słyszalne jest na wolnych

> obrotach, najczęściej przy opadaniu obrotów do wolnych, dźwięk przypomina ducha ze starego

> zamczyska.

> Ktoś rozbierał sprężarkę, da się to zrobić na podwórku? Może jakiś łożysko czy cuś jest do wymiany?

> Jak smarowana jest sprężarka, jeśli w ogóle.

> Za 2 miesiące czeka mnie podróż 2 kkm i nie chciałbym coby auto klękło w drodze.

> Podpowiedzcie coś.

> Aha, ten dźwięk był już jak kupowałem auto ale obstawiałem wyjącą pompę wspomagania. Od tamtego

> czasu przejechałem z 5 kkm i nic się nie zmieniło.

> Pozdrawiam

nabijałeś klimę? sprężarka może paść jak idzie na (sucho)

Napisano

> nabijałeś klimę? sprężarka może paść jak idzie na (sucho)

Czujnik cisnienia nie pozwoli sie zalaczyc sprezarce jak nie ma czynnika, wiec nie padnie. Moim zdaniem wyje lozysko pod kolem pasowym, trzeba sciagnac sprzegielko, pozniej kolo pasowe i wymienic w nim lozysko. Zmienialem niedawno w sprezarce z laguny, godzinka roboty i 70pln za lozysko.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

o widzisz... a możesz tak z grubsza opisać operację?

Czy używałeś narzędzi typu ściągacz etc.

i czy jest szansa wymienić to na podwórku?

Pozdrawiam

aha, co do czynnika - ja nie nabijałem jeszcze klimy ale póki co klima się załącza i chłodzi więc pewnie coś tam jeszcze jest.

Pozdrawiam

Napisano

> o widzisz... a możesz tak z grubsza opisać operację?

> Czy używałeś narzędzi typu ściągacz etc.

> i czy jest szansa wymienić to na podwórku?

> Pozdrawiam

> aha, co do czynnika - ja nie nabijałem jeszcze klimy ale póki co klima się załącza i chłodzi więc

> pewnie coś tam jeszcze jest.

> Pozdrawiam

Tylko weź pod uwagę, że czynnik chłodzący to nie wszystko. Do układu chłodzenia jest wpuszczany jeszcze specjalny olej, który smaruje sprężarkę.

Napisano
  • Autor

Tak wiem o tym, w ubiegłym roku wymieniano w moim MK II skraplacz a cały układ napełniono czynnikiem i jakimś olejkiem.

A może pójdźmy tą drogą -> być może tego czynnika jest faktycznie mało - mam manualną klimę i nie wiem do jakiej dokładnie temp. potrafi schłodzić wnętrze auta -> w związku z czym proporcjonalnie mało pozostało tegoż olejku i stąd wycia...

Ma to sens?

Pozdrawiam

Napisano

> Tak wiem o tym, w ubiegłym roku wymieniano w moim MK II skraplacz a cały układ napełniono

> czynnikiem i jakimś olejkiem.

> A może pójdźmy tą drogą -Ma to sens?

> Pozdrawiam

Wzeszłym roku pojechałem na sprawdzenie klimy mimo zadowalających osiągów sprężarka wydawała dziwne dźwięki-

wynik:

60 % wymaganego "chłodziwa"

ciśnienie na poziomie przyzwoitym jak na tę ilość

ale oleum 0 ( słownie"zero" ) icon_eek.gif

Po dokonaniu wszystkich czynności pan stwierdził iż klima ma wszystkie wymagane parametry ale brak oleju skrócił żywot kompresora o kilka latek.

Jak pokazałem książkę serwisową, wywnioskował jedno poprzedniego właściciela ASO rolowało jak wielu innych. Bo wpisy świadczyły o czym innym niż faktyczny stan.

Napisano
  • Autor

OK, sprawdzę klimę w najbliższych dniach - lepiej dmuchać na zimne.

Ale zastanawia mnie jedno: kompresor - bo to na 99% on - wyje cały czas - nawet jak klima nie jest włączona - jeśli nie jest włączona to sprzęgło jest rozpięte i pozwala na swobodne obracanie się koła pasowego bez napędzania samego kompresora tak?

W związku z czym co i dlaczego wyje?

Jakieś łożysko tak jak już wspominał kolega wyżej na sprzęgiełku czy może faktycznie coś wewnątrz kompresora?

EDIT

Zrzuciłem pasek i pokręciłem sobie kółkami i rolkami, wychodzi na to, że wyhuśtane jest łożysko na kole pasowym sprężarki.

Podpowiedzcie, czy mogę sobie to tak swobodnie rozebrać na podwórku, bo jak mniemam do wymiany łożyska może być potrzebna prasa...

Pozdrawiam

Napisano

Nie wiem ile masz tam miejsca i jaka masz sprezarke, w sumie opcje sa dwie, na srodku jest sruba trzymajaca sprzeglo, ktora trzeba odkrecic, pozniej zaleznie od opcji jest albo otwor wokolo oski z gwintem i tu trzeba sciagacz. Do sprezarki od daewoo pasuje od kola magnesowego z simsona grinser006.gif albo opcja druga, sa trzy nagwintowane otworki, wkrecamy w te otworki odpowiednie sruby i nimi sciagamy sprzeglo. Jak sprzeglo juz zdjete trzeba sciagaczem zdjac kolo pasowe, pozniej prasa i wyprasowac, po wprasowaniu nowego lozyska trzeba zapunktowac kolo nad lozyskiem aby sie czasem nie wysunelo. Oske sprezarki i otwor w sprzegle dokladnie wyczyscic, zeby bylo latwo to zlozyc, mozna sobie pomagac dociagajac nakretke i opukujac lekko przez jakas tulejke.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

o widzisz, konkretne info ok.gif

Wygląda, że nie dam rady sam nie wyciągając kompresora... poszukam, może ktoś jest to w stanie zmotać tutaj dla mnie.

Dzięki raz jeszcze,

Pozdrawiam

Napisano

> o widzisz, konkretne info

> Wygląda, że nie dam rady sam nie wyciągając kompresora... poszukam, może ktoś jest to w stanie

> zmotać tutaj dla mnie.

> Dzięki raz jeszcze,

> Pozdrawiam

Spoko, kwestia glownie w tym czy zmiesci sie tam sciagacz, ja dorobilem z kawalka katownika i sruby taki, ktory sie zmiescil grinser006.gif kolo nie siedzi mocno, lozysko wprasowalem w imadle. Zrob foto sprzegla sprezarki to powiem jak do niego podejsc.

Pozdrawiam

Napisano

> Ale zastanawia mnie jedno: kompresor - bo to na 99% on - wyje cały czas - nawet jak klima nie jest włączona

gdyby ta treść była podana na samym początku to bym obstawiał łożysko ale w tej kwesti co i jak nie pomogę.

pozdr.

Napisano

> gdyby ta treść była podana na samym początku to bym obstawiał łożysko ale w tej kwesti co i jak nie

> pomogę.

> pozdr.

Jak wyje kompresor to wyje tylko na wlaczonej klimie, lozysko kola powinno dla odmiany wyc tylko na wylaczonej, bo po zalaczeniu sprzegla pracuje tylko lozyskowanie kompresora, lozysko kola nie pracuje.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Jak wyje kompresor to wyje tylko na wlaczonej klimie, lozysko kola powinno dla odmiany wyc tylko na

> wylaczonej, bo po zalaczeniu sprzegla pracuje tylko lozyskowanie kompresora, lozysko kola nie

> pracuje.

> Pozdrawiam

Dzięki za info ok.gif

Więć jak sądzę sprężarka w moim MK III jest taka sama albo podobna jak w MK II, w MK II jest to model FS10 o taka

W googlach znalazłem zdjęcie sprężarki do MK III i wygląda to tak:

jakiś tekst

a na eabyu wyczaiłem takie coś: jakiś tekst

To teraz podpowiedz jak sie za to zabrać i jakie narzędzia wyprodukować.

Dzięki,

Pozdrówki

Napisano

Na zdjeciu z ebaya widac trzy otworki, powinny byc nagwintowane, odkrecamy srube centralna dobieramy trzy odpowiednie sruby i spychamy nimi sprzeglo. Pozniej trzeba jakims sciagaczem zdjac kolo pasowe, wyprasowac lozysko i wprasowac nowe. http://forum.vw-passat.pl/showthread.php?t=9394 to powinno pomoc.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

dzięki raz jeszcze ok.gif

Więc muszę się przespać z tematem, nie wiem czy dam radę domowym sposobem to załatwić. Pisałeś cobym sprawdził, czy sprzęgiełko się nie nagrzewa. Tarcza sprzęgłowa i samo koło pasowe nie nagrzewa się bardziej niż koło pompy wspomagania. Koło pompy wody jest zdecydowanie cieplejsze - ale to z wiadomych powodów.

Natomiast zastanawia mnie mocno jedna kwestia: owo nieszczęsne wycie ma miejsce na wyłączonej klimie, kiedy ją włączę nie przestaje tylko zmienia ton i co ciekawe słyszalne jest w przedziale obrotów 800 - 1500 potem chyba silnik je zagłusza albo kółko kręci się na tyle szybko, że nie ma czasu na wycie smile.gif

Dobra, załóżmy, że oleję temat... czysto teoretycznie jestem w stanie przejechać w taki stanie ok 2000 km praktycznie bez gaszenia silnika? Jaka jest szansa, że to łożysko rozpadnie się podczas tak wytężonej pracy?

Pozdrówki

Napisano

Z tym wyciem po wlaczeniu klimy to dziwna sprawa, jesli by to bylo tylko lozysko kola pasowego to powinno przestac po zalaczeniu sprzegla, co do tej trasy to nikt Ci nie powie czy przejedziesz tak te 2000km czy padnie po 200. Jedz moze do jakiegos zakladu robiacego klimatyzacje, niech zdiagnozuja co jest.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

to miało być ku pokrzepieniu serc, miałeś mi powiedzieć, że przejadę te 2 000 km i będzie dobrze smile.gif a Ty nie, właśnie zniszczyłeś mój świat, nie potrafię się już odnaleźć buu.gif

Wiem, zdaję sobie sprawę z tego... te piski mogą dochodzić z trzech miejsc:

1. Altek - ale musiałoby straszliwie przenosić dźwięki bo w jego okolicach jest cicho, dodatkowo jego łożysko są w stanie raczej dobrym, nie ma wyczuwalnych luzów i nie kręci się jak oszalały...

2. Spod wału korbowego tudzież pokrywy rozrządu - może napinacz ale chyba kiepsko bo auto ma oryginalny przebieg 63000 mil...

3. I ta nieszczęsna sprężarka... tylko czemu wyje po załączeniu klimy?

Wszystkie inne rolki i pompy wymieniłem na nowe - dźwięk jak był przed wymianą tak jest i po wymianie...

Napisano
A spróbuj powłączać ogrzewania szyb, przeciwmgielne, długie i wszystkie inne odbiorniki prądu. Natężenie dżwięku takie samo czy może wzrasta ?
Napisano

> Z tym wyciem po wlaczeniu klimy to dziwna sprawa, jesli by to bylo tylko lozysko kola pasowego to

> powinno przestac po zalaczeniu sprzegla, co do tej trasy to nikt Ci nie powie czy przejedziesz

> tak te 2000km czy padnie po 200. Jedz moze do jakiegos zakladu robiacego klimatyzacje, niech

> zdiagnozuja co jest.

> Pozdrawiam

Mylisz sie grinser006.gif koło pasowe kręci sie cały czas ,przy wyłaczonej może być inny dżwięki niż przy właczonej bo wtedy łozysko zostaje bardziej obciązone poprzez sama sprężarke waytogo.gif

Idzie to zrobić bez wyjmowania sprężarki ale trzeba sie troszeczke powyginać grinser006.gif

najpierw pasek ,potem śróba centralna ( chyba na 14 lub 10 ) ściagamy łapkami lub podwarzamy wkrętaczkiem zabierak ( ta przednia tarczka ) uwaga bo moga być tam podkładki regulacyjne !! kolejny krok to zdjęcie segera a następnie już koło pasowe które powinno zejść doś luzno od bidy delikatnie młoteczkiem od tyłu 20.GIF

Napisano

> Wzeszłym roku pojechałem na sprawdzenie klimy mimo zadowalających osiągów sprężarka wydawała dziwne

> dźwięki-

> wynik:

> 60 % wymaganego "chłodziwa"

> ciśnienie na poziomie przyzwoitym jak na tę ilość

> ale oleum 0 ( słownie"zero" )

rotfl.gifrotfl.gif niech zgadne był to jakiś wulkanizator cfaniaczek.gif

Maszyna od klimy nie wysysa całego oleju z układu ,czasem wyssie 30ml a czesem nic co nie znaczy ze oleju nie ma w układzie . To samo sie tyczy wciskanie kitu że przy serwisie wymienia sie olej w układzie zlosnik.gif jego sie tylko wtedy uzupełnia /dodaje wymienia sie go najczęściej po zatarciu sprężarki i płukaniu całego układu preparatami ,wtedy napełnia sie cały układ świeżym olejem ( ok 100-300ml ) waytogo.gif

> Po dokonaniu wszystkich czynności pan stwierdził iż klima ma wszystkie wymagane parametry ale brak

> oleju skrócił żywot kompresora o kilka latek.

> Jak pokazałem książkę serwisową, wywnioskował jedno poprzedniego właściciela ASO rolowało jak wielu

> innych. Bo wpisy świadczyły o czym innym niż faktyczny stan.

Napisano

Masz racje i nie masz jednoczesnie zeby.GIF mam koreanska sprezarke na stole, gdzie lozysko kola pasowego jest nabite bezposrednio na os sprezarki i tamto nie pracuje po zalaczeniu sprzegla. Teraz zrobilem sekcje jakiegos sandema z laguny i tam jest dodatkowa tuleja na ktorej siedzi lozysko kola pasowego i tu ono pracuje tak czy siak. jakos odruchowo podszedlem do tematu jak do wlasnej sprezarki, gdzie lozysko siedzi na osi, zreszta nie wiem jaka jest sprezarka w fordzie i nigdy takiej nie rozbieralem.Opisalem tylko jak poradzilem sobie ze swoim lozyskiem. Jesli wprowadzilem w blad to przepraszam.

Pozdrawiam

Napisano

> Masz racje i nie masz jednoczesnie mam koreanska sprezarke na stole, gdzie lozysko kola pasowego

> jest nabite bezposrednio na os sprezarki i tamto nie pracuje po zalaczeniu sprzegla. Teraz

> zrobilem sekcje jakiegos sandema z laguny i tam jest dodatkowa tuleja na ktorej siedzi lozysko

> kola pasowego i tu ono pracuje tak czy siak. jakos odruchowo podszedlem do tematu jak do

> wlasnej sprezarki, gdzie lozysko siedzi na osi, zreszta nie wiem jaka jest sprezarka w fordzie

> i nigdy takiej nie rozbieralem.Opisalem tylko jak poradzilem sobie ze swoim lozyskiem. Jesli

> wprowadzilem w blad to przepraszam.

> Pozdrawiam

Luzik 20.GIF kącik forda więc wisz zlosnik.gif

Jak możesz po zrób foto tej koreańskiej grinser006.gif

Napisano

> http://allegro.pl/item994889375_kia_pride_mazda_121_1_3_b_sprezarka_klimatyzacj.html sprezarka

> wybitnie podobna do tej, wyciagnieta wlasnie z kia pride, niestety nie nadaje sie do naprawy

> bo ruda zjadla oske pod uszczelniaczem Jak poleze do garazu to porobie fotki.

> Pozdrawiam

Kurcze nie lubie sie kłucic ale nie moge se wyobrażic sprężarki przy której łozysko koła pasowego nie pracuje przy załaczonej ,skoro koło pasowe kręci sie zawsze zlosnik.gif

Napisano

> Kurcze nie lubie sie kłucic ale nie moge se wyobrażic sprężarki przy której łozysko koła pasowego

> nie pracuje przy załaczonej ,skoro koło pasowe kręci sie zawsze

Wcale nie mam zamiaru sie klucic, lozysko kola pasowego zalozone jest bezposrednio na os sprezarki, jak sprzeglo zepnie oske z kolem to lozysko kola stoi, kolo kreci sie razem z oska a sprezarka pracuje na lozyskach igielkowych, ktore ma w srodku. Jak tylko bede w okolicach garazu z aparatem to porobie zdjecia tego zabytku.

Pozdrawiam

Napisano

> Wcale nie mam zamiaru sie klucic, lozysko kola pasowego zalozone jest bezposrednio na os sprezarki,

> jak sprzeglo zepnie oske z kolem to lozysko kola stoi, kolo kreci sie razem z oska a sprezarka

> pracuje na lozyskach igielkowych, ktore ma w srodku. Jak tylko bede w okolicach garazu z

> aparatem to porobie zdjecia tego zabytku.

> Pozdrawiam

KŁÓCIĆ!!!!!!!!!!!!!! PANOWIE... KŁÓCIĆ zlosnik.gif

Edit by Swiko :

Muszu chciał przez to powiedzieć, że sprężarka klimy, tak samo jak i jej ułożyskowanie to bardzo, ale to bardzo istotna rzecz w samochodzie zlosnik.gif . Jednocześnie od tej pory będzie wysyłał w takich sprawach privy zainteresowanym ! yay.gif

Napisano
  • Autor

Jutro albo w sobotę zabiorę się za ten temat, postaram się wymienić to łożysko nie demontując samej sprężarki. Póki co jestem na etapie dorabiania sobie narzędzi.

Sprawdziłem również dźwięk po załączeniu wszystkich odbiorników elektrycznych... dźwięk nie ustał, nie zmienił się wcale za to z altka wydobywał się gwizd... ale to z powodu jak mniemam zbyt małego aku - na wyspach do mondeo MK III ładowali aku o pojemności 45 Ah gdzie w mk II 1.8 mam 60 Ah...

Jak już się uporam to opiszę operację.

Dzięki za pomoc

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

wytargałem to ustrojstwo...

robota teoretycznie prosta, praktycznie trzeba się nagimnastykować...

Po odkręceniu owej nieszczęsnej śrubki kluczykiem 14 zdejmujemy tarczkę, pod spodem w moim przypadku była cała jedna podkładka, bardzo cienka, nie sądzę, żeby była to podkładka regulacyjna.

Dalej już albo trzeba mieć dość długie szczypce do segerów albo... odkręćić sprężarkę od silnika... ja wybrałem drugą opcję...

Po odkręceniu kompresora od silnika kierujemy go kołem pasowym do dołu i spod auta szczypcami do segerów prostymi zdejmujemy zabezpieczenie, potem młoteczkiem delikatnie w kółko i zdjęte smile.gif

A teraz uwaga... koło pasowe zejdzie nam wraz z łożyskiem... to łożysko to: NACHI 35BGO5S7DL

Chyba jakiśnietyp bo pytałem w 5 firmach specjalizującymi się w łożyskach i tylko w jednym obiecali, że ściągną je na drugi dzień za 40 funtów.

W jednym rozmawiałem z gościem - wyglądał na starego fachurę, powiedziałem mu, że to kółko pochodzi z auta o przebiegu 100 kkm i że spory wyciek płynu od wspomagania z pompy wspomagania, która jest de facto nad sprężąrką spowodował prawdopodobnie częściowe wypłukanie smaru z owego łożyska.

Gość wymontował pierścień uszczelniający z łożyska, dołożył smaru, zaklepał i powiedział, że ma działać, bo nie wygląda źle... Kazał założyć do auta i obserwować... powiedział, że jak nie będzie poprawy i koniecznie będe chciał nowe łożysko to mam zadzwonić...

Ale ale... na wałku od kompresora zostało jeszcze jedno łożysko, dość małe... nie mogę dojrzeć numeru...jednak ono będzie się kręcić tylko po załączeniu klimy. Więc wygląda, na to, że jedo łożysko (to mniejsze) pracuje wewnątrz większego łożyska.

Tak więc obaj panowie mieli rację... jedno łożysko kręci się ciagle o drugie tylko po załączeniu klimy... wtedy pracują oba...

Dobra idę to wszystko poskładać do kupy...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

i poskładałem...

Ale coby tarcza sprzęgła nie ocierała o koło pasowe musiałem podłożyć delikatnie grubszą podkładkę icon_eek.gif z braku laku zastosowałem podkładkę miedzianą, myślę, że da radę przeca tam żadnego tarcia nie ma...

Wygląda, jakby tarcza sprzęgła była lekko skrzywiona, jes nawet ślad uderzenia, jednak jest to dość stare uderzenie świadczące o tym, że ktoś już kiedyś majstrował w tym temacie. No chyba, że ukrzywiłem koło pasowe, ale to jest wręcz nieprawdopodobne...

Za to mam pytanie:

Czy po włączeniu klimy kompresor ma pracować ciągle aż do wyłączenia klimy guzikiem na konsoli, czy pracuje robiąc sobie co kilkanaście - kilkadziesiąt sekund kilku - kilkunasto

sekundowe przerwy?

Napisano

> i poskładałem...

> Ale coby tarcza sprzęgła nie ocierała o koło pasowe musiałem podłożyć delikatnie grubszą podkładkę

> z braku laku zastosowałem podkładkę miedzianą, myślę, że da radę przeca tam żadnego tarcia nie

> ma...

> Wygląda, jakby tarcza sprzęgła była lekko skrzywiona, jes nawet ślad uderzenia, jednak jest to dość

> stare uderzenie świadczące o tym, że ktoś już kiedyś majstrował w tym temacie. No chyba, że

> ukrzywiłem koło pasowe, ale to jest wręcz nieprawdopodobne...

> Za to mam pytanie:

> Czy po włączeniu klimy kompresor ma pracować ciągle aż do wyłączenia klimy guzikiem na konsoli, czy

> pracuje robiąc sobie co kilkanaście - kilkadziesiąt sekund kilku - kilkunasto

> sekundowe przerwy?

Opcja nr dwa waytogo.gif teoretyczne łozysko na wałku to uszczelniacz waytogo.gif łozyskowanie jest wewnątrz grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Stała się rzecz taka: na zimnym silniku wszystko działa ok, ale na rozgrzanym już jest nie fajnie. Znaczy klima działa natomiast przy rosprzęglaniu tarczka sprzęgła odchodzi na zbyt małą odległość od koła pasowego a owe skrzywienie tarczki powoduje ocieranie o koło pasowe i w efekcie końcowym przypalanie owego sprzęgła. Za to jak wyłączę klimę guzikiem na konsoli to rozsprzęgla wręcz idealnie...

Muszę jutro to sprawdzic.

Może spróbuję naprostować deczko sprzęgło jeśli nie to muszę wymienić... Zastanawia mnie tylko dlaczego przed demontażem działało a teraz nie?

pozdrawiam

Napisano

> Stała się rzecz taka: na zimnym silniku wszystko działa ok, ale na rozgrzanym już jest nie

> fajnie. Znaczy klima działa natomiast przy rosprzęglaniu tarczka sprzęgła odchodzi na zbyt

> małą odległość od koła pasowego a owe skrzywienie tarczki powoduje ocieranie o koło pasowe i w

> efekcie końcowym przypalanie owego sprzęgła. Za to jak wyłączę klimę guzikiem na konsoli to

> rozsprzęgla wręcz idealnie...

> Muszę jutro to sprawdzic.

> Może spróbuję naprostować deczko sprzęgło jeśli nie to muszę wymienić... Zastanawia mnie tylko

> dlaczego przed demontażem działało a teraz nie?

> pozdrawiam

Może być to kwestia innego połoznia koła pasowego i łozyska ,minimalny luz na korpusie sprężarki gdzie nachodzi łozysko . Ja zazwyczaj daje zabierak i koło do zabielenia i oczywiśćie rególacja podkładkami waytogo.gif

Napisano

Bo dałeś grubszą podkładkę? Jak poczytasz na forum mondeo te sprzęgiełka mają podobno tak, że się zużywają i nie łapią do końca. Niektórzy właśnie regenerują taką średnio działającą sprężarkę poprzez wyjęcie wspomnianej podkładki... Metoda się u nich sprawdza, więc może problemem u Ciebie będzie właśnie ta grubsza podkładka niż ta, którą miałeś poprzednio?

Napisano
  • Autor

ale ale... problemem było podkrzywione koło sprzęgiełka.

Zaznaczyłem sobie +/- miejsce, potem wyciągnąłem je i delikatnie klepnąłem młoteczkiem w najbliższe skrzywieniu nity i rant koła. Zadziałało. Musiałem tylko dwa razy rozbierać coby nie przedobrzyć z prostowaniem. Póki co działa i na ciepłym i na zimnym... no i podkładkę założyłem oryginalną ok.gif

Jeśli wyciągnę podkładkę to sprzęgło jest za blisko koła pasowego i jego krzywizna powoduje ocieranie o koło pasowe.

Po podłożeniu dwóch podkładek sprzęgło było odsunięte za daleko od koła pasowego i elektromagnes nie dał rady tego zczepić.

W związku z czym prostowanie ewentualnie zakup nowego koła były jedynym rozwiązaniem.

Pierwsza opcja przeszła wstępną fazę testów. Zobaczymy co dalej.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.