Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Samochód z Holandii

Featured Replies

Napisano

Jakie są koszty i procedura sprowadzenia samochodu z Holandii. Co i gdzie trzeba załatwić i ile się za to płaci. Dziękuję za odpowiedź.

Napisano

> ile się

> za to płaci. Dziękuję za odpowiedź.

Za duzo smile.gif Dobre samochody sa w holandii pierunsko drogie, z uwagi na bardzo wysokie koszty utrzymania, co sobie sprzedajacy proboje odbic.

Napisano

> Za duzo Dobre samochody sa w holandii pierunsko drogie, z uwagi na bardzo wysokie koszty

> utrzymania, co sobie sprzedajacy proboje odbic.

Dobre samochody są wszędzie drogie.

W Holandii jest podatek "od posiadania", chyba auta do 6 lat są nim obłożone, ale kupując do do Polski można go odzyskać.

Napisano
  • Autor

> Dobre samochody są wszędzie drogie.

> W Holandii jest podatek "od posiadania", chyba auta do 6 lat są nim obłożone, ale kupując do do

> Polski można go odzyskać.

Ale przynajmniej nie są to złomy na kółkach i kręcone. Chcę kupić Avensisa za ok 5k euro 7-8 letnie. Jak odzyskać ten ewentualny podatek i jakie są wszystkie opłaty.

Napisano

> Ale przynajmniej nie są to złomy na kółkach i kręcone. Chcę kupić Avensisa za ok 5k euro 7-8

> letnie. Jak odzyskać ten ewentualny podatek i jakie są wszystkie opłaty.

Podsumuję to krótkim... biglaugh.gifbiglaugh.gifbeksa.gifbeksa.gifbeksa.gifbiglaugh.gif

Podatek to BPM. Na tej stronie policzysz, ile możesz dostać zwrotu: http://www.autoweek.nl/bpmcalculator.php. Formalności załatwia się w urzędzie celnym - Douane.

Edit: poprawiłem link... Wkręciła się nieszczęsna kropka

Napisano

> Ale przynajmniej nie są to złomy na kółkach i kręcone. Chcę kupić Avensisa za ok 5k euro 7-8

> letnie. Jak odzyskać ten ewentualny podatek i jakie są wszystkie opłaty.

zdziwilbys sie jakie nieraz heble jezdza po holandi. mlode auta a ze drogie to ludzie jezdza i jezdza poki auto nie jest zajechane.. i zmieniaja na nowe, nie raz mlode auta widzialem, audi a3 , a4 , bmki e46 mercedesy , i niby z daleka wyglada na mlode auta to jak sie przyjzrzysz stan techniczny pozostawia duzo do zyczenia

Napisano
  • Autor

Ja rozumiem, że nie wszyscy umieją czytać ze zrozumieniem, ale powtórzę jeszcze raz łopatologicznie. Znajduję samochód diesla za 5000 euro. Kupuję go i co dalej. Idę do ichniego wydziału komunikacji? Ile płacę za dowód rej. ile za tablice? Czy muszę wykupić ubezpieczenie czy też mogę skorzystać z ubezpieczenia poprzedniego właściciela? Czy jeszcze coś muszę załatwić (zapłacić)? Samochód będzie miał min. 7 lat. Czy muszę zapłacić podatek od luksusu BPM? Jeżeli tak to ile? (strona podana nie działa). Co muszę zrobić ewentualnie żeby go odzyskać? Czy muszę wykonać i zapłacić za inne czynności? Dziękuję.

Napisano

> Ja rozumiem, że nie wszyscy umieją czytać ze zrozumieniem, ale powtórzę jeszcze raz

> łopatologicznie. Znajduję samochód diesla za 5000 euro. Kupuję go i co dalej. Idę do ichniego

> wydziału komunikacji? Ile płacę za dowód rej. ile za tablice? Czy muszę wykupić ubezpieczenie

> czy też mogę skorzystać z ubezpieczenia poprzedniego właściciela? Czy jeszcze coś muszę

> załatwić (zapłacić)? Samochód będzie miał min. 7 lat. Czy muszę zapłacić podatek od luksusu

> BPM? Jeżeli tak to ile? (strona podana nie działa). Co muszę zrobić ewentualnie żeby go

> odzyskać? Czy muszę wykonać i zapłacić za inne czynności? Dziękuję.

A ja Ci lopatologicznie mowie: NIE KUPUJ AUTA W HOLANDII. Nie oplaca sie, jak bys nie liczyl.

I koniec, i tyle.

Napisano

ja bym Ci osobiscie odradzil kupona auta w tym kraju zlosnik.gif bylem tam ponad rok i widzialem przerozne drogowe sytuacje czy tez pasazerow, np. kobieta w huscie prowadzaca najnowszego mietka. ludzie nie umieja tam jezdzic po prostu smile.gif do tego wyobraz sobie, ze Twoja ipatrzona avensis spedzala codziennie ok. 2h jak nie wiecej w holenderskich korkach.. dodatkowo odradzam kupna w komisach, bo wiekszosc prowadzona jest przez turasow i na autach miedzy 5-10k robia najwiecej walkow wink.gif

Napisano

> bylem tam ponad rok i widzialem przerozne

> drogowe sytuacje czy tez pasazerow, np. kobieta w huscie prowadzaca najnowszego mietka.

No rzeczywiscie teraz pojechales.

To jest rada nie do przebicia.

Przeciez wiadomo ze auto po kobiecie w huście mozna z miejsca odrzucic.

Napisano

> Ja rozumiem, że nie wszyscy umieją czytać ze zrozumieniem, ale powtórzę jeszcze raz

> łopatologicznie. Znajduję samochód diesla za 5000 euro.

Może brzydko, ale dosadnie... Stuknij się w czółko, szczególnie jak chcesz sprawę załatwić na wyjeździe.

> Czy muszę wykupić ubezpieczenie czy też mogę skorzystać z ubezpieczenia poprzedniego właściciela?

W NL ubezpiecza się samochód - ale nie liczyłbym, że ktokolwiek udostępni Ci swoje ubezpieczenie.

> Samochód będzie miał min. 7 lat. Czy muszę zapłacić podatek od luksusu BPM? Jeżeli tak to ile? (strona podana nie działa). Co muszę zrobić ewentualnie żeby go odzyskać? Czy muszę wykonać i zapłacić za inne czynności? Dziękuję.

BPM został zapłacony, kiedy auto było nowe i wprowadzane na rynek. Teraz jeśli pojazd wywozisz z Holandii możesz część tego podatku odzyskać. Poprawiłem link na górze (teraz działa) - policzysz, ile możesz dostać zwrotu.

Np. Toyota Avensis Wagon 2.0 D4-D Linea Sol (2002) - 940 euro.

Co do tablic, ubezpieczenia itd - nie wiem po prostu... Nigdy tego nie przerabiałem - bo się nie opłaca...

Sami Holendrzy często sprowadzają auta używane z Niemiec, bo mimo że muszą jeszcze zapłacić BPM, to się dużo bardziej kalkuluje niż kupowanie na rodzimym rynku. Weź też pod uwagę, że wersje na kraje Beneluxu są zwykle bardzo biednie wyposażone...

Napisano

> A ja Ci lopatologicznie mowie: NIE KUPUJ AUTA W HOLANDII. Nie oplaca sie, jak bys nie liczyl.

> I koniec, i tyle.

potwierdzam i jeszcze raz potwierdzam, ludzie w holandi nie dbaja o auta , jezdza byle jak, serwisu unikaja jak ognia, albo jada ( albo nie jada ) do serwisu jak autem sie juz nie da jechac. warsztaty sa strasznie drogie dlatego duzo samochodow "serwisowanych" jest u turkow na garazach itd..

Napisano

jesli dalej jestes uparty zeby kupowac auto w holandi , powiedz czego szukasz albo zobacz tu www.akto.nl -----> auto ocassions

to stronka firmy w ktorej pracuje, jest tam pare aut, duzo sprowadzonych z niemiec wink.gif ale kilka jest holenderskich ( przewaznie ogryzy ) wink.gif

Napisano

> potwierdzam i jeszcze raz potwierdzam, ludzie w holandi nie dbaja o auta , jezdza byle jak, serwisu

> unikaja jak ognia, albo jada ( albo nie jada ) do serwisu jak autem sie juz nie da jechac.

> warsztaty sa strasznie drogie dlatego duzo samochodow "serwisowanych" jest u turkow na

> garazach itd..

To samo w Szkocji no.gif Nigdy nie kupiłbym auta od Szkota.

Napisano

> To samo w Szkocji Nigdy nie kupiłbym auta od Szkota.

Albo od poznaniaka...

Napisano

> Jakie są koszty i procedura sprowadzenia samochodu z Holandii. Co i gdzie trzeba załatwić i ile się

> za to płaci. Dziękuję za odpowiedź.

Nie będę próbował nawet wytłumaczyć , bo sam przez to nie przechodziłem ( nie importowałem) ale mogę podrzucić użyteczne linki

http://www.wiatrak.nl/623/jak-sie-kupuje-samochod-w-holandii/

http://unfallwagen.net/przepisy/wedlug_krajow/4/

Ogólnie sprawę stawiając auta są tu ; jeśli dobre to za drogie, jeśli tanie to ........

O giełdzie w Utrechcie to raczej nie myśl jeśli nie masz bardzo mocnych nerwów smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.