Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

astra G - cholerny pipek

Featured Replies

Napisano

mam już dość tego cholernego pipka który "uprzejmie" za kazdym razem mi przeraźliwie przypomina że mam a to kluczyk w stacyjce a to swiatla włączone. My question is - da sie to jakos wypiąc/wyrwać/spalić ? hehe.gif

Napisano

> mam już dość tego cholernego pipka który "uprzejmie" za kazdym razem mi przeraźliwie przypomina że

> mam a to kluczyk w stacyjce a to swiatla włączone. My question is - da sie to jakos

> wypiąc/wyrwać/spalić ?

brzęczyk "dręczyciel" znajduje się w multitimerze który z kolei jest umieszczony w skrzynce pod bezpiecznikami, trzeba by to rozebrać zobaczyć jak to wywalić ew. zakleić otwór brzęczka, niestety stracisz też sygnalizację włączonych świateł, chyba że masz przekaźnik skandynawski i światła działają u Ciebie automatycznie,

swoją drogą też zawsze mnie zastanawiało dlaczego nie zastosowali chociażby takiego "gongu" jak w markach skośnookich - on ma zdecydowanie przyjemniejsze brzmienie niewiem.gif

brat

Napisano

Skoro o tym przypomina to pewnie często zapominasz, wiec chyba słusznie. A czy nie wystarczy wypiąć wtyczki z takim cyckiem w drzwiach co trzyma się na 2ch imbusach?

Tylko sie zastanawiam .

Napisano

> swoją drogą też zawsze mnie zastanawiało dlaczego nie zastosowali chociażby takiego "gongu" jak w

> markach skośnookich - on ma zdecydowanie przyjemniejsze brzmienie

można sobie zaadaptować, ale o tym już było (hint: "bimbaj" w szukajce)

brzmienie jest jednak dyskusyjne - mi się podoba i zamontowałem jako przypominacz o wł/wył świateł

z drugiej strony niektórzy Koledzy z kącików daewoo wymontowują bo im nie pasuje zlosnik.gif

ale tam to chyba też o pasach przypomina, a widać nie wszyscy się zapinać lubią...

Napisano

> Skoro o tym przypomina to pewnie często zapominasz, wiec chyba słusznie.

mi przypomina? icon_eek.gif autorowi wątku pisałem o konsekwencjach które mi się kojarzą i tyle,

ja nie zapominam o takich rzeczach jak światła, jestem spod znaku koziorożca hahaha.gif

> A czy nie wystarczy wypiąć

> wtyczki z takim cyckiem w drzwiach co trzyma się na 2ch imbusach?

> Tylko sie zastanawiam .

też można, tylko nie będzie działał np alarm, światełko wewnątrz,

brat

Napisano

> można sobie zaadaptować, ale o tym już było (hint: "bimbaj" w szukajce)

ale to było w kontekście usunięcia z wnętrza multitimera brzęczka w A-G czy raczej zamontowanie go do F-ki gdzie jest on wpinany w skrzynce jak przekaźnik, to drugie wydaje znacznie przyjemniejsze rozwiązanie do przeróbek,

> brzmienie jest jednak dyskusyjne - mi się podoba i zamontowałem jako przypominacz o wł/wył świateł

> z drugiej strony niektórzy Koledzy z kącików daewoo wymontowują bo im nie pasuje

> ale tam to chyba też o pasach przypomina, a widać nie wszyscy się zapinać lubią...

też mam ten gong z daewoo bo mi się podoba brzmienie, ale czeka na półce na lepsze czasy... chyba w G się nie doczeka heh :/

ATSD w G skoro już jest ten brzęczyk w multitimerze to mogli go zrobić czasowo, np włączony przez 1-2min, a później mógłby się zamknąć, a tu wyje i wyje sic! ale to już kwestia myślenia konstruktorów a dokładniej założeń konstrukcyjnych,

brat

Napisano

Trzeba odpiąć/odciąć od krańcówki w słupku od strony kierowcy (ta krańcówka ma 2 zestyki) niebieski przewód. Światła w kabinie będą działać, za ich właczanie odpowiada szary przewód w krańcówce.

Ponieważ ten dodatkowy zestyk informuje samochód, że wysiada kierowca, będą negatywne skutki ww. operacji:

- nie przypomni o właczonych światłach mijania - nie zakładaj później wątków, jak dostać się do samochodu, gdy wkładka zamarzła, a akumulator rozładowany do zera...

- nie przypomni o pozostawionych kluczykach w stacyjce - nie zakładaj później wątków, jak dostać się do samochodu z kluczykami w stacyjce przy zatrzaśniętych drzwiach, a mozna łatwo to zrobić...

- nie zaryglujesz drzwi po drugim nacisnięciu pilota, kluczykiem też nie

- mogą być problemy z uruchomieniem fabrycznego alarmu, jesli masz.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Trzeba odpiąć/odciąć od krańcówki w słupku od strony kierowcy (ta krańcówka ma 2 zestyki) niebieski

> przewód. Światła w kabinie będą działać, za ich właczanie odpowiada szary przewód w krańcówce.

> Ponieważ ten dodatkowy zestyk informuje samochód, że wysiada kierowca, będą negatywne skutki ww.

> operacji:

> - nie przypomni o właczonych światłach mijania - nie zakładaj później wątków, jak dostać się do

> samochodu, gdy wkładka zamarzła, a akumulator rozładowany do zera...

> - nie przypomni o pozostawionych kluczykach w stacyjce - nie zakładaj później wątków, jak dostać

> się do samochodu z kluczykami w stacyjce przy zatrzaśniętych drzwiach, a mozna łatwo to

> zrobić...

> - nie zaryglujesz drzwi po drugim nacisnięciu pilota, kluczykiem też nie

> - mogą być problemy z uruchomieniem fabrycznego alarmu, jesli masz.

> Pozdr.

ok, rozumiem. Ja chcę tylko żeby nie pipczył tak przeraźliwie. Ostatnio wysiadałem z auta na chwilę, dziecko się aż obudziło (a to oznacza że żona automatycznie wścieklizny dostała).

Chodzi mi o same odpiecie pipka, nie demolowanie calej instalacji

Napisano

> ok, rozumiem. Ja chcę tylko żeby nie pipczył tak przeraźliwie. Ostatnio wysiadałem z auta na

> chwilę, dziecko się aż obudziło (a to oznacza że żona automatycznie wścieklizny dostała).

> Chodzi mi o same odpiecie pipka, nie demolowanie calej instalacji

moim zdaniem trzeba się dostać do multitimera i pewnie na obudowie ma otwory przez które wydobywa się dźwięk, trzeba to zakleić jakąś chociażby izolacją i już powinno być znacznie ciszej,

brat

EDIT:

znalazłem foto, na zdjęciu strzałką czerwoną są zaznaczone otwory którymi zapewne wydobywa się dźwięk, na szybko można by je zakleić taśmą i zobaczyć czy to pomoże, jeżeli będzie mało trzeba wyjąć przekaźniki i wysunąć multitimer (zaznaczony na zielono) z kasety bezpieczników w kierunku zgodnym ze strzałką,

283703371-multitimer_a_g.jpg

post-98214-14352507803398_thumb.jpg

Napisano

[OT]

Heh właśnie niedawno szukałem tego zdjęcia i molestowałem szukajkę hasłami: multitimer, buzzer, brzęczyk itd smile.gif

Teraz już zapamiętam, że znajdę je pod hasłem pipek hehe.gif

[/OT]

A co do tematu to dość ciężko wyciągnąć multitimer bo ilość kabelków, przekaźników i miejsca w skrzynce znakomicie nam to utrudnia.

U mnie nie działa, podejrzewam, że poprzedni właściciel się tym zajął. Ja bym jednak chciał, żeby działał. Mimo kilku podejść nie udało mi się tego wyciągnąć.

Napisano

> A co do tematu to dość ciężko wyciągnąć multitimer bo ilość kabelków, przekaźników i miejsca w

> skrzynce znakomicie nam to utrudnia.

> U mnie nie działa, podejrzewam, że poprzedni właściciel się tym zajął. Ja bym jednak chciał, żeby

> działał. Mimo kilku podejść nie udało mi się tego wyciągnąć.

hmm, może trzeba przeglądnąć czy piszą coś na ten temat w Sam naprawiam lub w TISie,

próbowałeś odchylić na zawiasach tę skrzynkę do tyłu i wykręcić te śruby mocujące zawiasy? czy też nie idzie bo wiązka nie puszcza?

brat

Napisano

> Heh właśnie niedawno szukałem tego zdjęcia i molestowałem szukajkę hasłami: multitimer, buzzer,

> brzęczyk itd

> Teraz już zapamiętam, że znajdę je pod hasłem pipek

Niee, w wyszukiwarkę musisz wpisać pipka:

Quote:

Chodzi mi o same odpiecie pipka

grinser006.gif

Napisano

> trzeba wyjąć przekaźniki i wysunąć multitimer (zaznaczony na zielono) z kasety bezpieczników w

> kierunku zgodnym ze strzałką,

Wyjdzie dopiero po usunięciu zabezpieczenia (to coś zielone na środku).

Napisano

> Wyjdzie dopiero po usunięciu zabezpieczenia (to coś zielone na środku).

to zabezpieczenie się wyciąga tak jak przekaźniki czy też przyciska na zasadzie zatrzasku?

brat

Napisano

> to zabezpieczenie się wyciąga tak jak przekaźniki czy też przyciska na zasadzie zatrzasku?

Wyciąga się za ten sterczący uchwycik.

To zabezpieczenie wchodzi w to wgłębienie zaznaczone na czerwono.

283705214-multitimer_2.JPG

A na żółto zaznaczony dręczący Was pipek.

post-73232-14352507808188_thumb.jpg

Napisano

> Chodzi mi o same odpiecie pipka, nie demolowanie calej instalacji

No to do dzieła. Trzeba rozlutować któryś z zaznaczone pinów.

Ala ja przecinał bym ścieżkę (odpada problem odizolowania tego pinu od padu.

283705242-multitimer_3.JPG

Życzę powodzenia. A może lepiej polubić ten pipek?

post-73232-14352507808767_thumb.jpg

Napisano

> Wyciąga się za ten sterczący uchwycik.

> To zabezpieczenie wchodzi w to wgłębienie zaznaczone na czerwono.

super, dzięki ok.gif

> Życzę powodzenia. A może lepiej polubić ten pipek?

polubić? mam do czynienia z oplem od 10 lat a przez ponad 6 zawodowo, nie polubiłem go i nie mam ochoty go polubić angryfire.gif

na początku spróbuję go zakleić, być może wystarczy,

brat

Napisano

> próbowałeś odchylić na zawiasach tę skrzynkę do tyłu i wykręcić te śruby mocujące zawiasy? czy też

> nie idzie bo wiązka nie puszcza?

> brat

Próbowałem różnych sposobów, ale wiązka kabli jest dość sztywna i nie za bardzo pad z bezpiecznikami chce się odchylić. Znaczy - odchyla się do pionu jak najbardziej, tylko że wtedy zajmuje sobą otwór skrzynki i można sobie co najwyżej bezpieczniki pooglądać zlosnik.gif bo ręka z boku już nie wejdzie.

Po drugie nie za bardzo widziałem możliwość wysunięcia w bok multitimera, gdyż z boku nie ma po prostu miejsca. Wg mnie trzeba by wyciągnąć całą skrzynkę albo jak napisałeś - wymontować ją z zawiasów. Pozatym jest jeszcze efekt psychologiczny - jak widzę tyle kabli to zawsze mi się wydaje, że normalny człowiek nie jest w stanie tego później połączyć - bo zawsze jakiś wypadnie zeby.GIFzeby.GIF

Przyszła mi jednak do głowy inna rzecz... jako, że ostatnio grzebałem przy czujniku stopu, który jest nad hamulcem i rozmontowałem te osłonki nad pedałami, wydaje mi się że może stamtąd udało by się coś zdziałać...

Napisano

> Próbowałem różnych sposobów, ale wiązka kabli jest dość sztywna i nie za bardzo pad z

> bezpiecznikami chce się odchylić. Znaczy - odchyla się do pionu jak najbardziej, tylko że

> wtedy zajmuje sobą otwór skrzynki i można sobie co najwyżej bezpieczniki pooglądać bo ręka z

> boku już nie wejdzie.

> Po drugie nie za bardzo widziałem możliwość wysunięcia w bok multitimera, gdyż z boku nie ma po

> prostu miejsca. Wg mnie trzeba by wyciągnąć całą skrzynkę albo jak napisałeś - wymontować ją z

> zawiasów. Pozatym jest jeszcze efekt psychologiczny - jak widzę tyle kabli to zawsze mi się

> wydaje, że normalny człowiek nie jest w stanie tego później połączyć - bo zawsze jakiś

> wypadnie

hehe, psychologia działa, ale wiesz nie sądzę żeby tam się coś rozpięło, co prawda nie miałem tam potrzeby grzebać ale powinno jakość pójść,

> Przyszła mi jednak do głowy inna rzecz... jako, że ostatnio grzebałem przy czujniku stopu, który

> jest nad hamulcem i rozmontowałem te osłonki nad pedałami, wydaje mi się że może stamtąd udało

> by się coś zdziałać...

wiesz, w ostateczności można też wyjąć zegary, przy odrobinie wprawy wymont zegarów to chwila moment a tam ZTCP jest dużo miejsca żeby grzebać pod deską smile.gif

brat

Napisano
  • Autor

> Życzę powodzenia. A może lepiej polubić ten pipek?

o kurde. Chyba jednak po prostu go zalepię. DOBRZE zalepię zlosnik.gif

dzieki wszystkim za pomoc!

Napisano

> o kurde. Chyba jednak po prostu go zalepię. DOBRZE zalepię

> dzieki wszystkim za pomoc!

Polecam taśmę dwustronnie przylepną do dywanów i wykładzin ale tą grubszą z milimetrową pianka między klejami. Powinno lepiej wygłuszyć niż tylko zwykłą taśmą.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.