Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[Astra G] Problem z filtrem kabinowym

Featured Replies

Napisano

Postanowiłem dzisiaj wymienić filtr kabinowy w moim złotku i pojawił się mały problem. Ten który wyjąłem był strasznie pognieciony, wręcz porozrywany. Ale jeszcze gorzej było, gdy zacząłem wkładać nowy - kompletnie nie chciał wejść do środka. Czy to normalne, że są takie problemy z włożeniem nowego filtra (DELPHI), czy powinien wchodzić gładko jak "nóż w masło"? Podejrzewam, że gdybym wyciągnął ten świeżo założony, to też by wyglądał jak "psu z gardła wyciągnięty". niewiem.gif

Napisano

dopuszczasz taką możliwość, że w sklepie dostałeś niewłaściwy filtr? ;-)

Napisano

Witam . Ja mam Behr , montaż i demontaż jest troszkę utrudnione ale nie pogięty i nie połamany. Pzdr

Napisano
  • Autor

> dopuszczasz taką możliwość, że w sklepie dostałeś niewłaściwy filtr? ;-)

Kupiłem Filtrona K1014. Taki wskazało na stronie producenta i w sklepie podali dokładnie ten sam model - więc zakłądam że kupiłem prawidłowy. Klapkę fitru mam na trzy śrubki - więc Delphi. Behr jest ponoć na zatrzaski oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

Chyba że mam BEHR-a jakoś nietypowo zamykanego??????? Ale jak czytałem w necie to BEHR jest na zatrzaski, a DELPHI na śrubki.

Napisano

Ja kilka razy zmieniałem ten filtr i za każdy razem miałem ochotę autora tego sposobu wymiany przywieźć do mnie, postawić przy samochodzie i kazać wymienić filtr devil.gif

Filtr nie wchodzi jak nóż w masło ale przy odrobinie chęci można go tam jakoś wsadzić bez gniecenia, a już na pewno bez rozrywania. Z własnych obserwacji mogę podpowiedzieć, że często zaczepia się górą o rurki, prawdopodobnie od nagrzewnicy. Po kilku wymianach mogłem zmieniać filtr jedną ręką wink.gif No może czasami się troszkę "zmierzwił" smile.gif

POZDRAWIAM

Napisano
  • Autor

Też mi się wydaje, że zaczepia o rurki od nagrzewnicy.

Dokładnie tak wygląda to u mnie:

283709550-Opel.JPG

Więc mam BEHR czy DELPHI???

post-24031-14352507816277_thumb.jpg

Napisano

> Więc mam BEHR czy DELPHI???

delphi, jak u mnie. Klucz do srubek 5.5 sciana.gif

Napisano
  • Autor

> delphi, jak u mnie. Klucz do srubek 5.5

Dokładnie 5,5, mieli chłopaki z opla fantazję. Na szczęście mam dobry zestaw kluczy ok.gif

Czyli filtr dobry kupiłem, tylko coś kiepsko pasuje frown.gif

Napisano

To nie fantazja, zastosowali śrubę zgodną z normami, 5,5mm to rozmiar pod klucz dla śruby M3. Filtry różnych producentów różnią się nieznacznie wymiarami, zauważyłem że Filtron lubi nieco przewymiarować swoje filtry w porównaniu do innych wytwórców, u mnie Filtron (klima Behr) też wchodzi ze sporym oporem, trzeba trochę wprawy.

Napisano

Poćwicz na tych dwóch zmasakrowanych filtrach, a jak opanujesz tę sztukę, to kup nowy i włóż porządnie. To nie jest całkiem proste, ale da się zrobić.

k.

Napisano

> Postanowiłem dzisiaj wymienić filtr kabinowy w moim złotku i pojawił się mały problem. Ten który

> wyjąłem był strasznie pognieciony, wręcz porozrywany. Ale jeszcze gorzej było, gdy zacząłem

> wkładać nowy - kompletnie nie chciał wejść do środka. Czy to normalne, że są takie problemy z

> włożeniem nowego filtra (DELPHI), czy powinien wchodzić gładko jak "nóż w masło"? Podejrzewam,

> że gdybym wyciągnął ten świeżo założony, to też by wyglądał jak "psu z gardła wyciągnięty".

cóż, też mam delphi i sam zmieniam filtr bo większość mechaników zawodowych nie umie go wymienić tak żeby go nie połamać sic!

cały widz polega na tym że filtr ma nacięcia od strony wlotu powietrza, należy go zgiąć co ułatwiają nacięcia tak aby łatwiej było go założyć,

filtr ten łamie się u góry z uwagi na umieszoną u góry prowadnicę mającą trzymać filtr równolegle do parownika klimatyzacji. Proponuję Ci włożyć tam rękę i dobrze wszystko przepraszam za określenie "obmacać". Wyczujesz lamelki parownika, a u góry rzeczoną prowadnicę która powoduje załamywanie filtra (jeżeli filtr zacznie wchodzić pomiędzy obudowę tylną a prowadnicę zamiast pomiędzy parownik a prowadnicę). Teraz cały widz polega na tym że podczas montażu należy górę filtra kierować tak aby była jak najbliżej parownika co spowoduje że prawidłowo wchodzi pomiędzy parownik klimy a tę prowadnicę, jeżeli dobrze zaczniesz to już później idzie, jeżeli masz aparat możesz cyknąć foto i może zdjęcie Ci coś rozjaśni, w każdym razie trzeba potrenować i później już idzie.

I konkluzja : konstruktorowi tego patentu kazałbym wymieniać te filtry aż się mu zrobi niedobrze i zwróci posiłek a jak już zwróci niechby sobie znowu powymieniał... więcej by czegoś takiego nie zrobił,

brat

EDIT

jeszcze popełniłem taki rysunek jako rzut widziany z góry

283710131-Py%B3kowyA-G.JPG

Napisano

> To nie fantazja, zastosowali śrubę zgodną z normami, 5,5mm to

jak na zlosc nie mam w zadnym zestawie. Chcialem sobie kupic pojedynczy w castoramie to akurat jedyny pusty hak z rozmiarem to 5.5. zeby.GIF

Napisano

> I konkluzja : konstruktorowi tego patentu kazałbym wymieniać te filtry aż się mu zrobi niedobrze i

> zwróci posiłek a jak już zwróci niechby sobie znowu powymieniał... więcej by czegoś takiego

> nie zrobił,

W H jest tak samo wink.gif Ciekawe czy w J coś poprawili hehe.gif

Napisano

> jak na zlosc nie mam w zadnym zestawie. Chcialem sobie kupic pojedynczy w castoramie to akurat

> jedyny pusty hak z rozmiarem to 5.5.

Witam.Jak większość też miałem problem z montażem i demontażem tych śrubek (słynny kluczyk 5,5mm).Zaradziłem temu wymieniając śrubeczki na zwykłe z łbami na imbusa.Teraz mam po problemie.

Napisano

Zwykłymi szczypcami (kombinerkami) da się odkręcić

Napisano

> Zwykłymi szczypcami (kombinerkami) da się odkręcić

Dać się da ale mordowałem się z tym strasznie, ale to był "pierwszy raz" się śrubki wyrobią to może będzie lepiej. zeby.GIF

Napisano

> Poćwicz na tych dwóch zmasakrowanych filtrach, a jak opanujesz tę sztukę, to kup nowy i włóż

> porządnie. To nie jest całkiem proste, ale da się zrobić.

> k.

Też miałem problem z montażem filtra - klapka na zatrzaski.

Zauważyłem, że producent troszkę niedokładnie skleja wkład filtrujący tymi pseudo plastikowymi listewkami, które wchodzą w prowadnice i mają go usztywniać. Postanowiłem lekko zaokrąglić rogi tych listewek i o ok. 1 mm je zwężyć za pomocą nożyczek - tak do kleju a nawet lekko przyciąłem klej.

Efekt - filtr wszedł leciutko bez zacięcia i co ważniejsze bez wygięcia. Luzów też oczywiście nie ma więc operacja się udała no i pacjent żyje palacz.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.