Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra F 1,6 8V X16SZ Nie odpala na benzynie

Featured Replies

Napisano

Witajcie, mam taki problem. Dzis rano jezdziłem moja asterka jakby nigdy nic. Niedawno próbuje ją odpalić a tu lipa, wywala mi błąd 25 Wtryskiwacz - zbyt niskie napięcie i za chiny nie chce odpalic na benzynie. Na gazie odpali a na benzynie nie. Pompa chodzi bo pokazuje mi się poziom paliwa w zbiorniku ale nie chce wogole odpalić jakby paliwa nie dostawala oslabiony.gif

Napisano
To że poziom paliwa pokazuje , nie oznacza że pompa jest sprawna 270751858-jezyk.gif Poziom paliwa pokazuje czujnik , a pompa pompuje paliwo, a tak wogóle to można uzupełnić profil ok.gif
Napisano
  • Autor

A jak sprawdzić pompe w kombiaku? I czy przy tym błędzie że za niskie napięcie na wtryskiwaczu pompa może mieć coś wspólnego?

Napisano

> A jak sprawdzić pompe w kombiaku? I czy przy tym błędzie że za niskie napięcie na wtryskiwaczu

> pompa może mieć coś wspólnego?

Wejdz do samochodu podnies kanape tylna i posluchaj czy po przekreceniu kluczyka slychac prace pompy paliwa, jesli nie to albo przekaznik, albo pompa i tez moze modul sterownika gazu bo on tez odcina wtryskiwacz.

Napisano

> Wejdz do samochodu podnies kanape tylna i posluchaj czy po przekreceniu kluczyka slychac prace

> pompy paliwa,

X16SZR włącza pompę równo z rozrusznikiem, X16SZ pewnie też więc taka metoda może nie zadziałać.

Można spiąć pompę na krótko mostkując piny w gnieździe przekaźnika ok.gif

Napisano
  • Autor

Najnowsze spostrzezenia: Wtryskiwacz dziala, pyka. Sprawdzilem przekaźnik i przy rozruchu mostkuje takze to nie on. Dzis zauwazylem ze przy probie rozruchu wywala mi bezpiecznik od pompki. Jak wyciagnalem przekaźnik to bezpiecznika nie spalil bo nie było przejscia. Czyli prawdopodobnie pompka albo cos na przewodach choc jesli pompka to raczej bezpiecznika palic nie powinna, czy sie myle?

Napisano

> Najnowsze spostrzezenia: Wtryskiwacz dziala, pyka. Sprawdzilem przekaźnik i przy rozruchu mostkuje

Czyli prawdopodobnie

> pompka albo cos na przewodach choc jesli pompka to raczej bezpiecznika palic nie powinna, czy

> sie myle?

Kiedyś u mechanika widziałem pompę paliwa, która była dosłownie stopiona. Ktoś jeździł na gazie, benzyny w baku miał za 5PLN no i brak odcięcia pompy przy pracy na LPG. Myślę, że to możliwe żeby paliło bezpiecznik przez pompę. Możesz zamiast pompy podłączyć żarówkę na końcu wiązki, wtedy się okaże gdzie jest zwarcie. Niestety nie mam schematu pod ręką, a nie pamiętam które kabelki w gnieździe są od pompy, a które od pływaka.

Napisano

to co ma robic . powiedziec dzien dobry jak ma zwarcie . po to jest bezp zebys nie puscil auta z dymem . poza tym bezpiecznik jest za przekaznikiem . wywal pompe i po klopocie .

Napisano

> To że poziom paliwa pokazuje , nie oznacza że pompa jest sprawna Poziom paliwa pokazuje czujnik

> , a pompa pompuje paliwo, a tak wogóle to można uzupełnić profil

cześć

mam podobny problem tez w kombiaku - pompa sprawna - od pompy paliwa idą dwa przewody (brązowy i czerwono niebieski)masa to przewód brązowy (pod kanape wchodzą dwa przewody brązowe - od pompy paliwa jest ten grubszy)czerwono- niebieski jest zasilający i idzie do bezpiecznika nr 2 - ja podłączyłem zasilanie z akumulatora do czerwono -niebieskiego

Napisano
  • Autor

> Czyli prawdopodobnie

> Kiedyś u mechanika widziałem pompę paliwa, która była dosłownie stopiona. Ktoś jeździł na gazie,

> benzyny w baku miał za 5PLN no i brak odcięcia pompy przy pracy na LPG. Myślę, że to możliwe

> żeby paliło bezpiecznik przez pompę. Możesz zamiast pompy podłączyć żarówkę na końcu wiązki,

> wtedy się okaże gdzie jest zwarcie. Niestety nie mam schematu pod ręką, a nie pamiętam które

> kabelki w gnieździe są od pompy, a które od pływaka.

Ja mam w baku zawsze ok 20 litrow paliwa takze na pusto nie chodzi. Stalo sie to z minuty na minute bo akurat w ten dzien na gazie nie jezdzilem tylko na benzynie caly czas bo robilem niedlugie odcinki takze w poniedzialek obadam przewody do pompy czy gdzies nie ma trafionych a potem najwyzej pompe wywale i gdzies poszukam nowej

Napisano

> Ja mam w baku zawsze ok 20 litrow paliwa takze na pusto nie chodzi. Stalo sie to z minuty na minute

> bo akurat w ten dzien na gazie nie jezdzilem tylko na benzynie caly czas bo robilem niedlugie

> odcinki takze w poniedzialek obadam przewody do pompy czy gdzies nie ma trafionych a potem

> najwyzej pompe wywale i gdzies poszukam nowej

Nie łatwiej podpiąć pompę na krótko i sprawdzić czy działa ? Jak zadziała to ok. Ja bym jeszcze pomierzył pobór prądu a jak nie zadziała to od razu wiadomo że pompa 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Nie łatwiej podpiąć pompę na krótko i sprawdzić czy działa ? Jak zadziała to ok. Ja bym jeszcze

> pomierzył pobór prądu a jak nie zadziała to od razu wiadomo że pompa

Szybciej dla mnie jest sprawdzic miernikiem czy idzie prawidlowe napięcie niż ciągać kable do aku smile.gif takze jak bedzie z napięciem ok to będzie wtedy sens ciagania kabli zeby pompe sprawdzic grinser006.gif

Napisano

> Witajcie, mam taki problem. Dzis rano jezdziłem moja asterka jakby nigdy nic. Niedawno próbuje ją

> odpalić a tu lipa, wywala mi błąd 25 Wtryskiwacz - zbyt niskie napięcie i za chiny nie chce

> odpalic na benzynie. Na gazie odpali a na benzynie nie. Pompa chodzi bo pokazuje mi się poziom

> paliwa w zbiorniku ale nie chce wogole odpalić jakby paliwa nie dostawala

Z instalacji gazowej wyjmij przekaznik odcinajacy wtryskwiacz. U mnie sie po prostu zapiekl i nie zalaczal wtryskiwacza. Po jego wymianie wszystko wrocilo do normy, a objaw mialem dokladnie takie sam jak ty.

Napisano
  • Autor

Czyli Panowie padla mi pompa, napiecie na wtyczce podczas rozruchu ma ok 11,7 V czyli ok. Podlaczylem pompe na krotko to nie raczyla sie odezwac. Mam mozliwosc kupienia w sklepie pompy za 150 zl (jakis zamiennik), kupic ja w tym sklepie czy moze z alledrogo jakas chinska podrobe?

Napisano

Zależy jaki to zamiennik. Bo jeśli też wątpliwej produkcji to pewnie lepiej kupić coś z allegro w 2x niższej cenie. Np tu za pół ceny:

http://moto.allegro.pl/item989878695_pompa_paliwa_opel_astra_kompletna_rok_gwarancji.html

• 1 miesiąc później...
Napisano

> X16SZR włącza pompę równo z rozrusznikiem, X16SZ pewnie też więc taka metoda może nie zadziałać.

> Można spiąć pompę na krótko mostkując piny w gnieździe przekaźnika

a które piny trzeba spiąc?

Napisano

> a które piny trzeba spiąc?

30 i 87.

Napisano

> 30 i 87.

to nic nie da . w moim sz odzywa sie na 3-5 sek i stoi . dalsza praca mozliwa dopiero przy kreceniu rozrusznikiem . pompy niewiadomego producenta nie bierz . kupilem za 100pln producent jakis garaz w eurolandzie . wytrzymala tydzien . uzywka oryginal ze szrotu chodzi rok bezproblemowo .cena 40 pln . 20.GIF

Napisano

> to nic nie da . w moim sz odzywa sie na 3-5 sek i stoi .

A nie masz jakiegoś alarmu dokładanego?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.