Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rdza Ford Mondeo

Featured Replies

Napisano

Witam, stało się ! Podczas sobotniego dokładnego sprzatania mondziaka odnalazłem rdze frown.gif 1.prawe przednie drzwi delikatne kropki a także pod drzwiami na rancie 2.prawe tylne drzwi też na rancie i na wew, stronie. Jestem lekko załamany samochód z 2006 r. a tu taka lipa - jak z tym sobie poradzić?

Napisano

> rancie i na wew, stronie. Jestem lekko załamany samochód z 2006 r. a tu taka lipa - jak z tym

> sobie poradzić?

uzyc gwarancji

Napisano
  • Autor

> uzyc gwarancji

Samochód jest z 2006 r. sprowadzony z Niemiec - nie zabardzo znam Niemiecki ale ostatni przegląd miał lakierniczy w 2008 w styczniu. W tym roku powinien mieć przegląd po 20 tys. km nie wiem czy ma jeszcze gwarancje

Napisano

>ale ostatni przegląd

> miał lakierniczy w 2008 w styczniu.

no to pozamiatane.

Wizyta u lakiernika?

Napisano
  • Autor

> no to pozamiatane.

> Wizyta u lakiernika?

No właśnie chyba tak tylko gdzie ? Czy jechać do ASO Ford - może mają doświatczenie w naprawie? Czy jechać do normalnego lakiernika? Samochód mam w kredycie, troche mnie to dołuje .

Napisano

> No właśnie chyba tak tylko gdzie ? Czy jechać do ASO Ford - może mają doświatczenie w naprawie?

o ile mają swoją lakiernię a nie odsyłają do "zaprzyjaźnionego" warsztatu.

Czy jechać do normalnego lakiernika? Samochód mam w kredycie, troche mnie to dołuje .

Na Twoim miejscu poszukałbym w okolicy jakiegoś dobrego lakiernika, popytaj znajomych itd. ktoś zna pewnie kogoś godnego polecenia i zaufania. Ja osobiście nie wierzę zbyt bardzo w ASO i to ni tylko Forda...

Pozdrawiam

P.S. z gniciem drzwi MK3 tak mają - z biegiem czasu to pokochasz. Rdza to szlachetne starzenie się materiałów smile.gif

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Rozumiem ,,to starzenie się'' mam jeszcze pytanie:

1. Czy malować całe drzwi?

2.Jaki jest koszt takiej operacji?

3. Czy da się to zabezpieczyć i zatrzymać?

4.Czy można z tym poczekać czy raczej spieszyć się z tą operacją?

Napisano

> Rozumiem ,,to starzenie się'' mam jeszcze pytanie:

> 1. Czy malować całe drzwi?

> 2.Jaki jest koszt takiej operacji?

> 3. Czy da się to zabezpieczyć i zatrzymać?

> 4.Czy można z tym poczekać czy raczej spieszyć się z tą operacją?

A nie lepiej będzie Ci kupić drzwi a nie bawić się w malowanie i za około 3 lata zabawa się powtórzy.

Napisano
  • Autor

Nie wiedziałem że Ford blacharsko to takie gówno a śmieją się z Fiata, miałem ich pare wcześniej ale żaden w 4 roku eksploatacji nie miał rdzy.

Napisano

> Rozumiem ,,to starzenie się'' mam jeszcze pytanie:

> 1. Czy malować całe drzwi?

lakiernik będzie wiedział najlepiej

> 2.Jaki jest koszt takiej operacji?

ceny zawierają się w granicach 250-350 zł / element plu ew. koszty przygotowania - zależy od warsztatu,

> 3. Czy da się to zabezpieczyć i zatrzymać?

tak, da się, papier ścierny do ręki i do czysta, można spróbować jakimś odrdzewiaczem, a potem - na rantach drzwi można dać jakąś farbę antykorozyjną - ja używam normalnej mini a na to kolor i po sprawie - w miejscach wymagających większej estetyki - no cóż Twoja decyzja,

> 4.Czy można z tym poczekać czy raczej spieszyć się z tą operacją?

Jak poczekasz z pół roku to strazsnie się nie powiększy, zależy jak zaawansowana jest choroba

Ewentualnie poczekaj aż zgniją na tyle, że bardzo Cię zdenerwuje i wtedy za kilka stówek kupisz sobie całe dzrwi w kolorze z jakiegoś anglika - masa tego na alledrogo.

Pozdrawiam

Napisano

> Nie wiedziałem że Ford blacharsko to takie gówno

jak mogłeś nie wiedzieć zlosnik.gif

a śmieją się z Fiata,

i dobrze że się śmieją - ale akurat jedyne co fiat ma dobre to blachy wink.gif

miałem ich pare wcześniej

> ale żaden w 4 roku eksploatacji nie miał rdzy.

jesli pilnowałeś przeglądów corocznych lakierniczych to oddawaj na gwarancję - znam takich co od 10 lat na tym ciągną zlosnik.gif

Napisano

> Nie wiedziałem że Ford blacharsko to takie gówno a śmieją się z Fiata, miałem ich pare wcześniej

> ale żaden w 4 roku eksploatacji nie miał rdzy.

juz chcialem Ci jechac za te fiaty ale zobaczylem w profilu, ze jezdzisz mdo grinser006.gif

ja bym nic z tym nie robil,

jesli to kilka kropek po wew. stronie drzwi to imo oczyscic z rdzy, zagruntowac i poprawic kolorem - wszystko o ile nie masz gwarancji na perforacje

co z tego, ze kupisz drugie drzwi(tzn. wymienisz panel) czy pomalujesz te jak i tak ruda znow wyjdzie

Napisano
  • Autor

G...pilnowałem, kupiłem go już po - jak pisałem ostatni był w 2008 r. w sumie to lubie to autko fajnie się toczy i generalnie podoba mi się ale te blachy to szajs do kwadratu - cholera teściu miał FSO Polonez i 5 lat nic z blachą się w nim nie działo!!!

Napisano

ASO Ford. Zrobisz płatanie i reaktywują Ci gwarancję na lakier!

Napisano

> ASO Ford. Zrobisz płatanie i reaktywują Ci gwarancję na lakier!

na lakier to watpie. Moze perforacyjna ale tez watpie

Napisano

Zrób tak jak napisał Zdeniu. Wiadomym jest, że i tak będą Ci to naprawiać potem co dwa lata wink.gif.

U mnie w 2001r, zeżarte są tylko lewe tylne drzwi ( wiem, że już kiedyś były malowane ) i to tak mało sympatycznie. Reszta wygląda jak nówki ok.gif .

Napisano

> na lakier to watpie. Moze perforacyjna ale tez watpie

Pracuje w tym burdlu... Nie w blacharni, ale coroczne przeglądy się robi i tak to wygląda. Jest opcja reaktywacji gwarancji.

Napisano

> Pracuje w tym burdlu... Nie w blacharni, ale coroczne przeglądy się robi i tak to wygląda. Jest

> opcja reaktywacji gwarancji.

a nie jest tak, ze aby odzyskac gwarancje, chlopcy z aso ogladaja cale auto szukajac odpryskow i rudej, pozniej je naprawiaja na koszt zleceniodawcy a dopiero potem reaktywuja (lub nie)??

Napisano

> a nie jest tak, ze aby odzyskac gwarancje, chlopcy z aso ogladaja cale auto szukajac odpryskow i

> rudej, pozniej je naprawiaja na koszt zleceniodawcy a dopiero potem reaktywuja (lub nie)??

Poniekąd. Serwis ogląda auto, notuje miejsca, gdzie trzeba naprawić. Informuje klienta, że trzeba się zgłosić w 7dni to Blacharni - nie od razu na naprawę. Reszta to już nie kwestia serwisu. Co się dzieje dalej mnie to wali smile.gif

Ale w przypadku Kolegi jest inaczej. Nie dopilonwał terminu przeglądu (max 13 miesięcy od ostatniego) i w takim przypadku nawet jeśli do stanu auta nie ma zastrzeżeń to takiego przeglądu się nie wykonuje.

Zgłaszasz się do blacharni i oni decydują co dalej.

Napisano
  • Autor

> Poniekąd. Serwis ogląda auto, notuje miejsca, gdzie trzeba naprawić. Informuje klienta, że trzeba

> się zgłosić w 7dni to Blacharni - nie od razu na naprawę. Reszta to już nie kwestia serwisu.

> Co się dzieje dalej mnie to wali

> Ale w przypadku Kolegi jest inaczej. Nie dopilonwał terminu przeglądu (max 13 miesięcy od

> ostatniego) i w takim przypadku nawet jeśli do stanu auta nie ma zastrzeżeń to takiego

> przeglądu się nie wykonuje.

> Zgłaszasz się do blacharni i oni decydują co dalej.

Witam ponownie, właśnie tzw.reaktywacje mi zaproponowali !!!Dzięki kolego!

Napisano
  • Autor

> Pracuje w tym burdlu... Nie w blacharni, ale coroczne przeglądy się robi i tak to wygląda. Jest

> opcja reaktywacji gwarancji.

Widze,że kolega jest zorientowany w sprawie - lakiernia zaproponowała mi 2 wyjścia

1.Dokładne pomalowanie drzwi w całości

2.Zrobienie tylko zaprawek

Nie wiem na co się zdecydować- opcja 1 skuteczniejsza ale droższa

Napisano

w jednym i drugim wypadku po max 2 latach problem powroci

bo nie wierze w to ze inaczej zabezpiecza ogniska dla pierwszej i inaczej dla drugiej opcji

jedynie wymiana na nowe bedzie trwalym rozwiazaniem problemu

Napisano

> jedynie wymiana na nowe bedzie trwalym rozwiazaniem problemu

na jak długo "trwałym"?

Przeca wiadomo, że proces zgrzewaniablach w MDO 3 kuleje i stąd się biorąż kwiatki na furtkach. Jaką kolega ma gwarancję, że po następnych 2-3 latach nie wyskoczy mu nowy kwiatek?

Pozdrawiam

Napisano

> na jak długo "trwałym"?

> Przeca wiadomo, że proces zgrzewaniablach w MDO 3 kuleje i stąd się biorąż kwiatki na furtkach.

> Jaką kolega ma gwarancję, że po następnych 2-3 latach nie wyskoczy mu nowy kwiatek?

> Pozdrawiam

bo blachy robi nie tylko ford

Napisano

> bo blachy robi nie tylko ford

nie istotne kto a jak old.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.