Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

hyundai i30

Featured Replies

Napisano

Witam z sasiedniego kacika,

ojciec planuje zakup i30 tylko niewie jeszcze czy 1.4 w benzynce czy 1.6crdi (116). licze na wasze opinie odnosnie tego autka wink.gif

Napisano

> Witam z sasiedniego kacika,

> ojciec planuje zakup i30 tylko niewie jeszcze czy 1.4 w benzynce czy 1.6crdi (116). licze na wasze

> opinie odnosnie tego autka

Po pierwsze jest w dieslu 115 KM.

Po drugie ile jeździ rocznie, bo różnica cenowa będzie kilka tysięcy złotych.

Jazda bedzie podobna do bliźniaka, czyli cee'da. 1.4 silnik trzeba troche kręcić żeby to jeździło a wtedy się na spalaniu odbija. 1.4 spalił w trasie przy wmiare spokojnej jeździe 6- 6.5 litra.

Co do diesla jak mój tata poleciał nowym cee'dem do Niemiec na autobanie przy prędkościach 140-160km/h spalił 5.1 litra.

Napisano
  • Autor

> Po pierwsze jest w dieslu 115 KM.

> Po drugie ile jeździ rocznie, bo różnica cenowa będzie kilka tysięcy złotych.

> Jazda bedzie podobna do bliźniaka, czyli cee'da. 1.4 silnik trzeba troche kręcić żeby to jeździło a

> wtedy się na spalaniu odbija. 1.4 spalił w trasie przy wmiare spokojnej jeździe 6- 6.5 litra.

> Co do diesla jak mój tata poleciał nowym cee'dem do Niemiec na autobanie przy prędkościach

> 140-160km/h spalił 5.1 litra.

co do przebiegow to 15-20kkm

a ten dyszel 115km ma rozrzad na lancuchu czy na pasku?

silniki konstrukcyjnie i30 a ceed to chyba to samo (?), jak sie spawdza w uzytkowaniu?

a co do 1.4 to ojciec gdzies przeczytal ze to pali 8l po miecie (co mi sie niechce wierzyc) i dlatego tak sie zaciekawil. Ten silnik ma zmienne fazy?

Napisano

Teściowa(przyszła) ma i30 1,4L. Szczerze - nie jeździ to. Prowadzenie w porównaniu z Focusem wypada słabo.

Ale za te pieniądze...

Spalanie w mieście da się zrobić te 8l/100km.

Napisano

> co do przebiegow to 15-20kkm

> a ten dyszel 115km ma rozrzad na lancuchu czy na pasku?

> silniki konstrukcyjnie i30 a ceed to chyba to samo (?), jak sie spawdza w uzytkowaniu?

> a co do 1.4 to ojciec gdzies przeczytal ze to pali 8l po miecie (co mi sie niechce wierzyc) i

> dlatego tak sie zaciekawil. Ten silnik ma zmienne fazy?

Jest łańcuch.

Benzyna ma zmienne fazy.

5.1 średnie przy prędkośi 140-160 to bajki. Mogło dochodzić do takich prędkości ale nie non-stop.

Jest forum i30 i forum ceeda - mechanicznie to jedno auto. tylko w innych pudełkach.

Może niech rodzinka poczeka niedługo będzie i30u (lifting).

Napewno coś poprawią (może zabezpieczenie antykorozyjne?)

Napisano

A tak się podłącze do pytań: jak te silniki znoszą gaz?

Czy producent pozwala na montowanie gazu bez utraty gwarancji?

Napisano

Ojciec ma 1400 z 2008 przebieg 45 000. Silnik spokojnie wystarczy tylko trzeba krecic. Jezdzi jak kazde inne 1400. Od nowości zepesuło sie radio (wada fabryczna w I30 i Ceedach chyba), wycieraczka z tyłu nie działała i coś w zawieszeniu przód (łacznik stabilizatora chyba).

Według mnie bzdurna gwarancja niby 5 lat ale tak naprawdę trzeba przeczytac bo np zwieszenie tylko rok.

Bardzo wygodne fotele, zawieszenie troche głośne, dla mnie dziwnie chodzi skrzynia ale trzeba sie przyzwyczaic.

W mieście przy spokojnej jezdzie 8 litrów.

Ogólnie poprawny samochód za niezłe pieniądze. Przy takich przebiegach szkoda kasy na diesla.

Pzdr

> ojciec planuje zakup i30 tylko niewie jeszcze czy 1.4 w benzynce czy 1.6crdi (116). licze na wasze

Napisano
  • Autor

> Może niech rodzinka poczeka niedługo będzie i30u (lifting).

> Napewno coś poprawią (może zabezpieczenie antykorozyjne?)

ruda daje znac o sobie?

Napisano

> 5.1 średnie przy prędkośi 140-160 to bajki. Mogło dochodzić do takich prędkości ale nie non-stop.

Możesz nie wierzyć ale to sprawdzone. Poza tym samochód jechał w jednym tempie nie zwalniając, przyspieszając. A różnica w spalaniu jest pomiędzy polską ropą a niemiecką i takie spalanie było na niemieckiej.

Napisano

> A tak się podłącze do pytań: jak te silniki znoszą gaz?

> Czy producent pozwala na montowanie gazu bez utraty gwarancji?

W Polsce nie spotkałem się z pozwoleniem importera na montowanie gazu do tego silnika, natomiast w Niemczech jeździłem na jeździe testowej I-30 1,4+LPG.

Napisano

Mój tata ma I30 1.4 HB (wersja comfort) z 2008 roku. Auto jak każde inne ma swoje wady i zalety. Trochę nim jeździłem, zrobiłem dłuższą trasę (jakieś 3 tys. km) i według mnie jest tak:

plusy:

- cena

- przestronność (zwłaszcza dużo miejsca z tyłu jak na kompakt)

- wygodne fotele

- oszczędny silnik (ojciec ma spalanie w okolicach 6.5 l/100, ale raczej nie stoi w korkach, jeździ spokojnie, głównie poza miastem lub w trasy)

- całkiem dobre materiały

- dobrze pracujący lewarek zmiany biegów - precyzyjny, krótkie skoki

minusy:

- głośny silnik powyżej 3 tys. rpm

- głośne zawieszenie

- ubogi komputer pokładowy

- w środku dominują ciemne kolory i nuda stylistyczna

O osiągach i zawieszeniu nie piszę w kategoriach plusów i minusów, bo to jest kwestia osobistych preferencji. Zawieszenie jest jak dla mnie mało komfortowe, ale teraz wszystkie auta robią takie, że czuć każde pęknięcie w asfalcie. Ale z drugiej strony sportowe też nie jest zlosnik.gif

Silnik według mnie jest wystarczający. Nie jest to samochód do ścigania, ale jedzie i przyspiesza normalnie. Żeby jechać dynamiczniej trzeba wysoko kręcić.

Poza tym po 1,5 roku eksploatacji samochód nie sprawia żadnych problemów, odpala w największe mrozy, wszystko działa, oleju nie bierze. W ramach gwarancji był tylko wymieniany teleskop klapy bagażnika.

Napisano

Jeżdżę i30 1,4 CVVT v. komfort niecałe 2 lata. Nie mam specjalnych powodów do narzekań. W ciągu tego okresu wymieniono sprzęgiełko elastyczne kolumny kierownicy, a potem całą kolumnę kierownicy wraz ze wspomaganiem. Oprócz tego był wymieniony łącznik stabilizatora. Auto nie jest demonem przyspieszenia, lecz gdy się wyczuje sprzęgło i silnik (109 KM DOHC) to da się jeździć w miarę dynamicznie. W mieście spalanie przy spokojnej jeździe 6,5 - 6,8 l/100 km, w zimie trochę ponad 7 l/100 km. W trasie nie przekraczając 120 - 130 km/h zużycie 5,2 - 5,5 l/100 km - moim zdaniem brakuje do tego typu jazdy VI biegu. Silnik jest trochę głośny powyżej 3500 obr/min, ale nieco pomogła mata wygłuszająca pod maską. W środku jest przestronnie, z tyłu bez problemu mogą podróżować dorosłe osoby. Oceniając obiektywnie to auto można powiedzieć, że zakup i30 jest rozsądnym kompromisem pomiędzy ceną, wyposażeniem i komfortem jazdy.

281809505-I30-1.jpg

Napisano

> podziekowal

przypomniałem sobie jeszcze kilka rzeczy, głównie drobiazgi:

- niezbyt duży bagażnik. W porównaniu z moim Bravo wyraźnie mniejszy, ale coś za coś, bo u mnie jest za to o połowę mniej miejsca na nogi z tyłu.

- lewarek zmiany biegów, jak pisałem, pracuje dobrze za to wygląda gorzej niż w starym polonezie.

- przycisk do obsługi komputera pokładowego to miał być chyba jakiś żart. W desce rozdzielczej, pod zegarami, za kierownicą, zamiast w jakiejś manetce. Niby szczegół, ale denerwuje, jak podczas jazdy chce się przełączyć funkcje. Wygląda to tak, jakby ktoś przemyślał ergonomię całego auta, zaprojektował, zrobił, a potem zapomniał, że nie dał tego przycisku, więc pyk! - wsadził go gdzie akurat spojrzał.

- wygodny podłokietnik z pojemnym schowkiem

- baaaardzo przydał by się 6 bieg w tym samochodzie

Napisano
  • Autor

> przypomniałem sobie jeszcze kilka rzeczy, głównie drobiazgi:

> - niezbyt duży bagażnik. W porównaniu z moim Bravo wyraźnie mniejszy, ale coś za coś, bo u mnie jest za to o połowę mniej miejsca na nogi z tyłu.

ojciec niema przekonania do Fiata, no chyba ze Croma, ale to juz inna liga cenowa frown.gif on 'byl' zwolennikiem aut z grupy vag'a, do czasu gdzy wsiadl w salonie do i30 smirk.gif a z ibizie ktora teraz jezdzi tez za duzo miejsca niema w bagazniku - tak w sam raz

> - lewarek zmiany biegów, jak pisałem, pracuje dobrze za to wygląda gorzej niż w starym polonezie.

bo pokaze tobie lewarek z Felicji biglaugh.gif i jego precyzje

> - przycisk do obsługi komputera pokładowego to miał być chyba jakiś żart. W desce rozdzielczej, pod zegarami, za kierownicą, zamiast w jakiejś manetce. Niby szczegół, ale denerwuje, jak podczas jazdy chce się przełączyć funkcje. Wygląda to tak, jakby ktoś przemyślał ergonomię całego auta, zaprojektował, zrobił, a potem zapomniał, że nie dał tego przycisku, więc pyk! - wsadził go gdzie akurat spojrzał.

teraz niema i tez zyje

> - wygodny podłokietnik z pojemnym schowkiem

tez nima tongue.gif

> - baaaardzo przydał by się 6 bieg w tym samochodzie

a to ... tez niema zlosnik.gif

dziekowac wszystkim za odpowiedzi boozing.gif

Napisano
  • Autor

a jak czujniki parkowaina sie sprawuja? bo slyszalem ze lubia sie zabrudzic i przestaja poprawnie dzialac crazy.gif

Napisano

> przypomniałem sobie jeszcze kilka rzeczy, głównie drobiazgi:

> - niezbyt duży bagażnik. W porównaniu z moim Bravo wyraźnie mniejszy, ale coś za coś, bo u mnie

> jest za to o połowę mniej miejsca na nogi z tyłu.

Zgadza się - w bagażniku w Bravie córka mieściła się bez problemu hehe.gif

283760735-MZ_01A.JPG

> - przycisk do obsługi komputera pokładowego to miał być chyba jakiś żart. W desce rozdzielczej, pod

> zegarami, za kierownicą, zamiast w jakiejś manetce. Niby szczegół, ale denerwuje, jak podczas

> jazdy chce się przełączyć funkcje. Wygląda to tak, jakby ktoś przemyślał ergonomię całego

> auta, zaprojektował, zrobił, a potem zapomniał, że nie dał tego przycisku, więc pyk! - wsadził

> go gdzie akurat spojrzał.

A może projektant wyszedł z założenia, że w czasie jazdy trzeba patrzeć na drogę, a nie wgapiać się w wyświetlacz.

> - wygodny podłokietnik z pojemnym schowkiem

Podłokietnik mógłby być trochę dłuższy, ale i tak mieści się tam zestaw płyt z muzyczką, latarka, pudełko z pendrivami. W podnoszonej do góry części podłokietnika jest kieszeń, gdzie można włożyć np. mapę samochodową (która może się przydać, gdy GPS każe jechać przez most, którego nie ma hehe.gif), albo kilka płyt CD w papierowych kopertach.

post-8372-14352508073398_thumb.jpg

Napisano

> a jak czujniki parkowaina sie sprawuja? bo slyszalem ze lubia sie zabrudzic i przestaja poprawnie

> dzialac

Kilka razy zwłaszcza w zimie były dość mocno zabrudzone, ale nie zdarzyło mi się żeby przestały działać. Gdyby były zachlapane grubą warstwą błota, albo śniegu - cudów nie ma - na pewno odmówiłyby posłuszeństwa.

Napisano
  • Autor

> Kilka razy zwłaszcza w zimie były dość mocno zabrudzone, ale nie zdarzyło mi się żeby przestały

> działać. Gdyby były zachlapane grubą warstwą błota, albo śniegu - cudów nie ma - na pewno

> odmówiłyby posłuszeństwa.

bo kiedys na kunciku skody, ktos mial problem w fabii z czujnikami, dlatego moje pytanie, a ponoc wcale nie byly az tak brudne zeby przestaly dzialac

Napisano

> a jak czujniki parkowaina sie sprawuja? bo slyszalem ze lubia sie zabrudzic i przestaja poprawnie

> dzialac

Byly troche z blota i dzialaly. Problemy mialem jedynie przy duzych mrozach - od okolo -10 sie zaczynaly problemy, pikaly caly czas.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.