Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup peugota 306

Featured Replies

Napisano

Chcę kupić peugota 306 2.0 HDI. Mamy koleżanki mąż sprzedaje takiego peugota. Przebieg 134tysie jakieś bajery tupu panoramiczna szyba etc etc... Nie ważne... Na co patrzeć i zwracać uwagę przy kupnie tego samochodu?

W uno to wiem gdzie zaglądać, ale do peugota to nie wiem, dlatego proszę o wszelkie wskazówki... no co uważać, gdzie i co szczegółowiej oglądać? Prawdopodonie jutro jadę go oblookać i wole wiedzieć co i jak...

Napisano

Przede wszystkim tylna belka. Jeśli coś się z tyłu tłucze, skrzypi to odpuść sobie albo licz się z kosztami ok 1000zł za naprawę. Wystarczy otworzyć klapę bagażnika i naciskać na samochód, wtedy jeśli coś jest nie tak to będzie wydawał dziwne odgłosy. Jeśli jest tam jakieś wyposażenie to wszystko posprawdzaj. Jakiś typowych bolączek dla tego modelu nie ma poza belką. Od rdzy jest świetnie zabezpieczony, więc jeśli rdza się pojawia gdzieś to znaczy że bity. Jak ma centralny zamek to lubi on się psuć (tzn. otwieranie z pilota nie działa). Więcej możesz się dowiedzieć na forum 306 Ogólnie auto bardzo fajne. Jedyny minus jest taki że silniki benzynowe kompletnie nie nadają się do gazu.

Napisano

Co ci będę mówił-auto bardzo ładne, wygodne i ogólnie za niskie pieniądze ale....

licz się z cyklicznymi, upierdliwymi i czasem nie tanimi naprawami zawieszenia...

sam myślałem przez chwile o 306 cabrio 2,0 ale kumpel co miał 306 skutecznie mi to wybił z głowy i gen. nie poleca ze względu na wspomniany zawias. jak ci to nie przeszkadza i auto w dobrym stanie za dobre pieniadze to mozesz brac. palacz.gif

Napisano

> Przede wszystkim tylna belka. Jeśli coś się z tyłu tłucze, skrzypi to odpuść sobie albo licz się z

> kosztami ok 1000zł za naprawę.

Az tak bardzo go nie strasz smile.gif

A co do forum wartego przeczytania poolecam to forum .

Silniki 2.0 hdi bardzo dobrze sie sprawuja smile.gif

pozdr.

M.

Napisano

> Nie strasze;p

> Trzeba się jeszcze liczyć z tym że części do francuzów są dość drogie:)

Obecnie jezdze dwoma smile.gif a w swojej historii mam jeszcze 2 i jakos nie zauwazylem nadmiernie wysokich cen czesci smile.gif natomast niestety spotkalem sie z kiepskimi fachowcami, ktorzy nie potrafili poradzic sobie z najprostszymi rzeczami. smile.gif

Jak wiadomo auta francuskie maja niektore rzeczy zaprojektowane w sposob malo dostepny dla przecietnego mechanika, ktory na co dzien naprawia bolidy niemieckie. smile.gif

pozdr.

M.

Napisano

Jak w nowych lagunach gdzie tylne tarcze wymienia się razem z łożyskami......... grinser006.gif

niektóre rozwiązania sa poprostu...........debilne

albo inaczej mówiąc by wydusić jak najwięcej kasy od właściciela

Napisano

mozesz powtorzyc o tych silnikach??

Bo rodzina TU jest jak najbardziej ok, tak samo XU...

Przepraszam za off topa, ale musialem...

Napisano

Popatrz ile nowych aut ma podobnie roziwazane te elementy, potem pomysl ile kosztuje przecietnie tylna piasta z ABS i dojdziesz do wniosku ze te tarcze z lozyskami to wcale tak drogo nie wychodza, faktem coprawda jest to ze lozyska sa na tyle dobre ze sa w stanie przezyc tarcze, ale nie popadajmy w paranoje, poza tym smialo mozna kupic tarcze bez lozysk...

Napisano

Powiedz mi kolego, ktore czesci do 306 beda drogie?? Powiedz mi rowniez ktore czesci w Francach odbiegaja w cenach od aut innych narodowosci ??

Napisano

> Powiedz mi kolego, ktore czesci do 306 beda drogie?? Powiedz mi rowniez ktore czesci w Francach

> odbiegaja w cenach od aut innych narodowosci ??

Miałem 306 i odczułem po kieszeni każde naprawy. Ok, miałem styczność z częstymi naprawami w Fiacie UNO więc może mam złe porównania, ale jak dla mnie części są drogie.

Napisano

> mozesz powtorzyc o tych silnikach??

> Bo rodzina TU jest jak najbardziej ok, tak samo XU...

> Przepraszam za off topa, ale musialem...

Nie rozumiem o co Ci chodzi... Co źle o silniku napisałem?

Napisano
  • Autor

> Powiedz mi kolego, ktore czesci do 306 beda drogie?? Powiedz mi rowniez ktore czesci w Francach

> odbiegaja w cenach od aut innych narodowosci ??

A czy części do tego francuza są łatwo dostępne? Bo słyszałem także, ze ciężko o jakieś części i często jest tak że trzeba na nie czekać...

Napisano

> A czy części do tego francuza są łatwo dostępne? Bo słyszałem także, ze ciężko o jakieś części i

> często jest tak że trzeba na nie czekać...

Raczej wszystko łatwo dostać. Dużo części na szrocie kupisz, zamienników też jest sporo.

Napisano

Wszystko jest do dostania od reki, ja nigdy nie mialem z tym problemow:)

Ale patrz link smile.gif

Napisano

No powiedz mi czemu nie nadaja sie do gazu te silniki?? Przeciez to stare konstrukcje sa, pamietajace naprawde duuuzo..

Napisano

wiesz, jak sie nie ma miedzi to sie na .... siedzi... taka jest prawda...

Napisano
  • Autor

> Wszystko jest do dostania od reki, ja nigdy nie mialem z tym problemow:)

aha

> Ale patrz link

miejmy nadzieję, że nie będę musiał z niego korzystać zeby.GIF

A jak generalnie oceniacie awaryjność? lubią wysiadać jakieś pierdoły? czy bardziej poważniejsze rzeczy?

Napisano

Wiesz ja odpadam, ja mam specyficzna wersje w ktorej zawieszenie nie wydaje i czesto trzeba dlubac..

Napisano
  • Autor

> Wiesz ja odpadam, ja mam specyficzna wersje w ktorej zawieszenie nie wydaje i czesto trzeba

> dlubac..

mam nadzieję, ze to co bedę oglądał w piatek to będzie taak specyficzna wersja, ze się psuć nie będzie...

Napisano

> No powiedz mi czemu nie nadaja sie do gazu te silniki?? Przeciez to stare konstrukcje sa,

> pamietajace naprawde duuuzo..

A miałeś 306 z gazem? Jeśli nie o proszę Cię żebyś się nie wypowiadał... Ja miałem 1.6 z gazem IIgen. Do wymiany uszczelniacze zaworowe i pierścienie. Mechanicy stwierdzili że to przez gaz. Cena robocizny to ok. 700zł. Jak miałęm 306 to siedziałem na forum 306 cały czas i większość ludzi którzy mieli gaz mówili o tych samych problemach. Doświadczyłem tego sam że do gazu się nie nadają.

Napisano

> A miałeś 306 z gazem? Jeśli nie o proszę Cię żebyś się nie wypowiadał... Ja miałem 1.6 z gazem

> IIgen. Do wymiany uszczelniacze zaworowe i pierścienie. Mechanicy stwierdzili że to przez gaz.

> Cena robocizny to ok. 700zł. Jak miałęm 306 to siedziałem na forum 306 cały czas i większość

> ludzi którzy mieli gaz mówili o tych samych problemach. Doświadczyłem tego sam że do gazu się

> nie nadają.

idac takim tokiem to zadne auto sie do gazu nie nadaje, gdy zakladaja go partacze ktorzy nie potrafia odpowiednio wyregulowac...

Wiesz jaka srednia zywotnosc maja uszczelniacze zaworowe??

Jaki przebieg miales ze pierscienie wymieniales ??

Ja wiem swoje, opinia od ludzi ktorzy sie tym zajmuja na codzien i specjalizuja we francuzach..

Napisano

> idac takim tokiem to zadne auto sie do gazu nie nadaje, gdy zakladaja go partacze ktorzy nie

> potrafia odpowiednio wyregulowac...

> Wiesz jaka srednia zywotnosc maja uszczelniacze zaworowe??

> Jaki przebieg miales ze pierscienie wymieniales ??

> Ja wiem swoje, opinia od ludzi ktorzy sie tym zajmuja na codzien i specjalizuja we francuzach..

I według ciebie to że silniki na LPG padają przy mniejszych przebiegach nie jest dziwne? Ja miałem takie auto a Ty o takim słyszałeś:) Ale kolega i tak chce kupić HDI więc wszystko będzie ok. bo HDI to dobry silnik.

Napisano

> I według ciebie to że silniki na LPG padają przy mniejszych przebiegach nie jest dziwne? Ja miałem

> takie auto a Ty o takim słyszałeś:) Ale kolega i tak chce kupić HDI więc wszystko będzie ok.

> bo HDI to dobry silnik.

Jeszcze raz Ci powiadam, nie jest problemem silnik tylko gazownik i jego brak wiedzy, plus nieswiadomosc uzytkownika odnosnie regulacji i przegladow instalacji.. tyle ode mnie...

Ja mam XU w gazie, i to najmocniejsze XU N/A produkowane przez PSA wiec moge kilka slow o tym powiedziec..

Napisano

> I według ciebie to że silniki na LPG padają przy mniejszych przebiegach nie jest dziwne? Ja miałem

> takie auto a Ty o takim słyszałeś:) Ale kolega i tak chce kupić HDI więc wszystko będzie ok.

> bo HDI to dobry silnik.

Dwumasa, turbo, wtryski i pompa już czekają zlosnik.gif. Nie wiadomo co gorsze, czy te cztery elemety potencjalnie do wymiany grinser006.gif, czy naprawa za 700 zl hmm.gif.

Napisano

> Dwumasa,

a skad to wziales w tym silniku? w wersji 90KM montowanej do P306 ?

straszysz kolege pompa wtryskami itd... a takie rzeczy to nie przy tak niskim przebiegu jakie ma auto, ktore kolega ma zakupic... i jeszcze dlugo dlugo nie o ile nie pomysli zalewac go jakims gownem ze stacji krzok co kolo ropy nawet nie lezalo...

pozdr.

M.

Napisano
  • Autor

> a skad to wziales w tym silniku? w wersji 90KM montowanej do P306 ?

> straszysz kolege pompa wtryskami itd... a takie rzeczy to nie przy tak niskim przebiegu jakie ma

> auto, ktore kolega ma zakupic... i jeszcze dlugo dlugo nie o ile nie pomysli zalewac go jakims

> gownem ze stacji krzok co kolo ropy nawet nie lezalo...

> pozdr.

> M.

raczej unikam z złego doświadczenia taki stacji... Generalnie tankuje na Bp, Orlen (tu mają chore ceny...), Bliska, Shell. To raczej zaufane stację i nigdy po zatankowaniu na tych stacjach nie było problemu.

Napisano

> No powiedz mi czemu nie nadaja sie do gazu te silniki?? Przeciez to stare konstrukcje sa,

> pamietajace naprawde duuuzo..

nawet do P206 wstawiali stare kible benzynowe , dużo pali - mało jedzie , tak można to skwitować

Napisano

Jako osoba pracująca w serwisie peugeota wypowiem się profesjonalnie

> Na co patrzeć i zwracać uwagę przy kupnie tego samochodu?

nie patrzeć na peugeota, to jest prawdziwa skarbonka i wszystko się w tym sypie - to nie jest uno jeżeli chodzi o silnik, a tzw 'druciarska robota' wychodzi już z fabryki

Napisano

> Jako osoba pracująca w serwisie peugeota wypowiem się profesjonalnie

> nie patrzeć na peugeota, to jest prawdziwa skarbonka i wszystko się w tym sypie - to nie jest uno

> jeżeli chodzi o silnik, a tzw 'druciarska robota' wychodzi już z fabryki

I dlatego jeździsz unem? że jest lepsze od Peugeota? no prosze Cie...

Napisano

> Co ci będę mówił-auto bardzo ładne, wygodne i ogólnie za niskie pieniądze ale....

> licz się z cyklicznymi, upierdliwymi i czasem nie tanimi naprawami zawieszenia...

> sam myślałem przez chwile o 306 cabrio 2,0 ale kumpel co miał 306 skutecznie mi to wybił z głowy i

> gen. nie poleca ze względu na wspomniany zawias. jak ci to nie przeszkadza i auto w dobrym

> stanie za dobre pieniadze to mozesz brac.

Jakie przebiegi trzeba robic kabrioletem,

zeby bac sie czestych napraw zawieszenia?

Argumenty przeciw zawsze sie na sile znajda.

Napisano

> A czy części do tego francuza są łatwo dostępne? Bo słyszałem także, ze ciężko o jakieś części i

> często jest tak że trzeba na nie czekać...

Tak, do 106 GTI czasem trzeba czekac.. jeden - dwa dni. hehe.gif

Napisano

> Jako osoba pracująca w serwisie peugeota wypowiem się profesjonalnie

> nie patrzeć na peugeota, to jest prawdziwa skarbonka i wszystko się w tym sypie - to nie jest uno

> jeżeli chodzi o silnik, a tzw 'druciarska robota' wychodzi już z fabryki

rozwiń to co napisałeś: co jest druciarstwem? Co takiego się sypie częściej niż w innych autach?

O tylnej belce było już wspominane - możesz to pominąć. Zwłaszcza że nie robi się jej co zmianę oleju.

pozdr

Napisano

> Chcę kupić peugota 306 2.0 HDI. Mamy koleżanki mąż sprzedaje takiego peugota. Przebieg 134tysie

> jakieś bajery tupu panoramiczna szyba etc etc... Nie ważne... Na co patrzeć i zwracać uwagę

> przy kupnie tego samochodu?

> W uno to wiem gdzie zaglądać, ale do peugota to nie wiem, dlatego proszę o wszelkie wskazówki... no

> co uważać, gdzie i co szczegółowiej oglądać? Prawdopodonie jutro jadę go oblookać i wole

> wiedzieć co i jak...

biorąc pod uwagę fakt, że 306 zakończyli klepać w 2001r. oraz to, że ten egzemplarz to HDI to te 134tysie sobie między bajki włóż.

Ja bym Ci podpowiedział, że kombinuj w stronę 300kkm+

Napisano
  • Autor

> biorąc pod uwagę fakt, że 306 zakończyli klepać w 2001r. oraz to, że ten egzemplarz to HDI to te

> 134tysie sobie między bajki włóż.

> Ja bym Ci podpowiedział, że kombinuj w stronę 300kkm+

na allegro powyżej 200kkm nie widziałem....

A jak można jakoś sprawdzić realność przebiegu?

Napisano

> na allegro powyżej 200kkm nie widziałem....

> A jak można jakoś sprawdzić realność przebiegu?

no pewnie, że nie, przeciez w Polsce nie ma aut z przebiegiem powyżej 200kkm...

Wszystkie liczniki stają na magicznej wartości 170-190kkm hehe.gif

Napisano

> na allegro powyżej 200kkm nie widziałem....

> A jak można jakoś sprawdzić realność przebiegu?

podalem Ci adres forum, na ktorym jest kolega ktoremu podaje sie vin i aktualny przebieg i jesli tylko moze to sprawdza rzetelnosc podanego przez Ciebie

o tutaj

pozdr.

M.

Napisano
  • Autor

> podalem Ci adres forum, na ktorym jest kolega ktoremu podaje sie vin i aktualny przebieg i jesli

> tylko moze to sprawdza rzetelnosc podanego przez Ciebie

> o tutaj

> pozdr.

a jak się zwie ten kolega?

> M.

Napisano

> a jak się zwie ten kolega?

> > M.

jest specjalny watek w dziale kupujemy puga przeznaczony do pytan o VIN i przebiegi zarejestruj sie i napisz...

pozdr.

M.

Napisano

> Corsa

> Moze nie na temat, ale daje pogląd na traktowanie potencjalnych nabywców przez "sprzedawców"

Gacie po tacie rotfl.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.