Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

lacetti 1.4 a LPG

Featured Replies

Napisano

witam czy w ASO przed instalacją LPG mowili wam że to autko nie nadaje sie pod gaz?poniewaz nie jest fabrycznie dostosowany?brak wzmocnien gniazd zaworow i jeszcze parę szczegołow.diler jedynie zaproponował mi jego gwarancję 3 letnia natomiast przepada ogolnopolska.

Napisano

> witam czy w ASO przed instalacją LPG mowili wam że to autko nie nadaje sie pod gaz?poniewaz nie

> jest fabrycznie dostosowany?brak wzmocnien gniazd zaworow i jeszcze parę szczegołow.diler

> jedynie zaproponował mi jego gwarancję 3 letnia natomiast przepada ogolnopolska.

Wygląda, że tylko do silnika 1.6 jest teraz opcja "przystosowania do montażu LPG" za 200 zł.

Ale wcześniej normalnie zakładali do tych silników (1.4) instalacje bez problemów. Nie wiem czy się coś zmieniło (w sensie innych gniazd zaworowych, czy samych zaworów)...

Napisano
  • Autor

> Wygląda, że tylko do silnika 1.6 jest teraz opcja "przystosowania do montażu LPG" za 200 zł.

> Ale wcześniej normalnie zakładali do tych silników (1.4) instalacje bez problemów. Nie wiem czy się

> coś zmieniło (w sensie innych gniazd zaworowych, czy samych zaworów)...

owszem zakładają bo to dla nich kasa ale nie uprzedzają o konsekwencjach,ja się trochę popytałem i nie wyglada to rozowo.U kolegi w ASO opla przestali zakładac bo było duzo problemow,więc cos musi byc na rzeczy,podobno Aweo ma specyfikację ilnika przystosowaną pod gaztak mi powiedział diler.są to jakies specjalne oznaczenia silnika po ktorych mozna sie zorientować czy nadaje się do gazu

Napisano

> owszem zakładają bo to dla nich kasa ale nie uprzedzają o konsekwencjach,ja się trochę popytałem i

> nie wyglada to rozowo.U kolegi w ASO opla przestali zakładac bo było duzo problemow,więc cos

> musi byc na rzeczy,podobno Aweo ma specyfikację ilnika przystosowaną pod gaztak mi powiedział

> diler.są to jakies specjalne oznaczenia silnika po ktorych mozna sie zorientować czy nadaje

> się do gazu

Opel ma zupełnie inne silniki (bez hydraulicznej kompensacji luzu zaworowego) i od lat wiadomo, że nie zaleca się do nich LPG.

W Aveo tylko silnik 1.2 nadaje się do LPG (z tą opcją za 200 zł).

Napisano
  • Autor

> Opel ma zupełnie inne silniki (bez hydraulicznej kompensacji luzu zaworowego) i od lat wiadomo, że

> nie zaleca się do nich LPG.

> W Aveo tylko silnik 1.2 nadaje się do LPG (z tą opcją za 200 zł).

ale Opel sprzedaje tez chewroleta i serwis u kolegi przestał zakładac gaz do lacetti1.4,wiadomo że oni daja gwarancje na 100tys km a w tym czasie nic sie nie wydarzy,problemy na LPG wystepują przy wiekszym przebiegu wiec niektorzy dilerzy proponuja LPG do tego auta bo to jest dla nich kasa a potem tylko klienci mają problemy

Napisano

> ale Opel sprzedaje tez chewroleta i serwis u kolegi przestał zakładac gaz do lacetti1.4,wiadomo że

> oni daja gwarancje na 100tys km a w tym czasie nic sie nie wydarzy,problemy na LPG wystepują

> przy wiekszym przebiegu wiec niektorzy dilerzy proponuja LPG do tego auta bo to jest dla nich

> kasa a potem tylko klienci mają problemy

Tu nie ma co gdybać, tylko dowiedzieć się oficjalnie u przedstawiciela GM, czy nadaje się do LPG, czy nie.

Jeśli nie, to zawory/gniazda zaworów LPG potrafi wypalić już po 30 tys. km.

Napisano
  • Autor

> Tu nie ma co gdybać, tylko dowiedzieć się oficjalnie u przedstawiciela GM, czy nadaje się do LPG,

> czy nie.

> Jeśli nie, to zawory/gniazda zaworów LPG potrafi wypalić już po 30 tys. km.

ok dzieki za podjecie tematu,tylko czemu diler daje na to 3 lata gwarancji skoro może nastapic tak szybkie wypalenie tych zaworow? jestem ciekaw ile ludzie najwiecej przejechali na gazie tym modelem

Napisano

> ok dzieki za podjecie tematu,tylko czemu diler daje na to 3 lata gwarancji skoro może nastapic tak

> szybkie wypalenie tych zaworow? jestem ciekaw ile ludzie najwiecej przejechali na gazie tym

> modelem

Diler to chce Ci sprzedać auto i wziąć dodatkowo za instalkę zlosnik.gif

Jak jest w rzeczwywistości z danym silnikiem, to najlepiej napisz do GM.

Tu jest, ale raczej bardzo ogólne info http://www.chevrolet.pl/wyprobuj-chevroleta/powody-do-zakupu/lpg.html

Kiedyś oficjalnie pisali, że silniki nadają się do LPG http://members.chello.pl/r.wicik/PoradyTechniczne.html#LPG

Teraz jeśli masz wątpliwości, dowiedz się od [email protected]

Albo zadzwoń pod podany kontakt

http://www.gm.com/europe/gm-europe/poland/local/contact/

Napisano

A byles w innymi ASO ? Wiesz znam takie ASO hultaja ,ktore wciskalo klientom takie bajki bo oni nie mieli papierow na lpg a konkurencja tak.

Ja mam 1.4 z LPG - na gwarancji producenta waytogo.gif

Napisano

> witam czy w ASO przed instalacją LPG mowili wam że to autko nie nadaje sie pod gaz?poniewaz nie

> jest fabrycznie dostosowany?brak wzmocnien gniazd zaworow i jeszcze parę szczegołow.diler

> jedynie zaproponował mi jego gwarancję 3 letnia natomiast przepada ogolnopolska.

roznica miedzy silnikiem 1.4 a 1.6 to

- 1.6 ma wieksza srednice cylindra

- 1.6 ma wiekszy skok cylindra

- roznica w oprogramowaniu

wszystko inne jest dokladnie takie samo, po wygladzie nie rozroznisz

mam w domu 3 laczki z LPG BRC - 2x 1.4 + 1x 1.6 - smigaja bez problemu, na pelnej gwarancji GM

jakis kit Ci wciskaja

Napisano

> roznica miedzy silnikiem 1.4 a 1.6 to

> - 1.6 ma wieksza srednice cylindra

> - 1.6 ma wiekszy skok cylindra

> - roznica w oprogramowaniu

> wszystko inne jest dokladnie takie samo, po wygladzie nie rozroznisz

> mam w domu 3 laczki z LPG BRC - 2x 1.4 + 1x 1.6 - smigaja bez problemu, na pelnej gwarancji GM

> jakis kit Ci wciskaja

Tylko czy ten 1.4 nie zmienił się hmm.gif

Kiedyś rzeczywiwście nie było problemu z LPG do każdego silnika.

Napisano

Dowiedz się, jaki tam jest silnik. Jeśli F14D3, to nie powinno być problemów.

1. Jest tu, jak widzisz, co najmniej kilka takich zagazowanych Laczków i nikt jakoś specjalnie nie narzeka.

2Instrukcja BRC - tej instrukcji nie opracował jakiś domorosły gazownik tylko jedna z poważniejszych firm na rynku instalacji LPG.

Jeśli silnik jest inny, niż podałem, to wtedy można się zastanawiać. Jeśłi taki sam, to wg. mnie sprawa jest jasna.

Napisano

> Tylko czy ten 1.4 nie zmienił się

> Kiedyś rzeczywiwście nie było problemu z LPG do każdego silnika.

Myślę, że nie opłaca im się logistycznie produkować silników/głowic dwóch rodzajów (zwykłe i do LPG).

Sąsiad kupił w Nissana Primerę 1,8 z 2001, przed montażem gazu zadzwonił do ASO z pytaniem o głowicę. Odpowiedź: "Nie wzmocniona (standardowa) - kategorycznie nie montować!". Po krótkim wahaniu zamontował tanią instalkę na Valtekach, przejechał 150kkm na gazie bez żadnego problemu. Teraz kupił Primerkę z 2007r, też 1,8. Po podaniu VIN odpowiedź ASO odnośnie gazu była identyczna jak poprzednio. Oczywiście zamontował gaz.

Drugi kolega jeździ ponad 3 lata fordem, który podobno nie trawi gazu ze względu na ceramikę w głowicy. Na razie jeździ już prawie 100kkm na LPG i nic się nie dzieje. Ma założoną wprawdzie lubryfikację, która nie wiadomo czy coś daje.

Ja do swojego laczka 1,4 też będę niedługo zakładał instalkę i robię to ze spokojnym sumieniem.

Tak swoją drogą to za 1200-1500 można kupić cały silnik do Lacetti, a tyle to się oszczędza na LPG w niecały rok.

Napisano

Moje Lacetti rocznik 2006 , zamontowana instalacja jak w podpisie auto mialo wtedy 7kkm w miedzy czasie kiedy bylo jeszcze na gwarancji zostały wymienione zawory blad P300. Serwis nie robił problemow . Teraz mam juz prawie 60kkm na gazie i silnik dziala tak jak powinien:) nie wciaga oleju . Leje oplowski 5w30 kupowany w necie . Zakladac i smigac gazik po 2.05

Napisano
  • Autor

> Dowiedz się, jaki tam jest silnik. Jeśli F14D3, to nie powinno być problemów.

> 1. Jest tu, jak widzisz, co najmniej kilka takich zagazowanych Laczków i nikt jakoś specjalnie nie

> narzeka.

> 2Instrukcja BRC - tej instrukcji nie opracował jakiś domorosły gazownik tylko jedna z

> poważniejszych firm na rynku instalacji LPG.

> Jeśli silnik jest inny, niż podałem, to wtedy można się zastanawiać. Jeśłi taki sam, to wg. mnie

> sprawa jest jasna.

dzwoniłem przed chwilą do gazownika i on tez potwierdził że wyszła jakaś partia laczkow 1.4 ktora nie nadaje sie pod LPG ze względu na te gniazda i zawory,ale spytam jeszcze w paru ASO co o tym sadzą.i mam pytanie czy znacie dobrego gazownika w okolicach Katowic?

Napisano

> dzwoniłem przed chwilą do gazownika i on tez potwierdził że wyszła jakaś partia laczkow 1.4 ktora

> nie nadaje sie pod LPG ze względu na te gniazda i zawory,ale spytam jeszcze w paru ASO co o

> tym sadzą.i mam pytanie czy znacie dobrego gazownika w okolicach Katowic?

Pytanie - kupiles juz tego laczka czy sie szykujesz ?

Napisano
  • Autor

> Pytanie - kupiles juz tego laczka czy sie szykujesz ?

wpłaciłem zaliczkę i w poniedziałek ide załatwiac tablice

Napisano

> wpłaciłem zaliczkę i w poniedziałek ide załatwiac tablice

Szkoda , mogles isc do innego salonu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.