Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dmucha powietrzem z odmy

Featured Replies

Napisano

Odma odpięta,jakiś czas temu zaczęło robić mi pyr pyr pyr spod maski, myślałem ,że coś się obluzowało, dopiero dziś zauważyłem że to powietrze tak wychodzi przez wężyk, jak się przyłoży rękę to czuć podmuch powietrza oslabiony.gif

Rozumiem ,że silnik stracił szczelność?

Co do zrobienia i za ile? Czy olać sprawe? Może lepiej całe auto sick.gif

Dodam ,że jeździ normalnie i nie osłabło ok.gif Trochę bardziel olejem kapie z odmy kiedyś było mniej no.gif

Pacjent Agent

Napisano

No i prawidłowo że dmucha, gdyby nie dmuchało to byłby to pewien problem. Sama nazwa odmy czyli otwartym tekstem odpowietrzenie skrzyni korbowej wskazuje na to, że dzięki niej takie zjawisko musi zachodzić.

Olej zawsze będzie, mniej czy więcej ale będzie. Norma i nie ma co się przejmować.

Napisano

> Odma odpięta,jakiś czas temu zaczęło robić mi pyr pyr pyr spod maski, myślałem ,że coś się

> obluzowało, dopiero dziś zauważyłem że to powietrze tak wychodzi przez wężyk, jak się przyłoży

> rękę to czuć podmuch powietrza

> Rozumiem ,że silnik stracił szczelność?

> Co do zrobienia i za ile? Czy olać sprawe? Może lepiej całe auto

> Dodam ,że jeździ normalnie i nie osłabło Trochę bardziel olejem kapie z odmy kiedyś było mniej

> Pacjent Agent

jakby nei wychodzil opowietrze to bys miał silnik do wymiany hehe.gif

Napisano
  • Autor

Czyli wszystko o k? Przedtem z odmy nie wydobywał się taki dźwięk czyli teraz mocniej musi dmuchać powietrzem.

Czy nie stracił czasem kompresji?

Napisano

> Czyli wszystko o k? Przedtem z odmy nie wydobywał się taki dźwięk czyli teraz mocniej musi dmuchać

> powietrzem.

> Czy nie stracił czasem kompresji?

W pierwszym poscie napisałes że auto nie osłabło.

Jak stracisz kompresje to nie przez skrzynie korbowa tylko w tłokoch i zaworach.

Napisano

> Odma odpięta,jakiś czas temu zaczęło robić mi pyr pyr pyr spod maski, myślałem ,że coś się

> obluzowało, dopiero dziś zauważyłem że to powietrze tak wychodzi przez wężyk, jak się przyłoży

> rękę to czuć podmuch powietrza

> Rozumiem ,że silnik stracił szczelność?

> Co do zrobienia i za ile? Czy olać sprawe? Może lepiej całe auto

> Dodam ,że jeździ normalnie i nie osłabło Trochę bardziel olejem kapie z odmy kiedyś było mniej

> Pacjent Agent

Pytanie jak mocno dmucha?

Normalne jest że z odmy trochę leci, ale jeżeli zatkasz ją np. palcem to nie powinno Ci tego palca jakoś mocno wypychać.

Jeżeli dmucha mocniej niż w innych, silnikach może to oznaczać że poszło uszczelnienie któregoś z cylindrów i mocno wiele z nad cylindra w dół.

• 1 rok później...
Napisano

> Pytanie jak mocno dmucha?

> Normalne jest że z odmy trochę leci, ale jeżeli zatkasz ją np. palcem to nie powinno Ci tego palca

> jakoś mocno wypychać.

> Jeżeli dmucha mocniej niż w innych, silnikach może to oznaczać że poszło uszczelnienie któregoś z

> cylindrów i mocno wiele z nad cylindra w dół.

odgrzeje kotleta grinser006.gif

Co sie wyjstralo jesli nagle z odmy leci sporo oleju przy wysokich obrotach i duzym obciazeniu. Na wolnych obrotach z kolei dmucha dymkiem gdzie wczesniej dmuchalo ale bezdymnie.

????

Jak sprawdzic co sie dokladnie stalo

Napisano

> odgrzeje kotleta

> Co sie wyjstralo jesli nagle z odmy leci sporo oleju przy wysokich obrotach i duzym obciazeniu. Na

> wolnych obrotach z kolei dmucha dymkiem gdzie wczesniej dmuchalo ale bezdymnie.

> ????

> Jak sprawdzic co sie dokladnie stalo

dziura w tłoku zlosnik.gif

Napisano

> dziura w tłoku

ale auto zapier..... i nie ma spadku mocy dlatego to mnie dziwi

Napisano

> odgrzeje kotleta

> Co sie wyjstralo jesli nagle z odmy leci sporo oleju przy wysokich obrotach i duzym obciazeniu. Na

> wolnych obrotach z kolei dmucha dymkiem gdzie wczesniej dmuchalo ale bezdymnie.

> ????

> Jak sprawdzic co sie dokladnie stalo

Mi kiedys raz zyglo przy 7000 ale w n/a, teraz chyba nie leci ale nie wiem na 100% bo odma pod autem, oleju mi nie ubywa ani nic z tych rzeczy. Aha na rozgrzanym silniku po palowaniu tez mi sie kopci lekko zlosnik.gif

Napisano

> Mi kiedys raz zyglo przy 7000 ale w n/a, teraz chyba nie leci ale nie wiem na 100% bo odma pod

> autem, oleju mi nie ubywa ani nic z tych rzeczy. Aha na rozgrzanym silniku po palowaniu tez mi

> sie kopci lekko

u mnie kiedys przy strojeniu walnelo oliwa raz obrzygalo i sie uspokoilo, dzis to juz przesada byla.Trzeba sprawdzic co nie wytrzymalo 1.5 bara na 4 biegu frown.gif najgorsze ze na kilka dni przez zawodami zachialo mi sie zwiekszac koksu. Trzeba sie uczyc na bledach i na next sezon ladowac jeszcze wiecej. grinser006.gif

ok pozdr

Napisano

> u mnie kiedys przy strojeniu walnelo oliwa raz obrzygalo i sie uspokoilo, dzis to juz przesada

> byla.Trzeba sprawdzic co nie wytrzymalo 1.5 bara na 4 biegu najgorsze ze na kilka dni

> przez zawodami zachialo mi sie zwiekszac koksu. Trzeba sie uczyc na bledach i na next sezon

> ladowac jeszcze wiecej.

> ok pozdr

albo pusciły uszczelniacze zaworowe ... co jest dobra opcja ... albo popekały pierscionki od stukowego boś coś kejs wspominał ze przy takim doladowaniu coś lekko stukało.... co jest ujową opcja...

Napisano

> u mnie kiedys przy strojeniu walnelo oliwa raz obrzygalo i sie uspokoilo, dzis to juz przesada

> byla.Trzeba sprawdzic co nie wytrzymalo 1.5 bara na 4 biegu najgorsze ze na kilka dni

> przez zawodami zachialo mi sie zwiekszac koksu. Trzeba sie uczyc na bledach i na next sezon

> ladowac jeszcze wiecej.

> ok pozdr

To teraz Ci juz caly czas zyga?

Napisano

> To teraz Ci juz caly czas zyga?

pod obciazeniem chyba tak patrzac ile wylal oleju. NA wolnych nie. Juz go nie odpalam aby nie zniszczyc czegos co jeszcze jest OK smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.