Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Siedziałem sobie w CR-Z

Featured Replies

Napisano

Ciekawe jak to jeździć będzie. Wyglądem mi się podoba. Miejsca w środku malutko (z tyłu to nie weim czy to fotelami można nazwać - nie próbowałem nawet wsiadać..

Design, raczej kosmiczny (ale Honda do tego już przyzwyczaiła) - w tym samochodzie IMHO pasuje bardzo.

Cóż, oczywiście jest to samochód niszowy. Gdybym wygrał XXX pln to bym sobie takiego może kupił..

Tylko dlaczego wnętrze ma tak dużo szarego?? Nie wiem czy inne warianty kolorystyczne przewidziano...

Gdy tylko będzie można to na pewno na przejażdżkę się wybiorę..

Pozdrawiam

Łukasz

• 3 tygodnie później...
Napisano

> Ciekawe jak to jeździć będzie. Wyglądem mi się podoba. Miejsca w środku malutko (z tyłu to nie weim

> czy to fotelami można nazwać - nie próbowałem nawet wsiadać..

> Design, raczej kosmiczny (ale Honda do tego już przyzwyczaiła) - w tym samochodzie IMHO pasuje

> bardzo.

> Cóż, oczywiście jest to samochód niszowy. Gdybym wygrał XXX pln to bym sobie takiego może kupił..

> Tylko dlaczego wnętrze ma tak dużo szarego?? Nie wiem czy inne warianty kolorystyczne

> przewidziano...

> Gdy tylko będzie można to na pewno na przejażdżkę się wybiorę..

Samochod wygladem rowniez mi sie podoba, jednak fajnie gdyby docelowo trafil tam mocniejszy silnik, chociazby z obecnego CTR. Bo w obecnej formie, wyskoczenie z okolic 100k PLN w zamian za osiagi rzedu 9.9s 0-100km/h w samochodzie stylizowanym na 'sportowy' (cokolwiek mialo by to oznaczac) nie brzmi specjlanie zachecajaco.

Z rzeczy troche dziwnych:

- jak dotychczas w polskiej ofercie nie ma automatu - przy tym silniku, osiagach i podejsciu new age / hi-tech automat jednak bardziej pasowałby do charakteru samochodu

- szklany dach mozna miec tylko w pakiecie razem ze skorzana tapicerka oslabiony.gifno.gif

Napisano

> Samochod wygladem rowniez mi sie podoba, jednak fajnie gdyby docelowo trafil tam mocniejszy silnik,

> chociazby z obecnego CTR.

Wystarczylby mocniejszy elektryczny...tak w okolicach 50KM i juz by bylo zupelnie inaczej. Coz, na razie jest slabo.

> Z rzeczy troche dziwnych:

> - jak dotychczas w polskiej ofercie nie ma automatu - przy tym silniku, osiagach i podejsciu new

> age / hi-tech automat jednak bardziej pasowałby do charakteru

Wlasnie celowo nie jest to automat. Specjalnie zeby bylo high-tech. Do tej pory nikt nie zrobil hybrydy z manualem i o to tutaj chodzi.

Co do reszty to tez lipa, ze nie ma innego koloru wnetrza niz szary. Opcjonalna skora rowniez jest szara sick.gif

Napisano

> Wystarczylby mocniejszy elektryczny...tak w okolicach 50KM i juz by bylo zupelnie inaczej. Coz, na

> razie jest slabo.

To by było dobre rozwiazanie, szczegolnie ze ten silnik elektryczny robi fajny moment obrotowy z dołu. Pytanie na ile rozwinieta jest ta technologia IMA, i z jaką dodatkową masą / kosztem na obecnym etapie trzeba byłoby sie liczyc oczekujac powyzszych parametrow.

> Wlasnie celowo nie jest to automat. Specjalnie zeby bylo high-tech. Do tej pory nikt nie zrobil

> hybrydy z manualem i o to tutaj chodzi.

Skoro juz stawiaja na ekologie, wszechobecne zautomatyzowanie jazdy itp. to automat wydaje mi sie tutaj naturalna kolejnoscia rzeczy, szczegolnie ze obecny silnik nie oferuje performance'u.

Fajnie gdyby powstala wersja z silnikiem majacym redline >=8,000rpm, LSD, krótką skrzynie itp. - wtedy ofc manual - ale cos czuje ze mozemy sie niedoczekac tongue.gif

> Co do reszty to tez lipa, ze nie ma innego koloru wnetrza niz szary. Opcjonalna skora rowniez jest

> szara

Przynajmniej w topowej wersji powinno byc czarne wnetrze, a zamiast opcji skorzanych stolkow powinny byc Recaro z DC2 wink.gif

Napisano

> Skoro juz stawiaja na ekologie, wszechobecne zautomatyzowanie jazdy itp. to automat wydaje mi sie

> tutaj naturalna kolejnoscia rzeczy, szczegolnie ze obecny silnik nie oferuje performance'u.

Niby tak ale CRZ ma wlasnie byc (w teorii) taka fun hybryda, stad manual. Stad tez teksty o dobrym prowadzeniu i nawiazania do Mini czy Elise w filmiku promujacym. Wiadomo, ze napedowi brakuje ale moze to chociaz faktycznie przyjemnie skreca...poczekamy, stestujemy wink.gif

A o tej niby lepsiejszej wersji to kraza pogloski w necie...ze ponoc wysokokrecace 1.5 w okolicach 160KM i 40-50KM motor elektryczny...to by bylo ciekawe. Ale znajac Honde to nawet jesli powstanie to w EU nie bedzie grinser006.gif

Napisano

Oryginalny Insight miał manual. Civic hybrid ma manual. Honda po prostu nie ma dobrego automatu który mogłaby użyć w hybrydzie. A wszystko przez to ze nie chcieli płacić za patenty.

Napisano

> Oryginalny Insight miał manual. Civic hybrid ma manual. Honda po prostu nie ma dobrego automatu

> który mogłaby użyć w hybrydzie. A wszystko przez to ze nie chcieli płacić za patenty.

IMO zwykly automat, taki jak np. mialem w CR-V spokojnie dalby rade - wprawdzie nie jest zbyt wymyslny, ale per saldo pod znakomita wiekszoscia wzgledow sprawdza sie lepiej niz rozwiazania typu CVT czy I-Shift (raczej I-Shit z_lol1.gif), ktore Honda stosuje w innych modelach.

Natomiast faktem jest, ze CR-Z, tak samo jak Insight, dostal przekladnie CVT i pewnie jest to kwestia czasu zanim ta wersja pojawi sie w Polsce.

Napisano

> Oryginalny Insight miał manual.

Mial, ale tego nikt nie pamieta...wszystkim Toyota wmowila, ze miala pierwsza hybryde smile.gif

> Civic hybrid ma manual. Honda po prostu nie ma dobrego automatu

> który mogłaby użyć w hybrydzie. A wszystko przez to ze nie chcieli płacić za patenty.

Tez prawda w sumie...zapomnialem o Civic hybrid.

Napisano

> Mial, ale tego nikt nie pamieta...wszystkim Toyota wmowila, ze miala pierwsza hybryde

tak samo jak z vvti, ktory trafil szybciej do popularnych wersji corolli niz VTEC do civica i ludzie mysla, ze zmienne fazy to wynalazek toyoty.

Napisano

> tak samo jak z vvti, ktory trafil szybciej do popularnych wersji corolli niz VTEC do civica i

> ludzie mysla, ze zmienne fazy to wynalazek toyoty.

Z tym ze VVT-i i VTEC to dwa rozne systemy dzialajace na zupelnie odmiennych zasadach. VTEC potrafi zmienic cala charakterystyke otwarcia zaworu (nie tylko moment w ktorym sie otwiera, ale takze czas jego otwarcia), choc tylko na 2 a czasem 3 sposoby. VVT-i umie tylko zmienic moment otwarcia zaworu (za to plynnie), natomiast nie potrafi zmienic czasu jego otwarcia. Dopiero Toyotowski Valvematic to potrafi.

Napisano

> Z tym ze VVT-i i VTEC to dwa rozne systemy dzialajace na zupelnie odmiennych zasadach. VTEC potrafi

> zmienic cala charakterystyke otwarcia zaworu (nie tylko moment w ktorym sie otwiera, ale takze

> czas jego otwarcia), choc tylko na 2 a czasem 3 sposoby. VVT-i umie tylko zmienic moment

> otwarcia zaworu (za to plynnie), natomiast nie potrafi zmienic czasu jego otwarcia. Dopiero

> Toyotowski Valvematic to potrafi.

i-VTEC też ma plynna zmiane.

Ale bardziej chodzilo mi o to, ze jak mowilem ludkom, ze mam silnik z VTECiem, to padalo pytanie "a co to?", a na moja odpowiedz, ze system zmiennych faz rozrzadu, czesto slyszalem, "aaaa to cos jak VVT-i".

Wiec w Polsce czeto bylo tak kojarzone zmienne fazy = Toyota = VVT-i

Napisano

> i-VTEC też ma plynna zmiane.

Ale nadal jest lepszy of VVT-i bo poza plynna zmiana czasu otwarcia ma nadal skokowa zmiane charakterystyki otwarcia czego VVT-i nie ma.

Napisano

> Ale nadal jest lepszy of VVT-i bo poza plynna zmiana czasu otwarcia ma nadal skokowa zmiane

> charakterystyki otwarcia czego VVT-i nie ma.

Nie chodzi, ktory jest lepszy (bo wiadomo, ze VTEC) ale o popularna swiadomosc. Oczywiscie czesciowo jest to dlatego, ze system po polsku nazwano zmiennymi fazami rozrzadu, co tak naprawde jest prawda dla VVT-i (ktory zmienia jedynie fazowanie), za to jest bledem dla VTECa (zmiana czasu i glebokosci otwarcia).

Faktem jest, ze teraz Toyota ma Valvematic, ktory jest teoretycznie bardziej zaawansowany od i-VTEC bo moze plynnie zmieniac glebokosci otwarcia zaworow (w Hondach jest to nadal skokowe)...co jednak z tego, skoro ma ograniczone pole tej zmiany - duzo mniejsze niz i-VTEC.

Tak samo z tymi nieszczesnymi hybrydami, ze niby pierwszy byl Prius, podczas gdy naprawde wczesniej w seryjnej produkcji i sprzedazy pojawil sie Insight.

Napisano

> Natomiast faktem jest, ze CR-Z, tak samo jak Insight, dostal przekladnie CVT i pewnie jest to

> kwestia czasu zanim ta wersja pojawi sie w Polsce.

Na pewno nie.... 270751858-jezyk.gifzlosnik.gif

Napisano

> To by było dobre rozwiazanie, szczegolnie ze ten silnik elektryczny robi fajny moment obrotowy z

> dołu. Pytanie na ile rozwinieta jest ta technologia IMA, i z jaką dodatkową masą / kosztem na

> obecnym etapie trzeba byłoby sie liczyc oczekujac powyzszych parametrow.

Spoon podwyższając wartość prądu zasilającego silnik elektryczny - osiąga ok. 150 KM w tym samochodziku... smile.gif

Jak skończy się gwarancja - to będzie niezła baza do tjunu... zlosnik.gif

Napisano

> Samochod wygladem rowniez mi sie podoba, jednak fajnie gdyby docelowo trafil tam mocniejszy silnik,

> chociazby z obecnego CTR. Bo w obecnej formie, wyskoczenie z okolic 100k PLN w zamian za

> osiagi rzedu 9.9s 0-100km/h w samochodzie stylizowanym na 'sportowy' (cokolwiek mialo by to

> oznaczac) nie brzmi specjlanie zachecajaco.

Tak, masz rację.... Na papierze jest delikatnie poniżej setki ale odczucia subiektywne z jazdy - są dużo lepsze niż mógłby wskazywać katalog... smile.gif

Gdy do tego dodamy dość przyjemny dźwięk silnika (jakże odmienny od tego, który znamy z Insight'a zlosnik.gif) i dużo lepsze niż w civic'u (FK) prowadzenie w zakrętach (m.in. dzięki niskiemu środkowi ciężkości i lepszemu rozłożeniu masy) - to możemy uzyskać dość ciekawe połączenie... smile.gif

Ja byłem bardzo mile zaskoczony jak składa się to wozidło w zakrętach... smile.gif

Niestety największym mankamentem dla mnie jest cena i brak miejsca za przednimi fotelami.... passed_out.gif

> Z rzeczy troche dziwnych:

> - jak dotychczas w polskiej ofercie nie ma automatu - przy tym silniku, osiagach i podejsciu new

> age / hi-tech automat jednak bardziej pasowałby do charakteru samochodu

Żadnych automatów, CVT'ów, tiprtoniców, DSG'sów - TYLKO MANUAL...... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Honda nie zrobiła jeszcze dobrego automatu, więc lepiej niech nie cudują... zlosnik.gif

> - szklany dach mozna miec tylko w pakiecie razem ze skorzana tapicerka

Oj tam - czepiasz się... zlosnik.gif

Na szczęście nawigację możesz mieć tylko z dachem i skórą.... hehe.gif

Napisano

> Wlasnie celowo nie jest to automat. Specjalnie zeby bylo high-tech. Do tej pory nikt nie zrobil

> hybrydy z manualem i o to tutaj chodzi.

Zrobił, zrobił... smile.gif

Poprzedni model Civic'a IMA był w manualu... smile.gif

Napisano

> Spoon podwyższając wartość prądu zasilającego silnik elektryczny - osiąga ok. 150 KM w tym

> samochodziku...

> Jak skończy się gwarancja - to będzie niezła baza do tjunu...

Przeczytaj co napisales...dla mnie to pierwsze zdanie powoli oznacza, ze swiat sie konczy grinser006.gif

Napisano

> Przeczytaj co napisales...dla mnie to pierwsze zdanie powoli oznacza, ze swiat sie konczy

nawet nie tak powoli hehe.gif

Napisano

> ze swiat sie konczy

Raczej zmienia smile.gif

Nasze dzieciaki nie beda sie juz podniecaly turbodoladowaniem czy zwiekszona dawka paliwa, ale beda kupowaly superkondensatory i dyskutowaly o tym czy podniesienie pradu o kilka amperow nie rozwali uzwojenia.

A w stopkach uzytkownicy AK beda mieli "700A" smile.gif

Napisano

> Przeczytaj co napisales...dla mnie to pierwsze zdanie powoli oznacza, ze swiat sie konczy

Koniec naszego pokolenia zbliża się wielkimi krokami... zlosnik.gif

Koniec z turbinami, nowymi mapami, wydechami, cziptjunem... zlosnik.gif

Pojęcie "pałera" nabiera nowego znaczenia.... zlosnik.gif

W ciągu najbliższych lat - VTG / Masters / etc. przenoszą się bliżej elektrowni, żeby mieć szybszy dostęp do mocy.... Nie wiedziałeś...? zlosnik.gif

Napisano

> Raczej zmienia

> Nasze dzieciaki nie beda sie juz podniecaly turbodoladowaniem czy zwiekszona dawka paliwa, ale beda

> kupowaly superkondensatory i dyskutowaly o tym czy podniesienie pradu o kilka amperow nie

> rozwali uzwojenia.

To moze nie bedzie az takie zle. Niemniej jednak wole nasze dylematy wink.gif

Napisano

> Koniec naszego pokolenia zbliża się wielkimi krokami...

> Koniec z turbinami, nowymi mapami, wydechami, cziptjunem...

> Pojęcie "pałera" nabiera nowego znaczenia....

> W ciągu najbliższych lat - VTG / Masters / etc. przenoszą się bliżej elektrowni, żeby mieć szybszy

> dostęp do mocy.... Nie wiedziałeś...?

Wlasnie to widze...i troche mnie przeraza...

Napisano

> Ty masz ciagle turbobenzyne wiec chyba az tak zle nie jest

i mam nadzieję, że zdążę ja zamienić na inną turbobenzynę albo V8 zlosnik.gif

miałem na myśli ogólny "trynd" palacz.gif

Napisano

> i mam nadzieję, że zdążę ja zamienić na inną turbobenzynę albo V8

> miałem na myśli ogólny "trynd"

Tak samo mysle - dopoki jeszcze produkuja V8, to trzeba sie nimi nacieszyc.

P.S. Moj sasiad wczoraj zakupil Taurusa z tym nowym, Fordowskim silnikiem EcoBoost (3.5L, dwa turbo, bezposredni wtrysk benzyny). Brzmi calkiem przyjemnie, choc slychac ze to V6 a nie V8.

Napisano

> Ale nadal jest lepszy of VVT-i bo poza plynna zmiana czasu otwarcia ma nadal skokowa zmiane

> charakterystyki otwarcia czego VVT-i nie ma.

Z tego co pamietam to jest to wylacznie w topowej odmianie VVTI czyli VVTI-L (Celica / Corolla TS).

Napisano

> i mam nadzieję, że zdążę ja zamienić na inną turbobenzynę albo V8

> miałem na myśli ogólny "trynd"

Szukać kupca na MPS'a...? zlosnik.gif

Trzeba się spieszyć, bo Subaru juz Imprezę z fabrycznym gazem sprzedaje..... a to pierwszy krok do hybrydy.... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.