Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nieteleskopowa antena do astry htb w fabr.błotnik (tył)

Featured Replies

Napisano

Elo. Zakładał ktoś nieteleskopową antenę do astry F hatchback w fabryczne miejsce na 'zadzie' ?

Zakładałem już w sumie 2 razy różne anteny teleskopowe. Nie chodzi o wykonanie itp. ale o ich 'wrażliwość' na wandalizm czy nieostrożność. Raz ktoś antenę ułamał, innym razem (tu pozdr. dla mojej siorki) niechcący została przekrzywiona i przytrzaśnięta klapą.

Może zakładał ktoś zwykłą sztywną antenę w fabrycznym miejscu htb?

Pewnie powinna to być jakaś z regulacją pochylenia główki. Tak czy inaczej przede wszystkim musi być idealnie spasowana z krzywizną błotnika oraz dać się ustawić 'do pionu'... hmm.gif

Napisano

Polecam elektryczną.

O ile będzie sama "uciekać do jamki" przy wyłączonym radiu, to mając w świadomości ile kosztuje taki bajer, niesamowicie się na nią uważa.

zlosnik.gif

Ze zwykłą anteną również można kombinować. Zapytaj się w sklepie o polską antenę UNICON'u o symbolu ASP 05-5.

Pozdrawiam

Napisano

Albo pójść dalej i otwór zaślepić i zrobić jak w GSi czy kombi czyli w dachu bacik grinser006.gif

• 7 miesięcy później...
Napisano

Witam. Odgrzebie teochę temat. Ktoś mi połamał antenkę i musze kupić nową, na allegro jest kilka, ale nie wiem którą wybrać żeby dobrze odbierała sygnał. Najlepiej jakby sie chowała ręcznie bo nie wiem jak u mnie z podłączeniem a nie bardzo mi się chce grzebać. Może ktoś kupował i może polecic jakąś konkretna firmę lub poratowac linkiem. Pozdrawiam

Napisano

Jeśli jeździsz tylko w pobliżu (max 40 km) od nadajnika, to antenę kup dowolną. Przy dalszych odległościach, anteny z cienkim batem przestają pełnić swoją funkcję wink.gif Tych właśnie najwięcej na allegro, można je rozpoznać po tym (oczywiście oprócz cienkiego bata), ze mają dołączony kluczyk do rozciągania jej. Np. taka: KLIK .

Oczywiście to też kwestia czułości radia, ale miałem 3 sztuki i przy każdym był ten problem.

Mam dla Ciebie inną propozycję. Szukaj fabrycznej anteny od Lanosa. To bardzo dobre anteny, jedyna różnica z astrowymi to taka, że przy antenie jest wtyk a nie gniazdo i potrzebna jest przejściówka. Oprócz tego ma dodatkową zaletę: wężyk odprowadzający wodę, która dostaje się do wnętrza anteny. Np taka: KLIK

Jako że mieszkam w odległości 45 km od nadajnika, przetestowałem kilka anten i dopiero oryginał ze szrotu mnie zadowolił, a kiedy połamał się zapodałem od Lanosa.

Wężyk mam wyprowadzony obok tego, który odprowadza wodę z szyberdachu smile.gif

Pozdroofka

Napisano

> Albo pójść dalej i otwór zaślepić i zrobić jak w GSi czy kombi czyli w dachu bacik

Szefie a jak to ogarnąć, żeby to samemu zrobić? prosiłbym o jakiś poradnik, albo skromny opis. Bardzo mi sie podoba taki pomysł i chciałbym go zrealizować smile.gif

BTW na mojej w błotniku zawisnął pijany kolega - bo miałem gest rozwozić ludzi po imprezie smile.gif

Napisano

Także polecam elektryczną oryginalną. Mi udało się kupić za 55 zł bodajże z przesyłką. Kupiłem ją na aledrogo, gość chyba sam nie wiedział co sprzedaje... zlosnik.gif

jedyny problem z takimi antenami jest taki, że w zimę ją bardzo łatwo uszkodzić. Problem jest z silniczkiem, który musi pokonać opór oblodzonej anteny zarówno w górę, jak i w dół. Kłopot rozwiązałem wypinając z niej wtyczkę na okres zimowy. Oczywiście przy rozwiniętej antenie zlosnik.gif

Nieoryginalnych nie polecam... Przerabiałem temat. Antena odbiegała od błotnika prawie na szerokość lusterka... Pozdrawiam

Napisano

> prosiłbym o jakiś poradnik, albo skromny opis

mówisz i masz zlosnik.gif

-ściągasz podsufitkę i boczki z lewej strony auta (z tyłu i w bagażniku)

-namierzasz miejsce na dachu w którym ma być otworek,

wiercisz a następnie rozpiłowujesz go na kwadrat o

odpowiednim rozmiarze*

(nie zapomnij go też zakonserwować)

-przykręcasz w otworek podstawkę

-odpinasz kabel antenowy i +12 (cienki czarwony) od anteny w błotniku

i ciągniesz je na dach

-spinasz kable z podstawką zakładasz podsufitkę i całą resztę

-jedziesz do blacharza żeby zaspawał dziurę w błotniku

ot i wszystko zlosnik.gif

------------------------------------------

(*) jak masz Etzolda to zajżyj, tam jest wszystko ładnie zwymiarowane

jak nie masz to potem mogę Ci to sprawdzić jak chcesz wink.gif

Napisano

> Mam dla Ciebie inną propozycję. Szukaj fabrycznej anteny od Lanosa.

Do astry F hatchback będzie pasować antena tylko z lanosa hb czy z sedana też podejdzie?

>To bardzo dobre anteny, jedyna różnica z astrowymi to taka, że przy antenie jest wtyk a nie gniazdo i potrzebna jest przejściówka.

Jak wygląda ta przejściówka i czy dużo z tym kombinacji bo nie chciałbym czegoś popsuć lub spalić grinser006.gif

>Oprócz tego ma dodatkową zaletę: wężyk odprowadzający wodę, która dostaje się do wnętrza anteny.

dobra sprawa cool.gif

> Wężyk mam wyprowadzony obok tego, który odprowadza wodę z szyberdachu

Dużo z tym kombinacji, przedłużania wężyka czy raczej prosta robota?

Dziękuje i pozdrawiam ok.gif

Napisano

> Do astry F hatchback będzie pasować antena tylko z lanosa hb czy z sedana też podejdzie?

Różnią się kształtem przelotki, która jest w błotniku - błotniki mają przecież inny kształt. W lanosowej antenie część tej przelotki jest metalowa i stała, nie da się przełożyć między anteną od htb do sedana i odwrotnie.

> Jak wygląda ta przejściówka

Ja zrobiłem tak: kupiłem za kilka złotych "przedłużacz antenowy" - to 3 metry przewodu zakończonego z jednej strony gniazdem antenowym a z drugiej wtykiem. Oryginalna instalacja antenowa w Astrze jest dzielona: połaczenie jest pod osłoną progu kierowcy, koło złącz X4 i X6. W antenę lanosa wpiąłem koniec z gniazdem, złącze pod osłoną progu rozpiąłem i zamiast oryginalnego przewodu wpiąłem drugi koniec przedłużacza. Oryginalnego kabla nie wyrzucałem, niech sobie siedzi na miejscu nie podłączony, może kiedyś trza będzie wrócić do oryginalnej anteny wink.gif

> Dużo z tym kombinacji, przedłużania wężyka czy raczej prosta robota?

Rurka z szyberdachu wchodzi w fabryczny otwór w karoserii znajdujący się dokładnie pod anteną. Obok niego wywierciłem drugi otwór, zakonserwowałem jakimś mazidłem i wsadziłem przelotkę znajdującą się w komplecie z anteną. Rurka ma odpowiednią długość. Jeśli nie chcesz wiercić w blasze, możesz zrobić otwór w rurce z szyberdachu i w niego wkleić rurkę anteny albo zastosować trójnik (rurki mają jednak różną średnicę).

Pozdroofka

Napisano

Dziękuje za wskazówki, ale kupię oryginalną używkę, gdyż nie bardzo chce mi się bawić w przerabianie. Pozdrawiam

Napisano

> mówisz i masz

> -ściągasz podsufitkę i boczki z lewej strony auta (z tyłu i w bagażniku)

> -namierzasz miejsce na dachu w którym ma być otworek,

> wiercisz a następnie rozpiłowujesz go na kwadrat o

> odpowiednim rozmiarze*

> (nie zapomnij go też zakonserwować)

> -przykręcasz w otworek podstawkę

> -odpinasz kabel antenowy i +12 (cienki czarwony) od anteny w błotniku

> i ciągniesz je na dach

> -spinasz kable z podstawką zakładasz podsufitkę i całą resztę

> -jedziesz do blacharza żeby zaspawał dziurę w błotniku

> ot i wszystko

> ------------------------------------------

> (*) jak masz Etzolda to zajżyj, tam jest wszystko ładnie zwymiarowane

> jak nie masz to potem mogę Ci to sprawdzić jak chcesz

Dziękuję kolego, jak zacznie się na dobre cieplej to siadam do tej roboty smile.gif

A mógłbyś mi wkleić przykładowego bacika z alledrogo? żebym nie kupił jakiegoś syfu smile.gif

Napisano

> A mógłbyś mi wkleić przykładowego bacika z alledrogo? żebym nie kupił jakiegoś syfu

no mógłbym klik jednakże te uniwersalne z alledrogo to właśnie syfy som zlosnik.gif

lepiej poszukać na szrocie oryginalnej używki... wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.