Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki olej do TDI?

Featured Replies

Napisano

Witam!

Nadszedł czas wymiany oleju w moim wozidle-po raz pierwszy w moim posiadaniu.Samochód wg informacji z ASO do 100tkm jeździł na Castrolu 5W40, potem na Elfie Exceliumdid 5W30.Nie wiem co to za olej a duzo dobrych opinii słyszałem o Motulu więc może on?Tylko czy zalewać go 5W40 czy 30?

Samochód to Sharan AUY 115KM(pompowtryski).Co jeszcze warto wymienić oprócz oleju, filtrów paliwa, oleju,powietrza??

Napisano

> Witam!

> Nadszedł czas wymiany oleju w moim wozidle-po raz pierwszy w moim posiadaniu.Samochód wg informacji

> z ASO do 100tkm jeździł na Castrolu 5W40, potem na Elfie Exceliumdid 5W30.Nie wiem co to za

> olej a duzo dobrych opinii słyszałem o Motulu więc może on?Tylko czy zalewać go 5W40 czy 30?

> Samochód to Sharan AUY 115KM(pompowtryski).Co jeszcze warto wymienić oprócz oleju, filtrów paliwa,

> oleju,powietrza??

Musisz się wywiedzieć jakiej olejem, o jakiej specyfikacji wlać, czy to 505.01, 505.00 czy tez inne specyfikacje. Taka informacja zwykle jest w instrukcji obsługi. Marka oleju nie ma znaczenia za bardzo.

Napisano

> Co jeszcze warto wymienić oprócz oleju, filtrów paliwa,

> oleju,powietrza??

Przede wszystkim pasek rozrządu jeśli dopiero kupiłeś auto i nie masz 100% pewności co do jego historii wink.gif

Pozatym jeśli auto pali na dotyk, nie kopci, ma power i nie pali jak smok jeździć i się nie stresować wink.gif

Napisano
  • Autor

> Musisz się wywiedzieć jakiej olejem, o jakiej specyfikacji wlać, czy to 505.01, 505.00 czy tez inne

> specyfikacje. Taka informacja zwykle jest w instrukcji obsługi. Marka oleju nie ma znaczenia

> za bardzo.

Na silniku jest nalepka z oznaczeniem 505.01 ok.gif

I mówisz,że marka oleju nie ma znaczenia???

Napisano

> Na silniku jest nalepka z oznaczeniem 505.01

> I mówisz,że marka oleju nie ma znaczenia???

Przy normie oleju 505.01 rzeczywiście marka nie ma większego znaczenia. Byle nie Castrol. Tak wyczytałem z Mastersa - magika związanego od dawna z TDI.

mar00ha

Napisano

> Na silniku jest nalepka z oznaczeniem 505.01

To już wiesz jakich znaków szukać na butelce oleju zlosnik.gif

> I mówisz,że marka oleju nie ma znaczenia???

Ma spełniać wymagania, a Ty wybierz sobie najładniejszą butelkę zlosnik.gif Nawet Lotos spełnia takie wymagania ok.gif O Motulu słyszałem dobrze, ale ostatnio już nie tak przychylnie, ale wiadomo: tyle opinii ile ludzi. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> rzeczywiście marka nie ma większego znaczenia. Byle nie Castrol.

No właśnie tez coś słyszałem o Castrolu(niby juz po ptakach, bo 100tkm najechane właśnie na Castrolu)wię może by tak eksperymentalnie zmienić na MOTUL.

Od wymiany do wymiany spada z max do min.praktycznie bez dolewek ok.gif

Napisano
  • Autor

Rozrząd wymieniony przy 113tkm w ASO także głowa spokojna. Pali na dotyk nie kopci , jako tako idzie jak na swoje 115KM, ale olej trzeba wymienić . I teraz na jaki 5W 30 czy 5W40??

Napisano

> Rozrząd wymieniony przy 113tkm w ASO także głowa spokojna. Pali na dotyk nie kopci , jako tako

> idzie jak na swoje 115KM, ale olej trzeba wymienić . I teraz na jaki 5W 30 czy 5W40??

Przecież ustalone, że 505.01, czy 5W40 czy 5W30 to moim zdaniem bez znaczenia - oba potrafią spełniać tą normę.

Napisano

> Podziękował

Poczekaj, az ktoś mądrzejszy sie jeszcze wypowie, bo ja nie muszę mieć racji zlosnik.gif Niektóre firmy mają 5W30 i 40 co mają 505.01, niektóre tylko 5W40

Napisano
  • Autor

Patrze na Allegro i widzę,że tylko 5W40 w Motulu spełnia ta normę.Jest 5W30 ale nie ma w opisie normy 505.01 tylko inne. A może pozostać przy Elfie taki jakim był ostatnio zalany hmm.gif

Napisano

> Rozrząd wymieniony przy 113tkm w ASO także głowa spokojna. Pali na dotyk nie kopci , jako tako

> idzie jak na swoje 115KM, ale olej trzeba wymienić . I teraz na jaki 5W 30 czy 5W40??

Osobiście staram się lać 5W40, gdybym jeździł "na emeryta" to pewnie lałbym 5W-30 (mniejsza lepkość a co za tym idzie minimalnie mniejsze spalanie).

Napisano

> Patrze na Allegro i widzę,że tylko 5W40 w Motulu spełnia ta normę.Jest 5W30 ale nie ma w opisie

> normy 505.01 tylko inne. A może pozostać przy Elfie taki jakim był ostatnio zalany

A coś się tak zaparł na tego Motula ? To jakiś cud, miód, olej ? Bez przesady. I sa inni producenci co mają oleje z tymi normami. Ale wiadomo, każdy leje co chce.

Napisano

> A coś się tak zaparł na tego Motula ? To jakiś cud, miód, olej ? Bez przesady. I sa inni producenci

> co mają oleje z tymi normami. Ale wiadomo, każdy leje co chce.

Bo Motul to jest +5 pkt do lansu.

Napisano

> No chyba nic innego.

Zasadniczo na OCP kiedys czytalem o tym, ze robiono pomiary Motul vs. Mobil i wychodzilo na to, ze silnik na Motulu mniej sie grzal (niby lepiej odprowadzal cieplo)... Do tego Motul dosyc jednoznacznie okresla czy mamy do czynienia z syntetykiem, polsyntetykiem czy mineralem, a pozostali producenci mydla oczy "baza syntetycznej technologii".

Napisano

> Zasadniczo na OCP kiedys czytalem o tym, ze robiono pomiary Motul vs. Mobil i wychodzilo na to, ze

> silnik na Motulu mniej sie grzal

hehe.gifhahaha.gif

i tyle co do pomiaru

Napisano

> i tyle co do pomiaru

nie ja ten pomiar robilem, ale zdaje sie, ze MisiekWAW bedzie wiedzial wiecej.

Napisano

> Zasadniczo na OCP kiedys czytalem o tym, ze robiono pomiary Motul vs. Mobil i wychodzilo na to, ze

> silnik na Motulu mniej sie grzal (niby lepiej odprowadzal cieplo)... Do tego Motul dosyc

> jednoznacznie okresla czy mamy do czynienia z syntetykiem, polsyntetykiem czy mineralem, a

> pozostali producenci mydla oczy "baza syntetycznej technologii".

Nie ma co generalizować, nie wszyscy mydlą oczy.

Napisano
  • Autor

> Bo Motul to jest +5 pkt do lansu.

No to może są jakieś oleje o wiekszym"współczynniku lansu", bo +5 mnie nie zadowala:-))))

Napisano
  • Autor

> Bo Motul to jest +5 pkt do lansu.

No dobra , wybór padł na Liqui Moly 5W40 oczywiście ze wszystkimi przykazanymi przez VW normami.

Napisano

Interwał wymiany rozrządu w AUY to 90tys lub 5 lat. Dlaczego w Twoim egzemplarzu ktoś wymienił rozrząd po raz drugi przy 113kkm? Chyba że była to pierwsza wymiana ale to też niewłaściwie,

Napisano
  • Autor

Rozrząd wymieniony drugi raz-dlaczego hmm.gifniewiem.gif.Gość od którego kupiłem z każdą pierdołą lądował w ASO i pierwsza wymiana przy 60tkm, druga przy 113tkm.Z rozpiski która dostałem z ASO wychodzi,że był częstym i uciążliwym klientem(np.dwa razy wymiana czujników cofania,jakieś żarówki itp pierdoły-wszystko robione w ASO)

No chyba,że w rozpisce nie uwzględnili zerwania paska i remontu , ew. wymiany silnika hehe.gif

Napisano

> Samochód to Sharan AUY 115KM(pompowtryski).

no to pewnie musi spelanic norme 505.01. A z tych to liqui moly lub motul dobrze smaruja. uzywam motula i nie moge zlego slowa powiedziec.

Napisano

ja do pdeka wlewam Mobila, było najpierw 5w-40 ale sami zmienili na 5w-30 przy zachowaniu 505.01 ale dlaczego niewiem.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.