Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wypionowanie pochylonych kół na tylnej sztywnej belce?

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś to naprawiał (marka nieistotna ( u mnie Laguna I)-choć chodzi o belki z niełożyskownymi w belce wahaczami). Koła mam pochylone i wewnętrzna krawędź opon jest zdzierana.Prawdopodobnie odkształciły sie wahacze na łaczeniu z belką, ale w tym miejscu to nie da rady naprawić bez użycia wielkich sił ( o ile w ogóle) Wahacze są żeliwne a belka stalowa.

Tak kombinuję, czy by podkładki lub taki klin pod 4 śruby ( mniejsze niż te do kół, są to chyba M10) mocujące piastę do wahacza nie pomogły. Tzn teoretycznie powinny pomóc tylko śruby będą bardziej zginane niż oryginalnie. No i w czasie zmiany położenia wahacza podczas jazdy trochę będzie się zmieniała zbieżność, ale to tylko trochę.

Napisano

Pod warunkiem, że piasta nie jest osadzona w otworze centrującym z płytkim osadzeniem. Pewnie tak jest i wtedy trzeba zwrócić uwagę, czy po podłożeniu podkładek na górze, piasta wciśnie się choć trochę w otwór. Klin odradzam. Podkładki lepsze, choć nie kombinowałbym z grubszymi niż 1 mm.

Napisano

Sprawdz czy czop/czopy piast nie sa wykrzywione.

Jakso nie mogę sobie wyobrazić wykrzywionych wahaczy w tej belce, one są krótkie i chyba właśnie to jakiś odlew, który prędzej pęknie ( co się zdarza przy wymianie tulei ) niż się odkształci.

Rada druga zmiana belki.

Dawanie podkładek czy innych dystanów to partyzantka, ja bym się bał taki rozwiązanie zastosować

Napisano

Witam serdecznie.

>...Koła mam pochylone i wewnętrzna krawędź opon jest zdzierana...

Byłeś na geometrii? Bo pochylenie kół to normalka. I nie wpływa za bardzo na zdzieranie opon. Chyba, że to jakieś ekstremum? Jeśli drze od wewnątrz to przyczyna może być raczej zbyt duża rozbieżność. To często daje się regulować.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Na ogół nie ma regulacji. Takie koła mam w Lagunie I, a kiedyś w Clio II z 2000r (tam belka była cała stalowa). Jednak w tylnym zawieszeniu z belką koła powinny stać prosto, a przy wahaczach poprzecznych naturalna jest zmiana pochylenia w zależności od obciążenia. U mnie widać to bez problemu na oko. A i poziomicą zmierzyłem.

Napisano

> Czy ktoś to naprawiał (marka nieistotna ( u mnie Laguna I)-choć chodzi o belki z niełożyskownymi w

> belce wahaczami). Koła mam pochylone i wewnętrzna

Na czymś tem wahacz sie musi uginać

I to masz wysypane - dlatego koła stoją krzywo

Napisano
  • Autor

> Na 90% tuleja/łożyska które łączą wahacz z belką.

W Lagunie I (i Clio II) nie ma łożyskowania wahacza w belce.

Napisano

> W Lagunie I (i Clio II) nie ma łożyskowania wahacza w belce.

To w takim razie tuleja, a jeśli nie to może być ciężko bo albo odkształcony wahacz albo gniazdo belki, albo sama belka, albo gumy na których montowana jest belka do podwozia.

Napisano

> To w takim razie tuleja, a jeśli nie to może być ciężko bo albo odkształcony wahacz albo gniazdo

> belki, albo sama belka, albo gumy na których montowana jest belka do podwozia.

Zobacz sobie na Allegro jak wygląda belka do Laguny I.

Nawet jak wszystko będzie wybite, tuleje i gumy, to koła się nie rozkraczą.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.