Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem ze światłami

Featured Replies

Napisano

Witam. Od jakiegoś czsu męcze się ze światłami mijania (przednie). Po włączeniu zapala się tylko prawe światło a lewe nie. Światła postojowe i długie (drogowe) się normalnie zapalają z obu stron.

Dodatkowo jak włącze światła i np włącze dodatkowo długie lub włącze ogrzewanie tylniej szyby albo włącze światło przeciwmgielne to żarzą mi się wszystkie te kontrolki (światła mijania, drogowe, ogrzewanie tylniej szyby i światło przeciwmgielne).

Bezpieczniki posprawdzane a ewidentnie gdzieś będzie chyba zwarcie.

Tylko gdzie? Gdzie szukać przyczyny?

P.S. Prąd do lewej lampy nie dochodzi (mijania). Drogowe wszystko ok.

Napisano

> Witam. Od jakiegoś czsu męcze się ze światłami mijania (przednie). Po włączeniu zapala się tylko

> prawe światło a lewe nie. Światła postojowe i długie (drogowe) się normalnie zapalają z obu

> stron.

> Dodatkowo jak włącze światła i np włącze dodatkowo długie lub włącze ogrzewanie tylniej szyby albo

> włącze światło przeciwmgielne to żarzą mi się wszystkie te kontrolki (światła mijania,

> drogowe, ogrzewanie tylniej szyby i światło przeciwmgielne).

> Bezpieczniki posprawdzane a ewidentnie gdzieś będzie chyba zwarcie.

> Tylko gdzie? Gdzie szukać przyczyny?

> P.S. Prąd do lewej lampy nie dochodzi (mijania). Drogowe wszystko ok.

Przeczyść punkty pobierania masy, sprawdź kostkę w reflektorze, w którym jest problem ze światłem, sprawdź skrzynkę bezpieczników "od tyłu"

Napisano

Nie włożyłeś mocniejszych żarówek?

Palenie się kostek to częsta przypadłość w Uniakach, zwłaszcza jak zainstaluje się mocniejsze żarówki. Ja miałem fabrycznie żarówki R4 (bańki) o mocy 40W, po wymianie lamp na przeznaczone do H4 i zainstalowaniu żarówek 55W, pomału topiły się kostki smile.gif

Napisano

Sprawdziłbym też skrzynkę bezpiecznikową i nie chodzi o same bezpieczniki, ale czy przypadkiem coś się tam nie upaliło... miałem podobny przypadek

Napisano

> Sprawdziłbym też skrzynkę bezpiecznikową i nie chodzi o same bezpieczniki, ale czy przypadkiem coś

> się tam nie upaliło... miałem podobny przypadek

Zgodze sie z Tvardym ja miałem identyczne objawy w 100% czyszczenie stykow niezaszkodzi ale niepomoze rozwiazac problemu jak juz w skrzynce bezpiecznikow w cudzysłowiu tasma stykow jest nadpalnona wtedy tylko wymiana skrzynki bezp.i po problemie cena okolo 50-100zl na necie

Napisano

> Nie włożyłeś mocniejszych żarówek?

> Palenie się kostek to częsta przypadłość w Uniakach, zwłaszcza jak zainstaluje się mocniejsze

> żarówki. Ja miałem fabrycznie żarówki R4 (bańki) o mocy 40W, po wymianie lamp na przeznaczone

> do H4 i zainstalowaniu żarówek 55W, pomału topiły się kostki

icon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gif Ja też na początku miałem R4 później H4 na kołnierzu R4 i teraz mam reflektory typowo na H4 i nic się nigdy nie działo z kostkami icon_eek.gif od nowości chyba mam niewymianiane hmm.gif

Napisano
  • Autor

Posprawdzałem dzisiaj wszyskie kostki i kable. Rozkręciłem obudowę kierownicy i tam też posprawdzałem. Wytargałem skrzynkę bezpieczników i tutaj też brak jakichkolwiek wypaleń itp. Problem dalej nie rozwiązany frown.gif

Napisano

> Posprawdzałem dzisiaj wszyskie kostki i kable. Rozkręciłem obudowę kierownicy i tam też

> posprawdzałem. Wytargałem skrzynkę bezpieczników i tutaj też brak jakichkolwiek wypaleń itp.

> Problem dalej nie rozwiązany

A masa na światłach tylnych? Nie wiem jak jest w MkII ale jak u mnie się robiła choinka z tyłu to w obu światłach przylutowałem mase na stałe i do dziś mam spokój ok.gif

Napisano

> A masa na światłach tylnych? Nie wiem jak jest w MkII ale jak u mnie się robiła choinka z tyłu to w

> obu światłach przylutowałem mase na stałe i do dziś mam spokój

Właśnie to samo miałem napisać. ok.gif

Napisano

> Właśnie to samo miałem napisać.

Co prawda ja przez to pozbawiłem się możliwości całkowitego odjęcia świateł od karoserii, ale co tam zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif w końcu nie codzień się to robi. Chociaż niedługo chyba będę musiał, bo mi ruda wyłazi spod jednego i doszła już do uszczelki klapy irked.gif

Napisano

> ma może ktoś schemat elektryczny do UNO 1.4 z 97 roku

Znalazłem coś takiego hmm.gif Ale to chyba nic nie da bo tylnych lamp nie widać na nim hmm.gif

32_1173731406.jpg

Napisano

> ma może ktoś schemat elektryczny do UNO 1.4 z 97 roku

ma waytogo.gif a mata skrzynkę mailową? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> poszło o 16:24

> ależ bardzo proszę

Dzięki jeszce raz, otrzymałem wink.gif

jutro się biorę do roboty

Dzisiaj coś tam poszkubałem ale pogoda feee i nic z tego nie wyszło

Napisano
  • Autor

sytuacja wygląda w ten sposób:

- posprawdzałem elektrykę wg schematu

- wytargałem całą skrzynkę z bezpiecznikami

- wyciągłem zegary

- rozebrałem nawet tunel środkowy

- sprawdziłem tylnie lampy (łączenia)

a lampa jak nie świeciła tak nie świeci frown.gif

co najdziwniejsze, na kostce jest napięcie, po obu stronach to samo, wymiana żatrówek też nie pomogła

już nie mam pojęcia co z tym dziadostwem jest

Napisano
  • Autor

ciąg dalszy zmagań

dzisiaj podładowałem akumulator po wcześniejszym go wypięciu, założyłem i tak z ciekawości włączyłem lampy i szok obie świecą. Teraz nie wiem czy to była wina rozładowanego akumulatora czy może zresetowania komputera. Chociaż wczesniej też go resetowałem ale to było tylko odpięcie plusa z akumulatora i podpięcie, teraz to było parę godzin.

Problem z kontrolkami pozostał frown.gif

Napisano

> ciąg dalszy zmagań

> dzisiaj podładowałem akumulator po wcześniejszym go wypięciu, założyłem i tak z ciekawości

> włączyłem lampy i szok obie świecą. Teraz nie wiem czy to była wina rozładowanego akumulatora

> czy może zresetowania komputera. Chociaż wczesniej też go resetowałem ale to było tylko

> odpięcie plusa z akumulatora i podpięcie, teraz to było parę godzin.

> Problem z kontrolkami pozostał

ja u siebie w cromie miałem kiedys dziwny problem z pompą paliwa

raz działała raz nie - w końcu okazało się ze rozgięty był żeński konektor w kostce wpinanej do skrzynki bezpieczników.

dogięcie załatwiło sprawę definitywnie.

Inna możliwość to pęknięty lut w samej skrzynce - do naprawienia w 30 minut.

pozdr

Napisano
  • Autor

wszysko było ok, światła świeciły, trasa 1 km, stacja benzynowa - tankowanko, wyjazd światło nie świeci.

Normalnie opadam

Napisano

> wszysko było ok, światła świeciły, trasa 1 km, stacja benzynowa - tankowanko, wyjazd światło nie

> świeci.

> Normalnie opadam

Jest jeszcze coś takiego: Jak Ci zgaśnie to zdejmij klosz i poruszaj żarówką zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif ja tak mam notorycznie z tylnymi kierunkowskazami i lewym stopem, bo mi się nie chce żarówek posmarować jakimś tam siuwaxem elektroprzewodzącym i skubane śniedzieją zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Jest jeszcze coś takiego: Jak Ci zgaśnie to zdejmij klosz i poruszaj żarówką ja tak mam

> notorycznie z tylnymi kierunkowskazami i lewym stopem, bo mi się nie chce żarówek posmarować

> jakimś tam siuwaxem elektroprzewodzącym i skubane śniedzieją

ostatnio jak wracaliśmy z OZU, to u Ortesa gasła żarówka lewego tylnego pozycyjnego światła, bo latała jak szalona. pomogło troszkę odgięcie blaszki i owinięcie żarówki taśmą izolacyjną ale tak, żeby nie straciła styku. i pomogło smile.gif już siedziała ciasno żarówka waytogo.gif

Napisano

> ostatnio jak wracaliśmy z OZU, to u Ortesa gasła żarówka lewego tylnego pozycyjnego światła, bo

> latała jak szalona. pomogło troszkę odgięcie blaszki i owinięcie żarówki taśmą izolacyjną ale

> tak, żeby nie straciła styku. i pomogło już siedziała ciasno żarówka

U mnie siedzą ciasno jak fabryka przykazała ok.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif tylko nie wiem czemu od czasu do czasu sobie śniedzieją i trzeba żarówką poruszac w oprawce, albo lekko pilnikiem oczyścić i znów hula zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> wszysko było ok, światła świeciły, trasa 1 km, stacja benzynowa - tankowanko, wyjazd światło nie

> świeci.

> Normalnie opadam

może ten manual pomoże coś...

fiatuno.pl

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.