Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

307sw 2.0Hdi 110

Featured Replies

Napisano

Witam!

Jeździł ktoś lub posiada autko jak w temacie ? Lata 2001-2003

Myśle nad zmiana 206tki, a 307demka bardzo mi sie podoba

Francuzów sie nie boje haha

Jakie opinie? Jak sie jezdzi jak z komfortem? Typowe usterki?

Pozdro

Napisano

> Witam!

> Jeździł ktoś lub posiada autko jak w temacie ? Lata 2001-2003

> Myśle nad zmiana 206tki, a 307demka bardzo mi sie podoba

> Francuzów sie nie boje haha

> Jakie opinie? Jak sie jezdzi jak z komfortem? Typowe usterki?

Mam, ale hatchbacka z 2003r i nie 110KM lecz 90KM.

Celowo wybrałem tę wersję, z uwagi na brak FAP (filtr cząstek stałych) i dwumasowego koła zamachowego.

Spokojnie daje się zachipować do 110-115KM i 250-260Nm z seryjnych 90KM/205Nm.

Komfort? Nieziemski jak na kompakta. Auto dość obszerne w środku (przynajmniej z przodu). Spory zakres regulacji fotela kierowcy i kierownicy (w dwóch płaszczyznach) pozwala na dopasowanie miejsca do własnej postury i własnych upodobań.

Jeździ się dobrze, w środku jest w miarę cicho. Napewno lepiej niż w Golfie IV Tdi.

Główne usterki? No, potrafi elektryka świrować, ale nie bez powodu - najczęstsze są problemy z BSI, po partackim montażu alarmu. Monterzy przedostają sie z komory silnika do kabiny w okolicach skrzynki bezpieczników i często nie zabezpieczają przejścia przez gródź. Woda po kablach potrafi zalać BSI i wtedy jest problem.

Zawieszenie proste i dość tanie w serwisie. Z tylną belką nie ma takich problemów jak w 206 i starszych, np. 306. Głównie dlatego, że nie ma tam łożysk igiełkowych narażonych na sól, wodę, korozję, zmielenie; zamiast nich są tuleje metalowo gumowe - dość tanie i łatwe do wymiany.

Przy kupnie - koniecznie zrobić diagnostykę. I to nie jakimś KTSem czy innym pozornie zgodnym interfejsem, ale fabrycznym Peugeot Planetem.

Obejrzeć parametry układu wtryskowego (korekcja wtrysków). W razie podejrzeń, wykonać próbę przelewową. Inaczej - dać auto do obejrzenia komuś kto zna te wózki i ich silniki. Hdi są naprawdę wdzięczne, pod warunkiem, że są zadbane.

Napisano

> Jeździł ktoś lub posiada autko jak w temacie ? Lata 2001-2003

ja mam 2002 r. i 1.6 benzyne ok.gif

> Myśle nad zmiana 206tki, a 307demka bardzo

> mi sie podoba

Dokonałem takiej zamiany jakieś 8 miesięcy temu ok.gif

Teraz jak wsiadam do 206 to jakoś tak ubogo 893goodvibes.gif 307 jest duzo lepiej wykończone w środku no i obszerniejsze, ale to logiczne ok.gif

> Jakie opinie? Jak sie jezdzi jak z komfortem?

> Typowe usterki?

Jest duuuża różnica w prowadzeniu a konkretnie w pracy zawieszenia. Przy 206, 307 jedzie jak po szynach i na prawdę można dać czadu na zakrętach ok.gif 206 miał z tym problem zlosnik.gif Choć to zależy co kto lubi i czego kto wymaga hmm.gif mój ojciec jeździ teraz 206 i jest zachwycony pracą zawieszenia" spineyes.gif Do tego sama wytrzymałość, 307 ma pancerne zawieszenie porównując do 206 ok.gif

Poza tym wygodnie się jeździ, dużo schowków itp ok.gif

Co do usterek, na pewno lista jest długa grinser006.gif To, co moje 307 dotknęło:

1) przełącznik kierunkowskazów - chyba nie ma na niego rady zlosnik.gif Ja się już przyzwyczaiłem, że "ma swój świat" zlosnik.gif

2) tarcze hamulcowe - ciągle była jazda, póki nie pojawiły się niefabryczne zlosnik.gif

3) oświetlenie - w tempie ekspresowym lecą żarówki, zarówno z przodu jak i z tyłu 270751858-jezyk.gif zwróć uwagę na 307mki na ulicy zlosnik.gif

4) nagrzewnica - jakiś czas temu pierdykła i wylała sick.gif Jakiś rok po naprawie znowu mam dywan mokry, więc powtórka z rozrywki.

5) spryskiwacz tylny - albo umarł, albo się zatkał i przy próbie psiknięcia... psika z przodu biglaugh.gif ale to jest akurat pikuś ok.gif

6) ABS - włączał się duuużo duużo za wcześnie, w zimę jazda była bardzo uciążliwa no.gif ale naprawili zlosnik.gif

Zdarzały się też problemy z klejem wyłażącym z podsufitki, samo zapalenia, wariująca elektronika i parę innych, ale u mnie nie wystąpiły waytogo.gif

To tak z grubsza, jak coś mi się przypomni to dopiszę waytogo.gif

Ogólnie z przejścia z 206 na 307 jestem bardzo zadowolony ok.gif Mimo, ze zamieniłem 2letnie auto na 8letnie biglaugh.gif

20.GIF

Napisano

> 1) przełącznik kierunkowskazów - chyba nie ma na niego rady Ja się już przyzwyczaiłem, że "ma

> swój świat"

Na to jest rada - wymienić go na inny (nawet używkę!), ale... z citroena C5 pierwszej generacji. Produkowany przez Delphi. O niebo lepszy niż wkładany we wczesnych latach do 307 przełącznik firmy DAV.

Ja tak zrobiłem, chcąc mieć przycisk do komputera pokładowego. O ile mój DAV jeszcze dawał radę (nie przeskakiwał, załączał odpowiednio) o tyle nie chciałem czekać na to co będzie. smile.gif

Napisano
  • Autor

> Mam, ale hatchbacka z 2003r i nie 110KM lecz 90KM.

> Celowo wybrałem tę wersję, z uwagi na brak FAP (filtr cząstek stałych) i dwumasowego koła

> zamachowego.

> Spokojnie daje się zachipować do 110-115KM i 250-260Nm z seryjnych 90KM/205Nm.

> Komfort? Nieziemski jak na kompakta. Auto dość obszerne w środku (przynajmniej z przodu). Spory

> zakres regulacji fotela kierowcy i kierownicy (w dwóch płaszczyznach) pozwala na dopasowanie

> miejsca do własnej postury i własnych upodobań.

> Jeździ się dobrze, w środku jest w miarę cicho. Napewno lepiej niż w Golfie IV Tdi.

> Główne usterki? No, potrafi elektryka świrować, ale nie bez powodu - najczęstsze są problemy z BSI,

> po partackim montażu alarmu. Monterzy przedostają sie z komory silnika do kabiny w okolicach

> skrzynki bezpieczników i często nie zabezpieczają przejścia przez gródź. Woda po kablach

> potrafi zalać BSI i wtedy jest problem.

> Zawieszenie proste i dość tanie w serwisie. Z tylną belką nie ma takich problemów jak w 206 i

> starszych, np. 306. Głównie dlatego, że nie ma tam łożysk igiełkowych narażonych na sól, wodę,

> korozję, zmielenie; zamiast nich są tuleje metalowo gumowe - dość tanie i łatwe do wymiany.

> Przy kupnie - koniecznie zrobić diagnostykę. I to nie jakimś KTSem czy innym pozornie zgodnym

> interfejsem, ale fabrycznym Peugeot Planetem.

> Obejrzeć parametry układu wtryskowego (korekcja wtrysków). W razie podejrzeń, wykonać próbę

> przelewową. Inaczej - dać auto do obejrzenia komuś kto zna te wózki i ich silniki. Hdi są

> naprawdę wdzięczne, pod warunkiem, że są zadbane.

Ile taki dizelek wciąga ON?

Pozdro smile.gif

Napisano

to może i ja dorzuce coś od siebie cool.gif

świadomie wybrałem wersje HDi 90KM z uwagi na "prostszy" silnik,moc wystarczajaca do sprawnego i ekonomicznego przemieszczania sie.Bedziesz zachwycony ilością miejsca w środku,co do ustrek,to wspominiany juz przełącznik kierunków i przepalajace sie notorycznie zarówki,oprócz tego z moim egzemplarzem nie dzieje nic zlego,od roku leje tylko ON wymieniam czesci eksloatacyjne i ciesze sie jazda cool.gif

P.S denerwujacy jest jeszcze schowek przed pasazerem,jest tak przepastnie wielki,że nie ma opcji siegnac po cos na jego dno z miejsca kierowcy hehe.gif

Napisano

> to może i ja dorzuce coś od siebie

> świadomie wybrałem wersje HDi 90KM z uwagi na "prostszy" silnik,moc wystarczajaca do sprawnego i

> ekonomicznego przemieszczania sie.

Zawsze mozna zawirusowac i cieszyc sie okolo 110 KM smile.gif

pozdr.

M.

Napisano

Tak sobie przypomniałem...

Pewnie jednym z argumentów, którymi się kierujesz przy zmianie auta jest przestrzeń / pakowność zlosnik.gif

Mam dla Ciebie bardzo obrazowy przykład biglaugh.gif

Na focie poniżej masz w 307 upchane kompletne wnętrze od 206 biglaugh.gif

206vd.jpg

A tutaj inny przykład zlosnik.gif (tak czasem wyglądają powroty od teściów) grinser006.gif

rowbi.jpg

To tyle 20.GIF

Napisano

> Tak sobie przypomniałem...

> Pewnie jednym z argumentów, którymi się kierujesz przy zmianie auta jest przestrzeń / pakowność

> Mam dla Ciebie bardzo obrazowy przykład

> Na focie poniżej masz w 307 upchane kompletne wnętrze od 206

> A tutaj inny przykład (tak czasem wyglądają powroty od teściów)

> To tyle

Tak mysle ,fajne sa francuzy ,są komfortowe ale psuja sie pierdoły, i to jest wkurzające.

Napisano

mam 2 ...i nie zaobserwowałem nadmiernej awaryjności...powiem więcej - nic się nie psuje właściwie

Napisano

> Tak mysle ,fajne sa francuzy ,są komfortowe ale psuja sie pierdoły, i to jest wkurzające.

coś za coś zlosnik.gif

Napisano

> mam 2 ...i nie zaobserwowałem nadmiernej awaryjności...powiem więcej - nic się nie psuje właściwie

wiec masz "inne" francuzy zlosnik.gif

Napisano

> Zawsze mozna zawirusowac i cieszyc sie okolo 110 KM

> pozdr.

> M.

oczywiscie ,że mozna,tylko w moim przypadku jest to bez sensu. do upalania po torach,KJS'ach itp.mam drugie autko z podpisu,po jezdzeniu corsa ,miło jest wsiasc do tapczanowatego 307 i poprostu przejechac z punktu A do punktu B,a to czy zawiezie mnie tam 90KM czy 110KM,nie zrobi mi różnicy cool.gif

Napisano

mnie tam 90KM czy 110KM,nie zrobi

> mi różnicy

robi roznice smile.gif wiem bo mam zachipowane 90 KM spalanie spada, jesli konie i niutki do Ciebie nie przemawiaja to raz smile.gif

te 110 KM na nasze warunki w dosc ciezkim aucie jakim jest 307 SW jest odczuwalne w koncu przyrost jest spory... smile.gif

A co do kolegi co pisal, ze sie psuja pierdoly to jakies herezje opowiada. Tez ujezdzam teraz 2 francuzy i jakos tego nie widze tak jak inny kolega, ktory wypowiadal sie pozniej... Natomiast jedno co jest w porownaniu z niemieckimi konstrukcjami to dostep trudniejsza obsluga od strony mechanikow. Wymaga od nich wiecej pracy co oczywiscie kosztuje i nie wszystkim sie chce lub nie wszyscy potrafia smile.gif

pozdr.

M.

Napisano

Przez bardzo krótka chwilę miałem podobną opcje... PODOBNĄ, nie znaczy taką samą zlosnik.gif

> do upalania po torach,KJS'ach

> itp.

do "lansu", zaspokojenia własnych potrzeb, do wdychania przepalonego oleju itp itd...

> mam drugie autko z podpisu,

też miałem w podpisie zlosnik.gif

> po jezdzeniu corsa ,miło jest wsiasc do tapczanowatego 307 i

> poprostu przejechac z punktu A do punktu B

z ust wyjąłeś waytogo.gif

>a to czy zawiezie mnie tam 90KM czy 110KM,nie zrobi

> mi różnicy

waytogo.gif

Napisano

Spalanie Ci spadlo po czipie?

Napisano

> Wymaga od nich wiecej pracy co oczywiscie kosztuje i nie wszystkim sie chce lub nie wszyscy potrafia

Zwłaszcza to drugie - czyli nie wszyscy potrafią. Najbardziej klną "spece" od niemieckich aut. Dla mechanika, który lubi francuzy i się na nich naprawdę zna, wszystkie rozwiązania są wręcz oczywiste, proste i przejrzyste.

I takiego znaleźć w swojej okolicy to podstawa.

Napisano

> 1) przełącznik kierunkowskazów - chyba nie ma na niego rady Ja się już przyzwyczaiłem, że "ma

> swój świat"

jakie twój życie prowadzi ? bo ja mam głównie problem z klaksonem lub jego brakiem wink.gif

> 2) tarcze hamulcowe - ciągle była jazda, póki nie pojawiły się niefabryczne

> 3) oświetlenie - w tempie ekspresowym lecą żarówki, zarówno z przodu jak i z tyłu zwróć uwagę na

> 307mki na ulicy

a ja od świąt wielkanocnych mam wszystkie światła działające i jeszcze nic się nie przepaliło zlosnik.gif

> 4) nagrzewnica - jakiś czas temu pierdykła i wylała Jakiś rok po naprawie znowu mam dywan mokry,

> więc powtórka z rozrywki.

> 5) spryskiwacz tylny - albo umarł, albo się zatkał i przy próbie psiknięcia... psika z przodu

> ale to jest akurat pikuś

też to mam, podobno wystarczy pompkę spryskiwacza wymienić która kosztuje grosze....

> 6) ABS - włączał się duuużo duużo za wcześnie, w zimę jazda była bardzo uciążliwa ale naprawili

> Zdarzały się też problemy z klejem wyłażącym z

Napisano

> jakie twój życie prowadzi ?

praktycznie ZAWSZE po wykonaniu skrętu w prawo (na włączonym kierunku) przy odbijaniu włącza się lewy zlosnik.gif O dziwo w drugą stronę to nie działa spineyes.gif

> bo ja mam głównie problem z klaksonem lub jego brakiem

u mnie klakson zawsze działa waytogo.gif

> a ja od świąt wielkanocnych mam wszystkie światła działające i jeszcze nic się nie przepaliło

szacun na dzielni zlosnik.gif

Ja nie mam prawego stopu i jednej zarówki w 3cim stopie.

> też to mam, podobno wystarczy pompkę spryskiwacza wymienić która kosztuje grosze....

wiem wiem ok.gif Ale jakoś nie było okazji jeszcze tongue.gif a pamiętasz, kiedy sie o to pierwszy raz pytałem cfaniaczek.gifgrinser006.gif

Napisano

> praktycznie ZAWSZE po wykonaniu skrętu w prawo (na włączonym kierunku) przy odbijaniu włącza się

> lewy O dziwo w drugą stronę to nie działa

obiecałem sobie że jak mi też tak zacznie robić to wymienię

> u mnie klakson zawsze działa

ja się przyzwyczaiłem, w punto też nie działał a okazało się że po prostu nie było fizycznie klaksonu...

> szacun na dzielni

no ba wink.gif

> Ja nie mam prawego stopu i jednej zarówki w 3cim stopie.

> wiem wiem Ale jakoś nie było okazji jeszcze a pamiętasz, kiedy sie o to pierwszy raz pytałem

mi to to nie działa od kupna w zasadzie więc olałem sprawę wink.gif

Napisano

> obiecałem sobie że jak mi też tak zacznie robić to wymienię

> ja się przyzwyczaiłem, w punto też nie działał a okazało się że po prostu nie było fizycznie

> klaksonu...

Ty sie przyzwyczaiłeś do braku klaksonu a ja do wyłączania ręcznego jak w żuku kierunkowskazu biglaugh.gif

> mi to to nie działa od kupna w zasadzie więc olałem sprawę

a mnie wpienia zlosnik.gif

Napisano

klakson mam,kierunki żyją tym samym życiem co u Ralf'a

żarówki?? w tym roku dopiero jedna mijania przód 001.gif

Napisano

> ja się przyzwyczaiłem, w punto też nie działał a okazało się że po prostu nie było fizycznie

> klaksonu...

> no ba

> mi to to nie działa od kupna w zasadzie więc olałem sprawę

A wystarczy odłączyć aku, ściągnąć poduszkę, odkręcić koszyk poduszki w kierownicy i wyczyścić zaśniedziałe styki klaksonu - trzy komplety - po lewej, prawej i na dole.

Manual leży chyba na www.peugeot-klub.pl.

Roboty na 20 minut.

Napisano

> A wystarczy odłączyć aku, ściągnąć poduszkę, odkręcić koszyk poduszki w kierownicy i wyczyścić

> zaśniedziałe styki klaksonu - trzy komplety - po lewej, prawej i na dole.

> Manual leży chyba na www.peugeot-klub.pl.

> Roboty na 20 minut.

mam go nawet na dysku od roku ale jakoś się nie mogę zebrać, trochę się boje majstrować przy poduszkach wink.gif

Napisano

> Ile taki dizelek wciąga ON?

> Pozdro

Ile wleję tyle spali. wink.gif

W zakorkowanym po uszy Wrocławiu jakieś 8,5L przy jeździe praktycznie po ścisłym centrum.

W trasie - 4,5 - 6L w zależności od tempa i stylu jazdy.

Napisano

> Ile wleję tyle spali.

> W zakorkowanym po uszy Wrocławiu jakieś 8,5L przy jeździe praktycznie po ścisłym centrum.

> W trasie - 4,5 - 6L w zależności od tempa i stylu jazdy.

miasto-jazda na krótkich odcinkach ok 8 l/100km

trasa-nie udało sie nigdy zejsc poniżej ok 5,5 l/100km

Napisano

> trasa-nie udało sie nigdy zejsc poniżej ok 5,5 l/100km

Mi chyba tak samo - chociaz komputera nie mam, ale zazdroszcze koledze wyzej, ktoremu wciaga 4,5 grinser006.gif

Napisano

> Mi chyba tak samo - chociaz komputera nie mam, ale zazdroszcze koledze wyzej, ktoremu wciaga 4,5

Nie ma czego zazdrościć. Na polskich drogach tak się jeździć długo nie da. 270751858-jezyk.gif

Tzn. tak równo i spokojnie by uzyskać takie spalanie.

A komputer w 307 standardowo zawyża wartość średniego spalania.

Im więcej miasta i krótkich odcinków, tym większa jest odchyłka (nawet do 1,5L/100km błędu). Przynajmniej w dieslach; jak w benzyniakach to wygląda - nie wiem.

BTW. Wymień sobie przełącznik pod kierownicą, na taki z przyciskiem w manetce wycieraczek i jedź do kogoś z Peugeot Planet aktywować komputer. Nic więcej do tego nie trzeba. 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Nie ma czego zazdrościć. Na polskich drogach tak się jeździć długo nie da.

> Tzn. tak równo i spokojnie by uzyskać takie spalanie.

> A komputer w 307 standardowo zawyża wartość średniego spalania.

> Im więcej miasta i krótkich odcinków, tym większa jest odchyłka (nawet do 1,5L/100km błędu).

> Przynajmniej w dieslach; jak w benzyniakach to wygląda - nie wiem.

> BTW. Wymień sobie przełącznik pod kierownicą, na taki z przyciskiem w manetce wycieraczek i jedź do

> kogoś z Peugeot Planet aktywować komputer. Nic więcej do tego nie trzeba.

Powaznie? Co to peugeot planet? Zrobiliby mi to razem z wymiana tego wlacznika? Ile by mnie to kosztowalo?

Napisano

> Powaznie? Co to peugeot planet? Zrobiliby mi to razem z wymiana tego wlacznika? Ile by mnie to

> kosztowalo?

Wskocz na www.peugeot-klub.pl i poczytaj. Przełącznik wymienić możesz sam, a jak masz dwie lewe ręce, to sensowny warsztat zrobi to za parędziesiąt zł.

Peugeot Planet to nazwa firmowego diagnozera aut spod znaku lwa. Tym aktywujesz opcję komputera pokładowego w aucie (tzn, nie Ty, ale ktoś kto wie jak tym się posłużyć) i zrobisz sobie przy okazji diagnostykę auta.

Napisano

chyba jeszcze odpowiedni wyswietlacz jest potrzebny? hmm.gif

Napisano

> chyba jeszcze odpowiedni wyswietlacz jest potrzebny?

Jakoś z góry założyłem, że ma radio RD3 i wyświetlacz odpowiedni. smile.gif

Napisano

Mam cos takiego: nada sie?

peugeot-307-wnetrze.jpg

Poza tym, czy aby wymienic manetke od wycieraczek na guzikowa to nie musialbym zmieniac caleego mechanizmu manetek?

Napisano

> Mam cos takiego: nada sie?

> Poza tym, czy aby wymienic manetke od wycieraczek na guzikowa to nie musialbym zmieniac caleego

> mechanizmu manetek?

nada się, wymieniasz samą manetkę, tak samo jest z tempomatem zmiana manetki + aktywacja w ASO i mamy działający tempomat

Napisano

> nada się, wymieniasz samą manetkę, tak samo jest z tempomatem zmiana manetki + aktywacja w ASO i

> mamy działający tempomat

A manetka od tempomatu to ktora manetka?

Napisano

> A manetka od tempomatu to ktora manetka?

wygląda ja manetka od sterowania radiem ale jest po drugiej stronie

Napisano

> nada się, wymieniasz samą manetkę, tak samo jest z tempomatem zmiana manetki + aktywacja w ASO i

> mamy działający tempomat

Z tą manetką to bym się nie rozpędzał. Bo do jej wymiany i tak trzeba będzie cały przełącznik zespolony zdemontować i rozebrać.

Manetka wycieraczek nie jest na takim gnieździe jak ta od radia i tempomatu.

Do tego, każdy kto będzie miał na sprzedaż używaną manetkę - będzie ją miał w całym przełączniku i tak zapewne będzie chciał sprzedać (bez rozczłonkowywania na poszczególne elementy).

Napisano

> 6.2 tak pokazuje komp

To teraz sprawdź sobie na stacji z kalkulatorem i raczej się zdziwisz. Tak to już jest, że chiptuning zmniejsza spalanie, ale to odczytywane na komputerze (słyszałem przynajmniej o kilku takich przypadkach)

Napisano

> To teraz sprawdź sobie na stacji z kalkulatorem i raczej się zdziwisz. Tak to już jest, że

> chiptuning zmniejsza spalanie, ale to odczytywane na komputerze (słyszałem przynajmniej o

> kilku takich przypadkach)

licze po kazdym tankowaniu...

pozdr.

M.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.