Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra H silniki diesla

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie.Który z silników diesla wybrać do Astry III czyli H w kombi ?

Prosiłbym szczególnie aktualnych użytkowników o jakieś informacje.Szczególnie interesuje mnie awaryjność , ekonomika przyjemność z jazdy .

Znalazłem listę tych silników ale nie miałem z nimi do czynienia a w internecie co użytkownik to inna opinia.

Czy brać 1.7 czy 1.9 fiata?Którą wersję - szczególnie mnie interesuje porównanie 1.7 v 1.9.

Napisano

> (...) a w internecie co użytkownik to

> inna opinia. (...)

Wydaje mi się, że tutaj będzie podobnie..

Ja mam 1.7 jak w podpisie i jestem więcej jak zadowolony. Ekonomiczny, jak trzeba to ma z czego jechać i jak na razie (odpukać) nic się nie dzieje. Oczywiście DPF to zło ale ja robię sporo km. w trasie więc w sumie nie zauważam jego obecności.

POZDRAWIAM

Napisano

> Czy brać 1.7 czy 1.9 fiata?Którą wersję - szczególnie mnie interesuje porównanie 1.7 v 1.9.

Bierz 1.7. To IMHO najlepsze połączenie bezawaryjności, ekonomi i dynamiki.

A super najlepsze rozwiazanie to 1.7 80 KM zachipowany do 100KM. Nie ma dwumasy, nie ma też chyba DPFa. I ma turbawke o stałej geometrii. Kilka rzeczy mniej do zepsucia.

Problem jest taki że te 80 konne Astry to głównie białe lub niebieskie zajechane golasy z ręczną klimą po handlowcach

1.9 będzie zrywniejszy ale niestety co najmniej litr wiecej pali a dynamiki i tak nie mam gdzie wykorzystać . Sam taki mam ale gdybym mógł zamienić na 1.7 to bym zamienił

Omijaj z19dtl. To wykastrowany ze 120KM na 100KM motor z19dt.

Nie ma sensu jeździć autem o dynamice 1.7 a spalaniu 1.9 chyba ze zrobisz chipa.

Napisano
  • Autor

> Bierz 1.7. To IMHO najlepsze połączenie bezawaryjności, ekonomi i dynamiki.

> A super najlepsze rozwiazanie to 1.7 80 KM zachipowany do 100KM. Nie ma dwumasy, nie ma też chyba

> DPFa. I ma turbawke o stałej geometrii. Kilka rzeczy mniej do zepsucia.

> Problem jest taki że te 80 konne Astry to głównie białe lub niebieskie zajechane golasy z ręczną

> klimą po handlowcach

> 1.9 będzie zrywniejszy ale niestety co najmniej litr wiecej pali a dynamiki i tak nie mam gdzie

> wykorzystać . Sam taki mam ale gdybym mógł zamienić na 1.7 to bym zamienił

> Omijaj z19dtl. To wykastrowany ze 120KM na 100KM motor z19dt.

> Nie ma sensu jeździć autem o dynamice 1.7 a spalaniu 1.9 chyba ze zrobisz chipa.

Jeżeli już to myśle o 1.9 Z19DT = 120 Km

Patrzyłem na stronach .de to większość 1.9 120KM i 1.7 110. Dobrze wyposażone, ale wszystkie z DPF.

Napisano

> Jeżeli już to myśle o 1.9 Z19DT = 120 Km

> Patrzyłem na stronach .de to większość 1.9 120KM i 1.7 110. Dobrze >wyposażone, ale wszystkie z DPF.

Mam właśnie taki z Niemiec z19dt z DPFem. Motorek ogólnie fajny ale spodziewałem się niższego spalania. Teraz komp pokazuje mi średnie 8,5 litra a mam wrażenie że co najmniej pół litra zaniża.

Napisano
  • Autor

> Mam właśnie taki z Niemiec z19dt z DPFem. Motorek ogólnie fajny ale spodziewałem się niższego

> spalania. Teraz komp pokazuje mi średnie 8,5 litra a mam wrażenie że co najmniej pół litra

> zaniża.

To kiszkowato.

Mój 2.0 DTH teraz 70% miasto pokazuje śr. 7/100

Napisano

> Mam właśnie taki z Niemiec z19dt z DPFem. Motorek ogólnie fajny ale spodziewałem się niższego

> spalania. Teraz komp pokazuje mi średnie 8,5 litra a mam wrażenie że co najmniej pół litra

> zaniża.

Ja pomykam tym słabszym DTLem, ale cały czas chodzi mi po głowie chip i powrót do nominalnych 120 kucy.

Ostatnio spalanie po 1000 km wyszło mi 7,4l - jakieś 95% miasto, czyli chyba całkiem nie źle.

Napisano

> Jeżeli już to myśle o 1.9 Z19DT = 120 Km

> Patrzyłem na stronach .de to większość 1.9 120KM i 1.7 110. Dobrze wyposażone, ale wszystkie z DPF.

Nie bój się się tego DPF'a. Z moich doświadczeń ci mogę powiedzieć, że nawet jeżdżąc tylko po mieście to wszystko wypala się znakomicie i nie musisz zwracać szczególnie na to uwagi.

Są oczywiście warunki, które należy spełnić eksploatując takie auto:

- olej wymieniamy najlepiej co pół roku i pamiętamy o oleju przeznaczonym dla silników z filtrem DPF, czyli spełniającym normę C

- kontrolujemy często poziom oleju

- jeżeli pojawiają się problemy z zaworem EGR, to wymieniamy go na nowy

to chyba tyle... nie jest tak źle...

Napisano

> - jeżeli pojawiają się problemy z zaworem EGR, to wymieniamy go na nowy

A ewentualne czyszczenie nie wystarczy, trzeba od razu dawać nowy?

Napisano

> A ewentualne czyszczenie nie wystarczy, trzeba od razu dawać nowy?

Czyszczenie prawie nie pomaga. W Z19DT/L zawór ma inną konstrukcję niż w DTH i jest mniej podatny na brudzenie i uszkodzenia. Ja niedawno profilaktycznie czyściłem, Ponad 100 kkm a zawór lekko okopcony bez żadnych nagarów. Podobnie jak kolektor i przepustnica. Ale jak sie spier.... , to żadne czyszczenie tylko wymiana.

Napisano

> Czyszczenie prawie nie pomaga. W Z19DT/L zawór ma inną konstrukcję niż w DTH i jest mniej

> podatny na brudzenie i uszkodzenia. Ja niedawno profilaktycznie czyściłem, Ponad 100 kkm a

> zawór lekko okopcony bez żadnych nagarów. Podobnie jak kolektor i przepustnica. Ale jak sie

> spier.... , to żadne czyszczenie tylko wymiana.

Ale jak stwierdzić, że na pewno jest walnięty i do wymiany?

Napisano

> Ale jak stwierdzić, że na pewno jest walnięty i do wymiany?

wymienić na drugi... Dość często jest tak że walnięty EGR pracuje ale nie tak jak powinien. np: zawiesza się raz na jakiś czas. Błędów nie ma ale silnik źle pracuje.

Napisano

> wymienić na drugi... Dość często jest tak że walnięty EGR pracuje ale nie tak jak powinien. np:

> zawiesza się raz na jakiś czas. Błędów nie ma ale silnik źle pracuje.

Miałem tak w A I .na wolnych cos silnik zduszało nagle,po czym wracał do normy.Po roku auta juz nie odpaliłem bo egr sie zaciął. Kupiłem wtedy nowy 420zł do x16xel.

Napisano

> to chyba tyle... nie jest tak źle...

Ja też tak sądzę. Nie ma tragedii. Ale z EGRem masz rację, u mnie zmienili przy 110 tys. km przebiegu. A co do spalania, to średnia 7,4 l/100 km moim zdaniem jest niezła. Mi wychodzi ostatnio 7,8 i nie narzekam. W sumie mam auto 2 miesiąc i nie mam za wiele do powiedzenia. Wcześniej miałem benzynową Astrę.

Napisano

> Omijaj z19dtl. To wykastrowany ze 120KM na 100KM motor z19dt.

> Nie ma sensu jeździć autem o dynamice 1.7 a spalaniu 1.9 chyba ze zrobisz chipa.

Jesteś pewny, że te 120 KM w dt osiąga się przy 3500 obrotów? hmm.gif

Napisano

> Jesteś pewny, że te 120 KM w dt osiąga się przy 3500 obrotów?

Może być że przy 3,5 tyś. Ale ja bardziej patrze na moment. Najlepiej idzie miedzy 2 a 3 tyś. Powyżej 3,5 zaczyna się zadyszka. Aż sie prosi o chipa żeby to wyrównać

Napisano

> Może być że przy 3,5 tyś. Ale ja bardziej patrze na moment. Najlepiej idzie miedzy 2 a 3 tyś.

> Powyżej 3,5 zaczyna się zadyszka. Aż sie prosi o chipa żeby to wyrównać

To zobacz najpierw w którym momencie się wkręca Z19DT a dopiero główkuj. To zdławienie DTLa jest tylko teoretyczne, bo wkręca się lepiej na niższych obrotach niż DT.

Napisano

> To zobacz najpierw w którym momencie się wkręca Z19DT a dopiero główkuj. To zdławienie DTLa jest

> tylko teoretyczne, bo wkręca się lepiej na niższych obrotach niż DT.

Nie musze patrzeć . Jeździłem obiema wersjami i jak dla mnie z19dtl jest duuuużo bliżej do z17dth niż do z19dt. Dlartego z19dtl jest dla mnie najgorszym wyborem. Spalanie 1.9 z dynamiką 1.7. To subiektywna ocena wiec masz prawo się z nią nie zgadzać.

Napisano

> Nie musze patrzeć . Jeździłem obiema wersjami i jak dla mnie z19dtl jest duuuużo bliżej do z17dth

> niż do z19dt. Dlartego z19dtl jest dla mnie najgorszym wyborem. Spalanie 1.9 z dynamiką 1.7.

> To subiektywna ocena wiec masz prawo się z nią nie zgadzać.

Dokładnie mam odwrotne odczucia. Moment obrotowy w DT i DTL jest inny. Stąd różnice w mocy ale i przyspieszaniu i ekonomice jazdy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.