Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H] Update softu silników

Featured Replies

Napisano

Proszę o opinie na temat wszelkich aktualizacji oprogramowania sterownika silnika, tudzież innych modułów w aucie. Jakie są plusy a jakie minusy? Obecnie OPEL prowadzi jakąś akcję ECO, gdzie za darmo sprawdzą wersję oprogramowania sterownika silnika i za 120 zł ew. uaktualnią. Pytanie czy jest sens skoro wszystko działa poprawnie? Czy tego typu poprawki wnoszą cokolwiek prócz kasy do kieszeni dealerów? Mam na myśli motor Z19DTL.

Napisano

> Proszę o opinie na temat wszelkich aktualizacji oprogramowania sterownika silnika, tudzież innych

> modułów w aucie. Jakie są plusy a jakie minusy? Obecnie OPEL prowadzi jakąś akcję ECO, gdzie

> za darmo sprawdzą wersję oprogramowania sterownika silnika i za 120 zł ew. uaktualnią. Pytanie

> czy jest sens skoro wszystko działa poprawnie? Czy tego typu poprawki wnoszą cokolwiek prócz

> kasy do kieszeni dealerów?

Podłączam się pod teamat - czy można zmienić soft zeby było "lepiej" ? Głównie chodzi mi o F x16xel

Napisano

> Proszę o opinie na temat wszelkich aktualizacji oprogramowania sterownika silnika, tudzież innych

> modułów w aucie. Jakie są plusy a jakie minusy? Obecnie OPEL prowadzi jakąś akcję ECO, gdzie

> za darmo sprawdzą wersję oprogramowania sterownika silnika i za 120 zł ew. uaktualnią. Pytanie

> czy jest sens skoro wszystko działa poprawnie? Czy tego typu poprawki wnoszą cokolwiek prócz

> kasy do kieszeni dealerów? Mam na myśli motor Z19DTL.

dawniej samochody projektowano długo, teraz projektuje sie szybko i udoskonala prowadząc badania na klientach biglaugh.gifnowe oprogramowanie to najprawdopodobniej porawione stare,ze zględu na informacje od dilerów o rodzaj i czestość usterek zgłaszanych na gwarancji smirk.gifczyli w sumie nowe oprogramowanie powinno pomóc a że pewnie nie masz samochodu na gwarancji to musisz za to płacić smirk.gif

Napisano

Czasami taki update robi się przy okazji zmian mechanicznych (np: rozwiercanie kanału w obudowie przepustnicy, czy zaślepianie EGR-a). Czasem jest to korekta map i przynosi pozytywne efekty. Może też być odwrotnie, jeśli firmware zwiększa "ekologiczność" silnika. Np: zwiększenie stopnia recyrkulacji spalin. Wtedy może się zrobić muł.

Bywają też korekty strategii sterownika, np: wypalania DPF-a, jeśli fabryka dostaje sygnały, że w dotychczasowym programie coś przebiega nieprawidłowo.

Najlepiej przed takim update'em spytać się jakie konkretnie modyfikacje wprowadza. Każda taka paczka z softem ma jakiś, choćby szczątkowy, opis.

Najczęściej największe korzyści z takiej operacji ma ASO. Mówimy tu o standardowej zmianie, a nie o nietypowych modyfikacjach typu: flashowanie ECU silnika z L na końcu, programem od R wink.gif.

Napisano
  • Autor

> Czasami taki update robi się przy okazji zmian mechanicznych (np: rozwiercanie kanału w obudowie

> przepustnicy, czy zaślepianie EGR-a). Czasem jest to korekta map i przynosi pozytywne efekty.

> Może też być odwrotnie, jeśli firmware zwiększa "ekologiczność" silnika. Np: zwiększenie

> stopnia recyrkulacji spalin. Wtedy może się zrobić muł.

> Bywają też korekty strategii sterownika, np: wypalania DPF-a, jeśli fabryka dostaje sygnały, że w

> dotychczasowym programie coś przebiega nieprawidłowo.

> Najlepiej przed takim update'em spytać się jakie konkretnie modyfikacje wprowadza. Każda taka

> paczka z softem ma jakiś, choćby szczątkowy, opis.

> Najczęściej największe korzyści z takiej operacji ma ASO. Mówimy tu o standardowej zmianie, a nie o

> nietypowych modyfikacjach typu: flashowanie ECU silnika z L na końcu, programem od R .

Zakładam, że Niemcy nie zaślepili w ASO EGRa. Był wymieniony co prawda przy przebiegu 90tys. km, ale pewnie nie zatkali dziada... W Fce sam go zatkałem, ale to inna bajka pewnie. Nie wiem czy w Z19DTL się to łatwo robi i nie generuje potem błędów w kompie.

Co do updateu, to ciekawe jaki jest obecnie najnowszy nr softu pod ten silnik, bo może Niemcy w ASO uaktualniali oprogramowanie. Nie chcę wjechać do naszego ASO i mi powiedzą, że zrobili update a naprawdę nic nie zrobią, bo był najnowszy soft. Poza tym boję się właśnie tej "ekologiczności", że coś tam zaprogramują na rzecz środowiska a nie użytkownika. A ja z Greenpeace nie jestem.

Napisano

> Zakładam, że Niemcy nie zaślepili w ASO EGRa. Był wymieniony co prawda przy przebiegu 90tys. km,

> ale pewnie nie zatkali dziada... W Fce sam go zatkałem, ale to inna bajka pewnie. Nie wiem czy

> w Z19DTL się to łatwo robi i nie generuje potem błędów w kompie.

> Co do updateu, to ciekawe jaki jest obecnie najnowszy nr softu pod ten silnik, bo może Niemcy w ASO

> uaktualniali oprogramowanie. Nie chcę wjechać do naszego ASO i mi powiedzą, że zrobili update

> a naprawdę nic nie zrobią, bo był najnowszy soft. Poza tym boję się właśnie tej

> "ekologiczności", że coś tam zaprogramują na rzecz środowiska a nie użytkownika. A ja z

> Greenpeace nie jestem.

w najgorszym przypadku może ci samochód wiecej palić ale zato zmniejszy sie prawdopodobieństwo awari dpf bądz egr biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> w najgorszym przypadku może ci samochód wiecej palić ale zato zmniejszy sie prawdopodobieństwo

> awari dpf bądz egr

Wolę więc nic nie poprawiać. Czasem stare wcale nie oznacza gorszego. Pozostanę przy obecnym sofcie z wiarą, że Niemcy w ASO sami unowocześnili soft.

Napisano

> Wolę więc nic nie poprawiać. Czasem stare wcale nie oznacza gorszego. Pozostanę przy obecnym sofcie

> z wiarą, że Niemcy w ASO sami unowocześnili soft.

Pewnie tak właśnie jest. Ja mam auto z 2006 roku a soft z 2008 wgrany u Niemców. Podobno ostatni dostępny dla VINu mojej Astry

Napisano
  • Autor

> Pewnie tak właśnie jest. Ja mam auto z 2006 roku a soft z 2008 wgrany u Niemców. Podobno ostatni

> dostępny dla VINu mojej Astry

Gdybym tak mógł jakoś sprawdzić jaki mam soft, ale boję się w ogóle wjechać do ASO.

Napisano

Możesz sprawdzić, np. op-comem kiedy miałeś wgrywany soft i jaką wersję.

Napisano

> Gdybym tak mógł jakoś sprawdzić jaki mam soft, ale boję się w ogóle wjechać do ASO.

Zgodnie z reklama koszt jest uzalezniony od powodu wizyty i wynosi 0 zl lub 120 zl

Napisano
  • Autor

> Zgodnie z reklama koszt jest uzalezniony od powodu wizyty i wynosi 0 zl lub 120 zl

Byłem w ASO. Totalna ściema. Podpięli pod kompa i powiedzieli: u pana jest wszystko ok, ale możemy wgrać nowy program, który BYĆ MOŻE poprawi pracę silnika. Pytam: a dokładniej co poprawi? Ogólną pracę silnika - usłyszałem. Koszt - 120 zł. Podziękowałem dziadom.

Może lepiej więc zaprogramować nowe mapy na hamowni u tunerów i zrobić prawdziwe 120 KM? I tak pali mi 8,5 litra w mieście smile.gif

Napisano

Myślę, że na pewno lepiej zrobić to na hamowni u specjalisty. Na pewno nie będzie to kosztowało 120zł, ale efekt będzie przynajmniej widoczny, a tu nawet nie wiadomo jaki będzie efekt i na pewno nie dostaniesz 20 koni więcej grinser006.gif

Napisano

Jak masz jakies 10razy wiecej to na pewno warto. Dla mnie softy z Opla na pewno polepszaja prace nawet jesli tego nie zobaczysz. Zmieniaja czasami czas oczekiwania na zniknicie bledu, zalaczaja lub wylaczaja pewne elementy w innych bardziej dogodnych warunkach itp. Cene uwazam za niewygorowana szczegolnie ze taka usluga trwa nawet wiecej niz godzine w Astrze H, a za sama diagnostyke biora wiecej, co jest zdzierstwem szczegolnie ze trwa to 5 minut. A ze sa dupki i nie potrafia podac co sie zmieni to ich marketing jest na niskim poziomie. Ja jak pracowalem w ETAC to wysylalem im liste co sie zmienilo w ECU i jaki program to eleiminowal. Niestety byly tez wpadki i po zmianie softu pojawialay sie bledy jakich wczesniej nie bylo, ale to samo zdarza sie nawet w Microsoft.

Ja w swoich Oplach zawsze odswiezalem oprogramowanie na najnowsze. Teraz mam Chevy i tez dzwonilem do kumpli z pytaniem czy jest juz swiezszego niz to co mam.

Napisano
  • Autor

A mnie jednak kusi update tuningowy, z hamownią, testami, itp. Kto doradzi gdzie w Poznaniu lub WLKP zrobię to dobrze?

Napisano
  • Autor

> GEKO-CARS

Właśnie o nich myślałem. Co możesz powiedzieć o tej firmie?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.