Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klima. Co prędzej się rozszczelnia?

Featured Replies

Napisano

No właśnie, w którym z tych dwóch elementów jest większe prawdopodobieństwo rozszczelnienia? Chodzi o chłodnicę klimy i filtr-osuszacz . Klima nie pracowała to sprawdzili szczelność sprężonym powierzem, a że nie trzymało ciśnienia to zajrzeli ze specjalnymi okularami i światłem UV co mogło przeciekać. I zobaczyli plamki na jednym i drugim ale w jednej okolicy. Teraz mówią, żeby wymienić jedno i drugie bo pewnie puściły. Ja nie chcę na czuja bo to wydatek razem 1K zł.

Z czym częściej ktoś obeznany w tej branży się spotykał jako elementem nieszczelnym?

Napisano

jesli układ się rozszczelnił to trzeba i tak wymienić osuszacz - chłonie on wilgoć z otoczenia i pęcznieje - tak napęcznieje az zatka układ. częściej pada skraplacz (chłodnica)

Napisano

> jesli układ się rozszczelnił to trzeba i tak wymienić osuszacz

Ale tu był wyciek czynnika a nie zasysanie czegokolwiek, klimatyzacja pracuje po ciśnieniem.

Napisano

> I zobaczyli plamki na jednym i drugim

Prędzej do wymiany filtr, bo to jest element dołączany do chłodnicy więc zawsze jakieś uszczelnienie może nie wytrzymać.

Wycieki z chłodnicy mogą być spowodowane uszkodzeniem mechanicznym lub korozją.

Napisano

> jesli układ się rozszczelnił to trzeba i tak wymienić osuszacz - chłonie on wilgoć z otoczenia i

> pęcznieje - tak napęcznieje az zatka układ. częściej pada skraplacz (chłodnica)

osuszacz to jest ten element w całym układzie wentylacji obok nagrzewnicy? Czy ten element który zwykle montowany jest np tak jak w punto pod prawą podłużnicą koło zderzaka?

Napisano

> osuszacz to jest ten element w całym układzie wentylacji obok nagrzewnicy?

Osuszacz powinien być możliwie blisko sprężarki, zazwyczaj gdzieś przy chłodnicy.

Napisano

> osuszacz to jest ten element w całym układzie wentylacji obok nagrzewnicy? Czy ten element który

> zwykle montowany jest np tak jak w punto pod prawą podłużnicą koło zderzaka?

jest różnie w różnych autach. np w ibizie/polo/fabii jest on w samym skraplaczu wsadzony. w innych autach to taka metalowa pucha gdzies niedaleko sprężarki, skraplacza.

Napisano

Nie wiem który element zwykle się rozszczelnia ale u mnie w Megance był to właśnie osuszacz. Konkretnie takie plastikowe uszczelki.

Byłem w szoku że za parę plastikowych "pierścionków" zainkasowali 150złzlosnik.gif - no ale wiadomo - jest luksus trzeba płacićzlosnik.gif

.

Napisano

> No właśnie, w którym z tych dwóch elementów jest większe prawdopodobieństwo rozszczelnienia? Chodzi

> o chłodnicę klimy i filtr-osuszacz . Klima nie pracowała to sprawdzili szczelność sprężonym

> powierzem, a że nie trzymało ciśnienia to zajrzeli ze specjalnymi okularami i światłem UV co

> mogło przeciekać. I zobaczyli plamki na jednym i drugim ale w jednej okolicy. Teraz mówią,

> żeby wymienić jedno i drugie bo pewnie puściły. Ja nie chcę na czuja bo to wydatek razem 1K

> zł.

> Z czym częściej ktoś obeznany w tej branży się spotykał jako elementem nieszczelnym?

icon_eek.gifCzym sprawdzali icon_eek.gif mam nadzieje ze sie żle wyraziłes i robili to azotem a nie spężonym z kapresora zlosnik.gif

Kolega wyżej już ci odpisał że i tak powinno sie wymienić osuszacz przy wymianie skraplacza waytogo.gif

teoretycznie osuszacz powinno sie wymienic przy każdym rozszczelnieniu/ rozebraniu układu

Napisano
  • Autor

> Czym sprawdzali mam nadzieje ze sie żle wyraziłes i robili to azotem a nie spężonym z kapresora

> Kolega wyżej już ci odpisał że i tak powinno sie wymienić osuszacz przy wymianie skraplacza

> teoretycznie osuszacz powinno sie wymienic przy każdym rozszczelnieniu/ rozebraniu układu

nie wiem czym bo nie pytałem confused.gif a dlaczego nie można z kompresora? hmm.gif

czyli skraplacz tez do wymiany? bo ja nie wiem co mam mówić przez telefon do gościa jak bedę umawiał się na wizytę

Napisano

> nie wiem czym bo nie pytałem a dlaczego nie można z kompresora?

wilgoć waytogo.gif

> czyli skraplacz tez do wymiany? bo ja nie wiem co mam mówić przez telefon do gościa jak bedę

> umawiał się na wizytę

Nie wiem skąd dokładnie masz ten ubytek ale jeśli jest ze skraplacza to osuszacz teoretycznie powinieneś też wymienić . W wiekszośći przypadków osuszacz nie kosztuje już więcej niż 200zł

Napisano
  • Autor

> wilgoć

> Nie wiem skąd dokładnie masz ten ubytek ale jeśli jest ze skraplacza to osuszacz teoretycznie

> powinieneś też wymienić . W wiekszośći przypadków osuszacz nie kosztuje już więcej niż 200zł

ok no to pewnie ta puszka do wymiany przy tym skraplaczu czy jak jej tam bo wygląda jak chłodnica.

Napisano

> teoretycznie osuszacz powinno sie wymienic przy każdym rozszczelnieniu/ rozebraniu układu

Znam przypadek jak przewody klimy były odpięte przez jakiś miesiąc, osuszacz oczywiście niczym nie zabezpieczony. Klimiarz poskręcał wszystko, przez godzinę robił próżnię w układzie żeby wyssać wilgoć, napełnił czynnikiem i klima przez 5 lat działała bezawaryjnie icon_eek.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.