Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

OS - wykres pracy sondy lambda. Prośba o ocenę

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie. Żeby nie bombardować kolegi Azja na GG wink.gif zwracam się do Was koledzy z prośbą o sprawdzenie pracy sondy (i nie tylko). Screeny poniżej.

podczas jazdy

screen44jedzie.th.jpg screen50jedzie.th.jpg screen72jedzie.th.jpg screen81jedzie.th.jpg screen154jedzie.th.jpg

screen223jedzie.th.jpg screen236jedzie.th.jpg

wolne obroty

screen3wolne.th.jpg screen6wolne.th.jpg screen11wolne.th.jpg screen15wolne.th.jpg screen21wolne.th.jpg

screen37wolneparametry.th.jpg screen186wolneparametry.th.jpg

przygazówka na postoju

screen32przygazwkawolne.th.jpg screen35przygazwkawolne.th.jpg screen60przygazwkawolne.th.jpg

Mam nadzieję, że nie przesadziłem zbytnio z miniaturkami i nic nikomu się na monitorze nie rozjeżdża, ale mam ponad 200mb screenów z jazdy i nie wiedziałem które Wam pokazać, więc wybrałem kilka smile.gif.

Napisano

> sprawdzenie pracy sondy

sonda reaguje u Ciebie dość ospale wink.gif

zobacz jak wyglądają moje screeny:

na wolnych

283790126-ja%B3owy.jpg

ruszanie z miejsca i pierwsze trzy biegi

283790126-ruszanie.jpg

i w końcu jednostajna jazda

283790126-jazda.jpg

reszta wygląda ok ok.gif

P.S. masz jakieś dziwne objawy, dzieje się coś z autem?

post-100298-14352508171616_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> P.S. masz jakieś dziwne objawy, dzieje się coś z autem?

W zasadzie to mam - o ile można to nazwać dziwnymi objawami wink.gif. Od czasu do czasu na biegu jałowym (tylko jak ma temperaturę roboczą 92-94 stopnie) obroty spadają na ułamek sekundy nawet do 450 obr/min co powoduje, że silnikiem szarpnie dość mocno (nowe przewody WN, przepustnica wyczyszczona + komplet uszczelek, EGR zaślepiony, krokowy czyściutki, lewego powietrza brak). Dodatkowo odczuwalne zmulenie/pogorszenie mocy i kultury pracy właśnie po osiągnięciu temperatury roboczej.

Czyli co? sonda do wymiany? Może jeszcze jakieś dodatkowe testy z użyciem O-S przeprowadzić?

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

@ejhab - dzięki za informacje i za zainteresowanie. Pytanko jeszcze pomocnicze - czy po wymianie sondy na nową trzeba ją jakoś zaadoptować, czy poprostu wkręcam i tyle roboty?

Pozdrawiam.

Napisano

> @ejhab - dzięki za informacje i za zainteresowanie. Pytanko jeszcze pomocnicze - czy po wymianie

> sondy na nową trzeba ją jakoś zaadoptować, czy poprostu wkręcam i tyle roboty?

> Pozdrawiam.

wkrecasz i podpinasz wtyczke. nic wiecej nie trzeba.

przy odkrecaniu uwazaj zebys nie ukrecil starej. warto stuknac ja mlotkiem pare razy przed zalozeniem klucza.

Napisano
  • Autor

Dzięki za info. Nowiutka sonda NGK/NTK dedykowana do mojego silnika już zakupiona, leży i czeka na zamontowanie. Mam nadzieję, że nie będzie większych problemów przy wykręcaniu starej, oraz że po wymianie na nową będzie wszystko tak jak powinno zlosnik.gif. Oczywiście po wymianie zapodam screena dla porówania wskazań (ale tylko jednego - obiecuję hehe.gif).

Dzięki jeszcze raz za porady.

Pozdrawiam.

Napisano

> Nowiutka sonda NGK/NTK dedykowana do mojego silnika już zakupiona

dobry wybór waytogo.gif

a z ciekawości ile taka przyjemność Cię kosztowała?

P.S. mam jeszcze małą sugestie

zanim zaczniesz wymieniać sondę odłącz klemę z aku...

nie chodzi o to że możesz coś sfajczyć ale o to by ecu "zapomniał" o starej sondzie zlosnik.gifgrinser006.gif

a i jeszcze jedno, po wykręceniu starej sondy dobrze jest przelecieć gwint w kolektorze gwintownikiem waytogo.gif

Napisano
  • Autor

@ejhab - sonda kosztowała mnie 118 zł, nawet się zdziwiłem że a) na miejscu od ręki, b) wcale nie droga - porównując do allegro.pl.

Co do wymiany - bez najmniejszego problemu. Stara wyszła bardzo ładnie, nowa wkręciła się jeszcze ładniej zlosnik.gif. Niestety brak gwintownika, wiec nie przeleciałem od nowa gwintu. Klemę od aku odpiąłem dopiero po podłączeniu i przejechaniu kilku km na nowej sondzie, ale to chyba źle nie zrobi.

Wreszcie wynik samej wymiany: chyba się pozbyłem zmulenia po rozgrzaniu silnika, a co do screena z OS to test będzie dopiero dziś po południu. Tak więc będzie edit i screen z jednoznaczną odpowiedzią.

Napisano

> Niestety brak gwintownika, wiec nie przeleciałem od nowa gwintu.

Był smar jako dodatek do sondy (mógł być już nałożony na gwint albo w osobnej saszetce) ?

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Był smar jako dodatek do sondy (mógł być już nałożony na gwint albo w osobnej saszetce) ?

> Pozdroofka

Oczywiście ok.gif NGK/NTK daje na taki fajny szarawy smar rozprowadzony już fabrycznie na gwincie nowej sondy, zabezpieczony plastykową zaslepką. Co do testu z użyciem OS - jak już człowiek się zmobilizuje i zakupi Opel Scannera, to mu firmowy laptop padnie, specjalnie żeby sobie testów nie porobił. Więc chwilowo nici ze sprawdzenia. Ale na pewno w ciągu 2-3 dni test się odbędzie. Niepopuszczę zlosnik.gif.

Pozdrawiam.

P.S. lelek - avatar Ci się zawiesił hehe.gif

Napisano

> NGK/NTK daje na taki fajny szarawy smar

Nie doczytałem, że chodzi o NGK, nie zadawałbym głupich pytań smile.gif

> lelek - avatar Ci się zawiesił

No co Ty.... Zapindala jak należy grinser006.gifzlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

a co sądzicie o sądzie lambda do Astra g 1.6 16V

Zastanawiam się czy kupić sondę uniwersalną Master Sport czy też jakiś NGK , Bosch ?

uniwersalna kosztuje 105 zł

Ze firmowe ponad 300zł

Czy przepłacać ? Czy żywotność i jakość pracy dłuższa ?

devil.gif

Pozdrawiam

Napisano

> a co sądzicie o sądzie lambda do Astra g 1.6 16V

sondzie ;-)

> Zastanawiam się czy kupić sondę uniwersalną Master Sport czy też jakiś NGK , Bosch ?

> uniwersalna kosztuje 105 zł

> Ze firmowe ponad 300zł

> Czy przepłacać ? Czy żywotność i jakość pracy dłuższa ?

kącikowa praktyka wskazuje, że sondy uniwersalne (zamienniki) się nie sprawdzają

nie warto, chyba, że chcesz cyklicznie wymieniać ;-)

kupuj NGK/NTK i się nawet nie zastanawiaj ok.gif

Napisano

> sondzie ;-)

> kącikowa praktyka wskazuje, że sondy uniwersalne (zamienniki) się nie sprawdzają

> nie warto, chyba, że chcesz cyklicznie wymieniać ;-)

> kupuj NGK/NTK i się nawet nie zastanawiaj

wiedziałem ze coś jest nie tak z tym "sądem" clown.giftakże dziękuje za poradę i będę musiał szykować niestety więcej kasy.

A wiesz może ile takie sondy km wytrzymują? Jest jakaś zależność? Na necie pisali ze ok 150kkm. A czy to prawda ? czas pokaże. hmm.gif

o czy ta sąda jest dobra ?

Sonda z allegro ----Link

Napisano

> wiedziałem ze coś jest nie tak z tym "sądem" także dziękuje za poradę i będę musiał szykować

> niestety więcej kasy.

> A wiesz może ile takie sondy km wytrzymują? Jest jakaś zależność? Na necie pisali ze ok 150kkm. A

> czy to prawda ? czas pokaże.

nie ma reguły

ale jest naprawdę duża szansa, że szczątki takiej sondy nie zaczną Ci brzęczeć w wydechu np. po miesiącu ;-)

> o czy ta sąda jest dobra ?

uparty jesteś zlosnik.gifsonda zlosnik.gif

> Sonda z allegro ----Link

dobra o tyle, że to NGK/NTK

poza tym nie jestem pewien, czy Ty potrzebujesz 1-voltowej, sądzę, że nie

napisz najlepiej o którym silniku rozmawiamy, bo 1.6 16V jest więcej niż jeden ;-)

Napisano

> dobra o tyle, że to NGK/NTK

> poza tym nie jestem pewien, czy Ty potrzebujesz 1-voltowej, sądzę, że nie

> napisz najlepiej o którym silniku rozmawiamy, bo 1.6 16V jest więcej niż jeden ;-)

mój silnik to x16xel z 1999r. Asta g 1.6 16 V

Napisano

> mój silnik to x16xel z 1999r. Asta g 1.6 16 V

no masz, akurat kilka wątków niżej jest coś dla Ciebie: kliken

Napisano

A co sądzicie o sondzie marki Bosch

Dedykowana do mojej Asi x16xel (bosch 0 258 005 055) kosztuje ok 300zł.

Natomiast NGK ponad 400zł.

Z tego co słyszałem to opel fabrycznie montował bosch i siemens ? Także sprawa do analizy smile.gif270751858-jezyk.gif

Napisano

> A co sądzicie o sondzie marki Bosch

ja założyłem w zeszłym roku na jesieni boscha bo, jak piszesz, był o stówę

tańszy od ngk i jak do tej pory jest ok wink.gif

Napisano

> A co sądzicie o sondzie marki Bosch

> Dedykowana do mojej Asi x16xel (bosch 0 258 005 055) kosztuje ok 300zł.

> Natomiast NGK ponad 400zł.

> Z tego co słyszałem to opel fabrycznie montował bosch i siemens ? Także sprawa do analizy

http://www.e-ngk.pl/advanced_search_result.php?keywords=oza448-e49

tu masz chyba najtańszą NGK smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.