Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Focus 1.6 vs 1.8 vs. 2.0

Featured Replies

Napisano

heja

jestem na etapie przygotowywania się pod zakup samochodu zlosnik.gif

założenia to około 15 - 18 tysięcy

rocznikowo to chciałbym już wyhaczyć (jeśli oczywiście padnie na fokę) model po face liftingu (ten z nowszymi zderzakami) chyba od 2002 icon_rolleyes.gif

no i właśnie chciałem się was zapytać jak wygląda sprawa z wyżej wymienionymi silnikami.

oczywiście chodzi mi o awaryjność, spalanie, eksploatację, serwisowanie (jak często) i koszta z tym związane.

jakie są mocne i słabe punkty tych jednostek no i oczywiście wszelkie inne uwagi zlosnik.gif no i czy warto? zlosnik.gif

z góry dziękuję

Maciek

Napisano

W jakim nadwoziu ma byc ten silnik ? Mialem 1.8 kombi i uwazam, ze ten silnik to bylo absolutne minimum do sprawnego poruszania sie (zadne tam sciganie, nic z tego) ta buda. Silnik byl ok, skrzynka tez (przebieg 150kkm, zadnego brania oleju czy innych cudow na kiju). Z lektury FKP dowiedzialem sie, ze pali tyle samo co 1.6, a jezdzi jednak lepiej, z drugiej strony ludziska pisza, ze 2.0 pali tyle co 1.8 i jezdzi jeszcze lepiej - po takim czyms dochodzimy do wniosku, ze 2.0 pali tyle co 1.6 i jest niewiele wolniejszy od rakiety wink.gif 1.4 pomine milczeniem bo jakos nie przystaje mi do masy tego auta. 1,8 jest uwazany za dosyc niezawodny motorek, nie jest to zaden szal techniki, zwykle 16V, zadnych zmiennych faz, nawet gaz jest na linke, a nie elektroniczny. Co do mojego spalania to w trasie wahalo sie od 6.5 do 8 (6.5 to spokojna, normalna jazda w Irlandii, a 8 uzyskalem na trasie Irlandia->Polska, gdzie moglem sobie pofolgowac na odcinku w Niemczech). W miescie niestety auto wciaga juz wiecej, mi udawalo sie uzyskac jakies 10.5-12 (przy czym musze dodac, ze moja codzienna droga do pracy to bylo niecale 3km, wiec silnik sie nigdy nawet w pelni nie zagrzal). Slabym motywem auta bylo jedynie nadwozie - rdza to wielki przyjaciel Forda zlosnik.gif U mnie zle nie bylo (w Irlandii nie sola jezdzni, a zimy to praktycznie nie ma), zadnych purchli itp. itd., ale przyznam, ze widok zarudzonego Focusa nie jest niczym nadzwyczajnym - tak wiec to sobie dokladnie sprawdz (ponoc najczesciej na zgrzewach sie zaczyna). Co mi sie spapralo ? W zasadzie to nic - to co zmienilem wynikalo z eksploatacji (czesci w sumie byly tanie). Co w Foce mnie najbardziej wkurzalo ? Akustyka - jest dosyc glosny.

Napisano
  • Autor

interesuje mnie nadwozie hatchback ok.gif a najlepiej 3 drzwiowe zlosnik.gif wiem wiem, że to nie praktyczne, ale mi się podoba.

a jak jest z częstotliwością przeglądów?

o problemach z blachą niestety słyszałem ale jakoś się nie zrażam (w końcu zaczynałem od fiata zlosnik.gif )

a co do akustyki, myślę, że jestem przyzwyczajony, w yarisie wyciszenie wnętrza było na żenująco niskim poziomie, a wytrzymałem w tym aucie jakieś 150 tysięcy km zlosnik.gif

zastanawia mnie tylko wybór jednostki silnikowej, to znaczy, wiadomo, że od 1.6 już niedaleko do 1.8 a dodatkowe koniki kusza, a od 1.8 do 2.0 już też bliziutko zlosnik.gif boję się bym się tylko nie wkopał w jakieś megawielkie spalanie i megadrogie serwisowanie.

ciekawe czy inne podzespoły w wersji 2.0 (chociażby hamulce, elementy zawieszenia, rozrząd itp.) są takie same jak te użyte w wersji z silnikiem 1.6 icon_rolleyes.gif

Napisano

Przeglady (ten ze zmiana oleju) sa, z tego co pamietam, co 15kkm, rozrzad przy 150kkm (u mnie przy takim zmieniono, do tego doszlo sprzeglo - stan agonalny). Hamulce to trudno mi powiedziec, ja mialem rocznik 2000 i z tylu bebny, tam szczeki byly w miare ok, z przodu tarcze juz koncoweczka, wiec zmienili. Co do wymiaru tarcz to wedle ksiazki Haynes'a wszystkie Foki (z przed liftu, taka mialem i do tej kupilem sobie ksiazke), maja ten sam rozmiar tarczy z przodu, a jedynie z tylu maja bebny lub tarcze. Swoja droga hamulce takie sobie, ani zle, ani super - przecietne (pewnie te z tarczami z tylu lepiej hamuja).

Od siebie dodam, ze z 2 letniej przygody z Fokusem w sumie jestem zadowolony (to bylo niezle auto na krete irlandzkie drogi, zawias i prowadzenie sie naprawde jest klasa sama dla siebie). Jedyne co mi padlo to zlacze jednego z wentylatorow chlodnicy - nie dalo sie kupic samego zlacza to kupilem caly panel (2 wentyle i wiazki) na ebayu za 40E (uzywka oczywiscie). Duzy plus Foki to dostepnosc czesci, jest wszystko i jest w nadmiarze, latwo o nowe i o uzywane elementy.

Napisano

> Przeglady (ten ze zmiana oleju) sa, z tego co pamietam, co 15kkm, rozrzad przy 150kkm.

tam nie było łańcucha hmm.gif

1.8 duratec HE jest na łańcuchu

Napisano

Mialem przez jakies 50kkm i 2.5 roku foke 3dr z 1.8 115KM na pokladzie. Auto w zasadzie od nowosci, wiec nie moge nic powiedziec na temat dlugoterminowej eksploatacji.

1.8 daje rade i serdecznie polecam ten silnik. To w zasadzie troszke mniej rozwiercona jednostka 2.0 - tak wiec w gratisie dostajesz 'mocniejsze' sprzeglo i sporo osprzetu z 2.0. Oprocz skrzyni biegow, ktora 1.8 dzieli z 1.6 i zdaje sie 1.4.

1.8 to inna rodzina silnikow niz 1.6 i 1.4. Co do wspolnych elementow z 2.0 - zalezy od wyposazenia. Aczkolwiek u mnie z tylu i z przodu siedzialy tarcze, i z tego co pamietam identyczne jak w 2.0.

Zawias jest ten sam bez roznicy jaki silnik - to co zmienia zawias, to wersja - w PL zdaje sie Trend bylo obnizane -10/-15mm w stosunku do serii i jesli mnie pamiec nie myli, zawias byl dzielony z Focusem ST.

Mnie srednia ze wspomnianego przebiegu wyszla 8l/100km. Duzo czy malo? Obecna Vectra 1.8 140KM na podobnych trasach pali lekko mniej (srednia z 30kkm) okolo 7.9l/100km.

Jesli lubisz pocisnac, zastanow sie nad 2.0 bo 130KM to juz troszke inaczej jezdzi. 1.6 to rozsadne minimum, 1.8 to po prostu zloty srodek.

Mnie wkurzala troche skrzynia biegow, ale chyba nie ma auta, w ktorym nie wkurzalaby mnie. Zdaje sie, ze w foce, III potrafila przyhaczyc, jak sie z kims ganialem. Wsteczny lubil zazgrzytac, itp. itd.

Z moich doswiadczen mialem problem w 2 letnim aucie z przelacznikiem zespolonym wycieraczek, i malym wyciekiem chlodziwa - obie naprawy na gwarancji. No i wytarla mi sie skora po 40kkm na kierownicy

w jednym miejscu no.gif.

W porownaniu z tym, czy do tej pory jezdzilem, to jedno z fajniejszych aut. Niestety 3dr ma ta wade, ze ma wielkie drzwi i wysiadanie na ciasnym parkingu z auta to masakra.

Ja mialem lekko obnizony zawias, i chyba tylko Honda TypeR lepiej prowadzila mi sie od foki - uwazam, ze idealny balans miedzy miekkoscia, a sztwynoscia zawiasu. Na podobnych drogach, nie jestem w stanie robic tego, co foka (np. szybkie przeskakiwanie rond). Auto po prostu Cie slucha, jedzie tam gdzie chcesz. Wada - troche ciezko pracujace wspomaganie na parkingu (za to przy szybkiej jezdzie nie masz uczucia, ze kierownica nie laczy sie z kolami).

Jesli nie boli spalanie, bierz 2.0. Jesli sie boisz, bierz mniejszego brata 1.8 - bedzie Pan zadowolony cool.gif

Napisano

> tam nie było łańcucha

> 1.8 duratec HE jest na łańcuchu

Bo 1.8 w Foce to Zetec, a nie Duratec.

Napisano

> Wsteczny lubil zazgrzytac,

A czy przeczytales w instrukcji, ze pomiedzy wcisnieciem pedalu sprzegla, a wrzuceniem wstecznego nalezy odczekac 2 sekundy old.gifzlosnik.gif

Powaznie cos takiego jest, jak wrzucalem "klasycznie" to czasem faktycznie bylo zgrzytniecie, jak zaczalem stosowac te 2 sek. nie zdarzylo sie ani razu, ot taka ciekawostka zlosnik.gif

Napisano

> A czy przeczytales w instrukcji, ze pomiedzy wcisnieciem pedalu sprzegla, a wrzuceniem wstecznego

> nalezy odczekac 2 sekundy

Instrukcje to ja znam na pamiec, i od pamietnego SC kupionego w 1999 roku jest ten zapis o odczekaniu wink.gif.

> Powaznie cos takiego jest, jak wrzucalem "klasycznie" to czasem faktycznie bylo zgrzytniecie, jak

> zaczalem stosowac te 2 sek. nie zdarzylo sie ani razu, ot taka ciekawostka

Jeszcze nie mialem auta, w ktorym by mi wsteczny nie zgrzytal biglaugh.gif. Ale w foce jakos bardziej. I nie wazne, jak dlugo auto stalo - czasem nawet po nocnym postoju - jakos tak sie zeby ukladaly wink.gif

Napisano

> Instrukcje to ja znam na pamiec, i od pamietnego SC kupionego w 1999 roku jest ten zapis o

> odczekaniu .

ale wSC nie zgrzyta, a w fordach zgrzyta 270751858-jezyk.gif

> Jeszcze nie mialem auta, w ktorym by mi wsteczny nie zgrzytal . Ale w foce jakos bardziej. I nie

> wazne, jak dlugo auto stalo - czasem nawet po nocnym postoju - jakos tak sie zeby ukladaly

bo ford g* wort zlosnik.gif

Napisano

> Jeszcze nie mialem auta, w ktorym by mi wsteczny nie zgrzytal . Ale w foce jakos bardziej.

Kup mondeo mk3 z pierscieniem do wrzucania wsteka - wchodzi bez zgrzytu, nawet jak jedziesz powoli do przodu ok.gif

Napisano

nie wiem jak samo auto, ale silnik 1.8 Zetec jest taki sam jak w moim MK II. Mój ma ponad 150 tys. MIL nalotu i śmiga, nic go nie boli, nigdy nie zawiódł, przy trasie do PL -> 2000 km nawet mu brewka nie pykła... a jeździł kilka razy. Nie jest to demon prędkości bo w MK II buda troszkę waży ale dawał radę.

Co do 2.0 jak popatrzeć na dane fabryczne to 130 KM w Foce przyspiesza identycznie jak 145 KM w mondku MK III - a różnica w dynamice pomiędzy MK II i MK III jest spora. W spalaniu też hehe.gif

Wydaje mi się, że 1.8 spokojnie wystarczy, chyba, że 2.0 - podobna spala tyle co 1.8 a jeździ lepiej...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> ja mogę polecić tylko 2.0

> fajnie się zbiera a spalanie

dobra dobra zlosnik.gif dawaj jak to spalanie wychodzi zlosnik.gif

i przy okazji jak z serwisowaniem to znaczy ceny i dostępność części, jakieś bolączki poza blachą? na co zwrócić szczególną uwagę zlosnik.gif

Napisano

> dobra dobra dawaj jak to spalanie wychodzi

> i przy okazji jak z serwisowaniem to znaczy ceny i dostępność części, jakieś bolączki poza blachą?

> na co zwrócić szczególną uwagę

wiesz moja foczka 2.0 ma ciupkę więcej koników devil.gif ale mam blokadę prędkości oink.gif

jeśli chodzi o spalanie to przy spokojnej jeździe 80km/h to ok 7l mi spali tzn nie mam komputera tylko z moich obliczeń wychodzi, a po mieście jak się pociśnie to 12L łyka spokojnie, ostatnio wyczytałem że jadac 90km/h pali o 15% mniej niż 120km/h

a co do części i blachy ja wymieniłem tylko łączniki stabilizatorów i za parę dałem 140zł i wymieniam tylko olej regularnie, choć przymierzam się do wymiany paska z napinaczem od altka, przebieg mam 110kkm a rozrząd podobno 140km tak mi w serwisie powiedzieli więc się nie śpieszę, blacha się trzyma tylko przedni błotnik od kierowcy jedyna część która była malowana to przy łączeniu z progiem mi lakier odpadł nie widać tego ale muszę się tym zająć i próg bo lakiernik mi go prysnął i nie potrzebnie bo teraz farba się z niego łuszczy i też to muszę zrobić bo rdzy nie ma ale brzydko wygląda, ostatnio zaglądałem pod spód i nie widać nic niepokojącego, tak więc ja uważam że fordy a tym bardziej focus nie jest złym autem jak się dba i rozsądnie się go kupi wink.gif tylko szukaj z dobrym wyposażeniem wink.gif

i najlepiej 1.8 TDCI tego 115KM hehe clown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.