Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pytanie co to za dźwięk

Featured Replies

Napisano

Poszukałem i nie znalazłem, w ASO też nie wiedzą co to. A chodzi o takie jakby syczenie, lub jak to nazwał mój syn: "bzyczenie pszczół", które dochodzi z silnika. U mnie na jałowych obrotach słychać dwa dźwięki, cykanie wtrysków i ten właśnie dźwięk. Co charakterystyczne jest on tylko na puszczonym gazie, jak się choćby lekko wciśnie gaz, odrazu się wyłączą, ale nie że znika, czy zmienia to, czy też przechodzi w inny dźwięk, poprostu jakby ktoś go jakimś pstryczkiem wyłączył. Jak silnik wróci na te swoje 750 obr/min, mija pół sekundy i się znowu włącza to bzyczenie. W sumie to zawsze tak było, i mnie to nie dziwiło, aż do dziś kiedy to jade sobie, wentylacja na 2 biegu, więc coś tam szumi, a tu z silnika ten dźwięk, tylko strasznie głośny. Podjechałem pod dom, przegazowałem go trochę i przycichło, jeszcze raz trochę przygazówki, i wróciło do normy.

Pytanie: co wydaje ten dźwięk, wie ktoś. Bo to tak jakby altek, ale przecież działa cały czas, więc to nie objaw pęknięcia, bo by się nie "wyłączał". A brzmi to też podobnie jakby pasek lekko piszczał.

Piszcie jak macie jakieś pomysły, bo jutro chcę zdjąć pasek i zobaczyć jak bez altka będzie, więc co ewentualnie innego może być

Napisano

U mnie te pszczółki siedziały właśnie w altku, wysiedliłem je po zmianie elektrowni i wtedy okazało się skąd ten dźwięk. jeżeli test na ściągniecie paska podpowie ci ze to jest przyczyna to nie pociesze cię bo u mnie po 10.000 km altek zaczął kopcić i właśnie wtedy doszło do wymiany. Jeżeli jesteś czasowy i cierpliwy możesz odkręcić osłonę rozrządu i odpalić auto bez niej czy aby napinacz paska tak nie bzyczy sprawdź tez samą osłonę czy aby gdzieś jej nie przyciera. Pozdrowienia ...

Napisano
  • Autor

trochę dziś poszperali w aucie i na pewno to nie altek, stawiają na pompę wody, ewentualnie napinacz, a że trzeba i tak całość rozebrać, to i tak wszystko do wymiary. Dziwne jest tylko to, że od wymiany rozrządu (wraz z pompą ) minęło nie całe dwa lata i 20 tkm. No cóż, pompa to jakieś coś z firmy AD, bo tylko taka wtedy od ręki dostałem, teraz będzie lepsza.

Napisano

To sporo wytrzymała. Ja raz jeden i ostatni założyłem Harta, rozpadła się po 15000km w trasie, 800 km od domu.

Napisano
  • Autor

Odświeżam temat. Lekkie stuki raczej w okolicy rozrządu, raczej cykliczne, choć nie jest to stukanie zaworów ( nie te przerwy). Auto świeżo po wymianie rozrządu wraz z pompą ( świszczała i była lekko zjechana - firmy AD i wytrzymała tylko 20 tkm). Mechanik twierdzi żeby się nie przejmować, ale mnie to drażni i chcę to zlikwidować. Po odpaleniu z zimnego jest cicho i po chwili zaczyna stukać ( raczej jak by kołkiem stukać), gaszenie silnika nic nie daje. Czy to wina paska, rolki, czy może płyny chłodzącego, bo moje paraflu (niebieskie) na już dwa lata, a w ASO przy oględzinach pompy koleś powiedział że na pompą czasami w PII pomaga zalanie czerwonego paraflu. Póki co auto stygnie i czeka na wymianę płynu. Czy może z wydechu się coś niesie, ale leciutkie dodanie gazu (tak na 1000obr.) sprawia, że stukanie przyspiesza . rytm stukania mniej więcej taki | ***** ** ***** ** |. Silnik pracuje raczej normalnie, i nie rzuca nim za bardzo, A jaki ewentualnie może być efekt zawilgocenia cewki tych rejonów, bo pękł mi rozdzielacz na przewodzie spryskiwacze i płyn ni trochę to miejsce spsikał.

Napisano
może być luz na łączeniu korba - tłok to i sobie stuka, nie ma się co na razie przejmować, przecież nie będziesz robił przez to silnika, najszybsza w takim przypadku jest wymiana całego dołu
Napisano
luz osiowy wałka rozrządu , większość FIRE 8V tak ma , słyszalny zwłaszcza na rozgrzanym silniku ok.gif , niczemu to nie szkodzi ok.gif ... charakterystycznie stuka puk,puk,puk-puk,puk-puk,puk,puk takie głuche pukanie zlosnik.gifok.gif
Napisano

Przy okazji wymiany UPG dałem głowicę do sprawdzenia (planowanie, szczelność zaworów, wymiana uszczelniacza, przy kole pasowym). Po złożeniu słychać sykanie zaworów. Wcześniej (przez remontem) tego nie miałem, trochę to denerwujące, no ale jeżeli TTTM, to trudno.

Jeżeli jest jakiś sposób na to, to proszę o info, bo czeka mnie znowu zdejmowanie głowicy, to zająłbym się tym przy okazji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.