Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowa opona wyprodukowana 35 miesięcy temu - co to oznacza ?

Featured Replies

Napisano

Wg obowiązujących przepisów nie wolno sprzedawać nowych opon które są starsze niż 3 lata. Przyjmijmy, że kupuję oponę która była wyprodukowana 35 miesięcy temu. Jak długo można jeździć na takiej oponie ? Czemu te trzy lata są takie ważne ? Rozumię, że guma się starzeje, parcieje itp. ale wg prawa kupiłem oponę pełnowartościową. Z drugiej zaś strony ta opona za miesiąc powinna być wycofana ze sprzedaży, więc jaki jest okres "życia" opony, do ilu lat ona może być jeszcze użytkowana ?

Z góry mówię że na razie są to rozważania czysto teoretyczne i wynikają z tego, że zamówiłem opony w sklepie internetowym i może zdarzyć się taka sytuacja, że przywiozą mi opony które mają już 35 miesięcy.

Napisano

>Jak długo można jeździć

> na takiej oponie ? Czemu te trzy lata są takie ważne ? Rozumię, że guma się starzeje, parcieje

> itp. ale wg prawa kupiłem oponę pełnowartościową. Z drugiej zaś strony ta opona za miesiąc

> powinna być wycofana ze sprzedaży, więc jaki jest okres "życia" opony, do ilu lat ona może być

> jeszcze użytkowana ?

Ja osobiscie stosuje praktyke, ze opony mam max 6-letnie. Po okresie 6 lat od daty produkcji wyrzucam lub utyliuzje w bardziej efektowny sposob i takie same zalecenia przekazuje swoim klientom.

> Z góry mówię że na razie są to rozważania czysto teoretyczne i wynikają z tego, że zamówiłem opony

> w sklepie internetowym i może zdarzyć się taka sytuacja, że przywiozą mi opony które mają już

> 35 miesięcy.

Z reguly w sklepach internetowych jest zaznaczone gdy opona jest juz z zeszlego roku. Ja gdy w takim sklepie zamawiam w polu uwagi wpisuje, ze nie chce opon starszych niz DOT XXXX. Zawsze dziala- raz nawet dzwonili, ze maja strasze i czy wysylac czy poczekam dluzej ok.gif

Napisano

> Z drugiej zaś strony ta opona za miesiąc

> powinna być wycofana ze sprzedaży, więc jaki jest okres "życia" opony, do ilu lat ona może być

> jeszcze użytkowana ?

Opona, która ma 3 lata nie może być sprzedawana jako nowa. Nie oznacza to, że taka opona nie może być sprzedawana. Przy sprzedaży musi byc wyraźnie zaznaczone, że opona posiada ponad 3 lata. Producent nie udziela na taka opone gwarancji lub udziela jej w ograniczonym zakresie.Użytkowanie takiej opony przez okres następnych 3 lat nie jest specjalnie uwarunowane. Zaleca sie tylko systematyczną kontrolę ogumienia.

Napisano

> Wg obowiązujących przepisów nie wolno sprzedawać nowych opon które są starsze niż 3 lata.

Blad, albo raczej niescislosc. Oczywiscie, ze wolno, nalezy jedynie poinformowac o tym konsumenta. Opona taka z prawnego punktu widzenia nie jest nowa, nie obejmuje jej pelna gwarancja producenta ale moze byc normalnie sprzedawana.

> Przyjmijmy, że kupuję oponę która była wyprodukowana 35 miesięcy temu. Jak długo można jeździć

> na takiej oponie ? Czemu te trzy lata są takie ważne ? Rozumię, że guma się starzeje, parcieje

> itp. ale wg prawa kupiłem oponę pełnowartościową. Z drugiej zaś strony ta opona za miesiąc

> jeszcze użytkowana ?

3 lata to tak naprawde umowny okres, jak to czesto z prawem bywa. Jesli kupiles opone 35-miesieczna (czyli prawnie pelnowartosciowa) to objeta jest ona pelna gwarancja od momentu kupna.

Czy cos moze byc z ta opona nie tak? Oczywiscie moze, ale tak naprawde najwiecej zalezy od sposobu przechowania - jesli kupiles porzadnie przechowywana 30-miesieczna to moze byc ona wiele lepsza niz polroczna, ktora jakis handlarz trzymal np. w zimnej, wilgotnej szopie...albo np. nie zabezpieczyl przed sloncem.

> Z góry mówię że na razie są to rozważania czysto teoretyczne i wynikają z tego, że zamówiłem opony

> w sklepie internetowym i może zdarzyć się taka sytuacja, że przywiozą mi opony które mają już

> 35 miesięcy.

Zaznaczaj w zamowieniu, ze nie zyczysz sobie opon starszych niz ilestam. Porzadne sklepy to respektuja.

Napisano

> Opona, która ma 3 lata nie może być sprzedawana jako nowa. Nie oznacza to, że taka opona nie może

> być sprzedawana. Przy sprzedaży musi byc wyraźnie zaznaczone, że opona posiada ponad 3 lata.

> Producent nie udziela na taka opone gwarancji lub udziela jej w ograniczonym

> zakresie.Użytkowanie takiej opony przez okres następnych 3 lat nie jest specjalnie

> uwarunowane. Zaleca sie tylko systematyczną kontrolę ogumienia.

a niemczech mozna sprzedac 5 letnia opone jako nowa.

dlaczego zatem twierdzisz ze u nas 3 letniej tak nie mozna?

Napisano

Teoretycznie nie powinno się nic złego dziać.

Jak zużyjesz je powiedzmy w 3 lata to ok.

Gorzej jak będziesz chciał mieć na 5-6 lat, to wtedy wiek opony to będzie 8-9 lat, więc już guma będzie sparciała, twarda i nie bedzie trzymać jak trzeba.

Inna sprawa, że za 35-cio miesięczną opone powinieneś dostać już spry rabat.

Ja jak kupuje to pytam zawsze o date produkcji i zawasze dostaje maks rok po dacie produkcji.

Napisano

> a niemczech mozna sprzedac 5 letnia opone jako nowa.

> dlaczego zatem twierdzisz ze u nas 3 letniej tak nie mozna?

Bo tak mówi polsie prawo, a przynajmniej jakimś parafgrafem podpierają się nasi sprzedawcy.

Napisano

> Bo tak mówi polsie prawo, a przynajmniej jakimś parafgrafem podpierają się nasi sprzedawcy.

jakim paragrafem wlasnie pytam smile.gif??

autor twierdzi ze 3 lata. kolega ktoremu odpowiadam, ze nie

Napisano

> link do normy

dzieki smile.gif

Napisano

> a niemczech mozna sprzedac 5 letnia opone jako nowa.

I dlatego na allegro jest pelno tanich funkiel-nowka opon. Problem jedynie jak sprawdzisz date produkcji grinser006.gifgrinser006.gif Bo sprzedac jako nowa to oni prawnie moga ale raczej tylko dajac MEGA znizki...i najczesciej zagranicznym handlarzom, bo w DE malo kto chce 5-letnie kapcie.

Napisano

> I dlatego na allegro jest pelno tanich funkiel-nowka opon. Problem jedynie jak sprawdzisz date

> produkcji Bo sprzedac jako nowa to oni prawnie moga ale raczej tylko dajac MEGA znizki...i

> najczesciej zagranicznym handlarzom, bo w DE malo kto chce 5-letnie kapcie.

to juz inna kwestia smile.gif bardziej chodzilo mi o "nieomylność" regulacji unijnych smile.gif realia rynkowe są jakie są smile.gif

ale jak widac po polskim rynku - opony starsze niż 12-18 mcy są już wyprzedawane z poważnymi abatami. także nie ma tutaj specjalnie problemu, a kto da sobie wcisnąć stary produkt - jego problem.

Napisano

> to juz inna kwestia bardziej chodzilo mi o "nieomylność" regulacji unijnych

Heh...regulacje unijne...to jest dopiero inna kwestia grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.