Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

SC 1.2 16V i chłodzenie...

Featured Replies

Napisano

Witam Wszystkich.

Mój problem zaczął się we środę kiedy to wentylator w moim SC spalił się, za sprawą bezpiecznika 60A (tym za aku). Miałem kupiony regenerowany wentylator i fachman powiedział, że wsadził mi zamiast 30A - 60A i że będzie OK. Za sprawą uszkodzenia wentylatora - może się zatarł cholera go wie, bezpiecznik nie spalił się i podejrzewam, że jakieś napięcie czy coś poszło na włącznik wentylatora - ten wkręcany w chłodnicy (lecz o tym przekonałem się dwa dni później). W piątek z nowym już wentylatorem z CC jechałme przez miasto w korku i jako, że włącznik wentylatora był uszkodzony nie włączył mi się wentylator. Woda mi się zagotowała, rozsadziła korek i tyle było po mojej jeździe.

Uszkodzeniu uległa chłodnica ( i tak wcześniej kapała) no i w końcu wyczaiłem że uszkodzony mam włącznik wentylatora. W domu wymieniłem chłodnicę na nową i kupiłem owy włącznik wentylatora wkręcany do niej. Za włącznik dałem ok 30 zl (nie ori). Układ zalany, odpowietrzony i nigdzie nie cieknie. Jadę i po jakimś czasie w upale (czy w korku) załącza mi się wentylator.... i pracuje tak przez kilkanaście minut (mimo, że korek zbiorniczka da się odkręcić, woda nie jest jakaś niewiadomo jak gorąca. Na pewno jest schłodzona do właściwej bezpiecznej temp) Po zatrzymaniu i wyłączeniu auta, wentylator pracuje jeszcze przez kilka dobrych minut. Wymieniłem ten włącznik wentylatora w sklepie na drugi i to samo. Już nie chce mi się zlewać kolejny raz płynu i od nowa kombinować z czujnikami

Powiedzcie mi... czy to normalne zjawisko dla 16V? Czy to gdzie indziej pies pogrzebany? Irytuje mnie ta jazda przez miasto z włączonym non stop wentylatorem. W 900 załączał mi się częściej ale na krócej.

Zamówiłem już wskaźnik temp wody i będę mógł monitorować w jakich temperaturach się dzieją te cyrki z wiatrakiem..

POZDRAWIAM, Verchi

Napisano

> Witam Wszystkich.

> Mój problem zaczął się we środę kiedy to wentylator w moim SC spalił się, za sprawą bezpiecznika

> 60A (tym za aku). Miałem kupiony regenerowany wentylator i fachman powiedział, że wsadził mi

> zamiast 30A - 60A i że będzie OK. Za sprawą uszkodzenia wentylatora - może się zatarł cholera

> go wie, bezpiecznik nie spalił się i podejrzewam, że jakieś napięcie czy coś poszło na

> włącznik wentylatora - ten wkręcany w chłodnicy (lecz o tym przekonałem się dwa dni później).

> W piątek z nowym już wentylatorem z CC jechałme przez miasto w korku i jako, że włącznik

> wentylatora był uszkodzony nie włączył mi się wentylator. Woda mi się zagotowała, rozsadziła

> korek i tyle było po mojej jeździe.

> Uszkodzeniu uległa chłodnica ( i tak wcześniej kapała) no i w końcu wyczaiłem że uszkodzony mam

> włącznik wentylatora. W domu wymieniłem chłodnicę na nową i kupiłem owy włącznik wentylatora

> wkręcany do niej. Za włącznik dałem ok 30 zl (nie ori). Układ zalany, odpowietrzony i nigdzie

> nie cieknie. Jadę i po jakimś czasie w upale (czy w korku) załącza mi się wentylator.... i

> pracuje tak przez kilkanaście minut (mimo, że korek zbiorniczka da się odkręcić, woda nie jest

> jakaś niewiadomo jak gorąca. Na pewno jest schłodzona do właściwej bezpiecznej temp) Po

> zatrzymaniu i wyłączeniu auta, wentylator pracuje jeszcze przez kilka dobrych minut.

> Wymieniłem ten włącznik wentylatora w sklepie na drugi i to samo. Już nie chce mi się zlewać

> kolejny raz płynu i od nowa kombinować z czujnikami

> Powiedzcie mi... czy to normalne zjawisko dla 16V? Czy to gdzie indziej pies pogrzebany? Irytuje

> mnie ta jazda przez miasto z włączonym non stop wentylatorem. W 900 załączał mi się częściej

> ale na krócej.

> Zamówiłem już wskaźnik temp wody i będę mógł monitorować w jakich temperaturach się dzieją te cyrki

> z wiatrakiem..

> POZDRAWIAM, Verchi

sprawdz termostat, uszczelka pod glowica okey ??

Napisano

Ja tak miałem w moim 1.1 że mi sie co chwila właczał wentyl, teraz na 1.2 to szczerze mówiąc włącza mi sie tylko w korkach jak sie temp podnosi powyzej 85 stopni, a tak to mam w trasie prawie 70 w mieście 80 w korkach ok 90. A wentyl jak chodzi i zgasze auto to bedzie chodził dalej, wtedy jak odpalisz i chwile pochodzi to sie wyłączy.

Napisano

> sprawdz termostat, uszczelka pod glowica okey ??

problem pojawił się po wymianie wentylatora i włącznika , po zgaszeniu terz nie chce rozłączyć , według mnie to jednak włącznik

Napisano

> problem pojawił się po wymianie wentylatora i włącznika , po zgaszeniu terz nie chce rozłączyć ,

> według mnie to jednak włącznik

Ale moze tak być ze po zgaszeniu auta wentylator chodzi, ja tak miałem w 1.1 i mam teraz, wentyl chłodzi ale tylko chłodnice, i nie ma obiegu jak silnik nie pracuje, Zanim czujnik ostygnie to będzie chodził, jak sie odpali auto i moment pochodzi to wyłączy wentylator.

Napisano

> Ale moze tak być ze po zgaszeniu auta wentylator chodzi, ja tak miałem w 1.1 i mam teraz, wentyl

> chłodzi ale tylko chłodnice, i nie ma obiegu jak silnik nie pracuje, Zanim czujnik ostygnie to

> będzie chodził, jak sie odpali auto i moment pochodzi to wyłączy wentylator.

no tak ale po 2-3minutach się wyłączy a jak chodzi 10 minut ?

Napisano

> Witam Wszystkich.

> Mój problem zaczął się we środę kiedy to wentylator w moim SC spalił się, za sprawą bezpiecznika

> 60A (tym za aku). Miałem kupiony regenerowany wentylator i fachman powiedział, że wsadził mi

> zamiast 30A - 60A i że będzie OK. Za sprawą uszkodzenia wentylatora - może się zatarł cholera

> go wie, bezpiecznik nie spalił się i podejrzewam, że jakieś napięcie czy coś poszło na

> włącznik wentylatora - ten wkręcany w chłodnicy (lecz o tym przekonałem się dwa dni później).

> W piątek z nowym już wentylatorem z CC jechałme przez miasto w korku i jako, że włącznik

> wentylatora był uszkodzony nie włączył mi się wentylator. Woda mi się zagotowała, rozsadziła

> korek i tyle było po mojej jeździe.

> Uszkodzeniu uległa chłodnica ( i tak wcześniej kapała) no i w końcu wyczaiłem że uszkodzony mam

> włącznik wentylatora. W domu wymieniłem chłodnicę na nową i kupiłem owy włącznik wentylatora

> wkręcany do niej. Za włącznik dałem ok 30 zl (nie ori). Układ zalany, odpowietrzony i nigdzie

> nie cieknie. Jadę i po jakimś czasie w upale (czy w korku) załącza mi się wentylator.... i

> pracuje tak przez kilkanaście minut (mimo, że korek zbiorniczka da się odkręcić, woda nie jest

> jakaś niewiadomo jak gorąca. Na pewno jest schłodzona do właściwej bezpiecznej temp) Po

> zatrzymaniu i wyłączeniu auta, wentylator pracuje jeszcze przez kilka dobrych minut.

> Wymieniłem ten włącznik wentylatora w sklepie na drugi i to samo. Już nie chce mi się zlewać

> kolejny raz płynu i od nowa kombinować z czujnikami

> Powiedzcie mi... czy to normalne zjawisko dla 16V? Czy to gdzie indziej pies pogrzebany? Irytuje

> mnie ta jazda przez miasto z włączonym non stop wentylatorem. W 900 załączał mi się częściej

> ale na krócej.

> Zamówiłem już wskaźnik temp wody i będę mógł monitorować w jakich temperaturach się dzieją te cyrki

> z wiatrakiem..

> POZDRAWIAM, Verchi

To, ze wentyl po zgaszeniu pracuje jeszcze troche czasu to normalne zjawisko. Gasisz silnik wiec pompa wody nie pracuje, "woda" stoi w bloku i kanalach wodnych, odbiera cieplo z nagrzanego silnika. Nie przechodzi przez chlodnice i nie jest chlodzona. Do czujnika "dociera" cieplejsza ciecz i powoduje, ze jeszcze przez jakis czas wentyl bedzie pracowal zanim silnik sam sie nie schlodzi.

Czasem temp podczas jazdy i przyjazdu pod np dom ma 80 ale gaszac silnik po krotkim czasie wentyl sie zalacza. Jesli po "jakims" czasie sie wylacza to wszystko OK a to, ze ciut dluzej to trwa to moze byc spowodowane plynem ktory ma gorsze wlasciwosci odbierania i oddawania ciepla......

Wg mnie warto zainwestowac we wskaznik temp i wtedy bedziesz wiedzial jaka temp panuje w ukladzie.

Napisano
  • Autor

Nie no chłopaki to, że wentylator czasami działa po wyłączeniu zapłonu to ja wiem. Rzecz normalna, tylko kiedy on kręci z 5 min co najmniej po wyłączeniu zapłonu? I tak jak napisałem w trakcie jazdy jak się włączy na mieście to trudno żeby się wyłączył. UPG to raczej nie. Silnika nie zagotowałem jakoś hardcore'owo a cały silnik dopiero był robiony SWAP itd. Nic z niego nie cieknie. Mam zalane petrygo i ZERO wycieków. Czujnik to pozostaje kupic Ricambi Originali...

Napisano

zainwestuj w wskaznik temp wink.gif

Napisano
  • Autor

> zainwestuj w wskaznik temp

Już dziś zamówiony. Na tygodniu będzie zeby.GIF

Napisano

jak dla mnie to taki urok mocniejszego silnika, który jest upchnięty w małej komorze silnika i produkuje sporo ciepła podczas swojej pracy. U mnie też siedzi 16v, mam wskaźnik temperatury na desce i teraz jak zrobiło się cieplej to widzę że seryjna chłodnica ma spore problemy z oddawaniem ciepła. Postanowiłem zamontować manualne włączanie wentyla. Jeżdżąc po mieście przy temp. otoczenia 20 > wentyl pracuje praktycznie cały czas żeby utrzymac normalną temp. motorowni. A silnik i układ chłodzenia mam zdrowe (nowa chłodnica z wentylem i włącznikiem ori). Wiec chyba musisz się do tego przyzwyczaic w okresie wiosenno/letnim. TTTM (Ten Typ Tak Ma) zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> jak dla mnie to taki urok mocniejszego silnika, który jest upchnięty w małej komorze silnika i

> produkuje sporo ciepła podczas swojej pracy. U mnie też siedzi 16v, mam wskaźnik temperatury

> na desce i teraz jak zrobiło się cieplej to widzę że seryjna chłodnica ma spore problemy z

> oddawaniem ciepła. Postanowiłem zamontować manualne włączanie wentyla. Jeżdżąc po mieście

> przy temp. otoczenia 20 > wentyl pracuje praktycznie cały czas żeby utrzymac normalną temp.

> motorowni. A silnik i układ chłodzenia mam zdrowe (nowa chłodnica z wentylem i włącznikiem

> ori). Wiec chyba musisz się do tego przyzwyczaic w okresie wiosenno/letnim. TTTM (Ten Typ Tak

> Ma)

270751858-jezyk.gif ja rozumiem zeby.GIF ale dziś został całkowicie zdyskwalifikowany włącznik wentylatora. Dlaczego? Włącza się za późno i wyłącza też za późno. Wentylator załącza się wg mnie na krótko przed krytyczną temp wody. Wtedy to już jest dla niego wyzwanie żeby to schłodzić. Poza tym po wyłączeniu zapłonu wentylator pracuje ok 7 minut - chłodnica zaś jest już zimna po max 2. Wkładałem rękę i badałem sprawę.... zimna chłodnica a wentylator ciągle pracuje.. jutro wstawiam oryginalny włącznik.

Napisano

A ja mam takie pytanko w cc wentylator mi chodzi po wyłaczeniu stacyjki a w sc spi z 2000r już nie, pozatym polecam wentylatory i chlodnice mpi, napewno 16 mniej mi sie gzeje niż 8. A czujnikow są różne modele w podobach jedne sie właczają na dlugo inne często ale krótko. pozdro

Napisano
  • Autor

Problem rozwiązany. Piszę to dla potomnych:)

Wymieniony został włącznik wentylatora chłodnicy na Ricambi Originali - taki z zieloną oprawką gniazda na wtyczkę sygnałową. Działa wyśmienicie i załącza się teraz częściej w korkach ale za to na chwilę - tak jak fabryka to wymyśliła.

Pozdrawiam Wszystkich i dziękuję za wszelkie sugestie i propozycje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.