Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowe tarcze i prawie nowe klocki?

Featured Replies

Napisano

Witajcie

Będę wymieniał na dniach tarcze z przodu auta, ponieważ te które założyłem niestety chyba były jakieś marnej jakości. Już raz je przetaczałem i znów się zwichrowały przez niespełna 7 miesięcy.

Pytanie mam następujące. Czy do nowych tarcz mogę założyć klocki które mam obecnie po ich uprzednim przeszlifowaniu na kamieniu? Ich zużycie jest minimalne, jeździły z felernymi tarczami od października i są w stanie badzo dobrym, równomiernie nieznacznie zużyte.

Czy jednak wybrać wariant nr 2 i kupić nowe klocki, a te które mam obecnie rzucić w kąt i założyć jak się już zużyją te nowe za ileś tys. km?

Koszt nowych klocków w zasadzie niewielki, ale talarów już mało w tym miesiącu Jeżeli jednak będzie zagrożenie zniszczenia tarcz to poświęcę te sto pare zł. zlosnik.gif

Praktykował już tak ktoś?

Tarcze to ATE, zwykłe nie power diski.

Ewentualnie jakie klocki do tego polecicie jak już mam je kupować.

Pozdrawiam

Napisano

Ponoć nie powinno się tak robić, można założyć nowe klocki do używanych tarcz, ale nigdy nowe tarcze do używanych klocków.

Napisano
  • Autor

> Klocki mogą zostać, same się dotrą do równej powierzchni

> a co do tarcz to najlpesze oryginały

wygrzebałem gdzieś w sieci, że VW na pierwszy montaż daje graty ATE, więc zdecydowałem się na ATE zlosnik.gif

W serwisie za ori tarcze chcieli ponad 400 zł za 2 szt, ATE kupiłem w sumie za 300 zł, więc na klocki jest jakby coś smile.gif

tylko dalej nie wiem co z tymi klockami zrobić, czy nie zajadę tarcz

Napisano

> Witajcie

mozesz tak zrobic, ale ryzykujesz ze "nierownosci" z klockow wyrzeźbią nierówno nowe tarcze - stąd odradza się takie praktyki.

Napisano

wymieniałęm klocki z tarczami na nowe w poprzednim aucie, po pojeżdzeniu ok 2 miesiecy zdecydowałem, ze tarcze biją i wymieniłem na inne, klocki zostały, były praktycznie nowe. Nic sie nie stało, auto jezdziło i hamowało jak należy. klocki to były Juridy za 230 PLN

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim za informacje i rady.

Zdecydowałem się na nowe Textary jednak.

Te klocki które mam obecnie zdejmę i założę przy najbliższej wymianie.

Pozdrawiam

Napisano

> mozesz tak zrobic, ale ryzykujesz ze "nierownosci" z klockow wyrzeźbią nierówno nowe tarcze - stąd

> odradza się takie praktyki.

to chyba żart ? ? ? ?

to chyba w klockach musiała by być wyrwa z pół centymetra i na małej szerokości

Napisano

> to chyba żart ? ? ? ?

nie, calkiem powaznie.

> to chyba w klockach musiała by być wyrwa z pół centymetra i na małej szerokości

nieprawda... zauwaz ze jak klocek bedzie mial np 1 mm rowek. dowolnej szerokosci, to ta część tarczy ktora pod nim nie pracuje -> natychmiast rdzewieje.

zwroc uwage jak w deszczowej pogodzie wygladaja tarcze auta ktore stoi raptem 2-3 dni nieruszane - wtedy jak jedziesz takim autem - to pierwsze 2 mocne hamowania słyszysz ze tarcze sa "brudne" i klocki je czyszczą z rdzy... a teraz dodaj do tego sytuacje, ze kawalek tarczy nie jest czyszczony przez klocek. przez np kilka tygodni.

innej przyczyny poza powyzsza dla wymiany klockow razem z tarcza nie ma i stad to "zalecenie" (co nie oznacza ze nie mozna sprobowac)

Napisano
  • Autor

Jestem po wymianie tarcz i klocków.

Czy ciemno brązowo i może ciemno-fioletowy odcień tarcz niewiem.gif, oznacza ich przegrzanie? To jest bardziej odcień brązu, tarcze są ciemne a nie ładnie wypolerowane jak nowe lub równomiernie zużyte.

Bo nie wiem co o nich sądzić. Czytałem, że tarcze powinny być fioletowe zdaje się i to jest oznaka ich przegrzania.

I pytanie nr 2: Gdyby one jednak były przegrzane to czy mogę klocki które były na tych tarczach kiedyś założyć przy następnej wymianie, bo ich zużycie jest znikome.

Napisano

> Witajcie

> Będę wymieniał na dniach tarcze z przodu auta, ponieważ te które założyłem niestety chyba były

> jakieś marnej jakości.

Miałem tak samo, wymieniłem stare tarcze, potem delikatnie pojeździłem i teraz jest ok.

Napisano
  • Autor

> nie, calkiem powaznie.

> nieprawda... zauwaz ze jak klocek bedzie mial np 1 mm rowek. dowolnej szerokosci, to ta część

> tarczy ktora pod nim nie pracuje -

> zwroc uwage jak w deszczowej pogodzie wygladaja tarcze auta ktore stoi raptem 2-3 dni nieruszane -

> wtedy jak jedziesz takim autem - to pierwsze 2 mocne hamowania słyszysz ze tarcze sa "brudne"

> i klocki je czyszczą z rdzy... a teraz dodaj do tego sytuacje, ze kawalek tarczy nie jest

> czyszczony przez klocek. przez np kilka tygodni.

> innej przyczyny poza powyzsza dla wymiany klockow razem z tarcza nie ma i stad to "zalecenie" (co

> nie oznacza ze nie mozna sprobowac)

Coś chyba musi być na rzeczy, bo jak kupiłem auto i zakładałem nowe tarcze i klocki, to stara tarcza od wewnątrz miała na połowie swoiej powierzchni warstwę rudej tak z 1 cm a druga część tarczy była normalnie wytarta. Zewnętrza część tarczy była ok.

Tak samo wewnętrzny klocek, zużyty był do połowy.

Napisano

> Coś chyba musi być na rzeczy, bo jak kupiłem auto i zakładałem nowe tarcze i klocki, to stara

> tarcza od wewnątrz miała na połowie swoiej powierzchni warstwę rudej tak z 1 cm a druga część

> tarczy była normalnie wytarta. Zewnętrza część tarczy była ok.

> Tak samo wewnętrzny klocek, zużyty był do połowy.

Czy przy wymianie wyczyściłeś sworznie od jarzma zacisków? bo to mogło być przyczyną że klocek nie równo brał i tak tarcze zostały zużyte a nie inaczej.

Co do używanych klocków, do nowych tarcz to IMO spokojnie można jeżeli klocki są w dobrym stanie i jest jeszcze dużo materiału ciernego.

Wystarczy taki klocek przytrzeć równo celem wyrównania na papierze ściernym, bardzo łatwo się zbiera, takie klocki będą jak nowe, spokojnie można przybrać jeszcze trochę po zrównaniu klocka, aby zebrać ewentualne "zeszklenie" klocka, będzie brał zdecydowanie lepiej.

Ja co roku lub dwa razy do roku czyszczę hamulce z przodu (przed sezonem zimowym i po) bo zapiekają się sworznie jarzma, zawsze przecieram klocek na papierze ściernym, po takim zabiegu i już po kilku hamowaniach (aby klocki się dotarły, ułożyły do tarczy) hamulce mam jak nowe.

pzdr.

Napisano
  • Autor

> Czy przy wymianie wyczyściłeś sworznie od jarzma zacisków? bo to mogło być przyczyną że klocek nie

> równo brał i tak tarcze zostały zużyte a nie inaczej.

> Co do używanych klocków, do nowych tarcz to IMO spokojnie można jeżeli klocki są w dobrym stanie i

> jest jeszcze dużo materiału ciernego.

> Wystarczy taki klocek przytrzeć równo celem wyrównania na papierze ściernym, bardzo łatwo się

> zbiera, takie klocki będą jak nowe, spokojnie można przybrać jeszcze trochę po zrównaniu

> klocka, aby zebrać ewentualne "zeszklenie" klocka, będzie brał zdecydowanie lepiej.

> Ja co roku lub dwa razy do roku czyszczę hamulce z przodu (przed sezonem zimowym i po) bo zapiekają

> się sworznie jarzma, zawsze przecieram klocek na papierze ściernym, po takim zabiegu i już po

> kilku hamowaniach (aby klocki się dotarły, ułożyły do tarczy) hamulce mam jak nowe.

> pzdr.

Wszystko wyczyściłem. Co do starych klocków, to jednak wymieniłem na nowe do nowych tarcz, a stare wykorzystam przy następnej wymianie.

Napisano

> to chyba żart ? ? ? ?

> to chyba w klockach musiała by być wyrwa z pół centymetra i na małej szerokości

No wlasnie od kiedy klocki sa twardsze od metalu, bzdury,klocki zawsze sie ukladaja do tarcz wiec nie warto ich wymieniac jesli sa dobre

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.