Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pierwszeństwo -kolejny odcinek

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> Tu jest pies pogrzebany...

Ale narobiłem tym postem wink.gif Napisałem go po to by zobaczyć jaka będzie reakcja na prostą sytuację na drodze. I widzę,że oprócz tych kierowców ze skrzyżowania jest więcej osób,dla których znaki i poruszanie się po drodze to czarna magia NIESTETY frown.gif

Można wywnioskować,że faktycznie co poniektórzy prawo jazdy mają kupione.

Napisano

> 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną

> ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca

> w lewo - także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.

> Bo tak jak próbuję tu wpoić m.in. panu "kiełbasie" vel "flaszka" alias "portier" przy skrzyżowaniu

> regulowanym znakami to one mają pierszeństwo przez zasadami ogólnymi (PR).

Już mi waśc nic nie wpajaj - tylko przeczytaj raz jeszcze to co sam powyżej zamieściłeś i podejmij próbe prawidłowej interpretacji.

> Sytuacja ze znakiem:

> jest równoznaczna z sytuacją ze znakiem

> i znakiem

Niestety nie jest równoznaczna - a dlaczego - tak samo jak nie jest równoznaczny np znak A6b i znak A6d lub A11 i A11a choć wyglądają podobnie a oznaczają co innego i maja rózne zastosowania

> Wyznaczony na znakach przebieg drogi z pierszeństwem pokazuje kto - łopatologicznie rzecz ujmując -

> jedzie "prosto" a kto skręca w lewo i musi mu ustąpić.

> Zasada jest jedna i niezmienna: najpierw znaki a potem przepisy ogólne.

Jedyne co Cię tłumaczy to to że nie rozpoznajesz która strona jest prawa a która lewa.

I maskując tą niemożność wymyślasz jakieś cudowne metody

Proszę cię ponownie - zamieść link do jakiejkolwiek interpretacji KRD na sposób który tu wykładasz

Bo narazie to atakujesz inwektywami ale prostego linku nie widze

Napisano

> Quote:

> Art. 25.

> 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną

> ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca

> w lewo - także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.

> Tu jest pies pogrzebany. Już ktoś to napisał, ale powtórzę - dobrze że dywagujemy dlaczego? a nie

> kto? ma pieszeństwo.

> W przypadku oznakowania drogi tak jak w 1 poście zastosowanie ma wytłuszczona część art. 25 a nie

> część dot. PR.

> Dlaczego?

> Bo tak jak próbuję tu wpoić m.in. panu "kiełbasie" vel "flaszka" alias "portier" przy skrzyżowaniu

> regulowanym znakami to one mają pierszeństwo przez zasadami ogólnymi (PR).

> Sytuacja ze znakiem:

> jest równoznaczna z sytuacją ze znakiem

> i znakiem

> Wyznaczony na znakach przebieg drogi z pierszeństwem pokazuje kto - łopatologicznie rzecz ujmując -

> jedzie "prosto" a kto skręca w lewo i musi mu ustąpić.

> Zasada jest jedna i niezmienna: najpierw znaki a potem przepisy ogólne.

Tak jak mowisz no ale do ludzi to nie dociera ze napierw na znaki sie patrzy.

Napisano

> "Prostowanie drogi" jest jak widzisz w cudzysłowie i nie jest zasadą, której autorstwo chcesz mi

> przypisać.

> Wyrwałeś to z kontekstu i zrobiłeś maksymę każdego swojego postu - wróć do posta w którym użyłem

> tego zwrotu w "" i zamiast się wydurniać postaraj się go zrozumieć.

Cudzysłów zamieściłem ja - w twoich postach pojęcie "prostowania drogi" było bez niego czyli na poważnie

> Zrób wszystkim przysługę i powtórz sobie hierarchię dot. znaków, sygnałów i policjantów bo zaczynam

> się zastanawiać czy te lansowane przez ciebie "pińćset i flaszka dla portiera" to przypadkiem

> nie twoja metoda uzyskania prawa jazdy.

> Jak w końcu pojmiesz hierarchię to możemy wrócić do dyskusji.

Nie rzucaj inwektywwami tylko zamieść link do komentarza do KRD który tłumaczy interpretację tabliczki dodatkowej w przedstawiony przez Ciebie sposób

Bo na razie brniesz bez żadnego merytorycznego odniesienia

Jeśli tak piętnujesz chamstwo, niekonsekwencję i głupotę - zgodnie z danymi z hobby - narzucając swoją błędną interpretację innym i obrażając ich ( i to nie tylko mnie ) to faktycznie nie ma o czym dalej prowadzić dyskusji

Napisano

> Tak jak mowisz no ale do ludzi to nie dociera ze napierw na znaki sie patrzy.

Oczywiście że się na znaki patrzy - ale jak widac każdy interpretuje je mniej lub bardziej odjechanie

Jeśli dla ciebie "prostowanie drogi" i traktowanie jadącego prosto jako skręcającego w lewo tylko po to żeby nie stosowac zasady PR to już nie wiem co napisać smile.gif

Napisano

> Niestety nie jest równoznaczna - a dlaczego - tak samo jak nie jest równoznaczny np znak A6b i znak

> A6d lub A11 i A11a choć wyglądają podobnie a oznaczają co innego i maja rózne zastosowania

Rozszerz światopogląd, bo kisisz się w tym jedynym przykładzie z 1go posta i widzę że każdy inny przykład skrzyżowania o wyznaczonym przebiegu drogi z pierszeństwem powoduje u ciebie wściekłość jelita grubego.

> Jedyne co Cię tłumaczy to to że nie rozpoznajesz która strona jest prawa a która lewa.

Masz zamiar się dalej wydurniać?

> Proszę cię ponownie - zamieść link do jakiejkolwiek interpretacji KRD na sposób który tu wykładasz

> Bo narazie to atakujesz inwektywami ale prostego linku nie widze

Czy art. 5 KRD jest aż tak dla ciebie skomplikowany że potrzebujesz jego interpretacji?

"1. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani stosować się do poleceń i sygnałów dawanych przez osoby kierujące ruchem lub uprawnione do jego kontroli, sygnałów świetlnych oraz znaków drogowych, nawet wówczas, gdy z przepisów ustawy wynika inny sposób zachowania niż nakazany przez te osoby, sygnały świetlne lub znaki drogowe."

Podkreśliłem fragment, którego nie możesz a raczej nie chcesz objąć swoim rozumiem. Upierdziałeś się na stosowanie zasady PR tam gdzie znaki wystarczająco dobitnie wskazują sposób zachowania kierujących A i B.

Jeżeli każda sytuacja na drodze, niezależnie od tego czy ruchem kieruje policjant, sygnalizator, czy też znaki, wymaga od ciebie interpretowania i nakładania na podawane jak na tacy reguły kierowania pojazdem w danej chwili dodatkowo reguły PR, to dziwię się jak przejechałeś te 500tyś.

Nie doczekałem się na opis funkcjonowania zasady PR na skrzyżowaniu o takim układzie smirk.gif

283811800-t_06_2.JPG

W sumie bawi mnie dyskusja z osobą, dla której znaki D-1 z tabliczką t-6 są znakami

Quote:

niczego więcej nie mówią i nie regulują - tylko informują

bo nie są przecież znakami

Quote:

zakazu czy nakazu

screwy.gifpad.gif

Nie doczekałem się też odpowiedzi jak taktujesz znak ostrzegawczy a-7 "ustąp pierwszeństwa" - aż boję się zapytać, bo przecież on "ostrzega" a nie zakazuje lub nakazuje. hehe.gif

Napisano

> Cudzysłów zamieściłem ja - w twoich postach pojęcie "prostowania drogi" było bez niego czyli na

> poważnie

Kłamiesz smirk.gifpad.gif

Szach:

Quote:

"Wyprostuj" sobie przebieg drogi głównej ze znaków to będziesz miał jasność.

i mat:

Quote:

Znaki wyraźnie pokazują jak przebiega droga z pierszeństwem - "wyprostuj" sobie drogę wytłuszczoną na znakach i nagle okaże się że A jedzie prosto, a B skręca "w lewo"

Żegnam smirk.gif

Napisano

> Kłamiesz

skręca "w lewo"

> Żegnam

OK - dowaliłeś mi - nie chciało mi sie grzebać w tych twoich wypcinach a pamiętałem swoje posty z cudzysłowami

Nie zmienia to faktu że nie jesteś w stanie podac żadnego źródła popierającego Twoją interpretację przepisu o hierarchii sygnałów i znaków drogowych

Chętnie za to meandrujesz w nieistotne zagadnienia.

I faktycznie - dalsza dyskusja nie ma sensu dopóki nie wskażesz wiążącego źródła ze zbieżną do Twojej interpretacją

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.