Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pierwszeństwo -kolejny odcinek

Featured Replies

Napisano

Skrzyżowanie jak na rysunku. Mój wóz to "A".

283804703-143_07.jpg

Kto ma pierwszeństwo? Dlaczego pytam ? odpowiem później wink.gif

post-81374-14352508240902_thumb.jpg

Napisano

> Skrzyżowanie jak na rysunku. Mój wóz to "A".

> Kto ma pierwszeństwo? Dlaczego pytam ? odpowiem później

Jako odpowiedź wystarczy reguła prawej strony.

Napisano

A

mam takie skrzyżowanie u mnie w mieście (tylko bez jazdy na wprost)

jeszcze nie bylo na nim kolizji i ile pamietam

Napisano

A co w tym trudnego? Normalne skrzyzowanie jakich pełno w kazdym miescie w Polsce.

Napisano
  • Autor

> zdecydowanie A

Widać nie w Tarnowie grinser006.gif Dziś trzech kierowców i jedna kierowniczka wybili mnie z tego przekonania-dobrze ,że akurat spokojnie wjechałem na to skrzyżowanie. Pewnie byłoby by ich więcej ,ale zrobiła się luka więc skorzystałem spokojnie ze swego pierwszeństwa biglaugh.gif Kto tym ludziom daje prawo jazdy screwy.gif chyba za masło kupują spineyes.gif

Napisano

> Jako odpowiedź wystarczy reguła prawej strony.

a skąd! - A jest na głównej drodze i dlatego przejeżdża pierwszy, B przecina jego tor jazdy i musi ustąpić

Napisano

A pierwszy bo jedzie cały czas główną. B zjeżdża z głównej musi ustąpić

Napisano

A gdyby B byl pojazdem szynowym?

Napisano

zaczyna się filozofowanie. A i B są wobec siebie na drodze równorzędnej - decyduje wtedy reguła prawej strony

Napisano
  • Autor

> A gdyby B byl pojazdem szynowym?

W Tarnowie hahaha.gif

Napisano

W Toruniu najbardziej znane skrzyzowanie tego typu to zjazd ze Ślimaka Getyńskiego na Bulwar Filadelfijski. Generalnie wszyscy ustępują pojazdowi "A". Niestety raz zdarzyło mi sie ostro hamować (byłem "A"), gdy jeden kierownik objechał (pasem do skrętu w prawo) kolejkę czekających i niewiele by brakowało a centralnie walnął by mi w lewe drzwi.

Napisano

> A pierwszy bo jedzie cały czas główną. B zjeżdża z głównej musi ustąpić

Pierwszy raz słyszę o takiej zasadzie hehe.gif

Napisano

Znaki pierwszenstwa wyraznie mowia kto ma pierwszenstwo,zreszta nawet jest pogrubione na znakach kto ma pierwszenstwo zeby.GIF a ze ludzie jakos nielogicznie mysla . Trzeba bylo pod znakich zaprowadzic i pokazac znak pierwszenstwa i ten ponizej jak pierwszenstwo jest ukierunkowane wink.gif

Napisano

> Widać nie w Tarnowie Dziś trzech kierowców i jedna kierowniczka wybili mnie z tego

> przekonania-dobrze ,że akurat spokojnie wjechałem na to skrzyżowanie. Pewnie byłoby by ich

> więcej ,ale zrobiła się luka więc skorzystałem spokojnie ze swego pierwszeństwa Kto tym

> ludziom daje prawo jazdy chyba za masło kupują

Przy parku ?

Napisano

> zaczyna się filozofowanie. A i B są wobec siebie na drodze równorzędnej - decyduje wtedy reguła

> prawej strony

nie regula prawej strony tylko znaki wyraznie pokazujace kto ma pierwszenstwo,regule prawej strony mozesz stosowac jak nie ma znaku .A znak moglby przeciez pokazywac inaczej pierwszenstwo niz pokazuje dlatego patrzy sie na znaki.

Napisano

> A gdybyś Ty był pojazdem szynowym i pojechał po torach na wakacje za pisanie głupot na poważnym

> kąciku?

To powazne pytanie smile.gif Zawsze mialem niesamowitego stracha jezdzac po Warszawie bo nigdy nie bylem pewien czy ja mam pierszenstwo, czy tramwaj. Wiec czy w takiej sytuacji, gdy B jest tramwajem to A ma nadal pierwszenstwo, czy raczej nie?

Napisano

> nie regula prawej strony tylko znaki wyraznie pokazujace kto ma pierwszenstwo,regule prawej strony

> mozesz stosowac jak nie ma znaku .A znak moglby przeciez pokazywac inaczej pierwszenstwo niz

> pokazuje dlatego patrzy sie na znaki.

jednym zdaniem pokażę Ci że się mylisz: A i B jadą prosto

Napisano

> Zaczynam tracić wiarę w ludzi.

A ja po takich wątkach coraz bardziej zaczynam się bać.

Napisano

> mozesz stosowac jak nie ma znaku .A znak moglby przeciez pokazywac inaczej pierwszenstwo niz

> pokazuje dlatego patrzy sie na znaki.

A prawko kosztowało pińcet i flaszkie dla portiera ??

Napisano

> to A ma nadal pierwszenstwo, czy raczej nie?

Jeśłi B byłby szynowym - to B miałby pierwszeństwo

Ale tylko będac na której z odnóg "kiełbasy"

A jakby wjeżdżał z chudej drogi - to juz nie

A jakby były światła - to w ogóle jechałby ostatni smile.gif

Jaśniej teraz ??

Napisano

> a skąd! - A jest na głównej drodze i dlatego przejeżdża pierwszy, B przecina jego tor jazdy i musi

> ustąpić

A tu prawko sześset ale bez flaszki dla portiera

Napisano

> ludziom daje prawo jazdy chyba za masło kupują

Portier za flaszkie i pińcet ( albo sześset )

Napisano

> a skąd! - A jest na głównej drodze i dlatego przejeżdża pierwszy, B przecina jego tor jazdy i musi

> ustąpić

Jakas podstawa prawna do tego, ze jesli ktos przecina droge pojazdu znajdujacego sie na drodze glownej to musi mu ustapic?

Napisano

> A pierwszy bo jedzie cały czas główną. B zjeżdża z głównej musi ustąpić

A jest jakis przepis mowiacy o tym, ze przy zjezdzaniu z drogi glownej trzeba ustapic tym, ktorzy nadal na tej drodze sa?

Napisano

> Znaki pierwszenstwa wyraznie mowia kto ma pierwszenstwo,zreszta nawet jest pogrubione na znakach

> kto ma pierwszenstwo

No jest. I wiesz co w tym przypadku sie okazuje - oboje - A i B.

Oboje przeciez sa na drodze z pierwszenstwem.

W takim razie skoro znaki nie rozstrzygaja kto ma piewszenstwo, trzeba pojsc dalej i zagladnac do ustawy ktora to mowi, ze pierwszenstwo ma ten z prawej strony.

Napisano

> ustąpić

A teraz? grinser006.gif

283805634-o067hhdb.jpg

post-38723-14352508242091_thumb.jpg

Napisano

Nie no co za bzdury tu sobie poczytałem...

Droga główna, A jedzie pierwszy, decyduje reguła prawej ręki, rzeczywiście ciężki przypadek - myślałem że każdy wskaże poprawne rozwiązanie autorowi wątku a tu takie rozczarowanie... crazy.gif

Napisano

> A teraz?

A widziałeś post z godziny 22.10?

Napisano

> Jakas podstawa prawna do tego, ze jesli ktos przecina droge pojazdu znajdujacego sie na drodze

> glownej to musi mu ustapic?

rozumiem że w tym przypadku skręcasz i masz gdzieś jadącego z przeciwka?

283805824-droga.jpg

post-33228-1435250824258_thumb.jpg

Napisano

> rozumiem że w tym przypadku skręcasz i masz gdzieś jadącego z przeciwka?

Tu obowiązuje zasada:

"skręcając w lewo, ustępujesz pierwszeństwa pojazdowi jadącemu z przeciwka (kiedy jedzie prosto lub skręca w prawo)".

Smutne, że trzeba takie trywialne rzeczy tłumaczyć

Napisano

pisz odp do kolegi CinO- nie do mnie - on o to zapytał wkleiłem u przykład i pytanie

Napisano

> Dlaczego teraz stosujesz a wtedy nie?

Jakto dlaczego?

Bo wtedy stosowales zasade, ze zjezdajacy z glownej musi ustapic niezjezdzajacemu.....

zlosnik2.gifzlosnik2.gifzlosnik2.gifzlosnik2.gifzlosnik2.gifzlosnik2.gifzlosnik2.gifzlosnik2.gifzlosnik2.gifzlosnik2.gifzlosnik2.gifzlosnik2.gifzlosnik2.gifzlosnik2.gifzlosnik2.gifzlosnik2.gif

Napisano

> pisz odp do kolegi CinO- nie do mnie - on o to zapytał wkleiłem u przykład i pytanie

Ale kolega Pafnucy spytal, dlaczego gdy oboje zjezdzaja z drogi glownej to stosujesz zasade prawej reki, a gdy tylko jeden zjezdzal a drugi nie, wtedy tej zasady nie chciales stosowac.

Pytanie wyraznie dla Ciebie.

Napisano

> rozumiem że w tym przypadku skręcasz i masz gdzieś jadącego z przeciwka?

Nie.

A to dlatego, bo jest przepis, ze gdy sie skreca w lewo, to nalezy ustapic pierwszenstwa pojazdowi jadacemu z naprzeciwka.

Jesli chcesz moge ten przepis zacytowac.

Zato moge sie zalozyc, ze ty nie bedziesz w stanie zacytowac przepisu mowiacego o tym, ze zjezdzajacy z drogi glownej musi ustapic tym ktorzy ta droga jada.

Napisano

> Dlaczego teraz stosujesz a wtedy nie?

W tym przypadku podanym przez Ciebie pojazdy wykonują równorzędny manewr ( poruszają się ta samą drogą pod kątem pierwszeństwa)- dlatego stosujesz regułę prawej ręki

W pierwotnym przypadku jeden z pojazdów poruszał się po drodze z pierwszeństwem (głównej), natomiast drugi wykonywał manewr przecinający jego tor jazdy

Napisano

> W pierwotnym przypadku jeden z pojazdów poruszał się po drodze z pierwszeństwem (głównej),

Przecież obydwa pojazdy są na drodze z pierwszeństwem przejazdu.

Przypominam, ze droga z pierwszeństwem przejazdu oznaczona jest znakiem D-1

120px-Znak_D-1.svg.png

> natomiast drugi wykonywał manewr przecinający jego tor jazdy

Z punktu widzenia drugiego pojazdu to ten pierwszy pojazd wykonuje manewr przecinający jego tor jazdy grinser006.gif

Napisano

> Przecież obydwa pojazdy są na drodze z pierwszeństwem przejazdu.

Może nie do końca dokładnie się wyraziłem- oczywiście że obydwa są na drodze z pierwszeństwem,tylko że drugi pojazd wykonuje manewr w drogę podporządkowaną przecinając tor jazdy pojazdu numer jeden który nie wykonuje manewru w drogę podporządkowaną

> Z punktu widzenia drugiego pojazdu to ten pierwszy pojazd wykonuje manewr przecinający jego tor

> jazdy

z punktu widzenia drugiego pojazdu pierwszy porusza się w ciągu drogi głównej. to pojazd nr dwa przecina tor jazdy

Napisano

Fakt zastosowania przeze mnie takiej a nie innej interpretacji wynika z tego, iż kilka lat temu miałem kolizję na takim skrzyżowaniu. Pewnemu panu wydawało się iż szerokość drogi decyduje o pierwszeństwie a nie znaki drogowe. Niestety nie przyjął mandatu - skończyło się w sądzie grodzkim oczywiście ukaraniem Pana.

W uzasadnieniu sąd powołał się na zasadę:

"skręcając w lewo, ustępujesz pierwszeństwa pojazdowi jadącemu z przeciwka (kiedy jedzie prosto lub skręca w prawo)" dokonując wykładni rozszerzającej pojęcia "jazda na wprost uznając ją za tożsamą z jazdą w ciągu drogi głównej - z pierwszeństwem) oczywiście posiłkowanie się wg tego orzeczenia regułą prawej ręki też jest wskazane.

Utkwiło mi to szczególnie w pamięci dlatego pozwoliłem sobie zacytować

283806009-skrzy%BF.jpg

Napisano

no nie zaraz zwymiotuje, reguła prawej ręki - obaj są na głównej, może mi zaraz jeszcze powiesz ze jakby b skręcał w prawo to by nie musiał włączać kierunkowskazu, bo jedzie w "ciągu drogi głównej" ? hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> Utkwiło mi to szczególnie w pamięci dlatego pozwoliłem sobie zacytować

Pierdołu sąd gada i tyle

Skręcając w lewo czy to na tym twoim przykładzie czy to na zwykłym skrzyżowaniu masz jadących z przeciwka po prawej

I tyle

A że do zwykłych skrzyżowań jest uproszczona zasada że w lewo skręcający przepuszcza jadących prosto - to druga sprawa

Napisano

> no nie zaraz zwymiotuje,

zacytowałem orzeczenie sądu grodzkiego - szczególnie utkwiło mi to w pamięci, gdyż także mi się wydawało iż zastosuję regułę tylko prawej ręki

w rozmowie z policial.gif na temat tego skrzyżowania potwierdzili co zacytowałem powyżej niewiem.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.