Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jazda przy skrzypcach

Featured Replies

Napisano

Witam dzisiaj zauważyłem ,a raczej usłyszałem pewną niedogodność w moim samochodzie (Golf 4) .A mianowicie samochód mi skrzypi i to głośno, skrzypienie jest taki jakieś jakby gumowate , ale ręki nie dam sobie uciąć i dochodzi od strony przedniego koła pasażera. Skrzypi tylko i wyłącznie po najechaniu na jakieś muldy garby itp czyli gdy zaczyna "pracować buda". Po najechaniu na dziurę czy krótkie poprzeczne nierówności gdzie wybiera to zawieszenie nic nie puka ani nie stuka niewiem.gif

Tydzień temu wymieniałem tuleje w wahaczach więc to to chyba nie to (no nie mówcie mi że nowe piszczą sick.gif) Jakieś 6000-8000km temu wymieniane były górne łożyska wraz z poduszkami, oraz zworznie wahaczy hmm.gif

Więc co może skrzypieć sciana.gif Sprężyna?? Czy może jednak górna poducha mc'persona zaś poszła się 270747800-sex.gif , czy może jeszcze jakieś inne pomysły 20.GIF

Napisano

> Witam dzisiaj zauważyłem ,a raczej usłyszałem pewną niedogodność w moim samochodzie (Golf 4) .A

> mianowicie samochód mi skrzypi i to głośno, skrzypienie jest taki jakieś jakby gumowate , ale

> ręki nie dam sobie uciąć i dochodzi od strony przedniego koła pasażera. Skrzypi tylko i

> wyłącznie po najechaniu na jakieś muldy garby itp czyli gdy zaczyna "pracować buda".

w mojej O1 takie skrzypienie jak starego łóżka po najechaniu na np. leżącego policjanta to były gumy stabilizatora

Napisano
  • Autor

> w mojej O1 takie skrzypienie jak starego łóżka po najechaniu na np. leżącego policjanta to były

> gumy stabilizatora

oooooo dokładnie takie cuś hmmm oki to się temu przyjrzę dzięki wielkie ok.gif

Napisano

ja ostatnio wymienialem slynne tylne poduszki (4sztuki) trzymające tylna belkę w punciaku. i o ile stukanie ucichlo to teraz te nowe gumy lekko skrzypia. ale ja olewam temat i daje glosniej radio grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> ja ostatnio wymienialem slynne tylne poduszki (4sztuki) trzymające tylna belkę w punciaku. i o ile

> stukanie ucichlo to teraz te nowe gumy lekko skrzypia. ale ja olewam temat i daje glosniej

> radio

A ja właśnie nie potrafię tak jak tylko usłyszałem to cały dzień jeździłem z wył. i próbowałem się wsłuchać z kąd to dochodzi angryfire.gif w sumie prawdopodobna jest wersja o której pisał kolega bo jak na postoju bujałem autem to odłos dobiegał tak jakby z pod silnika ale na wysokości ściany grodziowej a tamtędy chyba puszczony jest stab hmm.gif Czyli możliwe że nowe tuleje i nagle zaczeły się odzywać gumy na stabilizatorze hmm.gif

Napisano

u mnie za skrzypienie odpowiedzialny był nie do końca padnięty sworzeń. Na szarpakach było ok. Doszło się do tego, że to smar zniknął z tej osłonki gumowej. jak wstrzyknąłem olej do tej gumy to skrzypienie znikało. na jakiś czas, W końcu wymieniłem sworzeń

Napisano
  • Autor

> u mnie za skrzypienie odpowiedzialny był nie do końca padnięty sworzeń. Na szarpakach było ok.

> Doszło się do tego, że to smar zniknął z tej osłonki gumowej. jak wstrzyknąłem olej do tej

> gumy to skrzypienie znikało. na jakiś czas, W końcu wymieniłem sworzeń

no oryginał by chyba nie padł po 8000k, staram się omijać dziury ,przez torowiska jak to mówi moja żona auto przepycham ,a 80% tego przebiegu to autosrtada A4 bądź wyremontowane drogi ok.gif

Napisano

> Witam dzisiaj zauważyłem ,a raczej usłyszałem pewną niedogodność w moim samochodzie (Golf 4) .A

> mianowicie samochód mi skrzypi i to głośno, skrzypienie jest taki jakieś jakby gumowate , ale

> ręki nie dam sobie uciąć i dochodzi od strony przedniego koła pasażera. Skrzypi tylko i

> wyłącznie po najechaniu na jakieś muldy garby itp czyli gdy zaczyna "pracować buda". Po

Wewnetrzne gumy stabilizatora do wymiany. Polecam te z ASO, bo te w zamienniku umieja zaczac znow skrzypiec nawet po miesiacu.

Wymiana na strone to jakies 10-15 minut. Jak ktos uparty nawet kola nie trzeba zrzucac.

Numerek "3" na RYSUNKU

Napisano

psiknij jakims silikonem po gumach na przodzie w zawiasie i powinno pomoc smile.gif

Napisano
  • Autor

> psiknij jakims silikonem po gumach na przodzie w zawiasie i powinno pomoc

sick.gifsciana.gif no ja Cię proszę

Napisano

> no ja Cię proszę

serio mowie, u kumpla fura skrzypiala jak stary tapczan, psiknelismy troche silikonu w sprayu i od 2 lat cisza ok.gif

Napisano
  • Autor

> serio mowie, u kumpla fura skrzypiala jak stary tapczan, psiknelismy troche silikonu w sprayu i od

> 2 lat cisza

jednak wole leczyć przyczynę nie skutek ok.gif

Napisano

> w mojej O1 takie skrzypienie jak starego łóżka po najechaniu na np. leżącego policjanta to były

> gumy stabilizatora

Dokładnie - miałem to w nubirze, a i w lancerze też czasami słychać. W nubirze dałem taśmę teflonową w miejscu styku stabilizatora z gumą - pomogło, ale trudno powiedziec na jak długo, bo po jakichś 3 miesiącach sprzedałem samochód. Psikanie silikonem pomagało na jakies 2 tygodnie.

Napisano

> jednak wole leczyć przyczynę nie skutek

Widocznie nie wiesz jak działa stabilizator. Jak skrzypią zawiasy w drzwiach to co robisz?? Rozumiem, że zamiast posmarować to kupujesz nowy zawias, albo nowe drzwi?? hehe.gif

Napisano

> gumy stabilizatora

Dokładnie takie objawy skrzypienia starego łóżka w Felicii w moim przypadku wydaje sworzeń wahacza, wystarczy że dostanie się pod osłonę jakiś syf, w najgorszym wypadku piasek wtedy dni sworznia są policzone, czasem pomaga (jeżeli jeszcze nie ma nadmiernego luzu) zastrzyk oleju pod gumową osłonę.

Raz mi pomogło i jeszcze rok jeździłem, innym razem przestało skrzypieć ale luz tak szybko postępował i zaczęło się tłuc ze po miesiącu sworzeń do wymiany.

pzdr.

Napisano
  • Autor

> Widocznie nie wiesz jak działa stabilizator. Jak skrzypią zawiasy w drzwiach to co robisz??

> Rozumiem, że zamiast posmarować to kupujesz nowy zawias, albo nowe drzwi??

zawias wystarczy przeczyścić i nasmarować ,a jeśli naprawdę tego wymaga ze względu na z zużycie to wymienić ok.gif

Sądzę ,że skoro guma jest na stabilizatorze nie skrzypiąca to taka powinna być a nie znam sposobu na odbudowę gumy. dla mnie to to samo co zamiast przykręcić koło śrubami by się je przykleiło taśmą... trzymać trzyma ale na ile sick.gif

Napisano

czasami jest tak, ze przy wymianie, mechanik nie przeczyści tego pręta, który zwie się stabilizatorem, tylko przeciągnie nową gumę na brudnym z drobinkami piasku i te ziarenka pod gumą trą o tego pręta podczas przechyłów. Wystarczy psiknąć dużo wd40 i drobinki wypłucze, bo wd40 jest penetrujący. kilka przechyłów powinno je "wycisnąć"

Napisano

> zawias wystarczy przeczyścić i nasmarować ,a jeśli naprawdę tego wymaga ze względu na z zużycie to

> wymienić

I dokładnie to samo trzeba zrobić z łącznikami stabilizatora.

Czasmi nawet nowa guma jest w stanie skrzypieć więc zamiast biec do sklepu po koleją lepiej jest ją posmarować w miejscu pracy stabilizatora.

> Sądzę ,że skoro guma jest na stabilizatorze nie skrzypiąca to taka powinna być a nie znam sposobu

> na odbudowę gumy. dla mnie to to samo co zamiast przykręcić koło śrubami by się je przykleiło

> taśmą... trzymać trzyma ale na ile

hehe.gif Nie ma to jak celne porównanie.

Napisano
  • Autor

> Nie ma to jak celne porównanie.

to samo porównanie zawiasu w drzwiach do gumy w elemencie zawieszenia no.gif

Zawias możesz zregenerować właśnie przez przeczyszczenie, nasmarowanie bądź wymianę jakiegoś elementu to samo w stabilizatorze...zamiast wymienić cały chce wymienić gumy Bo jej się raczej nie da odbudować. Ok może u pana miecia by nasmarowali i się cieszyli ,że nie piszczy i jest spokój ale skoro piszczało to widocznie musi być gdzieś luz ,szczelina czy Bóg wie co ,co to skrzypienie powoduje hmm.gif. Ale widzę ,że rozmowa taka jest bezcelowa ja jestem nauczony ,że jak coś jest nie tak to się to wymienia na sprawne. 20.GIF

Napisano

> to samo porównanie zawiasu w drzwiach do gumy w elemencie zawieszenia

> Zawias możesz zregenerować właśnie przez przeczyszczenie, nasmarowanie bądź wymianę jakiegoś

> elementu to samo w stabilizatorze...zamiast wymienić cały chce wymienić gumy Bo jej się raczej

> nie da odbudować. Ok może u pana miecia by nasmarowali i się cieszyli ,że nie piszczy i jest

> spokój ale skoro piszczało to widocznie musi być gdzieś luz ,szczelina czy Bóg wie co ,co to

> skrzypienie powoduje . Ale widzę ,że rozmowa taka jest bezcelowa ja jestem nauczony ,że jak

> coś jest nie tak to się to wymienia na sprawne.

Stabilizator podczas pracy obraca się i przesuwa w obejmie gumowej i może to powodować skrzypienie.

Czesto sie zdarza tak, że po wymianie już po kilkuset kilometrach pojawia się skprzypienie. Wymiana gum na nowe przynosi ulgę tylko doraźnie. Wyeliminować problem na dłużej może jedynie obfite posmarowanie gum smarem np. grafitowym lub silikonowym.

Ale skoro tak bardzo nie lubisz smarów zlosnik.gif to kup gumy staba z wkładką teflonową.

Napisano
  • Autor

> Stabilizator podczas pracy obraca się i przesuwa w obejmie gumowej i może to powodować skrzypienie.

> Czesto sie zdarza tak, że po wymianie już po kilkuset kilometrach pojawia się skprzypienie. Wymiana

> gum na nowe przynosi ulgę tylko doraźnie. Wyeliminować problem na dłużej może jedynie obfite

> posmarowanie gum smarem np. grafitowym lub silikonowym.

> Ale skoro tak bardzo nie lubisz smarów to kup gumy staba z wkładką teflonową.

oki zrobione już stab ściągnięty i wyczyszczony, nowe gumy założone właśnie z jakąś tam powłoką od strony wewnętrznej . I przyznam że znajomy psiuknoł mi tam sylykonem w śpraju. Na pytanie po co ? Wytłumaczył ,że utrudni to dostanie się syfu miedzy gume a stab hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.