Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

LPG w Punto 1 1.2MPI

Featured Replies

Napisano

Poważnie rozważam zagazowanie mojego auta, ceny benzyny idą w góre, a ja jeżdżę więcej. Podpowiedzcie na jakiej instalacji auto będzie sie dobrze sprawowało, musi to byś sekwencja, czy wystarczy porządna instalacja mieszalnikowa ? Z góry dziękuję za wypowiedzi typu "gaz to się nadaje do gotowania ziemniaków" itd wink.gif Nie jestem zagorzałym zwolennikiem gazu w aucie, ale czasem trzeba.

Napisano

Mam instalację 2-ej generacji. Silnik taki sam jak Twój.

Na LPG przejechałem jakieś 50tys km. Co ok 15tys km jadę na regulację (jeżeli się na tym znasz, to zrobisz to sam) i to wszystko - ogólnie wszystko śmiga dobrze. Spalanie na LPG, to ok 9-10,5 litra.

Napisano
  • Autor

> 2.generacja do tych silników.

> Więcej masz w obszernym archiwum, grunt to sprawdzony, solidny zakład montujący.

Wiem że w archiwum jest mnóstwo informacji, ale ja nie potrafię współpracować z wyszukiwarką. Po jednym pudle (500 stron o wszystkim) drugi raz nie można z niej skorzystać frown.gif

Napisano

ja bym proponował sekwencje mimo wszystko, one mają mozliwosc dzialania jako półsekwencje i takie tam, co sądizsz???

Napisano

z Łodzi to Ci polece podjechanie do nagazu i dowiedzenie się, co oni polecą

Ojciec do nich podjechal, costam wykminili zapisali na tydzien w przod

po zalozeniu na początku były jakies problemy z mieszanka, ale po 1 przegladzie 500km sie ulozylo i jest gitara

70kkm bez problemow ok.gif

Napisano

> Mam instalację 2-ej generacji. Silnik taki sam jak Twój.

> Na LPG przejechałem jakieś 50tys km. Co ok 15tys km jadę na regulację (jeżeli się na tym znasz, to

> zrobisz to sam) i to wszystko - ogólnie wszystko śmiga dobrze. Spalanie na LPG, to ok 9-10,5

> litra.

nie chce mi się tego przepisywac zeby.GIF tak samo mam,do tego wariator brc,zapłon przyśpieszony o 9 st i przy dość dynamicznej jeździe tak pali.Trzeba pamietac o parowniku - regeneracvja lub nowy.

Napisano

Myślę, że w silnikach MPI - tylko sekwencja. Ja mam taką od 50 kkm firmy Bigas - jestem b. zadowolony !

Na gazie chodzi lepiej niż na etylinie, pełna i bezproblemowa automatyka przełączania. Robie 90 % przebiegu po mieście - 8,5 - 9.0 l/100.

Napisano
  • Autor

> Myślę, że w silnikach MPI - tylko sekwencja. Ja mam taką od 50 kkm firmy Bigas - jestem b.

> zadowolony !

> Na gazie chodzi lepiej niż na etylinie, pełna i bezproblemowa automatyka przełączania. Robie 90 %

> przebiegu po mieście - 8,5 - 9.0 l/100.

No ale my chyba mamy wtrysk pośredni jeśli dobrze wiem, to chyba też różnica. Nie chce też przeinwestować sekwencja to ok 3000zł, 2gen jakieś 1700-2000zł

Napisano

Ja za sekwencję dałem 2300. Na razie przejechałem mało bo 500 km, ale nie widzę żadnej różnicy w działaniu na noPb i LPG. Na ciepłym silniku przełącza automatycznie po 2-3 sek. od uruchomienia.

Mnie też proponowali za 1700 ale wolałem dołożyć te 600, bo się naczytałem zeby.GIF A im więcej czytasz tym bardziej jesteś skołowany smile.gif

Napisano
  • Autor

> Ja za sekwencję dałem 2300. Na razie przejechałem mało bo 500 km, ale nie widzę żadnej różnicy w

> działaniu na noPb i LPG. Na ciepłym silniku przełącza automatycznie po 2-3 sek. od

> uruchomienia.

> Mnie też proponowali za 1700 ale wolałem dołożyć te 600, bo się naczytałem A im więcej czytasz tym

> bardziej jesteś skołowany

Mi w Nagaz'ie w Łodzi powiedzieli że wystarczy 2 generacja, cena 2000zł, sekwencja 2700.

Napisano

Nie jest żaden wtrysk pośredni tylko po prostu wtryskiwacze działają w trybie full group, czyli wszystkie na raz. A jak sama nazwa wskazuje sekwencja polega na sekwencyjnym (oddzielnym) działaniu każdego z osobna wtryskiwacza. I jeżeli auto ma wtrysk sekwencyjny benzyny to wtedy najodpowiedniejsza jest inastalacja IV generacji czyli tzw sekwencja.

W Twoim aucie IV generacja będzie dobrze działać, pod warunkiem że gaziarz zamontuje szybkie wtryskiwacze, bo właśnie takie są potrzebne do Twojego wtrysku paliwa.

Twoje auto to akurat taki przypadek, że będzie bdb jeździć zarówno na II jak i na IV generacji. Ja bym dołożył i zainwestował w sekwencję (tylko na dobrych a nie najtańszych podzespołach). Mimo wszystko to już "nowsza technologia" i takiej instalacji już bliżej do technologii Twojego auta niż tej II generacji.

Za drugą generacją przemawia prosta konstrukcja, tańsza eksploatacja, no i możliwość szybszego przełączania na gaz. Z minusów to będzie bardziej odczuwalny spadek mocy i momentu niż na IV generacji (jednak różnica będzie pewnie ledwo odczuwalna) no i większa prymitywność.

Napisano
  • Autor

Różnica w cenie rzędu 30-40% to sporo. Dobre podzespoły to ? Możesz zaproponować jakieś firmy ?

Napisano

Za drugą generacją przemawia prosta konstrukcja, tańsza eksploatacja, no i możliwość szybszego

> przełączania na gaz. Z minusów to będzie bardziej odczuwalny spadek mocy i momentu niż na IV

> generacji (jednak różnica będzie pewnie ledwo odczuwalna) no i większa prymitywność.

Wszystko co napisałeś się zgadza,w niektórych przypadkach pewnie całość - ale co do mocy i momentu to bym polemizowal.W tej chwili nie dysponuje wykresami z hamowni,ale mam zamiar po zakończeniu remontu wnętrza samochodu shamowac silnik,który bedzie wtedy mial 220 kkm,z czego jakies 150 na lpg 2 gen,i mam nieodparte wrażenie,że na benie(wszystko sprawne) chodzi "troszeczkę" słabiej wink.gif

Napisano
  • Autor

> mam nieodparte wrażenie,że na benie(wszystko sprawne) chodzi "troszeczkę" słabiej

Nie chcę się mądrzyć, bo o instalacjach gazowych wiem tylko tyle co ludzie powiedzą ALE... wink.gif

Często ludzie jeżdżą na źle ustawionym gazie (za uboga mieszanka) "żeby tanio było!" i potem są szopki, że strzela, że silnik rujnuje gaz itd... Więc nawet na tej IIgen da sie dobrze jeździć, tylko żeby to było sensownie wyregulowane smile.gif

Ja chyba jednak będę się skłaniał do tej instalacji.

Jeszcze mi tylko powiedzcie, brać z elektroniką czy bez ? Kumplowi w Seju Gazownik wywalił elektronikę, silnik teraz cały czas pracuje na stałej mieszance i w końcu nie stwarza problemów, fakt że czuć spadek mocy po przełączeniu z benzyny na gaz...

Napisano

> Nie chcę się mądrzyć, bo o instalacjach gazowych wiem tylko tyle co ludzie powiedzą ALE...

Do tego autka zaproponowałbym jednak sekwencję:

1. masz wtrysk wielopunktowy i na 2 generacji stracisz więcej mocy niż np. w przypadku SPI, czy MPI 60KM - miałem sienę z tym silnikiem i różnica była bardzo zauważalna

2. na sekwencji pali mniej lpg - zmiana z 2 gen. a 4 gen. w MPI 60 KM było czuć, spalanie w trasie 1-1,5l mniej, żałowałem tylko, że tak późno się na to zdecydowałem

3. zakładaj conajmniej wtryski magicjet, bo valteki będą za wolne, no chyba że zdecydujesz się na te nowe - podobno są szybkie ..., a komputer to conajmniej stag4 lub 300+.

4. no i według mnie każ sobie podpiąć reduktor szeregowo za nagrzewnicą, a nie równolegle - mniejsza ingerencja w układ chłodzenia i mniejsze prawdopodobieństwo późniejszych wycieków, no i wcześniej będzie się przełączał na lpg, bo szybciej będzie się reduktor nagrzewał - mniej będzie palił benzyny ...

Napisano

No o to co napisałęś na początku mi chodziło zeby.GIF przy dość dynamicznej jeździe miasto 9-11 l a trasa koło 7-8 to chyba nie jest żle,gaz musi się spalać w większych ilościach.Pomaga bardzo wariator zapłonu , 9-12 st przyśpieszenia jest ok a spalanie spadło dużo.Krokowy musi być raczej do 2 gen przy tym silniku,dokładniej dopasuje dawke żeby nie było za ubogo lub przelane.Reduktor równolegle do nagrzewnicy zeby.GIF tylko żeby było dobrze zrobione,będzie normalne ogrzewanie,reduktor też bedzie sie normalnie nagrzewał.W zimie przy mroziku może być z deka zimno jak bedzie szeregowo zeby.GIF

Napisano
  • Autor

Gazownik zaproponował mi sekwencje KME za 2300 sekwencje BRC za 2800 lub II gen BRC za 2000. Co o tym myślicie ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.