Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

znikające krzywki z wałka rozrządu

Featured Replies

Napisano

wita,

pany z jakiego powodu mogła zniknąc jedna krzywka wałka rozrządu ? zawory chodzą dosc miekko ale wszystkie tak samo, sprezyny całe , patrzyłem na smarowanie wałka i leje równo z kazdego otworka tak samo i w to samo miejsce czyli miedzy krzywki,

cisnienie oleju jest tez ok na wolnych obrotach ok 2bar przy wysokich jest 4,5b

jedno co mnie ciekawi , odalem auto miesiac temu gosciowi i kazalem zawory ustawic na ssanie 0,30 wydech 0,40

dzis od regulacji mija półtora miesiaca i ok 500-800km zrobione

w35 s40 w35 s34 I s30 w33 s30 w30(ten zjechany to ostatni)

ma ktos jakies sugestie ?

283815955-wal.JPG

Napisano
  • Autor

> Gniazda Ci b. szybko siadają.

> To jest 1.1/1.2 T?

jest

ale jezdze juz ponad rok i było ok, "zdawało" mi sie ze zawory sie zaczeły tłuc po zimie, oddałem do regulacji ,gosc powiedział ze tylko na dwóch były róznice ale niewielkie bo chyba 0,03mm reszta ok i zmienił na takie jak chcialem czyli 0,30 i 0,40 (gosc juz prawie od 40 lat jest mechanikiem i w okolicy ma bardzo dobrą opinie a do tego ma taki sam silnik w swojej lanci wiec jego pomyłka wydaje mi sie ze nie wchodzi w gre a do tego gosc jescze nie pije wiec tym bardziej zlosnik.gifzlosnik.gifno ale wiadomo kazdy jest tylko człowiekiem i trzeba sie nastawic na wszystko )

druga sprawa jeśli gniazda lub zawory były by wypalone nie trzymało by kompresji, a u mnie na zimnym silniku na 3 cylindrach jest to samo tylko na jednym jest 0,5 bara róznicy a na ciepłym na wszystkich jest to samo wiec wydaje mi sie ale tylko wydaje ze chyba ta opcja odpada jesli sie myle niech ktos mnie poprawi

Napisano
  • Autor

> Jakie miałeś pierwotnie luzy,wałek?

luzy były ustawiane standardowo pod 1.2 8v czyli s35 w40lub45

a wałek tez seria z 1.2 - 866

ten wałek juz pewnie jezdzi z 4-5lat ze mną a od 2 lat z nową głowicą

i od roku z T, wszystko było cacy do momentu az ustawialem ostatnio zawory czyli ponad miesiac temu(na nowych ustawieniach jezdziłem z tydzien i zaczeły sie jaja dziac czy to z podpiętą turbiną czy bez)

Napisano

> nikt nie ma żadnych pomysłów??

może poprostu wałek jakiś trefny był

Napisano

> luzy były ustawiane standardowo pod 1.2 8v czyli s35 w40lub45

> a wałek tez seria z 1.2 - 866

> ten wałek juz pewnie jezdzi z 4-5lat ze mną a od 2 lat z nową głowicą

> i od roku z T, wszystko było cacy do momentu az ustawialem ostatnio zawory czyli ponad miesiac

> temu(na nowych ustawieniach jezdziłem z tydzien i zaczeły sie jaja dziac czy to z podpiętą

> turbiną czy bez)

opisz te jaja?

Napisano

> nikt nie ma żadnych pomysłów??

Kiepskiej jakości wałek. Obmierz wysokość krzywek - jeżeli mam rację to różnica maksymalnej wysokości krzywki na tej z dużym luzem powinna znaczna (oczywiście na minus).

Napisano
  • Autor

> opisz te jaja?

hmm po tygodniu od ustawienia zaworów auto przestało jezdzic na gazie, na wolnych obr mieszanka bogata(tak jak było) tak do 2500obr powyzej tych obr mieszanka spadała całkowicie na ubogo (przerywało i robiło kangurki) a potem mieszanka wracała znów na dosc bogatą przy max otworzonej przepustnicy

wszystko co moglem wymienic z osprzetu silnika zostało zamienione na nowe , cała instalacja lpg sprawdzona (butla , wielozawór , rurki,filtr,reduktor) postanowilem zregenerowac reduktor , dalej to samo mysle pewnie regeneracja sie nie powiodła to kupiłem nowy taki sam ale na nowym dalej bez zmian

teraz zabrałem sie za silnik i znalazlem tylko ten wałek , nie wiem czy akurat on moze byc przyczyną moich problemów ale napewno wałek powinien byc sprawny i tak czy inaczej trzeba go wymienic

AHA na benzynie auto chodzi dobrze i nie przerywa , przyspiesza tez w miare ok

Napisano
  • Autor

> Kiepskiej jakości wałek. Obmierz wysokość krzywek - jeżeli mam rację to różnica maksymalnej

> wysokości krzywki na tej z dużym luzem powinna znaczna (oczywiście na minus).

wszystkie krzywki mają po 39mm a ta scieta 36,4

Napisano
  • Autor

> może poprostu wałek jakiś trefny był

nie mówie ze nie , ale przejezdzilem juz na nim ok 5 lat i było cacy az tu nagle w miesiąc go scieło ? gosc mi uwieżyc nie chciał to przy nim sciągnołem pokrywe i pacz pan zlosnik.gif a on zdziwiony i mi mówi ze jak robił zawory to napewno tego nie widział bo by powiedział a tak czy inaczej to sie jednak rzuca w oczy

Napisano
  • Autor

> Może źle luzik był ustawiony

może może , kazdy jest tylko człowiekiem ,tylko hmm w miesiąc by tak szybko sie luzy pozmieniały? jak juz wyzej napisałem kazdy jest nieprawidłowy crazy.gif nasuwa sie jescze myśl ze moze wypala gniazda ale niby kompresja jest , głowicy mi sie sciagac nie chce zlosnik.gif ale jak trzeba bendzie to to zrobie

Napisano

> wszystkie krzywki mają po 39mm a ta scieta 36,4

To wałek do regeneracji albo na szrot.

Jak zetrze się utwardzona część powierzchni krzywki to dalsze zużycie następuje bardzo szybko.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.