Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

HYDROFOBIZACJA w Autoglass Jaan

Featured Replies

Napisano

> http://www.autoglassjaan.pl/Nasze-dodatkowe-uslugi.4196.0.html

> Stosował to ktoś? Zna jakieś opinie? Dużo jeżdzę więc zastanawiam się, może to i dobre będzie...

Jak wymieniałem szybę jakiś czas temu gość pokazywał mi na swoim aucie z tak "zrobioną" szybą. Psiknął na szybę, a pptem dmuchnął, po wodzie ani śladu ok.gif

Napisano
  • Autor

> Jaka cena?

nie wiem niestety ale gdzieś tam wyczytałem ze znośna.

Napisano
  • Autor

> Ciekawe jak z pracą wycieraczek po takiej szybie. Bo, o ile mnie pamięć nie myli, wszelkiej maści

> "niewidzialne wycieraczki" wprowadzały lekki nieład.

Właśnie dlatego chciałbym zaczerpnąć opinii. Może ktokolwiek widział, ktokolwiek wie zlosnik.gif

Napisano

> Stosował to ktoś? Zna jakieś opinie? Dużo jeżdzę więc zastanawiam się, może to i dobre będzie...

tak. Zainkasowali 60 lub 70 zł. Nie pamietam.

Taniej kupić w markecie płyn do szyb 'niewidzialna wycieraczka' - efekt, skuteczność, czas działania do wytarcia powierzchni szyby - identyczny.

Wydałem kase z ciekowości przy wymianie szyby, licząc ze jest bardziej skutecane od płynu - ale tylko sciemniali.

Napisano

a ja kupuję wosk w sprayu PLAK i daje ten sam efekt ok.gif wycieraczki chodzą ładnie i w niczym to nie przeszkadza poprawia widoczność i daje opisywany efekt z tej stronki ..stosuję ten wosk od około 3 mc i będę nadal

Napisano
  • Autor

czyli rozumiem że działa krótko i się wyciera?

Napisano

> czyli rozumiem że działa krótko i się wyciera?

tak jak z płynem. butelka za 20 zł styka na rok. Smarowałem co ok 1 miesiąc, czasem częsciej, kiedy jechałem w dalszą trase.

Ich wynalazek miał styknąc wg zapewnień na 6-8 mcy (podobno kakiejs krzemionki mieli uzyć...). Po miesiącu juz było słaaaaabiutko, a po dwóch musiałem sam smarować szybe płynem.

Działanie i skuteczność identyczna. Nie zauwazyłem różnic.

ps; nie musisz smarowac całej powierzchnoi szyby - wystarczy obszar roboczy wycieraczki lub obszar pola widzenia jaki uznasz za niezbędny dla kierowcy.

Napisano

> Ciekawe jak z pracą wycieraczek po takiej szybie. Bo, o ile mnie pamięć nie myli, wszelkiej maści

stosowales?

Napisano

> Jak wymieniałem szybę jakiś czas temu gość pokazywał mi na swoim aucie z tak "zrobioną" szybą.

> Psiknął na szybę, a pptem dmuchnął, po wodzie ani śladu

nawet filmiki są zlosnik.gif

Napisano

> Nie. Czytałem na autokąciku.

no widzisz ja stosowalem i negatywnych skutkow nie odczulem, ba nawet powiem, ze mialo to plusy ok.gif

Napisano

Mam teraz popsikane jakimś płynem nano coś tam coś tam. Nie pamiętam jakiej firmy. Na wszystkich szybach, za wyjątkiem przedniej czołowej.

Muszę przyznać, że to działa smile.gif

Spróbuję na przedniej i zdam relację wink.gif

Napisano

> nawet filmiki są

film robił idiota, który nie miał pojecia o zaletach tego 'cuda'.

Spróbuj jechać tuż za autem, które nie ma chlapaczy, lub miń jadącego z kierunku przeciwnego, tira - to dopiero ci szczęka opadnie.

Wycieraczki są zbędne.

Ale efekt skuteczny jest od 70 km/h.

Napisano

> To dlaczego "stosowałem" i "miało"?

skonczyl sie plyn ok.gif

dodam, ze mialem taki preparat gdzie byly dwie buteleczki jedno sluzylo do odtluszczania druga byla z preparatem wlasciwym

Napisano

jeżdżę dużo volvo V50 który ma boczne szyby fabrycznie pokryte warstwą hydrofobową - świetna sprawa - woda spitala z szyby w trymiga. coś jak ta cała niewidzialna wycieraczka, tylko lepiej smile.gif

Napisano

> Nie zauważyłem absolutnie ŻADNEJ różnicy przed i po.

moze czysta wodą smarowałeś? rotfl.gif

Napisano

Przy wymianie szyby przedniej w stilo na koszt PZU AutoSzyba, pokryto mi przednią szybę tym wynalazkiem, niecałe 2 miesiące później przy wymianie szyby tylnej na koszt PZU AS ponownie pokryto bo skarżyłem się, że działa powyżej 120-130km/h, następnego dnia po pokryciu szyby(więc na pewno nie zdążyło się zetrzeć) poleciałem w trasę i nadal działa powyżej 120-130km/h.

Generalnie fajna sprawa, krople wody wyglądają jak plemniki...

Co do pracy wycieraczek to na samym początku po pokryciu szyby lekko przeskakują podczas powrotu wycieraczek do położenia wyjściowego.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Nie stosowałem.

Stosuję mleczko Plastmal do szyb.

Nanosisz, czekasz aż wyschnie i ścierasz biały osad z szyby.

Widzę że daje podobny efekt, a i przednie wycieraczki nie mają po tym mleczku tendencji o skakania.

Napisano

eee tam, urban legend.

ja stosuje juz drugi preparat, nie pamietam nazwy firmy i jest ok.

kiedys, z 7 lat temu mialem rain-X i sprawdzal sie bardzo dobrze, nie bylo problemu z wycieraczkami.

co wcale nie znaczy, ze inne preparaty dzialaja tak jak piszesz hmm.gif

Napisano

> skonczyl sie plyn

> dodam, ze mialem taki preparat gdzie byly dwie buteleczki jedno sluzylo do odtluszczania druga byla

> z preparatem wlasciwym

pewnie rain-X albo X-rain cool.gif

tez taki mialem

Napisano

Mam pytanie "pobliskie"... Jak kupowałem samochód, specjalnie bardzo zwracałem uwagę na przednią szybę - czy nie jest za mocno porysowana, czy nie jest pokryta "dziureczkami" po drobnych kamyczkach i owadach. No i była super, do pierwszej wycieczki na myjnię... Handlarz czymś szybę wysmarował i spłynęło bokser.gif

Ktoś zna taki środek? Coś jak wosk, tylko na szybę - który zakrywa ryski i te "dziurki" na szybie przedniej?

Napisano

Nanowarstwa, ktora wyrownuje nierownosci szyby rotfl.gif

Quote:

Rozwiązaniem tego problemu stało się wprowadzenie nanopowłoki tzw. warstwy hybrydowej. Warstwa ta wyrównuje relatywnie szorstką powierzchnię, na której osadza się brud. Powierzchnia staje się wówczas idealnie gładka, dzięki odkraplaniu się wody i cieczy olejowych, co ułatwia usuwanie z szyb brudu, owadów, lodu i innych zanieczyszczeń.

IMO wynalazek, ktory czesciowo wypelnia nierownosci, plus zmniejsza'tarcie' miedzy szyba a woda- podobny efekt powinno dac nawoskowanie szyby wink.gif

Napisano

> podobny efekt powinno dac nawoskowanie szyby

Sprawdziłem mam taki Autolandu w atomizerze.

To jest na bazie silikonu wink.gif

Napisano

Ja sobe zadałem po wymianie szyby w Bravie

Było w promocji za jakies grosze to zadałem

Owszem - do mrozów było fajnie

Woda sama spływała smile.gif

Ale po zimie po warstwie raczej śladu nie ma frown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.